Terjumpa Limau Sambal di Nurseri Shahzad

Live Update: 15 Mar ’10, 6.01pm PKT PST
From: Nokia E71
Author: KNizam

Amik ko aku hengat nak cari pokok daun kari, sekali terjumpa pokok limau sambaL
Terus la aku beli sepokok nak tanam kat rumah kan, lepas ni surelah best kalau buat sambal belacan
Memang best woooo kalau buat teh o ais limau masa summer nanti kan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 responses to “Terjumpa Limau Sambal di Nurseri Shahzad

  1. Assalamualaikum,
    Wah, buah sitrus ini pun ada juga di Bumi Ali Jinnah ni. Limau kasturi ni memang sedap untuk dibuat sambal. Lama juga saya tak buat sambal ni untuk di ulam dengan kobis. Ni saya bagi resepi buat sambal ulam kobis:

    Belacan
    Ikan bilis
    cili kering (digoreng garing)
    kacang tanah (digoreng)
    gula pasir
    limau sambal/limau kasturi
    air

    Tumbuh belacan dengan ikan bilis dulu. Dah lumat,asingkan dulu. Kemudian kisarkan cili kering yang sudah digoreng garing bersama kacang tanah goreng dan sedikit gula (Biar ada rasa pedas dan manis). Kemudian, gaulkan bahan yang telah dikisar ini dengan belacan tumbuk tadi hingga sebati. Kemudian perahkan beberapa biji limau sambal ni. (Biji asingkan), supaya nampak cair sedikit, bubuh air dan kacau. Kalau kurang manis, boleh tambah gula lagi. Dah siap, apa lagi civah dengan kobis. Salad pun boleh. Fuhhhh!…sedap. Tak caya, cuba sendiri..(Resipi ni isteri saya yang ajar…heh..heh..)

    Reply

    KNizam Reply:

    zainal : yep baru terjumpa. limau sambal pun bermusim agaknya. terima kasih di atas resipi tersebut.

    di sini tiada cili kering, ikan bilis, belacan dan juga kacang tanah. mungkin bermusim juga agaknya

    p/s – saya cadangkan saudara buat 1 blog juga utk diletakkan kesemua puisi dan resipi. pasti hebat nanti. hehe 🙂

    Reply

  2. Hmmm…saya tak reti nak buat blog, hehehe…(inilah kelemahan yang ada pada saya buat masa ini)

    Reply

    KNizam Reply:

    zainal : saya dulu pun belajar buat blog kat hosting free mcm wordpress.com boleh cuba. x de la susah mana. hehe 🙂

    Reply

  3. mcm CNY le pula…bergantung2 warna emas kat shopping complex

    Reply

    KNizam Reply:

    k jie : hehe best betul nampak limau ni. ingatkan dah takde kat sini hehe 🙂

    Reply

  4. teringat lah pulak pokok yang knizam tanam kat Malaysia

    Reply

    KNizam Reply:

    noni : pokok mana ni eh ?

    Reply

  5. pokok janda merana pun ada kat belakang tewwww.. ekeke

    Reply

    KNizam Reply:

    en_me : haha tak habis2 ngan janda merana eh hehe 🙂

    Reply

  6. pokok limau yang tanam kat pasulah,kat rumah sewa knizam

    Reply

    KNizam Reply:

    noni :dah lama dah pokok tu hehe 🙂

    Reply

  7. Wahh.. apa lagi cecah dengan ikan bakar… 🙂

    Reply

    KNizam Reply:

    zik : hehe tunggu summer nanti nak buat barbeku sekali hehe 🙂

    Reply

  8. bukan limau kasturi ke ni?

    Reply

    KNizam Reply:

    tangor : samala limau sambal ngan limau kasturi tuh kan hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.