Sheikh Muszaphar dan dua lagi krew mendarat di Kazakhstan pukul 6.37 petang

kekadang terfikir di benak fikiran aku, kenapa la berita sepenting ini tidak dapat disiarkan oleh media tempatan dengan pantas. sepantas media asing di rusia dan eropah, mahupun amerika. berita penting ini telah berada di internet seawal petang semalam.

kira2 5 minit selepas capsule soyuz mendarat di bumi, berita telah terkeluar di internet di sini. puas saya mencari maklumat berkenaan pendaratan capsule soyuz secara ballistic landing di internet pada pukul 6.30-7.00 malam, namun tak saya ketemui pula. hampeh je kan. hahahahahaha

why eh?

anyway pagi ni baru ada berita pasal dr sms. heheheheh 🙂

alhamdulillah 🙂

from berita harian :

Muszaphar selamat mendarat


KEADAAN BAIK: Dr Sheikh Muszaphar menunjukkan isyarat bagus sejurus tiba di Kustanai, Kazakhstan dengan helikopter selepas dibawa dari tempat kapsul pendaratan mendarat, semalam.

Kapsul pendaratan dinaiki angkasawan negara, dua krew tersasar 420 kilometer

ANGKASAWAN pertama negara, Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha selamat kembali ke bumi semalam apabila kapsul kapal angkasa Soyuz TMA-10 yang membawanya pulang, mendarat mengikut jadual dekat bandar Arkylk, Kazakhstan, petang semalam.

Soyuz mendarat tepat jam 2.37 petang waktu tempatan atau 6.37 petang di Malaysia selepas meninggalkan Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS) pada jam 11.15 pagi (3.15 petang, Malaysia) untuk perjalanan selama tiga jam 23 minit ke bumi.
Selain angkasawan Malaysia, kapal angkasa itu turut membawa bersamanya krew Ekspedisi ke-15 di ISS iaitu dua angkasawan Russia, Fyodor Yunchikin dan Oleg Kotov yang sudah berada di sana sejak enam bulan lalu.

Pemeriksaan kesihatan kecemasan yang dilakukan sebaik pasukan penyelamat menemui kapsul pendaratan itu, kira-kira 420 kilometer dari lokasi sasaran awal, mendapati kesihatan Dr Sheikh Muszaphar dan semua krew Soyuz berada dalam keadaan baik.

Sejurus kemudian, ketiga-tiga krew itu dibawa ke Kustanai, bandar di sempadan Kazakhstan-Russia sebelum diterbangkan sejauh 1,500km ke Lapangan Terbang Chkalovsky milik tentera Russia berhampiran Star City, di sini.

 

Ketibaan Dr Sheikh Muszaphar dan dua lagi krew berkenaan disambut delegasi pegawai kanan misi terbabit termasuk Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor pada jam 8.15 malam (12.15 pagi, Malaysia).

Hadir sama dalam pertemuan 15 minit itu ialah Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr Jamaludin Jarjis; Duta Malaysia ke Russia, Datuk Mohamad Khalis Ali Hassan serta bapa Dr Sheikh Muzaphar, Datuk Sheikh Mustapha Sheikh Shukor dan ibunya, Datin Zuraida Sheikh Ahmad.

Najib yang mengetuai delegasi Malaysia bagi menyambut kepulangan Dr Sheikh Muszaphar sebelum itu menyaksikan peristiwa pendaratan angkasawan negara dari Pusat Kawalan Misi (MCC) di sini, yang turut disiarkan secara langsung menerusi RTM1 dan Astro.

Dalam sidang media sejurus selepas Soyuz diumumkan selamat mendarat, Timbalan Perdana Menteri berkata, negara bersyukur kerana angkasawan pertama negara selamat mendarat dan berjaya melakukan misinya dengan sempurna.

“Kejayaan misi ini adalah satu peristiwa bersejarah buat seluruh rakyat Malaysia kerana ia membuka satu lagi lembaran baru dalam kejayaan negara, khususnya dalam sektor penerokaan angkasa lepas,” katanya.

Terdahulu, kejayaan misi angkasawan Malaysia ke ISS diraikan di MCC dengan Najib diberi penghormatan meletakkan lencana rasmi Program Angkasawan Negara di bilik kawalan sambil diperhatikan pengurusan Agensi Angkasa Russia (Roscosmos) diketuai pengarahnya, Anatoli Ferminov.

Perjalanan pulang angkasawan negara bermula apabila Soyuz bergerak meninggalkan ISS dan mendarat di bumi menggunakan mod automatik (pendaratan normal) sejak jam 8.15 pagi waktu tempatan.

Selepas mengucapkan selamat tinggal kepada krew Ekspedisi ke-16 di ISS, Dr Sheikh Muszaphar, Yunchikin dan Kotov memasuki Soyuz serta menutup selak yang menghubungkan kapal angkasa itu dengan komponen kargo milik Russia di ISS, dikenali Zarya.

Tepat jam 11.15 pagi, komander penerbangan mendapatkan kebenaran pengawal pusat kawalan udara Russia di MCC, untuk melepaskan cangkuk dan selak bagi memisahkan Soyuz dan Zarya. Enjin Soyuz kemudian dihidupkan untuk menjarakkannya dari ISS.

Enam minit kemudian, Soyuz bergerak 20 meter menjauhi ISS dan komander (Yunchikin) menghidupkan lagi enjin selama 15 saat untuk terus meninggalkan pusat itu.

Dua jam setengah kemudian, pada jarak 19 km dari ISS, komputer mengaktifkan dorongan Soyuz untuk keluar dari orbit. Enjin yang dihidupkan selama empat minit memperlahankan penurunan kapal angkasa dan mengeluarkannya dari orbit dan memulakan fasa memasuki atmosfera.

Setengah jam selepas itu, jejak pertama atmosfera bumi mula dikesan dan komputer memisahkan tiga modul kapal angkasa Soyuz dengan modul pendaratan (tengah) yang dihuni angkasawan, menjajar ke plat pelindung kepanasan bagi meminimumkan kesan haba.

Lapan minit kemudian payung terjun Soyuz diaktifkan dengan dua payung kecil, disusuli satu unit yang lebih besar dikeluarkan bagi memperlahankan kelajuan kapsul pendaratan daripada 220 meter sesaat kepada 80 meter sesaat.

Tali payung terjun pada kapsul diputuskan beberapa minit sebelum mendarat bagi menegakkan kembali modul pendaratan dengan kelajuan penurunan berkurang kepada tujuh meter sesaat, dan pada tahap itu, sistem komputer mengaktifkan penyerap hentakan kerusi krew.

Dua saat sebelum pendaratan, enam enjin di bawah Soyuz dihidupkan bagi mewujudkan dorongan ke atas, yang memperlahankan lagi kelajuan kapsul kepada 1.5 meter sesaat ketika modul pendaratan hanya berada 0.8 meter dari tanah.

Tepat jam 2.37 petang (6.37 petang, Malaysia), selepas tiga jam 23 minit perjalanan dari ISS, Soyuz selamat mendarat. Pasukan mencari dengan konvoi enam helikopter dan 12 kenderaan amfibia tentera Russia kemudian menemui kapsul pendaratan dengan semua angkasawan disahkan selamat.

Angkasawan Malaysia itu dijadualkan berada di sini untuk tempoh dua minggu lagi bagi tujuan kuarantin, sebelum kembali ke tanah air.

Cetak artikel | Hantar pada

from bernama :

Angkasawan Returns Safely To Earth

From Abdul Rahman Ahmad

MOSCOW, Oct 21 (Bernama) — After 11 days in space, Malaysian angkasawan Dr Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha returned to earth, marking the success of Malaysia’s first space mission and the country’s active participation in the space industry that was once a dream beyond imagination.

 

from utusan malaysia :

Misi kita berjaya — Sheikh Muszaphar dan dua lagi krew mendarat di Kazakhstan pukul 6.37 petang

Daripada: METRA SYAHRIL MOHAMED

ANGKASAWAN negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor tiba di bandar Kustanai utara Kazakhstan dengan helikopter yang membawanya dari lokasi pendaratan Soyuz TMA-10 di Arkylk, sebelum menunjukkan tanda berjaya sejurus kemudian. Beliau kemudian diterbangkan ke Moscow bersama-sama dua lagi angkasawan Rusia yang pulang bersamanya dari ISS, semalam.- AP.


MOSCOW 21 Okt. – Angkasawan pertama negara, Dr. Sheikh Muszaphar Shukor Sheikh Mustapha selamat kembali ke Bumi selepas 10 hari berada di Stesen Angkasa Antarabangsa (ISS), sekali gus menempa sejarah baru kejayaan Malaysia dalam bidang penerokaan angkasa lepas.

Kapsul Soyuz TMA-10 yang membawa beliau bersama dua lagi angkasawan iaitu Fyodor Yurchikhin dan Oleg Kotov, mendarat di Arkylk, Kazakhstan pada pukul 2.37 petang waktu tempatan (6.37 petang waktu Malaysia), selepas melalui perjalanan 3 jam 23 minit dari ISS.

Sejurus mendarat, Perdana Menteri, Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi menyifatkan pencapaian angkasawan negara sebagai satu kejayaan yang besar bagi satu projek pertama angkasa lepas yang penting.

Di Pusat Kawalan Misi (MCC) di sini pula, kejayaan pendaratan itu disambut dengan tepukan gemuruh petugas serta orang ramai termasuk Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dan isteri, Datin Seri Rosmah Mansor serta Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi, Datuk Seri Dr. Jamaluddin Jarjis.

Sejurus mendarat, lambang program misi angkasawan Malaysia ditampal pada dinding pusat kawalan teknikal Malaysia, sebagai simbolik kejayaan negara menyempurnakan misi yang pernah dianggap ‘mustahil’ sebelum ini.

Kepulangan angkasawan pertama negara itu sememangnya dinanti-nantikan oleh seluruh rakyat Malaysia termasuk ibu bapanya, Datuk Sheikh Mustapha Sheikh Shukor dan Datin Zuraidah Sheikh Ahmad, yang menunggu penuh debar dan tidak putus-putus mendoakan keselamatan misi pendaratan tersebut.

Ini kerana impak terhadap kapsul yang membawa angkasawan itu semasa ia memasuki ruang atmosfera Bumi cukup kuat apabila ia bergerak pada kelajuan 755 meter sesaat.

Bagaimanapun impak itu diminimumkan selepas payung terjun khas dibuka dari kapsul angkasa itu pada ketinggian 10 kilometer sebelum ia mendarat di Bumi.

Enam helikopter kemudiannya dikerah mencari kapsul angkasa itu.

Turut menyaksikan detik-detik bersejarah pendaratan angkasawan pertama negara itu melalui skrin besar di MCC ialah Duta Besar Malaysia di Rusia, Datuk Mohamad Khalis Hassan dan enam pelajar sekolah menengah bertuah yang memenangi Pertandingan Inovasi, Sains dan Kejuruteraan peringkat kebangsaan, Ogos lalu.

Bagi rakyat Malaysia, kepulangan Sheikh Muszaphar bermula daripada perlepasan dari ISS pada pukul 11.15 pagi waktu tempatan (3.15 petang waktu Malaysia) sebelum mendarat dapat ditonton melalui stesen Astro dan stesen-stesen televisyen tempatan lain.

Arkylk yang menjadi lokasi pendaratan kapsul Soyuz TMA-10, lebih dikenali sebagai Space Drop Zone dan ia terletak kira-kira 500 kilometer dari bandar Baikonur.

Pengarah Program Angkasa Negara, Kolonel Dr. Zulkeffeli Mat Jusoh yang telah melatih Sheikh Muszaphar sejak di peringkat awal pemilihan angkasawan pada 2003, berada di tapak pendaratan untuk menyambut dan mengalu-alukan kepulangan beliau sebaik sahaja pintu kapsul dibuka.

Sebaik mendarat dan pintu kapsul Soyuz dibuka, Sheikh Muszaphar disambut oleh Pengarah Program Angkasawan Negara, Kolonel Dr. Zulkeffeli Mat Jusoh.

Dengan wajah yang cukup ceria, angkasawan pertama negara sempat melambai bagi menandakan beliau selamat kembali ke Bumi.

Kit bahan eksperimen yang dijalankan oleh Sheikh Muszaphar sepanjang berada di ISS kemudiannya dikeluarkan dan diserahkan kepada Ahli Jawatankuasa Teknikal Program Angkasawan Negara, Datuk Dr. Mazlan Othman.

Sheikh Muszaphar kemudian dibawa ke pusat perubatan sementara untuk dipulihkan daripada kesan mikrograviti yang ditempuhinya sepanjang berada di ruang angkasa lepas.

Beliau kemudiannya dibawa ke Lapangan Terbang Chakalovsky, berhampiran Pusat Latihan Kosmonaut Gagarin (GCTC), Star City di sini, di mana satu majlis khas diadakan untuk menyambut kepulangannya yang turut disertai Timbalan Perdana Menteri.

Najib, delegasi Malaysia dan media tempatan diberi masa 15 minit sahaja untuk bertemu dengan angkasawan pertama negara sebelum beliau dikuarantin untuk tempoh dua minggu.

Program angkasawan negara merupakan persetujuan timbal balik pembelian 18 jet pejuang Sukhoi SU-30 MKM bernilai RM3.4 bilion dari Rusia yang ditandatangani pada 5 Ogos 2003.

Sheikh Muszaphar merupakan calon terakhir daripada 11,275 rakyat Malaysia yang memohon menjadi angkasawan pertama negara ketika tawaran dibuka pada 2003.

– Utusan

Loading

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 responses to “Sheikh Muszaphar dan dua lagi krew mendarat di Kazakhstan pukul 6.37 petang

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.