Category Archives: pakistan + blasts

Pakistan Worst Flood Ever – Video by Al-Jazeera English

pakistan sedang dilanda musim monsoon yang teruk kali ini

banyak tempat banjir, nasib baik la aku dah balik from northern pakistan kan

else aku surelah akan terperangkap dalam banjir ni plak. susah la nanti nak balik

army tengah bertungkus lumus nak memulihkan keadaan

Loading

Pesawat Airblue Membawa 152 Penumpang Terhempas di Bukit Margalla, Islamabad pada Pagi Hujan Rintik2 & Berkabus Tebal @ 28 Julai 2010 – Suatu Pengalaman Di Depan Mata, Catatan Yang Tragis, Sedih Bercampur Terkejut & Sesuatu Yang Akan Dikenang Sampai Bila-Bila Tatkala Mata Ini Melihat Bukit Margalla

aku rasa hingga kini, pasti ramai yang dah tahu pasal kejadian pesawat airblue yang membawa 152 penumpang yang terhempas di bukit margalla di islamabad rabu lepas. suatu peristiwa yang berlaku di depan mata aku sendiri. mana mungkin aku lupakan kerana kawasan kejadian betul2 berlaku berhampiran dengan pejabat dan rumah aku di islamabad.

image source

kejadian tersebut amat menyedihkan semua warga islamabad, warga pakistan dan warga dunia amnya. pesawat malang airblue yang membawa 152 orang penumpang terhempas ke bukit margalla di pagi 28 julai 2010 tatkala cuaca hujan renyai2 dan berkabus di islamabad.

aku cuba nak mencatatkan sesuatu pada pagi rabu kejadian, namun terasa teramat terkejut, sedih dan tak mampu nak menaip pada masa tersebut. sekarang dah ada kekuataan sedikit. harus rasaya aku coretkan pengalaman aku menyaksikan sendiri dan mendengar pesawat malang itu melanggar bukit margalla pada pagi tersebut.

– – – – – – – –  – –

pada pagi rabu tersebut aku sampai awal ke pejabat. memang selalunya aku sampai awal pun. waktu bekerja adalah pada jam 9 pagi dan kebiasannya aku akan sampai 1/2 jam daripada biasa. pagi tersebut aku sampai pada 8.30 pagi. macam biasa setelah pemanduku meninggalkan aku di kaki lima bangunan razia sharif plaza, aku akan menapak ke lif utama. sempat juga aku menoleh ke langit yang mendung. hujan masih lagi renyai-renyai tatkala aku melangkah. titisan air hujan membasahi baju dan beg laptopku.

Passenger Plane Crashes in Islamabad; 152 On Board (Dawn.com)

aku berita2 mcm ni la yang agak mengerikan kat sini

airbus ni lalu betul2 atas office aku pagi tadi. mmg cuaca foggy sesangat

pagi tadi mmg hujan renyai. tapi pelik plak kenapa la flight ni flying rendah sangat

boleh nampak crash scene from office aku ni. mmg scary la mcm ni lepas ni kan.

source here

– – – – – – –

ISLAMABAD: A passenger plane crashed in the Margalla Hills in Islamabad on Wednesday, reports said.

At least 152 people were on board the ABQ-202, said Pervez George, a civil aviation official.

The 152 included 146 passengers along with six crew members, George said.

Rescue workers arrived at the scene and managed to pull out four injured passengers from under the rubble.

Interior Minister Rehman Malik said five injured people were recovered from the site and were rushed to a hospital for treatment.

Meanwhile, Imtiaz Inayat, a senior Islamabad municipal official, told a private television channel up to five bodies had been recovered from the site of the crash.

“Several bodies are lying in the area. Four or five bodies have been taken,” Inayat said.

Jinnah Hospital (Lahore) Attack CCTV Footage June 01, 2010

ni kes masa aku singgah lahore hari tu la

aku baru jumpa youtube pasal attack kat hospital jinnah lahore tu

masa jumaat tu depa attack 2 masjid

then esoknya boleh plak attack hospital. siot giler ah

mmg aku fobia la nak solat jumaat kat lahore lepas ni kan

Loading

Bumi Pakistan Ini Pernah Dahulunya Aman Damai, Tiada Sengketa – Hinggakan 1st Lady of USA, Jacqueline Kennedy Boleh Melawat Peshawar, Rawalpindi, Swat Valley, Karachi, Lahore & Kybher Pass, Tanpa Ada Letupan Di Sana Sini!

tadi masa bloghopping aku tersinggah ke laman web kegemarana aku pakistaniat

biasa aku menjenguk ke aras ruangan travel, mencari idea di mana nak jalan2 melancong di pakistan

namun tadi aku terperasan ada satu video yang dipaparkan di dalam lamanweb tersebut

video berkenaan lawatan 1st lady of usa ke pakistan pada 1962

saksikanlah rentetan video di sini, lawatan semasa presiden ayub memerintah pakistan

memang best tengok video ni kan. suasana aman damai dirakamkan melalui lensa video di sini

1st lady usa melawat bazaar yang sibuk di peshawar dan menikmati pemandangan di kybher pass yang indah

suatu perkara yang aku tak mampu nak buat hari ini

from peshawar to lahore, to karachi to kybher pass to rawalpindi

1st lady usa dapat melawat dengan aman bumi pakistan ini

tanpa ada suicide bomber dan tanpa ada sebarang letupan

bumi pakistan ni memang kaya dengan sejarah, bentuk mukabumi menarik

banyak kawasan pelancongan yang boleh dilawati, namun kebanyakkan tidak selamat

terutamanya kepada foreigner seperti saya. suasana cemas dan ketakutan sentiasa melanda ok

dek kerana ancaman suicide bomber dan letupan di sana dan sini