Jalan-Jalan Cari Makan @ Laksa Beras & Cendol Kuala Kangsar, Perak

sekarang neg almost sebulan sekali mesti aku balik kuale

sebab nak train bebudak hockey koleq la. hehe

kadang2 aku turun kuale sebab nak makan laksa ngan cendol kuala neh

memang sedap beb ! laksa dia lain sket

kuah dia cair sket la kalau nak compared ngan laksa kedah or laksa penang kan

cendol dia memang best la kan. memang menjilat sudu wa cakap lu !

dulu warung cendol neh betul2 kat sebelah bulatan jam besar kat tengah2 town

tepi longkang je. aku ingat lagi mamak tuh letak ais dalam bekas polisterin yang ada habuk2 kayu.

memang klasik dowh !

sekarang ada lagi style simpan ais dalam habuk kayu ek ? hehe

lepas aku blah koleq, majlis dah buat satu tempat khas untuk cendol dengan laksa sahaja

yelah kan supaya ko ngan aku senang la sket nak pekena cendol power ngan laksa beras neh

takdelah dok kat tengah2 panas macam kat bulatan jam tuh. hehe

so sapa2 yang singgah kat kuala make sure korang pergi ke medan cendol dan laksa kuala kangsar

memang puas hati lah. memang menjilat sudu beb ! haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

36 responses to “Jalan-Jalan Cari Makan @ Laksa Beras & Cendol Kuala Kangsar, Perak

  1. Kau mmg rajin balik kuale.

    15 jun aku balik kuale. lame dah tak tgk budak2 rugby tu.

    NoktahHitams last blog post..Negaraku! – The Malaysian News Aggregator

    Reply

  2. hoh..sudah 6 bulan tidak pulang ke Kuala..Kampong aku di Jeliang..tapi umah makcik aku di berek polis kuala tuh..laksa kuala memang umph..

    Reply

  3. nh : hehe balik jangan tak balik. hehe πŸ™‚

    uzai : best betul makan2 tepi sungai tuh kan. haha πŸ™‚

    Reply

  4. Okeh Nizam…karang Abg Bear lalu kat sini aku kan singgah… thanks for the tips

    Beruang Madus last blog post..HUTAN LIPUR LATA BAYU

    Reply

  5. wehhh… mike… lain kali mike mai kuale bagitau ler. at least kalu sape2 mai sini ting tong teman, tak de ler boring sangat hehe… pilihan teman still kat pak ngah laksa. the one yang kat tepi sungei tu dah tak seberapa ler. teman pi sana untuk makan angin and pi pasar minggu je πŸ˜‰

    kuEs last blog post..at last she’s in!

    Reply

  6. beruang madu : singgah jangan tak singgah πŸ™‚

    kue : eh pak ngah pun sedap gak. lagi satu ada cendol apa ntah depan masjid ridswaniah tuh. sedap gak. hehe πŸ™‚

    Reply

  7. alamak………!!!! aku bkn org kuala rrrr….

    Reply

  8. ayu : ala bukannya jauh pun. drive 3 jam je dah sampai kuala. ehhe πŸ™‚

    Reply

  9. Abeng al haj

    teman nah gi pekena lakse kk sekeluarga
    bini teman org kedah, dia pakar kuah laksa

    Reply

    KNizam Reply:

    abeng : hehe laksa kk laksa tepung beras. kuah cair je. hehe tapibest woooo πŸ™‚

    Reply

  10. Dekat Kuala kangsar ada 1 kedai kat belakang sekolah tsung wah (sek men), ni lah kepala kedai laksa di kuala kangsar. Dia yang buat kuah untuk kedai2 laksa lain di kuala kangsar tu. Kuah dia pastinya rasa berbeza dengan kuah yang dijual pada penjual2 lain. Owner nye org islam. Aku lupa nama kedai ni. Actually dia buka kedai tu dalam rumah. Kat situ ada laksa special, dia ada letak telur goreng, fish cake, fish ball….wahh sedap….aku mmg org sana….dah lama aku xpergi sbb skg aku merantau mencari ilmu…ramai org xtau kedai ni, aku rasa org kuala kangsar sendiri pun ada xtau..huhuhuhu…cubalah2….mmg puas hati…pastu untuk cendol…yg plg sedap aku rasa dekat manong…memang power, kat kedai salim….sedap sgt2…aku dah try cendol kat senawang, seremban tu, tp cendol manong mmg xleh lawan….gerai dia kecik aje…manong tu pun pekan kecil aje….ala2 pekan koboi…..pegi lah cuba….

    Reply

    KNizam Reply:

    somia : tuh nama dia laksa pak ngah rasanya kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  11. laksa kuala banyak je yg sedapnya…selain laksa pak ngah
    laksa deris kota lama
    laksa lubuk
    laksa man tepi sungai

    rahsianya laksa kuala pakai tepung gandum tak macam laksa lain guna tepung beras…

    tepung gandum hancur luluh didalam mulut…ahaks..urpsss

    Reply

    KNizam Reply:

    shukor : wahhhh banyak gak ek. semua tempat2 tuh ada sekali chendol ke eh ?

    Reply

  12. aku paling suke laksa pak mail dekat kg talang tue..klu balik kg siap lawan sampai 6mangkuk…dia punye laksa piow gilerrrr…

    Reply

    KNizam Reply:

    ilie : hehe laksa mmg sedap kan. laksa beras kuala boleh tahan gak la bestnyer hehe πŸ™‚

    Reply

  13. pergh..cam sedap je cendol tu..

    Reply

    KNizam Reply:

    tunepal : cendol mmg sedap woooo. kena plak ngan laksa beras kuala kan. perghhhhh hehe πŸ™‚

    Reply

  14. aku pun dah lama tak makan laksa dan cendol manong. Salim tu dulu satu sekolah ngan aku. cendol dan laksanya memang pawer. Terlecur air liur dibuatnya.

    Reply

    KNizam Reply:

    hazim : perghhhh kecur la air liur aku mcm ni. hehe πŸ™‚

    Reply

  15. Salam.memang syok makan lakse ngan cendol salim di manong.dah lame bebenor teman tak merase laksa salim kerana dah lame merantau. sejak zaman ayah salim dulu aku dah makan laksa dan cendol salim.

    Reply

    KNizam Reply:

    din : tu la kan. saya pun mcm dah lama giler x makan chendol ni hehe πŸ™‚

    Reply

  16. bila nak mai makan belah sini?

    Reply

    KNizam Reply:

    man : lambat lagi man nak balik msia neh πŸ™‚

    Reply

  17. aku memang hantu laksa … bila datang gila aku bedal sampai 1/2 kilo laksa sekali ngadap…aku skung dok wangsa maju kalau nak laksa kua sekarang aku leh gi kat lrt wangsa maju .. kat situ ada brother bawak moto jual laksa kuale…. hari2 leh di kata kan lah aku gi makan sapa orang KL yang rindu laksa kuale gilah situ rasa dia macam laksa pak ngah kat blkg sekolah tsung wah tu…

    Reply

  18. mase aku kecik dulu ade pak cik bawok moto juwei laksa… nama dia pak maey…. laksa dia setakat nie the best lah… pernah aku rase…tapi sayang dia dah lame ninggey… sekarang anaok mentua dia ami8k aleh… rase dah lari sket… tapi demey x bawok moto dah ade bukok kedey … tapi awok tak tahu kat mane kedey….

    Reply

  19. mike orag talang ker… awok pon… dulu 2 mase kecik 2 gemo beno laksa pak maey keney tak ..?

    Reply

  20. ape dia kata laksa kuale…… memang le kuah laksa kuale nie cheroi kan bagi orang kuale yang sedap dia tu kat mee dia. mane ade laksa orang buat laksa buat sendir.. jenoh nak mulaih nye yong yop oi…

    Reply

  21. owh..yang ni ada jual kat wangsa maju sec 1.tangga turun lrt ke jusco

    Reply

    KNizam Reply:

    amy : owh ada kat kl eh hehe πŸ™‚

    Reply

  22. Laksa Pak Ngah – near LRT Wangsa Maju sec 1 kl

    laksa pak ngah,ade budak pakai motor roda 3 jual laksa pak ngah betul2 kat lrt wangsa maju tangga turun ke jusco.harga laksa dia rm 3.00 tp dia tak guna nama laksa pak ngah,dia guna nama LAKSA BERAS.laksa dengan kuah laksa semua dia import dari kuala kangsar.tp xde jual cendol.

    Reply

    KNizam Reply:

    belia : owh kena cuba tuh nanti hehe πŸ™‚

    Reply

  23. kat mana kat kuale tu lksa yg sdp tu?i nk p try ni…

    Reply

  24. semenjak anak masuk koleq selalu la ke sana..tapi tak tahu kat mana laksa yang sedap ni..bleh tolong bgtau dak…29th april ni nak gi sana ambil anak…

    Reply

  25. setahu aku laksa kak lela di chandan putri lagi sedap kuah nya pekat betul betul cawww… laksa lain semua ceroiii..

    Reply

    KNizam Reply:

    liza : la ye ke hehe πŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge