Tipah Tertipu Kat Cape Rachardo, Port Dickson ! Hengatkan Ada Corals Kat Situ, Rupanya Takde Dowh ! Haha :)

amik ko blog title yang panjang giler

aku mmg suka mengelirukan google crawler kan. hehe

kali neh aku jalan2 kat tanjung tuan plak ๐Ÿ˜Ž

hapa ? korang tak tahu kat ner tg tuan ?

korang baru sampai malaysia ke hapa ek ? haha

ok kalau korang baru sampai from christchurch, aku maafkan. huhu

tanjung tuan atau cape de rachardo neh kat port dickson la

half melaka half lagi negeri sembilan. hehe โ—

amaran – gambar banyak giler !

masa aku sampai nampak signboard neh dulu la ok

korang nampak kan apa yang aku nampak

ya betul ! ada batu karang dowh kat pd !

haha dalam kepala aku dah terngian-ngiang corals mcm perhentian island !

hahakita saksikan aksi gaban seterusnya. huhu

see aku dah cakap tadi kan

walaupun aku kat pd tapi tanjung tuan neh dalam kawasan melaka sebenarnya

bawah jabatan perhutanan negeri melaka ok

kerajaan siap bagitau awal2 yang kalau apa2 terjadi kat aku (terjatuh, terkedu & terpeleot) memang atas tanggungan sendiri ok.

moral – ambillah insurance from takaful ikhlas. haha

tu dia bila dah tengok gambar tuh lagilah aku teruja nak panjat bukit tanjung tuan neh

lawa la plak nampak view dia from above kan

plus ada ala2 terumbu karang tu beb !

wahhh ada tg tuan wildlife sanctuary lah

ini sudah bagus

ada chances aku nak tengok helang ke. merak ke kan. huhu

kalau bernasib baiklah. kalau dah dapat tengok burung2 lain je lah

dalam tuh ada gambar rama2 cool

mcm cantik je kan. hehe

tu dia kat tangjung tuan neh kan tempat burung2 hijrah singgah

ala mcm ala2 raptor watch tuh la

kat sini la korang boleh tengok banyak giler burung2 migrasi tuh

kalau tak silap aku ada blog special pasal raptor watch neh

korang google je lah sendiri

semua nak harap aku letak link je kan. haha

eh masa trekking nak naik bukit ke rumah api nampak sign board neh

sapa2 la kejam buat treasure hunt kat tg tuan ni ek

pastu takmo cabut signboard neh. haha

surelah berpeluh2 memanjat bukit neh kan

semata2 naks olve clue yang ala2 sudoku neh. huhu

ni la dia info pasal rumah api tuh

aku perasan ada rumah api pun bila aku tengok destinasi bajet 8TV

memang cam best je nak tengok rumah api neh kan.

hehe kalau nasib baik boleh naik sampai atas

or betul2 sampai ke atas lampu dia tuh. hehe

fuhhh sekali tengok macam jauh je lah kan nak sampai ke bawah nun

eh lupa nak bagitau

lepas korang sampai ke rumah api nanti, kalau sapa2 nak tengok corals, silalah turun sampai ke gigi air kan

hehe perjalanan jauh tak ku rasa

kerna hati ku melonjak sama

nak tengok corals kat bawah sana beb ! haha

dia cakap kat atas ada 54 jenis species burung2 liar lah kat sini

tapi aku tak nampak seekor pun

aisey sungguh malang la nasib aku kali neh. haha

mungkin next time burung2 akan beterbangan atas kepala kot. haha

hah ! neh dah sampai ke atas sekali

ada rumah api

aisey ! tutup la plak. rupanya kena buat appointment awal la kalau nak masuk

ceh ! buang karan beb ! haha

polis je boleh masuk tanpa appointment kot. huhu

takpe lain kali aku datang aku buat appointmetn dulu

ceh ! tak dapat la nak amik gambar kat atas sekali tuh kan.

nyesal dowh ! haha

haha ingatkan bawah pencawang (tower TNB) je ada rentis

sini pun ader beb !

hehe rentis neh ala2 laluan kat bawah la kan. hehe

cun plak design rumah api neh kan

lagi cun kalau aku boleh naik sampai ke control room kat atas tuh

sambil2 amik gambar candid ngadap laut lepas.

fuhhhh ngadap selat melaka tuh dowh ! haha

wahhh cantik kan pemandangan from above neh

subhanallah ! memang cantik lah

sungguh terharu aku dapat naik sampai sini

memang pemandangan yang saujana mata memandang beb !

ngadap selat melaka lah kat depan tuh !

tu la dia ala2 corals kat bawah tuh ok

nampak mcm ada corals betullah !

