Kuih Kundas + Kuah Kacang @ Restoran Saudiah, Kuala Kangsar, Perak

korang pernah makan kundas ?

ala dia mcm cucur udang je bentuk dia. tapi takde udang la kan

main ingredient dia tepung je lah. hehe 🙂 recipe penug kuih kundas neh kat sini ya

kat kedai mamak selalu ada kundas neh

cecah ngan kuah kacang.

perghhhhhh sedap giler dowh !

haha cubalah di kedai2 mamak berhampiran anda

ada jugak yang panggil kundas neh cakoi. hehe ye ke ek ?

aku beli kundas neh dekat kedai makan saudiah, kuala kangsar

kedai dia dekat dengan bazaar dan stesen bas kuala kangsar

budak koleq sure tahu kat ner kedai makan ni. kedai hujung kat corner.

kitaorang panggil kedai ni sa’od adjer. hehe

masa tuh aku nak pegi cuti2 malaysia kat bukit merah laketown resort (will blog about this resort kemudian ya). bungkus dalam 4/5 ketul kundas yang masih panas2. potong kecil2. bawak makan kat bilik hotel aku. hehe 🙂

memang best kundas dia, lembut adjer

kuah kachang pun best giler. cubalah !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 responses to “Kuih Kundas + Kuah Kacang @ Restoran Saudiah, Kuala Kangsar, Perak

  1. salam bro 🙂

    mcm sedap je kundas ni. 1st time dgr nama kundas. tb2 lak rs lapar huhu

    adi’s last blog post..Forbidden Kingdom dan Iron Man

    Reply

  2. pergh..aku teringat saudiah juga…lamanya aku tak ke sana…aku nak ke lembah…aku nak makan laksa…akalu ada gambar laksa kau bubuh juga

    he’s last blog post..Melayan cuti nan panjang

    Reply

  3. adi : hehe mmg sedap giler. garing plak tuh. mcm cakoi je. hehe 🙂

    he : hehe balik kualer la weiiii. hehe 🙂 laksa nanti aku post ok. hehe 🙂

    Reply

  4. isyhh… ni bukan char koi la… kundas? err… mmg hang da terkandas dgn penangan kundas 🙂

    Reply

  5. erlena : kat tkc ada ke kundas2 neh ek ? hehe 🙂

    Reply

  6. mamak stall banned from school…koleq ada kott.. ;P
    weyy… tidola.. mlm2 ckp pasai makan…hehe

    Reply

  7. erlena : aisey awat kena banned plak. huhu 🙂

    Reply

  8. mkn kundas ini gan kuah kacang……mmg sedap…….
    saya nak resepinya…ada tak?
    Hanya org kuala jer yg tau ttg kuih kundas ni……

    Reply

  9. seri : alamak takde la recipe. saya tahu makan je. hehe 🙂

    Reply

  10. eh… tis morning i made kundas for breakfast. maybe i’ll post later, cuz got difficulties to load pics at the moment 🙁

    kuE’s last blog post..homemade breakfast is the best way to go

    Reply

  11. kue : hehe tak sabar2 nak tengok gambar kundas home made tuh 🙂

    Reply

  12. heheee…. still got probs ler… well actually our cpu at home crashed, nak fix tak tau ler, nak anto kedai alar… tu yang cinta tu, now using other cpu, cannot read usb connection plak blerk! anyhow… dah ok nanti i bagitau 😉

    kuE’s last blog post..homemade breakfast is the best way to go

    Reply

  13. kue : la kesiannya cpu tuh. hehe 🙂

    Reply

  14. aku dulu selalu makan kundas di pekan lame kuale.Restoran mamak,Restoran Rahmahniah kalau tak silap. Perghh sedapnya.

    Reply

    KNizam Reply:

    din : sedap giler kan. kundas mmg best la 🙂

    Reply

  15. dah lame merantau ni, sesekali tu teringin nak makan kundas.Kenele balik kuale macam nie.

    Reply

    KNizam Reply:

    din : alamak kundas kuale mmg terbaekkkk la hehe 🙂

    Reply

  16. yep! Kuih cakoi kat tmpat aku…

    Reply

    KNizam Reply:

    tangor : sini kalau nak cakoi kena la buat sendiri kan 🙂

    Reply

  17. makcik zainab

    tadi teringat kan kuih kundas ini. recepinya ada didalam internet. do a search ‘kuih kundas’. sure jumpanya – only got 2 results.

    insyaallah, tomorrow morning nak buat lah. first time in 53 years. teringat arwah mak saya dulu selalu buat ini – bagi anak-anak kenyang makan. anak ramai – kena lah buat kuih sendiri. seperti komen semua orang – sedap sekali, rangup kan. kalau dah sejuk dia liat. arwah mak kata elok lah tu…. perut tahan kenyang lama sikit.

    agreed that hanya orang kuale je tahu kuih ini.

    wassalam.

    Reply

    KNizam Reply:

    makcik zainab : tu la kan. saya pun dah lama tak makan kundas neh. rindu la plak nak balik kuale ok hehe 🙂

    Reply

  18. yea,idup kundas so’od….

    Reply

    KNizam Reply:

    zuhaili : sedap giler kan kundas ni hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge