destinasi bajet 8tv @ season 1 episode 11 – JOHOR!

“satu ratus, dua ratus, tiga ratus….”

heheheheheh dah lama kan tak dengar suara ngan dialogue tuh. heheheheheh kali ni destinasi bajet dah kembali ke 8tv. weehheeeee seronok giler beb! memang aku minat giler jenjalan2 style backpack cam dalam destinasi bajet neh. cuma masa jer yang takde. kekadang tu aku belasah jer pergi memana. Heheheheehehehe tapi cara si qi ni handle destinasi bajet neh memang sempoi dan selamba lar. ngan joke2 sempoi ngan rileks dia tuh. hehehhheehehe 🙂

“nilainya macam sket, tapi percaya tak dengan 3 ratus ni kita boleh pergi macam2 tempat….tak percaya? jom ikut saya!”

hahahahahah lawak dowh setiap kali aku dengar ayat dia neh. memang la nampak cam tak lojik je kan ngan rm300 boleh jenjalan camtu sekali. tapi tu la yang dibuktikan oleh qi nih. bila korang dah tengok destinasi bajet neh baru lah korang tahu yang dengan rm300 tuh macam2 tempat boleh pergi. best siot cuti2 malaysia kalau camtu kan. hahhahahaah. huhuhuhuhu. lalalaalalalalla. 🙂

“kita ke negeri johor! yahooooo (terjun ke laut drpd bot yang berwarna hijo!)”

bas transnasional berhenti kat terminal bas larkin tuh. aku memang very da familiar la ngan area kat jb neh kan. mana taknyer aku dah tinggal dekat 4 tahun kat sana and dah pergi macam2 tempat kat jb nun. heheheheheeh. si qiaik teksi ke bandar dari stesen bas larkin. tambang ikut meter so takde la kaching! kaching!. Jom! kita ke town jb. selamba dia naik teksi. bukan ker destinasi bajet mana adanaik taxi2 neh. heheheheehe dulunya jaybee nama dia kan tg puteri. kalau korang perasan ada lagu pasal jb kan. lagu dia bunyi dia camni

“tambak johor, tanjung puteri. selat tebrau airnya biru. di pantai lido…..”

hah! camtu lah lagu dia. lagi satu ada dongeng pasal si bongkok tanjung puteri. hah! tuh kat jb lah kan.

cheit! amende yang aku melalut plak kali neh. ok back to destinasi bajet please! hahahaahahahahahaha 🙂

hotel memang lah berlambak2 kat jb neh daripada 5 bintang ke tak berbintang pun ader. so qi pun sure la akan pilih hotel yang murah kan. kalau boleh nak yang bawah rm100 jer. heheheeh murah dowh!

hotel vista melati jb

kali ni dia tinggal kat hotel vista melati! jom! kita check in kat sini. harga bilik rm69 satu malam. canteekkkkk!. Katil ada 2. so kalau datang 2 orang boleh lah kongsi kan. heheheheheh. bajet cukup2 jer kan. aircond ada cuma jauh sket la, takpe janji ok kan. toilet – tanda bersih. sinki pun ader. hahaahahahahah for sure la ada sinki qi oooii. kalau tak sure la ko kena godok gigi tepi baldi jer kan. hahahahahaha.

“bilik pun complete puas hati……apa lagi nak kan? hahahahaha jom kita gi town jb plak.”

kilang perusahaan otak2 kempas

tempat pertama dia gi kali nh ialah kg kempas baru. jauh la plak si qi pegi kali neh eh. pergi kilang perusahaan otak2. hahahahaah aku pun tak sempat pergi dulu dowh! dia melawat plak kilang neh. bahan utama otak2 neh isi ikan. macam keropok lekor cuma guna daun kelapa jer nak balut otak2 neh. inilah secret recipe nak buat otak yang kaw2. tanya brader neh, semua jenis ikan masuk dalam campur aduk giler babi. cantekkkkkk semua ada formula. otak2 ni guna 2 atau 3 otak nak buat. hahahahaha lawak dowh! huisssssh ramai sungguh orang keje. nampak bz sungguh (macam perli jer si qi neh kan. hahahahahaah). professional pembalut otak2. sehari dalam 8,000 cucuk otak2. otak2 akan disupply ke stokis seluruh malaysia. mehlah cuba otak2 kempas.

“ni semua dah masak eh bang? kita try satu otak2 yang baru. panas lagi yang fresh punya!”

hehehheehehe. huh! Sedap. kilang nie bukan untuk lawatan adjer, boleh gak kalau nak makan2 otak2 kat sini tau. heheheheeh jom! kita beli sekali otak2 kempas baru neh. balik kl boleh bagi mak bapak makan. hehehheeh anak mithali plak dowh! terharu 1234x. hahahahaahah 🙂

aisey aku rindu la plak ngan otak2 kempas neh. bila la aku nak pi jb lagi kan. huhuhuhu.

mee rebus stulang laut

alahai dia pergi tempat aku selalu makan dulu la. huhuhuhuhuu aku dulu kerja kat atas kedai mee rebus neh la. dulu kedai dia sempi jer takde la lawa macam dalam tv tadi tuh. hehehheheeh kali neh dah advance dah tile lantai and then dah nampak bright and ceria la kedai dia. dulu rileks jer. sempppoooi!. inilah dia mee rebus stulang laut yang fames tuh.

“bang bagi mee rebus besar satu. kasi kaw2 punya.”

gerai nih lah yang paling fames sekali kat negeri johor. actually qi, untuk pengetahuan ko dalam town tuh ada 2 or 3 tempat jual mee rebus yang famous. yang aku tahu ada top 3 lah kan. no 1 kat mee rebus stulang laut neh. no 2 kat mee rebus haji wahid. kalau nak makan mee rebus haji wahid neh pegi ke kat angsana shopping complex, kat luar tuh ada food court. cari jer signboard. sure ada nyer. heheheheeh. no 3 mee rebus gear box kat area jalan petri. masuk sket kat mahmoodiah. ke dalam sket la. aku pun kekadang sesat barat gak masuk dalam area mahmoodiah tuh kan.

hehehehehee biasa makan tengah hari nasik. so hari neh kita makan mee rebus la plaks. ahaks 🙂 dalam rm.5.20 dapat mee rebus ngan teh ais. hahahahaah sedap siot nampak dia makan beb!. adduusss lama dowh tak makan mee rebus. rindu la gua ngan rasa mee rebus yang sedap ngan ada keropok keras tuh sket. letak plak cili hijo ngan ada udang sket plak. adusssss harus aku kempunan la ini macam. huhuhuhuhuhuh

muzium layang-layang pasir gudang

dia pergi pasir gudang la plak. aisey tempat aku tinggal tuh dulu. everyday aku travel from pasir gudang ke jb nak mencari rezeki la katakan. selalu lalu ikut jambatan permas jaya tuh. heheheheheheh sekarang dah lain semua jalan2 tuh. tambang bas rm2.40 ke pasir gudang. naik bas dalam 25 minit adjer. aku pun dulu selalu gak naik bas especially kalau akuhantar kereta nak repair or service kat eon larkin, so kenalah aku naik bas ke pasir gudang kan. heheheheheh sedey gak la masa tuh kan. ada dua tiga kali gak la aku berbuka dalam bas. heheheheheheeh

dier pergi ke muzium la. ala muzium layang2 kat bukit layang2 tuh. hehehehehe entry fee dalam rm2 jer.

wow! Macam 2 jenis wau adalah. waaauuuuuu. hahahahahaah seluruh dunia punya wau ada dowh! setiap tempat ada wau dowh!.

“wau negeri johor korang pernah tengok tak?. kalau tengok logo mas, inilah dia wau kucing. hah! wau johor lah tuh. hehehehehe”

macam body perempuan. hooowwoooooo banyak la ko qi. eh! memang betul la wau tuh memang ada bentuk cam wanita sket2 lar kan. hahahahahaha. wau tut tut pun ader. tut tut teksi kat bangkok ke?. hahahahah banyak la ko qi. hebat tak hebat wau tut2 neh kan. muzium layang2 ni yang pertama di malaysia. ada dekat 200 koleksi layang2 dan wau. ada gak kedai cenderamata yang menjual pelbagai jenis layang2 dan wau. kalau ada bajet lebih boleh beli. harga wau yang si qi pegang kali neh dalam rm200. boleh naik ke nie eh? hahahaah sure la bolehnaik qi ooooi! 🙂

“saya pegang cium cukup lah. tak mampu la nak beli”

ahhahahahahahahaha. tahu takpe!

bay cruise selat johor

kalau nak lihat pemandangan air boleh menyusuri selat johor.

“eh! boleh berenang rupanya, kalau nk kena tembak ngan polis singapore kan, korang berenang la. kena tangkap masuk lokap terusss..cantek!”

hahahaah lawak la ko qi. amende la kan. huhuhuhu. siap pergi kelong penternakan ikan dan tengok ikan susu tengah makan. ikan susu neh nama dia ikan susu sebab masa ikan neh kecik diaorang bagi makan susu tepung. dah besar bagi makan roti la plaks. ahaks.

“seb baik bukan ikan roti! hahahhah dah macam piranha. neh kalau letak net. tangkap. sedap buat ikan bakar.”

produk paling popular kat sini ialah kupang hijo! umur kupang neh baru 7 bulan. lagi 1 bulan boleh dimakan. hanya di johor. masak sambal petai sedap beb!. neh yang paling special kita boleh memancing. qi sekali letak je umpan susu ngan roti. fighter dowh ikan2 susu neh eh! siap nampak ikan lagi masa fighting lagi kan. hehehehehe pengalaman memancing ikan susu plak qi.

“tulang dia memang halus tau. kalau nak bawak balik rm3 je. baru bajet!”

kalau sampai jb amik la pakej tour tuh kan. sure berbaloi nyerlah, boleh jenjalan naik bot sesuka hati adjer. hehehehheeh

ikan susu bakar

dia pergi plak ke foodcourt bersebelahan hotel tuh adjer. iaitu meldrum walk. makan makan ikan susu siot! betul2 kat belakang hotel vista melati tadi. siap bagi brader tuh suruh dia masak hasil tangkapan tadi. makan malam special.

“ikan susu bakar. sup kosong. gan teh ais. memang best lah. perghhhh marvellous. tak caya? cubalah sendiri.”

hahahah macam ikan terubuk makan kena lah berhati. nanti karang kalo tercekik plak susah la kan. hahahahahahhaha

hari ke-2

dia pergi plak ke bukit timbalan then pergi mersing. tiket bas cuma rm11. 140km perjalanan dari jb dan terus ke jeti utama kat mersing yang boleh pergi ke ke pulau rawa dan lain2 pulau. Boleh tahan naik bas 2 jam. Perut pun dah lapar, apa lagi kena sorrru la dulu kan! hahahahahahaha 🙂

lunch kat mersing

dia makan lauk pauk ala kampung lar. asam pedas ngan ayam masak merah memang terangkat. perghhhh sekali-sekala pekena masakan ala kampung tuh ngan teh ais memang terangkat la kan. aku pun nak makan la esok kalau camnih. hehehehehehe amendalah kan. huhhuhuhuhuh

fishing bay resort mersing

fishing bay resort teluk buih balik papan mersing. memang bajet dowh.

“fuyyyiioo! cunnyer bilik neh. aircond ada. tengok toilet. 5 star beb! sinki. amat bersih! heheheheh memang classic bilik neh. kalau bajet ciput datang waktu low season jer. kalau high season tak la nama dia bajet kan.”

 

aku tengok view bilik si qi neh pun cun gak, mengadap laut la plaks. ahaks. memang best la dapat that rate yang murah and then dapat plak rileks2 mengadap laut china selatan.

perhhhhhhhh syurga donia lar. hehehehhee banyak la ko qi. hahahahahahaha

trip memancing

aktiviti paling faveret mamat neh la kan. sure la memancing. dia neh kalau pergi ke mana2 sure la akan bawak jorang kat bag sandang dia tuh. memang ngam ngan pakej. so apa lagi tunggu? pegi la memancing kan. lokasi memancing sekitar pulau sireh. kat sini la lubuk kerapu (tokei bot tu la yang cakap kan).

sekali letak umpan jer, dia dapat anak kerapu. perghhhhh hebat la kan! hahahahah kalau aku sure dapat selipar jepun adjer. hahahahahaa.

“kalau ada anak mesti ada ibunya.”

sekali kali ke-2 dapat lagi kerapu.

“ni mesti kakak ipar kerapu tadi.”

hahahahha lawak la ko eh! hehehehehe. boleh tahan gak besar dia. kita cuba lagi. kerisi pun dia dapat gak. Hahaha spesies mata kuning neh besar siot. kerapu bara yang warna merah. dapat dua sekali. ini baru nama dia memancing!

“yang neh kita jual tambahkan bajet. hehehheh yg satu lagi i see u at dinner time!”

siap dapat lagi kerapu bara ke-3 siot. mamat neh memang terrer memancing la kan. huhuhuhuhuhu. dapat kerapu bunga jugak. kerapu tikus! ko merapu ke apa qi? hahahahahahah dapat2 dapat2 cantekkk. sekali betul da kerapu tikus. nope lar. kerapu bunga lar. yular betul lar! hahahahaah.

“ni la dia dinner malam neh. hahahah puas hati beb!”

kerapu sweet n sour

dia bawak kat fishing bay resort and suruh chef masakkan. macam makan besar. ikan kerapu tangkap sendiri. bajet paling best.

