Akhirnya Aku Berjaya Set Up Maxis Punya 3G, MMS and Data Packet Setting !

korang tahu kan aku dah beli handphone baru

haah cik kiah !

knizam tuh dah beli dah handphone baru

bagitau la cik salmah, cik mega-drama etc ya. haha

i told u. memang cool giler beb !

haha banyak la ko cik kiah…

satu je yang aku malas kalau beli handphone baru neh

segala semua kena setting balik dowh !

benci aku ok

daripada contacts sampailah ke mms/3g/datapacket nyer setting

ko tahu apa jadik bila aku transfer semua contacts ke handphone baru ?

jadik mcm belacan ok ! haha

hampeh la. semua contacts dalam sony ericsson k810i bila masuk dalam nokia e71 terus hancus

semua tunggang langgang. dah mcm padang jarak padang merpati tekukur ok

sungguh benci aku

ni la saatnya bila orang call or sms aku sendiri tak kenal. haha

hari neh aku nak ajar satu benda.

macam mana nak setting mms/3g or data packet transfer kat nokia e71 ko

– – – – –

langkah 1

ko call maxis dulu

buat2 la mulut manis kan. yelah ko ada masalah

pastu adik manis kat the other line akan berbahasa sungguh indah

bak gula2 gitu

siap tanya aku dgn lemah lembut

aku bagitau la ada masalah nak setting mms/3g kan

dia siap kata lagi “ok takpe, we all akan hantar sms lepas neh”

“encik hanya perlu activate sahaja”

haha x sampai 3.45 saat, sms baru muncul

sungguh efficient ok maxis kali neh

i’m impressed. tapi x sampailah kategori jaw’s dropping ok

pastu ko pun save la segala settings tuh dalam nokia e71 ko

pastu kena shutdown handphone

aisey cam pc lah plak. benci aku !

pastu on balik selang beberapa minutes

pastu ko akan hangen !

sebab still takleh access ko nyer 3G/mms function

pastu ko call balik maxis beberapa kali

sampai 5kali mungkin. dan lepas kali ke-5 ko dah fed-up !

ko dan sengal. ko terus keluar beli cempedak goreng

layang cempedak goreng lagi class kan. haha

perut pun kenyang. walaupun tak dapat amik gambar cempedak goreng

walaupun x dapek buat live posting from gerai cempedak goreng

haha benci aku !

hampeh la maxis. selamba la tak tahu nak guide aku pasal nokia e71 neh

– – – – –

langkah 2

okeylah setelah give up dengan kata2 manis maxis

sama mcm aku selalu give up dengan streamyx

yang asyik2 la suruh aku shutdown dulu

katanya laptop aku dah panas ! haha

aku yg panas hati ok…

aku kan blogger knizam. so blogger kenalah minta tolong blogger lain kan

so aku pun google lah masalah aku

apsal aku takleh guna mms/3G

apsal aku asyik dapat message “data packet not available” adjer haha

jeng2 jeng sekali aku jumpa solution dia kat forum lowyat

bagus betul la forum neh

giler girang aku hari neh

sampai aku tertahan mamat jual ice cream mat kool !

sungguh cool ! terus beli ice cream mat kool 3

haha amik ko. sampai 3 wokay. cool punya pasal

– – – – –

langkah 3

apa lagi terus la buat mcm yang disuruh oleh forum lowyat tuh ok

steps to activate maxis 3G/mms/data packet for nokia e71

tools > settings > connection > apn control > options

deactivate restrictions

masukkan password – 1234

wallllla !

terus aku boleh masuk ke wap portal, main2 gambar mms and sewaktu dengannya

chaiiiyoookkkkkkkkkkkkkkkkk !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

60 responses to “Akhirnya Aku Berjaya Set Up Maxis Punya 3G, MMS and Data Packet Setting !

  1. sha : hehe sama2 ya hehe 🙂

    Reply

  2. haa. pas staun ko post benda alah nie… akoo pun baru dpt buat kat e72. ampeh btol. sng giler. mahhahahah!

    Reply

    KNizam Reply:

    et : haha berguna gak eh hehe 🙂

    Reply

  3. plz..plz..plz..plz..plz..
    tlong aq mcmna nak setting CSL DS90 TRANSFORMER????!!!

    Reply

  4. as-salam br0.. aku nyer e71 nape takde APN CONTROL tu?

    Reply

  5. sy pye tpn pon xde apn control.cmne nk cari ea?

    Reply

    KNizam Reply:

    ina : cuba call maxis ya 🙂

    Reply

  6. mcm mana???aq x paham lorh nak setting mms…

    Reply

  7. slm.. blh tlg tak hp sy e71 tk leh connect internet, sblm ni ok je.. selepas sy guna laptop buka fb hp sy dpt problem tk leh connect internet knp ek??? plz help me

    Reply

    KNizam Reply:

    miz : alamak dah lama la x pakai handphone ni hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge