Hampeh La Aku Terlupa Setting “D-Link Wireless Router Cum Modem DSL-G604T” Untuk Access TMnet Streamyx ! Haha :)

malam tadi tetiba line streamyx kaput

aku hengat modem aku yang kaput

sekali aku godek2 pastu tertekan reset factory setting sekali !

haha terus aku panik

setting modem dah kembali kepada setting masa aku mula2 beli dulu dowh !

adussss camner boleh jadi camni ek. hampeh ! haha

puas aku memikirkan camner nak buat settings nak masuk ke streamyx balik

last2 aku gagal setelah mencuba sampai kul 1200hrs

terpaksalah aku guna maxis broadband usb modem nak connect ke internet

hampeh la dah la maxis pun slow nak mampus

aisey ada tak sapa2 yang guna modem yang sama ek ?

nak tanya setting for tmnet streamyx adjer

hehe kalau aku call streamyx sah2 la diaorang suruh shutdown and then restart

hampeh sungguh la kan !

haha kalau nak hantar tehcnician datang surelah kena charge rm80

lagila cukup double hampeh ! hehe

kalau ada sapa2 yang pakai modem cum router wireless dlink sila tinggalkan komen

or korang jerit je kat shoutbox berbayar aku kat sebelah neh. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 responses to “Hampeh La Aku Terlupa Setting “D-Link Wireless Router Cum Modem DSL-G604T” Untuk Access TMnet Streamyx ! Haha :)

  1. kalo ko pakai PPOE ko masukkan streamyx id n password ko jerk. yg lain dia auto jerk

    Reply

  2. aku : owh ye ke. hehe nanti malam ni aku cuba. thanks ! 😀

    Reply

  3. Owh , guna pppoe je . tkar protocol then insert username and pass .

    username make sure like this : username@streamyx

    Reply

  4. For the streamyx:
    1. Login to modem 192.168.1.1 (username: admin password:admin)
    2. Home > Wizard > Run Wizard
    3. Enter the new password
    4. Select time zone
    4. Select PPPoE/PPPoA for WAN connection type
    5. Enter username ( your_username@streamyx )
    and password ( default is your phone number or “password”). Leave the rest as the default.
    6. Click Restart

    After that you can setup LAN and DHCP as desired by using the left navigation menu.

    Thanks

    selinap coretan terakhir…Palembang Day 4

    Reply

  5. Ok gak ada info cmni. Senang sket klu ape2 belaku cmni gak kat aq nanti..

    Reply

  6. asx : owh camtuh ek. hehe thanks 🙂

    Reply

  7. selinap : hehe thanks for the lengthy tutorial. tima kasihhhhh. hehe 🙄

    Reply

  8. kampungboy : ko pun ada masalah yang sama gak ke eh ? hehe :$:

    Reply

  9. knizam…ko leh contact aku kalau ko ada problem lg ngan natang alah ni…

    Reply

  10. knizam…ko leh contact aku kalau ko ada problem lg ngan natang alah ni…

    |1f34|-|1r3 coretan terakhir…Searching flickr using colours

    Reply

  11. life4hire : hehe dah settle dah tadi. huhu 😀

    Reply

  12. bagus juga ada blog eh zam. dapat minta petunjuk dari rakan-rakan lain hehe. alhamdulillah semua dah settle

    Reply

  13. megat : tu la kan ramai blogger2 otai pasal it neh. hehe 😀

    Reply

  14. br nk ajar. da setel. tp akoo xpki wireless. tp spesis lebey kurang lor. huhu!

    Reply

  15. st : hehe thanks. susah gak la nak configure. haha 😀

    Reply

  16. biasa dlm manual d-link ada ajar kan 🙂 …mmg bagus ada blog ni…leh ajar org dan leh minta tunjuk ajar juga…

    ps: tq gak gak ko knizam…sbb ko letak gambar masjid geliga kemaman kat fotopages ko saya dapat tau camne rupa masjid tu dan senang saya nak cam dan ke sana pagi tadi servis komputer kat perpustakaan masjid tu…

    Reply

  17. firdee : dalam manual d-link tu takde ajar la. haha 🙂

    Reply

  18. salam,
    soklan
    camner ko bleh tertekan butang reset tu, payah tu..kena cucuk 6 saat

    aku baru beli d link modem cum router..modem yg tm bagi kena petir thru phone line. Dulu dia ganti balik, 2 nd time dia suh beli sendiri plak.
    Plus aku beli Belkin, Surge Protector..area rumah aku mmg selalu petir sambar.

    Reply

  19. lankapo : hehe aku tertekan button kat homepage dia tuh. bukannya yg belakang modem. hehe 🙂

    perghhh belkin mahal kan ?

    Reply

  20. For the streamyx:
    1. Login to modem 192.168.1.1 (username: admin password:admin)
    2. Home > Wizard > Run Wizard
    3. Enter the new password
    4. Select time zone
    4. Select PPPoE/PPPoA for WAN connection type
    5. Enter username ( your_username@streamyx )
    and password ( default is your phone number or “password”). Leave the rest as the default.
    6. Click Restart

    After that you can setup LAN and DHCP as desired by using the left navigation menu.

    Thanks

    Reply

    KNizam Reply:

    mazlan : hehe thanks for the tips ya 🙂

    Reply

  21. tolongggggggggg….hihi

    aku pakai Belkin modem with G router..aku panas sbb line slow gilerr aku reset la factory setting..pastu aku set balik internet connected tp x dpt browser website dll..tmbh la aku panas..

    tooloonnnggg…..pleaseee

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge