Rumah Kat Setia Alam (Raddia 1 & Murraya 2) Dah 70% Siap Lah !

hehe last 2 weekend aku ngan adik aku pergi melawati setia alam lagi

mula2 tuh hengat nak pergi bayar bil elektrik ngan air adik aku adjer

sekali dah alang2 sampai setia alam, might as well lawat rumah ngan bfast kat sana je kan

sampai awal giler, matahati pun belum keluar lagi. haha

bfast kat tesco setia alam. best woooooo roti bakar ngan telur. teh ais lagi!Β  haha

then terus ke setia alam welcome centre nak bayar segala bil2 yang ada

pastu sales girl tuh bagitau ada launching baru kat dewan sebelah

aku pun usha kejap je lah kan. perghhhhh giler ah harga rumah naik lagi dowh

size sama je ngan rumah aku tapi pricing dah lebih 300k !

giler ke apa diaorang neh. jual rumah mahal2 kan.

manalah mampu orang nak beli camni. last2 kena pinjam sana, pinjam sini kan

anyway termembebel mak nenek plak dowh ! haha

– – – – –

acara yang dinanti2kan ialah sesi melawat rumah yang tengah under construction

hehe adik aku beli kat type raddia, aku plak beli kat type murraya 2

haha nama2 pun pelik2 kan. rumah lain lagi la nama pelik2

masa nak melawat rumah, mak aihhhhhhh panas terik beb

tapi aku pasrah. mahsyar nanti lagi panas kan. hehe

aku check rumah dah 70% siap la. jalan tar je takde lagi

rumah adik aku kat raddia lagi la. dah siap semua dalam dia

siap kena kunci lagi. so tak dapat la nak masuk dalam

rumah aku je dalam belum siap. tuh sebab setia alam tak kunci

so bolehlah aku amik2 gambar dalam rumah kan. hehe

awas ! gambar banyak giler. mampus la broadband korang nak dload satu2 gambar

tu la sapa suruh amik pakej broadband murah kan. haha

– – – – –

amik ko punya la banyak gambar rumah

surelah akan termuntah nanti kan. haha

kat bawah neh semua type murraya 2. rumah aku la dowh !

nanti kalau sempat aku letak gambar raddia 1 plaks. ok !

haha masa tengah2 tengok rumah ada plak lori lalu

sure driver tu confuse pehal la bebudak neh tengok2 rumah neh kan

aku estimate lagi sebulan dah siap tar neh nanti

hehe lagi sebulan kita datang lagi yuk !

neh gambar porch depan

mcm boleh masuk 2 kereta. kena senget sket la kan. hehe

aku rasa mcm nak pecahkan je tingkap tuh letak full sliding door

banyak sket angin boleh masuk kan. hehe πŸ™‚

neh row rumah depan aku. aku rasa type cananga 2 kot

semua pun dah siap neh. hehe tinggal lagi 30% je neh kan

luas gak la jalan depan rumah kali neh. adala dalam 50 kaki rasanya

hehe best gak dapat rumah kat sini kan. hehe πŸ™‚

post box ngan tong sampah

nampak kemas jugak la workmanship setia alam neh kan

ada la tanah kecik je sebelah tuh

camner nak tanam pokok pisang ni weiii

haha aku nak buat herb garden sekali la. senang la nak masak nanti. kuikuikui

neh pemandangan depan rumah

sebijik mcm dalam model yang diaorang tunjuk kat setia alam welcome centre dowh !

memang sama giler ah. hehe takjub aku kejap !

haha ni je la tanah yang ada

kalau nak banyak lagi tanah kena la beli kat corner lot seebelah tuh kan

lagi la mahal dowh. x mampu beta membelinya. haha

tapi takpe. akan aku tanam apa2 yang patut kat sini

letak aquarium sebelah tuh pun ok gak kan. hehe πŸ™‚

neh kalau ada motor nanti bolehlah letak kat sini kan. hehe πŸ™‚

nampak plak jiran sebelah nun !

neh dalam living hall

memang terang benderang sebab tengah panas giler kat luar tuh

memang sah2 la kena install air-cond kat sini kan

dah la keliling tengah construction plak tuh

surelah akan berhabuk giler kalau takde aircond neh kan. hehe πŸ™‚

tangga ke tingkat atas

ada lah store kecik kat bawah tangga

segala kotak suis pun bawah tangga gak aku rasa neh. hehe πŸ™‚

neh master bedroom

memang design dia mcm ni lah masa aku check model dulu

siap ada tingkap corner (glass) mcm tuh ha

hehe bolehlah duduk2 kat sana, lepak2 rileks kan

sambil menikmati pemandangan aweks kat depan. haha πŸ™‚

ni la view from master bedroom. tuh pun kalau orang sebelah tak renovate la kan

nampak terus ke playground tuh

hehe nampak la sket suasana hijau kat sini kan. hehe πŸ™‚

memang trend sekarang pasang corner glass neh eh

susah la mau carik langsir yang memangjang from ceiling to lantai camni kan. hehe πŸ™‚

neh bilik air. aku lupa la bilik air mana satu. haha

kotor lagi. tapi semua dah siap la

aku nak tukar ke kepala paip yang besar

senang sket nak mandi-mandi dengan puas. tralalalalallalla ahahah

hek eleh comel giler ah tanda dia

and whose shitting there ek ?

dem ! haha

neh confirm la bilik air ke-2 kan

siap mengadap ke atas tuh. terus ke atap rumah

so dapat la direct natural light kan. hehe πŸ™‚

memang cool neh. surelah banyak angin nanti kan

silap2 burung2 pun boleh masuk sekali. haha πŸ™‚

neh bilik kat belakang rumah

luas gak la bilik neh compared ngan rumah kat melawati

boleh jadi bilik tetamu neh

cuma jarang ngan rumah belakang tuh dekat giler dowh

haha aku nak pasang blind je lah. x mo pasang lagsir kat sini

surelah kena install aircond jugak kan

dah mcm pejabat plak, semua tempat nak ada aircond kan, uhhu

neh dapur dia. ntah dapur kering ke dapur basah ni ek

ada la sinki bodo sebijik. haha

surelah kena install kitchen kabinet ngan sinki baru

nak la yang cun kan. ikea boleh membantu seadanya ?

hehe benci la masa nak renovate nanti. surelah aku kena ulang2 alik melawati-setia alam

seb baik ada duke !

neh kat belakang rumah

surelaha ramai akan extend. aku malas la nak extend

rasa nak letak pokok buluh la kat belakang neh kan. hehe πŸ™‚

neh view from master bedroom.

rumah kat sini semua south facing. so takde la kena panas pagi or petang kan

mcm kat melawati kena panas pagi. bangun lambat kalo. habis kena sinaran mentari di korea

– – – – –

bengkok ar lepas ni aku kena keluarkan banyak duit siot

ye la semua nak kena belanja nanti

nak wiring la. kabinet la. kipas la. aircond la. perabot la. bla bla bla. haha

mati la nak cekau duit neh nanti. huhu

– – – – –

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

42 responses to “Rumah Kat Setia Alam (Raddia 1 & Murraya 2) Dah 70% Siap Lah !

  1. Bro, ukur baju di badan sendiri! Janganlah pulak nanti sampai tahap bior pape, asal bergaye! Kalau masuk rumah baru semua nak baru, furniture baru, barang2 letrik baru, tokey @#&* pun boleh jual kandang! Kenalah pandai budget! Tu belum masuk duit nak buat belanja cari orang rumah! Slow2 la!

    Reply

    KNizam Reply:

    myza : hehe wokay2 jangan risau cikgu. hehe πŸ™‚

    Reply

  2. rumah dah ade..”suri”ye bila?

    Reply

    KNizam Reply:

    ezam : haha aku dah agak dah soalan2 mcm ni akan terkeluar punya. haha πŸ™‚

    Reply

  3. πŸ™‚ πŸ™‚ πŸ™‚
    lawa rumah..

    Reply

    KNizam Reply:

    mknace : hehe biasa2 adjer la. hehe πŸ™‚

    Reply

  4. salam bro,

    kita bakal berjiran la nampaknya….

    nice pictures, tabik!!!!

    Reply

    KNizam Reply:

    chikli : owh ya ke. murraya 2 jugak ke eh ?

    Reply

  5. Wah jalan2 tengok rumah, cute kan rumahnya

    Reply

    KNizam Reply:

    noni : hehe biasa2 je la rumahnyer. hehe πŸ™‚

    Reply

  6. Pergh.. aku enjoy gile baca entri ngan nengok gambar2 ko ni kniza.. tapi ada terselit skit kejelesan di dalam hati aku.. demn!! aku nak gak rumah.. nak nak!! bila lagi ni…. nak sekarang!! rumah ni kat mana bro?

    kasi alamat lengkap skit area mana.. rumah dia mmg best.. gempak.. dashat!! aku suka ruang antara pagar rumah ngan jalan tu.. sangat luas dah macam divider jalanraya plak kan?

    Hurm…. kesimpulannya, aku mmg jeles!! x sabar nak nengok entri ko time pindah sini nanti.. sure la havoc.. than ko invite member2 blogger sume datang makan2 baca doa selamat.. fuh!!

    mmg x sabar!!

    Rumah da ade, bila nak kahwinnya? ke dah kahwin aku je yg tak tahu ni? huhuhu

    Reply

    KNizam Reply:

    khai : haha rumah biasa2 je la khai. ko pun nanti satu hari surelah akan boleh rumah kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  7. serius cun.. bila hang nak sambaq satu?

    Reply

    KNizam Reply:

    luth : haha aku dah sampai pun dah. hehe πŸ™‚

    Reply

  8. bilik air ke 2 tuh…
    burung masuk xpe…
    jangan ‘burung’ keluar plak,bahaya tu πŸ˜€

    Reply

    KNizam Reply:

    blowie : hehe banyak la ko eh. ehhe πŸ™‚

    Reply

  9. wah…memang menjeleskan le…huhuhu…kamu sudah mampu punya rumah sendiri…doakan saya ada rezki seperti kamu juga ya…seronok banget bisa punya rumah sendiri.. ^^

    Reply

    KNizam Reply:

    firdee : hehe nanti ko beli rumah sendiri ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  10. gambo dlm toilet itteww sungguh tidak menyelerakannns bro.. wakaka

    Reply

    KNizam Reply:

    en_me : haha nanti clearkan bila dapat kunci nanti kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  11. muntah siot tgk gambar ekeke

    tullah..rumah dah ada..org rumah je dalam pencarian..
    boleh buat rancangan tv nih hemm

    Reply

    KNizam Reply:

    zamz : haha banyak la lu. tunggggggggguuuuuuuuuuu haha πŸ™‚

    Reply

  12. heheh..smart2..sapelah yang punye sh**t kat toilet tu en..kucing ke atau workers?? ;D

    Reply

    KNizam Reply:

    baang : haha sapa lagi kan. mcm la tak tau plak. hehe πŸ™‚

    Reply

  13. ohohohoh
    beli umah kat setia alam.
    dekat dengan umah mak aku kt meru tu.
    bila nak buat house warming?
    boleh aku datang.

    Reply

    KNizam Reply:

    pcu : wahhhh ko surelah tau spot jjcm kat meru kan. bolehlah guide aku nanti. hehe πŸ™‚

    Reply

  14. Pergh rumah camni tak mampu aku beli..
    Lagi sebulan leh siap?? Kalau biasa kat Melaka camni 2-3 bulan belum dpt CF tapi tak tau le kalau sekarang pakai konsep CCC mungkin cepat…
    apahal pun tgk perjanjian ..
    kalau diorang lambat blh ko claim lewat siap.. byk kalau dpt tu..

    lagi satu dah dpt kunci masuk api air cecepat.. tgk dlm kalau ada bocor ke apa.. sementara tempoh jaminan.. tak puas hati beritau je pemaju.. semak gak cukai tanah.. pastikan diorang dah bayau.. nanti susah…
    eh cukuplah …

    harap bergembira dengan rumah baru…

    Reply

    KNizam Reply:

    zool : ala nanti satu hari ko surelah akan mampu. nanti aku jemputlah ko ke house warming nanti. hehe πŸ™‚

    Reply

  15. bisa diatur…

    Reply

    KNizam Reply:

    pcu : heheheeheh πŸ™‚

    Reply

  16. Aku beli umah teres murah je kat Tmn Maju….

    Reply

    KNizam Reply:

    zool : still rumah gak. nanti aku nak beli tanah la kat jasin. hehe πŸ™‚

    Reply

  17. mine cananga2. setau aku murraya 2 own by malay no 4,14,24. yg lain suma chinesse. tgk dr gmbr2 tu, so aku bole agak la umah ko yg mana.

    Reply

    KNizam Reply:

    chikli : wahhhh siap ada statistic ko eh. cool ! hehe tadi sempat lagi pergi setia alam. hehe πŸ™‚

    Reply

  18. jengking73

    Salam.. Nama aku Ary.. Nick name is jengking73.. Aku akan jadi jiran kau.. Rumah aku betul2 depan rumah kau.. Type Cananga2.. Sebenarnya aku pun tak sabar nak pindah rumah ni.. Apa2 hal, bolehlah bawak bincang dengan kau.. Ok.. Wassalam

    Reply

    KNizam Reply:

    jengking : wahhhhh salam perkenalan πŸ™‚

    Reply

  19. hello t all of you, i wish to buy Muraya house, any 1 can introduce me?
    hope you all can help cos really love the Muraya house.
    pls msg me for the reply.
    kohle_h@hotmail.com

    Reply

    KNizam Reply:

    cannie : you can visit the setia alam welcome centre at setia alam. i am not sure whether they have any murraya house available. tq πŸ™‚

    Reply

  20. Semalam pegi tengok rumah lagi…dah kunci la..tak leh masuk dah..

    Reply

    KNizam Reply:

    jengking : la dah siap la tu kan. dah kunci la plak. baru nak pergi weekend ni lagi. hehe πŸ™‚

    Reply

  21. i only want buy murraya 1 house.

    Reply

    KNizam Reply:

    cannie : i think u need to check out with the sp setia alam welcome centre. just give them a call ya πŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge