Tips : How To Upload Pictures Direct from Your Handphone to FlickR or into Your Blog ?

lepas aku buat posting neh semalam

banyak la plak pertanyaan pasal camner aku upload gambar direct from handphone

hehe aku pakai flickr (pro) and sony ericsson k810i ya.

aku rasa mana2 phone yang ada support sms / email function boleh buat kot.

syaratnyer ialah korang kenalah ada :

  • handphone yang boleh amik gambar
  • boleh sms/email sekali
  • ada akaun flickR
  • ada blog. hehe (domain sendiri or not aku x sure).

and then cara2 nak upload ialah :

pergi dekat akaun flickR korang and then click kat : You > Your Account

pastu kalau korang perasan ada tab : Extending FlickR

click kat situ pastu nampak ada blog section kan

mula2 kena lah click and then save korang nyer blog

disclaimer : aku x sure camner kalau korang ada 2-3 blog. hehe

update blog korang and then save

pastu click kat tab : Email

masukkan details mcm kat bawah neh

pergi kat mana2 pokok bunga atau limau,

amik gambar pokok limau. bunga limau pun boleh

kenapa limau ?

sebab aku suka minum iced limau tea. haha

lepa dah amik gambar korang tekan button “send” kat handphone

nanti dia akan tanya whether nak kecikkan (resize) gambar ke idak

surelah kena kecikkan sebab gambar tuh size dia besar ok

lepas tuh dia akan tanya nak send ke mana

ok by now korang ada 2 options

walla !

senang giler dowh ! haha

cuba jangan tak cuba

lepas dah cuba buat satu posting and then bagitau aku berjaya ke idak

else aku buat class plak nanti. haha

sekian.

kelas tamat.

banggunnnn semua

terima kasih ustazah cikgu !

tu la cara paling simple

cara2 lain ada kat sini ok. hehe

update I @ 2014hrs

lupa nak bagitau, charges untuk phone aku ialah 25 sen sekali upload

korang aku tak tahu la berapa. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

47 responses to “Tips : How To Upload Pictures Direct from Your Handphone to FlickR or into Your Blog ?

  1. Pingback: Tutorial: Live Posting. | AzmanIshak.Com

  2. Pingback: Sumber Tatacara Untuk ‘Live Blog’ | z a k i

  3. Pingback: Kill-Vearn » Kill-Vearn: Live Blogging is Activated!

  4. Pingback: Ujian Live-Blogging Sedang Berjalan | ShamHardy.com

  5. Pingback: Tutorial Live Blogging dari Just Khai.com « Blog Rasmi Naim

  6. Pingback: Megat Dot Net Kini Di Telefon Genggam! | MEGAT

  7. Pingback: Skru Put3 Live Blog « SkruEmas & Puteri BerBicaRa

  8. Pingback: Tutorial Live Blogging : Remzdan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.