“perghhhhh sedap siot dinner ngan ikan tangkap sendiri. perghhhhhhh bukan selalu makan ikan fresh macam neh. tangkap sendiri plak tuh!”

hari ke-3

air laut jernih siot. kat balik papan tuh memang refreshing lah! lalalalalalala sacremento wallla! haahaaha amende la aku merapu ikan kerapu malam2 neh kan. ahahaahhaahahah abaikan!

sarapan pagi

nasi lemak ngan kopi o kaw punya. best siot. tengok cawan kopi si qi tuh pun aku tau yang kopi tuh memang best giler. memang kaw2 dowh! hahahahaah nampak sedap la plak aku tengok. kena buat kopi la plak malam neh kan. kemaruk kopi o kaw dowh! 🙂

keropok lekor mersing

produk popular kat sini pun ada. so ni last tempat qi pegi. kilang perusahaan keropok lekor. hahahahaah dia siap tengok dekat keropok lekor the making. hahahahah siap teringat pasal menggentel keropok lekor kat terengagnu. come qi! ikan sini lebih sket la compare ngan kat terengganu kite!. So rasa dia lagi shoudl be lagi best la kan. hehehehhe nampak sausage pun ader. banyak la ko qi! huhuhuuhuhuhuh.

“keropok udang, keropok udang, keropok ikan parang pun ada, yang ini ikan tenggiri jeruk, buat gulai ikan masin. keropok cikedis pun ader. hahahahaahah lagi sedap. keropok ketam. isi ketam beb!. kalau dah goreng, besar dan manis. nilah nama dia keropok kupang.”

hah! keropok kupang hijo! boleh cayer ke ni eh? wa tatau la nak cayer ke idok! hahahahahaha

dia siap beli keropok kupang. Heheheheeh buah tangan beb!

adios!

siap beli cenderahati lagi keropok kupang.

“so kalau saya boleh. anda pun boleh. malaysia bollllllllleh!

ye la tuh qi! hahahahahahahaha

ahahahahahahaahah senak dowh perut gua gelak tadi. tolong gua nak air suam penyejuk hati. huhuhuhuhuuh

“makan gula ni mesti kerek. Kalau takde bajet. cium je lah. hermmmmmmmm very nice.”

hahahahaah amender la si qi kan. lawak dowh!

“jumpa lagi minggu depan!”

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 responses to “destinasi bajet 8tv @ season 1 episode 11 – JOHOR!

  1. mcm ni la yg sy suke…………qi mmg best..

    Reply

  2. syida : heheheh mmg lawak la mlm tadi kan. hahahhaha 🙂

    Reply

  3. aduh cite pasal makanan ajer…saya dah la puasa ari ni…btw, i’m going to JB next month! harap2 ada kawan2 sudi jadi tourist guide! 🙂

    Reply

  4. aishah : hehehehehe make sure pergi itu mee rebus stulang laut k 🙂

    Reply

  5. Kadang-kadang terfikir, betulkah apa yang dikatakan qi mengenai bajet. Saya rasa tak. Jika kamu pergi dengan label televisyen, sudah tentu akan dapat harga yang murah, walaupun tak murah juga sebenarnya. Apapun, tengok jer lah…

    Reply

  6. ubie : actually rm300 tuh bajet mula2 bila dia sampai. tapi mmg la kalau media yg pergi sure murah. tapi kita pun boleh dapat gak kot. cubalah…heheheheh

    saya pi pangkor weekend ini! weeeheeeeee 🙂

    Reply

  7. RM300 pg kuala pon tak cukup. kawkee, yl, cendoi.. minyak, toll..

    tp qi ni kire tak taxi yg die amek? or bas yg die bayar from one destination to another? 300 tak cukup nak jalan2 kt jb.

    Reply

  8. edwin : 300 tu start kat jb terus. heheheh tu yang cukup. heheheh

    Reply

  9. Wohoo jalan2 kat JB~~ all those places.. menggamit kenangan sehh!~

    Reply

  10. lanun : hehehehee jb best giler siot 🙂

    Reply

  11. asslmkum…..sy firdaus zubir dari penang ingin mencari kawan lama saya bernama herman setahu saya dia tggal di bukit rambai melaka kepada sesiapa yang kenal dia blh lah emailkan berita pada email kwn saya di adi_mufit_ganja@yahoo.com dan pekejaan dia seorg angota polis tak salah dia di johor sekian dari sy

    Reply

  12. firdaus : semoga berjumpa rakan saudara 🙂

    Reply

  13. Pingback: ada ape ngan jb? « Lolita Cossette

  14. mohd iskandar bin abllah ismail

    boleh bagi no tel resort teluk buih balik papan tempat ko orang lepak itu hari saya nak test juga betul bajet ke tax.
    cepat2 sikit balas email saya ya.ok bye………

    Reply

    KNizam Reply:

    iskandar : alamak aku takde la contact tuh. cuba call 103 general line tm. hehe 🙂

    Reply

  15. Y Combinator Alumni MemSQLcan be a trustworthy and sophisticated database control system that provides you several database control and SQL database recovery algorithms. is among essentially the most sophisticated SQL Server instructions that helps you repair corrupt database. Even so underneath some situations, this command fails using an error and simply cannot repair ruined database. This habits sales opportunities to crucial facts decline and involves SQL Server recovery to be preset.
    Y Combinator Alumni recently posted..sLousmNMy Profile

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge