Category Archives: blog + review

Confessions Of An Economic Hitman – Sebuah Video Interaktif Yang Senang Difahami!

pernah baca buku Confessions Of An Economic Hitman hasil karya John Perkins?

kalau pernah, anda pasti akan tahu apa yang video di bawah bincangkan

basically kini dunia diperintah oleh kaki-kaki kapitalis yang sentiasa mahukan keuntungan semaksima mungkin

mungkin dunia kita telah kehabisan tenaga sumber asli, mungkin dah sampai ke penghujung kehidupan dunia agaknya kan

apa2 pun aku memang suka dengan style penerangan video yang mcm ni

aku pernah beli buku si perkins ni dulu kat malaysia, tapi kini dah hilang ke mana entah

esok nak beli balik la buku tuh kat saeed book bank jinnah super

nak mentelaah kembali. semua pasal kapitalis sekarang ni kan! hehe ๐Ÿ™‚

Economist and writer John Perkins was deeply involved in Washington’s economic schemes to create a global empire. Now he tells RT what’s come out of it – and who really controls the world’s biggest economy.

Blog Review : WazariWazir.com – Satu Lagi Travel Blog Yang Anda Wajib Layari, Life Is A Journey, Go Travel!

dah lama sebenarnya aku nak buat blogreview pasal wazariwazir.com ni

first time aku check blog dia mmg penuh dengan gambar2 yang menarik, berskala besar semuanya

mamat ni mmg prophotog ni. superb gambar. siap ada ebook pasal tone lagi

aku lagi tertarik bila dia pergi ke india dan merakamkan gambar kenangan perjalanan di sana

terus terang aku katakan aku dah lama give up nak angkat dSLR bukan sebab x mampu

tapi sebab mengenangkan pasal bulky nya nak bawak masa travel, tapi lepas tengok gambar2 wazariwazir.com ni

terus terasa di hati nak angkat semua dSLR. hehe ๐Ÿ™‚

membaca travelogue beliau mmg syok. kita dapat rasakan yang kita sendiri berada di sana

saya bukanlah travel writer yang baik, kadang2 banyak juga kesilapan yg saya buat semasa buat travelogue

tapi lepas membaca wazariwazir.com punya travelogue pasal india, terasa masih ada travelogue bahasa melayu yang bagus ya

saya ingin meminjam sedikit kata2 beliau di dalam blognya seperti di bawah:

source di sini ya

Blog Review – ContengConteng.com – Sempoi Siot Blog Ni, Cool Sketches Plak Tuh!

dah lama plak aku tak buat blog review kat sini kan

hehe hari ni hari sabtu yang malas giler ok

terasa malas nak bangun pun sebab sejuk giler, autumn dah nak habis

now nak masuk winter dah ni tau, so semua kena on heater kat rumah

blog ni aku jumpa via twitter sapa ntah, tapi mmg cool la blog contengconteng.com ni

semua lakaran dia aku respect ala2 modern art dalam social media marketing gitew hehe

Blog Review : Blog Syahril A Kadir – Blog Yang Punya Bahasa Melayu Sebenar, Susunan Kata-Kata Indah, Kisah Malar Segar Dunia Wartawan!

aku pun dah tak ingat macam mana aku boleh jumpa dengan blog ni

mungkin secara tak sengaja kot

tapi once aku jumpa dengan blog ni, terus masuk google reader aku lah kan

blog syahril a kadir ni mmg best wooooooo

gaya bahasa dia mmg bagus, blog bahasa melayu yang aku kagum sekali

ayat2 dia mmg sentiasa tersusun je kan. hehe ๐Ÿ™‚

cubalah baca, pasti ko akan tahu apa yang aku maksudkan

dia seorang wartawan, dah mmg dah lama bergelumang dengan pelaporan sebegini

respect la sama lu syahril!

teruskan menulis ok.

Blog Review : “Blog Perempuan Jomblo”, “Blog Rabun Rabak” & “Blog Misi 5 April” – Blog2 Hasil Nukilan LadyNoe Yang Artistic, Simple Tapi Cun!

siapa pernah dengar pasal kesemua blog2 di atas ?

aku pun x pernah, termasuk from mana ntah. blog sue anna joe kot. hehe ๐Ÿ™‚

tapi serius aku suka dengan kesemua blog2 tuh

satu sebab design yang simple. design dia cun. x melarat2 mcm awan larat hehe ๐Ÿ™‚

korang tengok la the way ladynoe neh placekan everything dalam blog dia

mmg nampak tersusun, senang nak baca. xdelah clutter sangat

i loike! and xdelah nampak minimalist sgt

blog perempuan jomblo neh mmg penuh dengan kata2 dan gamba menarik.

sedap mata memandang la orang kata kan. hehe ๐Ÿ™‚

blog rabun rabak plak penuh dengan artwork dan aku mmg suka la ngan watercolour neh

walaupun skill watercolour aku pun so-so je kan hehe

tapi aku mmg minat dengan artwerk mcm ni

nak je aku mintak dia lukiskan pemandangan kat islamabad dan pakistan

pastu aku nak frame dan letak kat rumah aku hehe ๐Ÿ™‚

misi 5 april 2009 neh pun simple adjer. menarik siot design blog dia

dia pandai main dengan warna dan susun blog dia nampak kemas

Blog Review : Blog Bro Rush Murad “Tepak Sireh” – Blog Yang Penuh Warna-Warni Perjalanan Merantau Sedunia, Melihat Keindahan Alam Semesta & Mensyukuri Nikmat Panchaindera CiptaanNya

tu dia amik ko aku letak description blog bro rush murad tepak sireh dalam tajuk blog

amacam ? ok tak cara aku describe blog ceria bro rush murad ni

aku dah lama dah tengok blog tepak sireh neh

memang padat dengan edisi2 jalan2. i loike!

semua catatan perjalanan direkod dengan lengkap sekali

semua gambar menarik. mana taknya diambil oleh pro-photog dengan dlsr tuh. hehe ๐Ÿ™‚

anyway aku suka ngan blog neh, kaler puteh, sesuai dengan tepak sireh

paling aku suka sebab gambar2 dia sharp dan menyebabkan aku nak pergi jalan2 ke tempat tuh semua

best beb kalau dapat jalan2 pusing dunia neh, backpack lagi la cool kan

hehe ๐Ÿ™‚

apa lagi tunggu, pi la usha blog tepak sireh ni. hehe

Blog Review : “Silk Road Backpacking, China to Pakistan” by Seow Chee Keong

aku memang selalu la nak review travel blog. baru hari ni sempat buat

puas ak mencari blog yang best pasal nak travel ke northern area pakistan ni

terjumpa dengan blog mamat seow neh. dia dari singapore.

memang sempoi ah dia travel melalui silk road atau jalan sutera ni

dia travel dari china merentasi pakistan

memang menjadi idaman aku nak travel ke northern area pakistan ni

tengok la satu hari mmg aku akan sampai ke border china-pakistan kat khunjerab tu

memang cantik ok pemandangan di bahagian utara pakistan ni

kalau korang tak percaya boleh click kat semua link yang aku bagi kat bawah ni

ni boleh jadikan panduan sapa2 nak menjelajah ke utara pakistan yang cantik

memang saujana mata memandang lah ok!

aku rasa memang menjadi idaman semua trekker untuk merentasi silk road or spice route tu kan

geram tengok gambar2 pemandangan yang mmg postcard quality di depan mata

Blog Review : MyloIsMyLife.com – A Malaysian Photoblog & Travelogue !

1st time aku tengok blog neh aku dah tahu yang sure aku akan dapat banyak info dalam blog neh

memang pun sebab dalam blog neh ada banyak pasal jalan2 cuti2 malaysia

rindu dowh ngan malaysia ok. haha x pe dapat tengok gambar2 kat MyloIsMyLife.com pun jadilah kan.

kalau korang tak percaya cubalah jadi expat setahun (minimum)

lepas tuh surelah akan rindu mcm2 ngan malaysia

sekarang aku hanya mampu nak tengok malaysia dari dalam blog sahajalah ok

anyway amendelah aku mengarut pasal expat neh kan. hehe ๐Ÿ™‚

wokaylah back to this blog. memang aku suka dengan gambar dia yang cun

memang powerlah camera blogger neh ok. siap dengan details setiap tempat yang dia lawat sekali

memang boleh jadi contoh pada sesiapa yang nak buat blog jalan2 cari makan or jalan2 cuti2 malaysia

aku paling suka ngan gambar2 gerak kat header tuh, memang cool

gambar plak memang lawa2 kan

neh yang buat aku nak angkut dslr neh dowh

x pe tunggu 2010 pasti aku akan angkat sebijik dslr, x sabar2 nak feature tourism spots kat pakistan kan

anyway memang patut dapat pujian lah blog2 yang promote malaysian macam MyloIsMyLife.com neh kan!

Blog Review : “Office Kami @ OK!” Satu Lagi Blog Jalan2 Cari Makan Malaysia Yang Aku Suka!

hehe makin bercambah la blog makan2 kat malaysia neh kan

bagus2 i like! hehe

walaupun aku akan meninggalkan bumi malaysia x lama lagi

tapi nanti aku akan kembali gak ke sini nak jalan2 cari makan kembali kan

mungkin blog jalan2 cari makan malaya aku akan dipenuhi dengan jalan2 cari makan islamabad plak lepas neh

– – – –ย  –

hehe apa2 pun aku tabik la dengan buah tangan tekong yang terbaru neh

memang sempoi dowh blog neh

design cun, siap dengan maklumat lengkap untuk sesuatu tempat makan tuh kan

actually mula2 tuh aku pelik gak kenapa tekong letak nama office kami

kalau aku google pasal jjcm surelah aku x jumpa kan

hehe moga dengan adanya entry neh sapa2 google pasal jjcm, akan terus ke office kami kan

aku check tekong cuba nak bagitau yang office diaorang memang akan selalu kat luar office sebenar

kadang2 di kedai kopi, kopitiam, cafe, tempat makan, di mana2 sahaja

tapi biasanya tempat atau pun office diaorang buat kerja neh akan ada makanan dan minuman lah kan

hehe neh yang aku suka dan tabik

Bloq Review : “Taman Negara Blog” by JustExplore (Mohd Rizal & Azrul Shahmi)

kali neh aku nak bagi review sket pasal satu blog jalan2 cuti2 malaysia plak

neh ada satu website pasal taman negara, aku rasa dah mcm blog sebab boleh masuk google reader aku

aku check blog neh memang lengkap la pasal taman negara kan

so sambil2 buat review pasal blog neh boleh la aku plan nak pergi ke taman negara nanti

banyak gak la pakej yang ada dalam blog neh

diaorang neh Mohd Rizal and Azrul Shahmi grad 1999 dan terus bukak company pasal tourism

special package untuk taman negara

aku suka dengan cara diaorang susun2 semua gambar dan words dalam blog neh

semuanya tersusun, senang sket la aku nak browse kan. hehe ๐Ÿ™‚

gambar2 pun menarik, ye la kan, dah namanya nak menarik pengunjung ke taman negara

gambar2 mestilah hebat2 kan. hehe ๐Ÿ™‚

apa lagi ! click je lah kat gambar tuh or kat sini kalau nak visit blog special focus pada taman negara malaysia

pasti berbaloi beb !

okaylah jumpa kat titian ganting taman negara nanti !

p/s – terasa nak buat live blogging pasal taman negara sekali nanti lah