Walawei Betul2 La Ada Hujan Meteor Kat Malaysia Malam Ni !

haha lepas aku buat entry pasal hujan meteor di negara orang, hujan lebat giler di negeri sendiri

sekali ada plak scientist yang bagitau kita kat malaysia pun boleh nampak meteor tuh

perghhhh cool giler kan

memang anggun dan cantik la ciptaan Allah neh

kalau takde aral melintang ie cuaca baik, boleh lah korang cekidaut hujan meteor kul 1.30 pagi nanti

perghhhhhh harap2 aku dapat tengok la kan

best nyer, 1st time dowh nak tengok hujan meteor neh ok

– – – – –

source here ok

GEORGE TOWN: Malaysians will be able to sight up to a total of 100 Perseid meteors per hour streaking across the northern sky in the wee hours of Thursday morning.

Universiti Sains Malaysia’s Astronomy Atmospheric Science Unit lecturer Assoc Prof Dr Chong Hon Yew said that according to the International Meteor Organisation (IMO). the meteor shower is expected to best viewed from 1.30am to 4am on Thursday.

“The shower could have started on July 24 and is expected to be observed until Aug 17.

“It is however predicted that during the peak viewing time (Thursday morning), the moon will be high in the sky, outshining the fainter meteors.

“There is a good chance for observers to spot the brighter meteors however,” he said on Wednesday.

Dr Chong also hoped the weather would be favourable for the Perseids to be seen.

Those who miss tomorrow’s meteor shower may still catch a “lesser version” after midnight Thursday, or early Friday morning.

Dr Chong said the Perseids are a prolific meteor shower associated with the comet Swift-Tuttle which are usually fast, bright and occasionally leave persistent trains.

“The point they come from lies in the constellation of Perseus,” he said.

The Perseid meteor shower has been observed for about 2,000 years, with the first known sighting coming from the Far East.

Every year in August, the Earth passes through rock and dust fragments left behind by the comet Swift-Tuttle. As these small particles collide with the Earth’s atmosphere, they burn up, often creating a startling streak of light across the sky.

The shower is visible from mid-July each year, with the greatest activity between Aug 8 and Aug 14, peaking at about Aug 12.

Dr Chong said the meteor shower can be observed with the naked eye.

Comments

  1. says

    Owh…yeke
    tapi lewat sangatla…
    sekali takde
    aku tggu pic ko jela

    KNizam Reply:

    kampungboy : haha malam tadi hujan. malam ni pun baru lepas hujan. aku rasa tak nampak la kot. hehe :)

  2. says

    jangan jatuh sebesar bola sudah ,alamat belubang ler rumah hehe

    KNizam Reply:

    haritz : haha kalau besar bola haruslah akan jatuh sebesar kawah besar nanti. hehe :)

  3. says

    kalau dapat gambar meteor tu jatuh, kasi live posting terus.. huhu

    KNizam Reply:

    beliamuda : hehe tak tercapai dek digicam cikai aku neh pun kalau ada. hehe malam neh pun hujan je :)

  4. says

    pagi tadi baca kat yahoo mmg rasa teringin nak tengok…tak sangka plak kat malaysia leh tengok..hehe…macam nak tunggu jek tapi tatau larat ke tak nak berjaga sampai kol 1.30pagi…hoho…

    KNizam Reply:

    amoi : hehe tak nampak la sebab musim hujan kan. hehe tak sure la plak kalau pagi2 esok kul 6 pagi ke. hehe :)

  5. says

    ini bukan setakat kena tunggu kul 1.30pg. kul 1.30 pg tu belum tentu meteor tu keluar. sbb dah kata time dia dlm kul ‘1.30am-4am’. lama tu nak kena tunggu.. hehe..

    KNizam Reply:

    akuro : haha ni kena tunggu lama2 la kan. dah la musim hujan je sekarang neh kan. tak sure la plak nampak ke idak nanti. hehe :)

  6. says

    marilah kita berqiamulail sambil tggu tahi bintang jatuh…heheheh…ada gaya ustazah x? ;P

    KNizam Reply:

    sitir : wahhhhh mmg ada gaya. haha :)

  7. says

    aku nk try usha ar mlm nih…
    smpi pagi jumaat katenye still boleh observe…

    KNizam Reply:

    chekgu : hehe sampai jumaat esok pagi la kan. aku pun nak check la lepas suboh nanti. hehe :)

  8. says

    aku tggu punye tunggu..xnmpk ape2 pn..
    kalo ade video share la..xnk yg dh ade kt u-tube..nk yg kt mesia nih la..

    KNizam Reply:

    foxes : hehe sebab hujan la kot. kalau terang ada bulan ngan bintang baru boleh nampak rasanya kan. hehe :)

  9. says

    hurmm… dah tertido… tadi kul 5.30am bangun, terus kuar umah. langit cerah.. rasa cam sedih lak tak tunggu tapi nak buat camner, dah tertido… huhu..
    well, ada sapa2 yg nampak ker?

    KNizam Reply:

    akuro : aku confirm tak nampak mende. nampak gelap je. sebab aku tido. haha :)

  10. says

    laporan terkini; alhamdulillah… saya diberi kesempatan melihat hujan meteor terakhir lebih kurang pukul 6.30pg tadi. nanti saya akan cerita di entry baru blog saya. :)

    KNizam Reply:

    akuro : wahhhh nampak ek. cool giler tuh. syukur hehe :)

  11. says

    jangan jatuh kat padang matsirat sudahhhh.. ehehe

    KNizam Reply:

    en_me : haha banyak la en_me neh buat lawak nooooooo haha :)

  12. kiutzone says

    syukur….dpt tgk mlm khamis tu….tp x la byk mcm hujan yg diganbarkan. satu 4mly tunggu dlm kul 1 pg tau. kira2 jam 1.45 br meteor tu kuar….ssh nk di gambarkan betapa indahnya mlm tu…allah maha besar…3x jer kami dpt tgk sbb x larat la….mata dh mengantuk…tp kt jb mmg dpt tgk klu w/p x brapa jelas sbb cahaya bln terang pd mlm tu.

    KNizam Reply:

    kiutzone : wahhhh ko sempat tengok eh. bestnyer untung tuh. hehe :)

  13. kuntakintong says

    aku nk bagitau korang nih. mlm taddi (ahad 13.12.2009) mula kul 10 mlm aku dpt tengok germinid meteor shower dari umah aku kat Kuala Kubu Bharu. Syok giler korang tau. klu korang nk tengok leh cuba lg isnin nanti. Lokasinya rujuk kat yahoo dan check ngan stellarium (krang download je dari stellarium.com)nnt klu nk puasa atau raya korang dah buleh tgk anak bulan. cuma pilih lokasi korang dan set time maghrib.

    KNizam Reply:

    kunta : perghhhhh untung tuh beb. hehe :)

Trackbacks

Leave a Reply