Apa Ko Hengat Senang Ke Nak Tulis Blog Entry Eh ? + Top 52 Blog Yang Aku Respect Posting Diaorang…… Hehe :)

hehe selama aku berblog selain daripada soalan2 cepu emas

aku ada gak terima email, shouts via shoutmix or contact form

pasal camner aku boleh blog dengan consistent.

banyak plak posting tuh kan. hehe

and then ada jugak yang tanya x susah ke nak blog pasal jalan2 carik makan dengan jalan2 cuti2 malaysia ?

hehe ni aku nak jawab sket lah

– – – – –

untuk pengetahuan mereka2 yang bertanya

dan juga pada mereka2 yang nak bertanya tapi segan maut

hehe actually bagi aku nak buat satu post yang berkualiti memang susah

ianya mengambil masa. dah resources

aku bagi contoh pasal jalan2 cuti2 malaysia dan jalan2 cari makan lah ok

bila korang pergi bercuti or makan2

korang kena alert. actually semua benda ada bloggable items

kadang2 aku pun x sempat nak capture details pasal tempat2 yang aku pergi

apa yang aku buat ialah kadang2 (read kadang2) aku buat research dulu

then barulah aku pergi tempat tuh. bukan main redah je ok

and then bukanlah semua tempat yang aku pergi tuh aku buat blog post pasal tempat tuh

tengok tempatlah kan. orang kata man2 lah kan. hehe

– – – – –

korang hengat senang ke nak buat entry jalan2 carik makan

mula2 aku kenalah carik tempat tuh dulu kan

pastu aku kena amik gambar

susah wooo nak keluarkan digicam bila semua orang tengah memandang ko

haha last2 kadang2 aku pakai handphone adjer

lepas tuh ko kenalah rasa makanan ko kan

pastu borak2 la ngan empunya kedai

or at least perhatikan keadaan sekeliling tempat makan tuh

capture details sket

lagi satu teknik nak amik gambar pun kenalah ada

jangan lah main hentam je amik gambar ok

mula2 amik la keseluruhan makanan atas meja

pastu barulah buat close up sket2

tak semua makanan korang kena amik

man2 lah ok. mana2 yang famous food, amik lah

air tuh kadang2 aku lupakan saja. hehe

lepas tuh korang kena download semua gambar2 ke laptop kan

hehe pastu jangan terus update ke flickr or blog

makesure korang edit2 lah sket

ye lah korang amik gambar tadi guna tangan manusia kan

kadang2 tangan korang tuh mengeletar menyebabkan gambar bergegar dan blur

so kenalah sharpkan sket. change sket resolution and brightness

pastu barulah upload ke flickr or blog korang

macam aku lepas upload ke flickr kenalah repost or link ke blog aku

then barulah aku akan start mengarang

bila jari-jemari dah dok kat keyboard kadang2 tuh memang takde idea pun ada

haha bila takde ideas, masa tuh la gambar memainkan peranan

ala korang ceritakanlah sket pasal gambar tuh

buatlah ayat dalam beberapa utas. hehe utas ke ?

lepas tuh barulah click publish.

– – – – –

eh !

posting korang bukan berakhir kat sit u sahaja ok

lepas dah post kenalah menjawab segala comments yang masuk

kalo tak kecik hari pengomen korang nanti

see aku dah cakap bukan senang ok nak buat blog post yang berkualiti

contohnya macam post pasal cendol leman dawi neh

memag susah. aku kena edit2 gambar pastu karang cerita sket

hehe aku bukanlah dilahirkan sebagai blogger

tapi semua orang bolehlah belajar kan. hehe tak mustahil beb

– – – – –

kadang2 aku terfikir macam manalah blogger2 famous macam mereka kat bawah neh menulis kan (in no particular order). hehe 🙂

  1. noktah hitam
  2. nono writes
  3. mohd ismail
  4. zool liga kampung
  5. tepak sireh
  6. abdusfauzi
  7. abedib the reader
  8. acat flyin’ monkees
  9. affuan
  10. en_me
  11. aisyah rozi
  12. amokika
  13. blog anak mat nor
  14. cikgu bani hassim
  15. zaki blogjer
  16. bongkerz flaccid mind
  17. sue anna budu dan belacan
  18. chokilala
  19. marzuki dilarang melarang
  20. diyanazman
  21. fynn jamal
  22. haanism
  23. kujie
  24. ixorariana
  25. jowopinter
  26. junaidix
  27. justkhai
  28. kereta mayat
  29. kinabalu blog
  30. azman ishak
  31. kuE
  32. lensa lily lulu
  33. bat infomalaya
  34. mre undefined
  35. mylife4hire
  36. nikillas
  37. nurnana
  38. 1 hand in my pocket
  39. project rasso
  40. popshovans
  41. saharil conteng
  42. saifulislam
  43. shaolin tiger
  44. smashpOp
  45. teddy-risation
  46. tembeling muse
  47. thumlog
  48. topotato giler kentang
  49. ubuntu for malaysian
  50. uzairubiah
  51. sawanila
  52. mk sembang komputer

aku respect la ngan diaorang semua tuh

ada 52 ok. kenapa 52 ?

suka hati gualah beb ! haha

diaorang semua ada style tersendiri

by looking at their blog post, aku memang dapat rasakan yang diaorang mmg bersungguh dan amik masa nak post walaupun satu entry tau. hehe

bukan senang ok nak buat posting yang berkualiti

posting yang boleh dimanfaatkan oleh ramai blogger yang lain. hehe

memang cool !

korang setuju ke dowh ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

136 responses to “Apa Ko Hengat Senang Ke Nak Tulis Blog Entry Eh ? + Top 52 Blog Yang Aku Respect Posting Diaorang…… Hehe :)

  1. Pingback: Tembakan di rumahku : Blog Zool Ligakampung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.