Tips : How To Upload Pictures Direct from Your Handphone to FlickR or into Your Blog ?

lepas aku buat posting neh semalam

banyak la plak pertanyaan pasal camner aku upload gambar direct from handphone

hehe aku pakai flickr (pro) and sony ericsson k810i ya.

aku rasa mana2 phone yang ada support sms / email function boleh buat kot.

syaratnyer ialah korang kenalah ada :

  • handphone yang boleh amik gambar
  • boleh sms/email sekali
  • ada akaun flickR
  • ada blog. hehe (domain sendiri or not aku x sure).

and then cara2 nak upload ialah :

pergi dekat akaun flickR korang and then click kat : You > Your Account

pastu kalau korang perasan ada tab : Extending FlickR

click kat situ pastu nampak ada blog section kan

mula2 kena lah click and then save korang nyer blog

disclaimer : aku x sure camner kalau korang ada 2-3 blog. hehe

update blog korang and then save

pastu click kat tab : Email

masukkan details mcm kat bawah neh

pergi kat mana2 pokok bunga atau limau,

amik gambar pokok limau. bunga limau pun boleh

kenapa limau ?

sebab aku suka minum iced limau tea. haha

lepa dah amik gambar korang tekan button “send” kat handphone

nanti dia akan tanya whether nak kecikkan (resize) gambar ke idak

surelah kena kecikkan sebab gambar tuh size dia besar ok

lepas tuh dia akan tanya nak send ke mana

ok by now korang ada 2 options

walla !

senang giler dowh ! haha

cuba jangan tak cuba

lepas dah cuba buat satu posting and then bagitau aku berjaya ke idak

else aku buat class plak nanti. haha

sekian.

kelas tamat.

banggunnnn semua

terima kasih ustazah cikgu !

tu la cara paling simple

cara2 lain ada kat sini ok. hehe

update I @ 2014hrs

lupa nak bagitau, charges untuk phone aku ialah 25 sen sekali upload

korang aku tak tahu la berapa. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

47 responses to “Tips : How To Upload Pictures Direct from Your Handphone to FlickR or into Your Blog ?

  1. err…
    the charge is based on byte sent kan??
    makne, macam mahal la kut kalau pakai prepaid, terasa begitu sedap service provider tu makan duit aku, dowh..
    huhu…

    Reply

  2. haa..tau takpa..kalau tak silap aku laa kan..10kb sama dengan 10sen..bykan laa..klu gambar tu tak resize..1mb lebih…tak ke parah… πŸ™„

    Reply

  3. Bolehkah kita menghantar banyak gambar sekaligus?

    Reply

  4. boleh πŸ™‚

    btw, Knizam .. since kau dah letak flickr email add kau kat sini, kalau aku email, gambar aku akan keluar kat flikr account kau lah kan πŸ™‚

    Reply

  5. cekgu : hehe charges untuk saya nyer hp ialah 25 sen sekali upload. hehe :mrgreen:

    Reply

  6. adib : hehe yep kalau charges camtuh mmg sah2 la mahal. πŸ‘Ώ

    Reply

  7. selinap : hehe x sure lah. kena tanya flickR πŸ˜€ rasanya boleh dengan shoZU :mrgreen:

    Reply

  8. azwan : haha ko mmg pantas. mcm mana aku boleh terlupa delete email unique tuh. haha ko x buat print screen kan. huhu πŸ‘Ώ

    Reply

  9. memang lah, sebab aku dulu pun upload gambar cara tu. cepat and x perlu nak tunggu ftp tu habis, aku guna email office aje, lagi cepat ..

    Reply

  10. azwan : hehe aku jarang pakai ftp kecuali nak upload theme ngan plug in adjer. hhee :mrgreen:

    Reply

  11. tq.. pakcik pon tak tau… lepas nie boleh arr upload pakai celcom broadband

    Reply

  12. uncle g : la kalau ada celcom broadband, upload je la palai laptop kan. hehe πŸ˜€

    Reply

  13. Pingback: Tutorial: Live Posting. | AzmanIshak.Com

  14. maxis pon 25 sen jugak.. huhu…. best2.. nak kene buat blog rasmi untuk post2 dari henpon la pas ni.. hehe

    Reply

    KNizam Reply:

    khai : hehe aku tunggu live posting ko ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  15. tu kalau surf internet guna 3G la adib.. ni send mms je kot..??

    Reply

    KNizam Reply:

    khai : yep mcm send mms adjer sebenarnya kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  16. ok. nice tip. thanks!

    Reply

    KNizam Reply:

    ariff : hehe boleh dicuba ya πŸ™‚

    Reply

  17. wahwah, ini semua utk org pro..
    macam kami yg biasa2 takde benda ni

    Reply

    KNizam Reply:

    luth : hehe orang2 biasa pun boleh gak. best woooo live blogging neh ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  18. good tutorial πŸ˜€ selalunya pakai MMS ni utk antar kat Twitpic πŸ˜€

    Reply

    KNizam Reply:

    iced : hehe best woooo live blogging. dah cuba nanti baru tau. hehe πŸ™‚

    Reply

  19. owh..
    camni rupanya nak buat live blogging.
    ada soalan..
    cuma flickr je ke? kalau bukan flickr yang pro ada limited bandwith la kan?

    Reply

    KNizam Reply:

    hanis : hehe mcm ni la. so far saya pakai flickr. yang lain x sure la plak. kena explore tuh kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  20. saya guna celcom mms..

    apabila saya sent.. ada mesej yang berjela2 dari celcom. keluar kat blog. mcm mana nak bagi ilang? sapa2 leh tolon saya tak?

    Reply

    KNizam Reply:

    man : alamak saya pakai maxis tak pasti plak ngan celcom la. hehe πŸ™‚

    Reply

  21. Pingback: Sumber Tatacara Untuk ‘Live Blog’ | z a k i

  22. Pingback: Kill-Vearn » Kill-Vearn: Live Blogging is Activated!

  23. cayalah bang! inilah tutorial aku mau carik!! azmanishak.com yang recommendkan blogpost ni.. weeeeeeee!!!!!!!!!

    Reply

    KNizam Reply:

    sham : hehe no prob. makin galak la ko update blog kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  24. Pingback: Ujian Live-Blogging Sedang Berjalan | ShamHardy.com

  25. tumpang tanya, biler nk upload gambar dgn mms kan, macam mana nk asingkan title dari description…. title dier bersambung jer dgn descrition gambar tuh….sekian..

    Reply

    KNizam Reply:

    shuichi : alamak maxis akan automatik asingkan. contents akan masuk ke blog post area πŸ™‚

    Reply

  26. Pingback: Tutorial Live Blogging dari Just Khai.com « Blog Rasmi Naim

  27. salam bro, leh buat tutorial nak send mms ke email tu x?

    aku pakai sony erricsson.. macam pelik jadinya.. macam mana nak buat title? macam mana nak buat description?

    {gambar}
    gambar kacak (title)
    saya tahu saya memang kacak(discription)

    Reply

    KNizam Reply:

    ceghap : actually bukan pakai email tapi pakai mms adjer. kalau pakai email x surelah plak macam mana ya πŸ™‚

    Reply

  28. mcm ni ke?

    Reply

    KNizam Reply:

    ceghap : yep mcm tu la. bagus πŸ™‚

    Reply

  29. Charge phone tuh bleh tgk jika guna
    flickr pro ajer ke?? Free takleh??

    Reply

    KNizam Reply:

    eriyza : free pun boleh rasanya. tapi flickr biasa up to 200 pics rasa nya πŸ™‚

    Reply

  30. Pingback: Megat Dot Net Kini Di Telefon Genggam! | MEGAT

  31. Dah set tapi bila hantar tak keluar text pula. Camna ya. πŸ™‚

    Reply

    KNizam Reply:

    bloginformasi : flickr keluar ke idak eh ?

    Reply

  32. Pingback: Skru Put3 Live Blog « SkruEmas & Puteri BerBicaRa

  33. yeah2,
    sy pon pki maxis.
    kt flickr kuar yg bla2 tu tp kt blog x.
    how?

    Reply

  34. Pingback: Tutorial Live Blogging : Remzdan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge