[21 Photos] Perjalanan Dari Besham ke Dasu, Melintasi Jambatan Soomro & Menuju Sungai Dua Warna | Northern Pakistan 2013 | Day 1/6 – Part 15

Perut dah kenyang. Tenaga dah kembali. Semua suka hati. Kita jalan lagi. Pemandu kami memberikan isyarat untuk bertolak meneruskan perjalanan melalui Lebuhraya Karakoram menuju ke Chilas. Jauh lagi perjalanan kami. Rasa perit kali ini. Panas membahang, macam banyak sahaja penghalang. Perjalanan perlu diteruskan. Nak sampai awal kan?

[ 1 ] Bertolak Dari Hotel Midwest Besham ke Dasu | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | iPhoneography via iPhone5 | Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Selepas melewati Pekan Besham, kami kembali memandu melalui jalan-jalan yang agak tidak rata. Menuju ke pekan yang seterusnya, Pekan Dasu. Pemandu kami memberitahu yang kita mungkin tidak akan sampai ke Chilas sebelum Maghrib. Terpaksa juga melalui Lebuhraya Karakoram dalam kegelapan. Bukan Lebuhraya Karakoram yang saya risaukan. Tapi keadaan di Indus Kohistan yang agak mengerikan. Pelbagai cerita dan kisah yang telah saya baca di internet berkenaan lebuhraya ini. Negatif sahaja kesemuanya. Ramai yang menasihatkan saya untuk tidak berada di Wilayah Indus Kohistan lama-lama. Apatah lagi ketika matahari telah terbenam. Takut juga.

[16 Photos] Mentekedarah Beef Chilies Fried Rice & Chicken Karahi di Besham Midway Hotel | Northern Pakistan 2013 | Day 1/6 – Part 14

Sesampai di Pekan Besham ini, kami tercari-cari di mana boleh kami menikmati makan tengahari. Perut memang dah maha lapar. Rasa nak mengamuk pun ada bila lapar-lapar sebegini. Kita isi minyak diesel dahulu, kemudian kita cari hotel atau mana-mana kedai makanan ya. Cuaca dah la panas membahang. Berdebu pula di Besham ni. Mujur jumpa Hotel Midway. Bolehlah mentekedarah dulu sebelum terus ke Chillas nanti. Asyik makan je kita ni. Eh sempat ke nak sampai Chillas sebelum malam ni ha ?

[ 1 ] Kemain Lagi Letak Hotel Four Seasons Katanya | Lunch at Besham Midway Hotel | Day 1 | The Beginning of the Long Overland Journey | Overland to Khunjerab Pass via Karakoram Highway | Summer 2013 | iPhoneography via iPhone5 |Road Less Travelled | Northern Pakistan 2013 | 19-24 06 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Di Pakistan ni, kalau anda berkelana perkara yang paling ditakuti adalah makanan. Bukannya berkenaan makanan halal. Makanan di sini kesemuanya halal. Namun kebersihan yang paling dirisaukan. Untuk mengelak daripada terkena diarrhea atau sakit perut cirit birit, anda dinasihatkan supaya sentiasa memakan makanan yang panas. Kalau minuman, pastikan air minuman mineral yang bertutup. Elakkan minum sesuka hati anda. Kelak ciritlah anda seadanya. Kalau cirit berjemaah bersama-sama rakan sepengembaraan, lagilah haru-biru jawabnya.

[13 Photos] Menelusuri Pasar Aabpara Dalam Kesejukan Malam Musim Dingin | Milky Jalebi, Musambi Orange, Chicken Tikka & Winter Cloth | Winter 2012 | Aabpara Market | Islamabad, Pakistan

Aabpara Market” atau Pasar di Aabpara, Islamabad adalah di antara pasar yang selalu saya kunjungi. Hampir setiap minggu jugalah saya singgah di sini. Saja-saja hendak menikmati “chicken tikka” ataupun “beef nihari” di sini. Pemandu saya juga kadang-kadang hairan bilamana saya selalu datang ke sini. Saya sukakan suasana pasar di sini. Banyak kedai dan gerai-gerai di tepi jalan. Seronok dapat melayan kerenah manusia di sini. Street Photography juga boleh dipraktikkan sekali.

[ 1 ] Milky Jalebi, Street Sellers, Fruit Sellers & Chicken Tikka Vendors @ Winter Night PhotoWalk | Winter 2012 | Aabpara Market | Islamabad, Pakistan | 15 11 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM )

Banyak juga gerai yang menjual pelbagai juadah, sayuran dan buah-buahan di Aabpara Market. Tidak puas rasanya jika datang ke sini pada musim sejuk jika kita tidak menikmati buah pisang kaki Wilayah Kaghan, limau kinnow dari Sargodha, limau musambi dari Khanpur, jambu batu, buah delima dari Afghanistan, epal merah dari Lembah Hunza, anggur hijau Balochistan dan pisang yang berasal dari Wilayah Sindh.

[9 Photos] Chicken Corn Soup | Street Food | Autumn 2011 | Mall Road, Murree | Pakistan

Sup Ayam Jagung atau “Chicken Corn Soup”. Sedap dimakan atau dihirup di Mall Road, Murree. Kunjungan saya ke Mall Road pasti tidak akan sah jika tidak singgah ke kedai “Chicken Corn Soup” yang satu ini. Kedainya agak “simple” sahaja. Tiada dapur panas yang kompleks. Sumpah! Memang sedap “Chicken Corn Soup” di sini. Ditambah dengan cili hijau potong yang pedas. Letak kicap sedikit. Tiada kata-kata yang dapat diungkapkan ketika Musim Luruh 2011 ini.

[ 1 ] Chicken Corn Soup | Street Food Pakistan | Night Life at Mall Road | Autumn Season 2011 | Murree Hills, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan | 01 10 2011 (PHOTO BY KNIZAM/KNIZAM.COM)

Gerai makan “Chicken Corn Soup” ini dipunyai oleh seorang lelaki Pakistan yang berasal dari Baltistan. Beliau memang selalu berniaga di sini. Saya terlupa nak ambil namanya. Mungkin dek kerana terlalu lapar. Terlahap dan terlupa bertanyakan namanya. Mungkin pemandu saya boleh ingat namanya. Kemudianlah saya tanya akan bekas pemandu saya nanti.

Biasanya semasa Musim Luruh atau Musim Sejuk, saya dan rakan-rakan di Islamabad akan singgah ke Mall Road untuk bermain salji. Selalu jugalah kami singgah ke gerai makan ini. Terletak betul-betul di tengah-tengah Bandar Mall Road. Rasanya berhadapan dengan Kedai Makan “White Onion Pizza”. Gerai makan “Chicken Corn Soup” ini hanya dibuka pada waktu malam sahaja ya. Jangan bermipi di siang hari untuk menjamah “Chicken Corn Soup” di Murree.

[12 Photos] Nasi Kandar Kuah Lebih + Bandung Soda Selasih = Syurga Dunia | Nasi Kandar Kudu bin Abdul | Penang Nasi Kandar | Kuala Lumpur, Malaysia

Nasi kandar, satu juadah yang tidak asing lagi bagi rakyat Malaysia. Dikhabarkan berasal dari Pulau Pinang. Patutlah banyak kedai nasi kandar di Pulau Pinang. Daripada Nasi Kandar yang kena beratur panjang sehinggalah ke Nasi Kandar di celah-celah lorong di tengah kota mutiara. Kalau di Kuala Lumpur, di mana pula nak jamah nasi kandar ini?

[ 1 ] Perghhhhh Memang Menawan Kalbu | Restoran Nasi Kandar Kudu Bin Abdul | Penang Nasi Kandar | Jalan Tuanku Abdul Rahman | iPhoneography | Kuala Lumpur | Malaysia | 09 06 2012 (PHOTOS BY KNIZAM/KNIZAM.COM)

Kalau nak datang sini masa lunch, kena datang awal. Tengok tu beratur punya la panjang sampai ke luar kedai. Berduyun-duyun manusia. Sudah beratur kena pula cari tempat duduk. Kalau datang dua orang bolehlah minta seorang lagi tempah tempat duduk dulu. Kalau tidak, dah selesai memilih lauk-pauk, ambil nasi kandar, tempat duduk pula tiada nanti. Berdiri dululah jawabnya.

Keseluruhannya memang sedap la nasi kandar kat sini. Kuah campur pun best. Harga standard ala-ala Nasi Kandar Pelita. Kalau ambil udang dan ketam memang agak mahal. Saya suka dengan daging masak hitam. Kena pula dengan sayur kobis dan bendi celur bersama telur rebus. Kena pula dengan bandung soda selasih. Perghhhhhh memang sedap tak terkata. Syurga dunia tercipta seketika.