Kenangan Rumah Atuk, Rumah Baruh & Tembakau Murray’s Erinmore Flake !

hehe gambar2 neh semua adik aku amik dengan hp sony ericsson k810i dia

gambar rumah atuk aku yang dah makin terbiar kat jasin, melaka

tengok la design tangga rumah melaka

siap dengan tiles yang detail. bentuk pun mesti melunjur macam tuh

aku dulu2 suka betul mengelungsur daripada atas ke bawah

sure kotor seluar aku ! haha

rumah neh dulu2 jadik port family aku kalau balik kampung

ada dua bilik rumah neh

memang best. kitaorang panggil rumah neh rumah baruh

ada dua lagi rumah, rumah kat darat (nenek aku) ngan kat hilir (nek ngah)

actually neh rumah moyang aku. tapi biasanyer aku panggil atuk je lah

rumah neh serambi dia memang sejuk je.

petang2 memang tempat port melepak sambil2 baca suratkhabar kan

pastu amik kusyen and then tidur sampai petang

bila bangun terus lapar. makan lah apa lagi ! hehe

kat atas neh bekas air. ala dulu2 kan ke kena basuh kaki sebelum masuk rumah kan

aku ingat lagi bila hujan surelah penuh

bestlah main air dalam tangki/kolah neh

banyak gak anak2 berudu kat sini ok. hehe so cool !

memang mengimbau kenangan silam lah !

banyak nostalgia rumah neh. kenangan aku membesar pun dalam rumah neh

sampailah bila atuk aku meninggal sebab sakit tua

dah takde siapa nak dok kat rumah neh lagi

parents aku pun dah buat rumah baru dekat2 sini jugak lah.

nantilah aku ceritakan pengalaman aku dok kat rumah atuk aku neh

memang rumah tradisional melaka. siap dengan tangga melaka lagi

macam biasa lah ada serambi. dan masuk ikut ruang tamu ke-2 kat belakang sket

yang kat atas tuh bekas2 tembakau arwah atuk akulah

aku hengat lagi pepagi atuk aku mesti hisap paip ngan tembakau neh

memang best je tengok. asap2 berkepul di udara

tapi asap terkawal lah. sambil2 tuh atuk aku baca suratkhabar utusan malaysia

dok plak kat kerusi empok retro kat ruang tamu

asyik je aku tengok. hehe

kat depan rumah tuh ada pokok jambu air, mangga, limau bali etc

kat atas tuh buku2 lama yang ada lgi kat rumah arwah atuk aku neh

nostalgia kan buku2 tuh

boleh jadi khazanah warisan negara

bukan setakat nasi lemak ngan roti chanai je warisan negara ok. hehe

dusun atuk aku pun best

macam2 buah2an ada. sebut je nak buah apa. semua ada beb !

aku dulu2 suka jalan2 merayau kat dusun

macam2 benda aku cari. hehe

dulu2 aku kecik2 suka ronda2 dusun

macam2 activities yang dibuat. durian tembaga pun ada ok. hhe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

40 responses to “Kenangan Rumah Atuk, Rumah Baruh & Tembakau Murray’s Erinmore Flake !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.