takpe kejap lagi kita akan trekking sampai ke pantai kat bawah nun

dan kita akan saksikan bagaimana aku tipah tertipu dengan terumbu karang pd. haha !

hehe ada plak group neh kat atas neh

ramai plak diaorang. hehe

diaorang ada air minerals lah

aku selamba la tak bawak apa2 air pun

harus haus giler dowh ! haha

tu la dah tahu nak jungle trekking sapa suruh tak bawah air kan. haha !

ada 2 towers la. mcm ala LOTR tuh kan

cuma mana gandalf ?

smeagol tuh celah tower tuh dowh !

pokok tembusu pun ada gak dalam hutan neh kan

nama saintifik fragrans !

sure ada ala2 bau wangi je kan

hah ! bau wangi dalam hutan !

apakah ? jeng jeng jeng…. haha

tu dia perjalanan yang jauh giler nak turun ke gigi air

semata2 nak tengok corals tadi. haha

semangat masing2 tak sabar nak main2 kat corals. haha

dengan selipar jepun je masuk ke hutan. huhu

kalau tak larat baik la korang patah balik sekarang

karang kalau dah sesat sapa2 yang susah ?

renjer jugak kan. hehe

perghhhh gambar neh aku amik sambil berlari2 anak ok

haha nampak effect cam cool je kan

ini bukan photoshop ok

ini adalah gambar asli pergerakan pantas camera aku . haha

lagi 230m nak sampai ke bawah la

aisey terasa jauh giler

dah la haus giler takde air dowh ! haha

sempat rileks kejap melepaskan lelah

penat giler ok. haha

kejap lagi sure lagilah pengsan masa nak memanjat tangga tuh semua kan. hehe

pokok kelatย  jambu laut ?

spaa la bagi nama susah2 camni kan. hehe

aku cuba la rasa daun dia.

memang kelat giler beb !

sakit bibir seksi gua. haha

tu dia dah sampai !

ceh takde terumbu karang lah seperti yg di war2kan

tipah terrrtippoooooooo !

yang ada cuma batu2 yng tak berkarang cam tuh ! haha

kecewa bagai gelora <—- lirik lagu ella USA

papa pun kenalah pergi ke tepi pantai kan

dah alang2 sampai tuh kenalah main2 sket ngan air masin tuh

aisey kecewa dowh !

hengatkan boleh jumpa nemo ke.

moray eel ke. haha

eh amende tuh kat batu2 tuh eh ?

cam something je kan. haha

jom kita close up dekat sikit ok. hehe

la kerang rupanya

mana pergi isi dia beb ?

surelah dah kena makan tadi kan

ye lah dah lepas waktu lunch kan. haha

cantik plak gambar neh kan

cukup rules 2/3 tuh kan. hehe

gambar pokok nan sebatang pastu tepi laut some more ! haha

lepas kecewa kitaorang round2 jugak la tepi pantai neh kan

pasir dia cun mungkin sebab takde orang kat sini. haha

hidupan lain tak nampak la plaks. ahaks

takde plak jumpa ketam ke. kucing ke kan. huhu

eh cun la plak corals neh kan

adakah ini bukti kat sini dulu2 memang ada corals ?

hehe ye lah kot. cuma mungkin sekarang semua dah mati la kot. hehe

haha lepas kecewa

terus panjat pokok

dan bergambar ala2 bebayang hitam

ksatria baja hitam !

haha cun la plak gambar neh kan.

tuh kat hujung tuh ada satu lagi group mana ntah tengah carik corals mcm kitaorang gak !

surelah diaorang pun tertipu gak ! gggggggggggrrrrrrrrrrrrrrr haha !

tadi masa aku naik tadi pejabat neh tutup

masa aku turun pun still tutup

aisey camner neh brader ?

haha takkan tutup 24/7 kot haha !

sekianlah aku melaporkan from tanjung tuan port dickson

korang pernah sampai ke sini ke eh ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 responses to “Tipah Tertipu Kat Cape Rachardo, Port Dickson ! Hengatkan Ada Corals Kat Situ, Rupanya Takde Dowh ! Haha :)

  1. mcm best je
    aku tak penah sampai situ pun ๐Ÿ™„

    Reply

  2. adila : hehe memang best giler jungle trekkking kat situ. hehe ๐Ÿ™„

    Reply

  3. tahap cipan punya panjang entri ni, meriah dgn gambo, huhu by the way, cape rachado ni kalo dari view ataih bukit tu memang superb beb..

    Reply

  4. dah mati agaknya semua coral kat situ. aku dah gi dah umah api nih sekali… ok la gak…

    Reply

  5. Hermmm tak pernah pg lagi… interesting gak tempat ni…

    Adry @ http://www.adrysabry.com

    Reply

  6. pergh panjang gila ni. gaban pun tak sempat nak tukar baju besi hoho.

    macam menarik tg tuan ni. zaman bujang dulu layan tempat-tempat camni, skang ni susah skit la kot.

    Reply

  7. penah pegi~! masa duduk kat hotel nearby tu.. ape ntah nama dia. hehe ๐Ÿ‘ฟ
    and, the corals tu, mungkin apa yang dipijak tu pun corals. it doesn’t have to look white. hehe. penat ke nak pegi rumah api tu? kejap je rasa. ๐Ÿ™‚

    Reply

  8. razif : hehe gambar la senang sket nak buat posting kan. yep ! view mmg cun gilos ! hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  9. shaxx : hehe tu la kan dah takde corals lagi la. sungguh hampeh je. haha ๐Ÿ™‚

    Reply

  10. adry : hehe yep memang seronok. dekat plak ngan KL kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  11. megat : hehe panjang giler ke. dah bagi amaran dulu kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  12. abdus : hehe hotel ilham kot. yang cun gilos! hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  13. ko ni memang suka berjalan erk….

    Reply

  14. kita : hehe semua orang suka jalan2 rasanya kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  15. Panjang entri. Ingatkan travelog. Main point kamu kecewa sbb tak ada coral. hahahhaa….
    Gambar kat atas pokok, cam citer sumpahan orang minyak la.

    Reply

  16. Nampak gayanya kena buat rombongan nie………

    Reply

  17. bayan : yep kecewa giler. haha. eh ni dah mcm travelogue la kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  18. noni : hehe pd je lah. dekat je kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  19. Salam, Knizam, saya datang bertandang heheheh… eh, kalo mai Penang laghik, g la Pulau Betong, sambil mancing2 ikan, leh tangkap view Pasir Panjang. Then singgah depan mesejid Pulau Betong tuh ada Laksa Pak Aq’ dengan Karipap Tok Yah (tok haku le nih)… kalau jalan jaoh sket ke Kampung Perlis, ada Laksa Pokok Janggus (Kak Fetty)… promote kampong sendirik heheheh… bak kata orang, jalan2 carik makan ๐Ÿ˜€

    ps: comment nih mcm tak kena je dengan posting huhuhu, anggap jerlah sebagai salam perkenalan hahahah :D:D:D… Salammmzzzzz…

    Reply

  20. mak ai… emm… ๐Ÿ™‚ Tapikan, kat tempat aku pun ada rumah api… sepuluh minit je sampai, kat bukit Jugra. ๐Ÿ˜€

    Reply

  21. Pingback: Makan Malaya » Tomyam Pedas Ya Amat, Longan Best Giler, Udang Secipot Je, Ketam Masak Lada Hitam, ABC Special Best Dowh & Air Kelapa Payung Ala2 Hawaii @ Eden Seafood, Feringghi Beach, Penang !

  22. eme : hehe rumah api yang tuh tak payah jungle trekking ok. hehe yg neh kena masuk taman negara sekali. hehe ๐Ÿ‘ฟ

    Reply

  23. pfs : hehe panjangnyer. salam kenal. hehe โžก

    Reply

  24. bro, i think yesterday or few days ago masuk paper la pasal masalah tikus yg berleluasa di PD. U can even find rat droppings in ur food. agak menjejaskan industri pelancoongan la

    Reply

  25. En KNizam, aku betul2 x tau tempat ni..haha.. Jom lawat sabah lak, aku jd guider.. ๐Ÿ™‚

    Reply

  26. kawaii : haha kena report kat majlis tuh. hehe โ—

    Reply

  27. jry : hehe sabah mungkin june 2009 kot. nak beli la tiket murah airasia. hehe :mrgreen:

    Reply

  28. meriam bt abd karim

    alahai korang cari coral kat situ?mana ada.gi kat lahad datu sabah bersepah-sepah.airnya jernih gila.asli betul.sayang,aku dahbalik semenanjung.kenangan yang tak dilupakan.

    Reply

    KNizam Reply:

    meriam : heeh sabah mmg la x boleh nak lawan bahhhhhh hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  29. meriam bt abd karim

    kalau pegi pulau mabul ke,pulau kapalai di sipadan, lagi la tak mau balik.cantiknya.coral dan siput penuh di pantai.berenang ngan ikan besar-besar.mana nak lawan ngan di tg tuan tu.kat pantai sana,kita je yang berkelah.kalau kat port dikson tu, penuh tapak kaki je.jom la pi sana.siap le duit sikit.naik air asia.

    Reply

    KNizam Reply:

    meriam : siap la next trip aku singgah SWV mabul plak. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge