Why Do I Have A Blog + Should I Monetize My Blog ?

received a comment from someone asking me why don’t i blog fully in proper english or bahasa malaysia (or was it bahasa melayu eh ?) and make tons of money out of my postings? aiyaaaaa why la this type of questions popped out here ek? haha

duhhhhhh. susah juga saya nak jawab soalan camni. ini bukan pertama kali saya ditanya. dah banyak kali dah. haha

dulu masa saya berblog menggunakan wordpress.com. ada orang tanya kenapa tak pakai domain sendiri. ramai yang bagi suggestion kalau pakai dot com sendiri boleh buat banyak duit. ada yang cakap diaorang suka dengan posting saya dan mereka kata saya boleh monetize blog saya easily. hehe

betul ke ?

so far saya tak percaya lagi ! haha

tuan2 dan puan2. saya nak clarify something here.

saya berblog bukan sebab duit ya ! haha

ini betul2. ini bukan cubaan.

okeylah. pertama sekali saya ada blog sebab saya nak record semua pengalaman saya dalam alam siber ini. tujuan asal saya nak berblog adalah untuk memudahkan preparation saya sebelum pergi cuti2 malaysia atau jalan2 carik makan. hehe betul saya tak tipoooo woooo. kalau siapa yang biasa dengan blog lama saya di knizam94.wordpress.com akan perasan yangs etiap kali saya nak pegi jalan2 saya akan buat a few planning ie check googlearth, check all the available accomodation, tempat2 makan yang available dan a few important facts about that place. tulah tujuan sebenar saya berblog.

saya nak ada internet record tempat2 yang saya nak pergi.

kalau korang semua nak tahu memang untung buat macam ini. ada sekali tuh saya nak pegi ke manjung nak main hoki and then nak plak bercuti sehari dua ke pulau pangkor. pada malam lepas main hoki, saya masih belum book hotel lagi. hehe. malas sungguh. dan last minute betul lah saya neh. haha. masa malam tuh saya call rsort yang saya nak pergi. dia quote price yang agaklah tinggi. hampeh je. membantutkan usaha saya nak dok kat pangkor je. then saya check balik blog saya nampak webstite dia. saya cuba plak internet booking ie buat reservation untuk bilik yang sama (ocean wing) kat resort yang sama. wallllaa! apa yang saya dapat ? saya dapat bookingd an save rm100! perghhhhh banyak tuh saving dia kan. haha. saya sungguh puasa hati la malam tuh. seb baik ada blog saya kan.

lagi satu sebab saya berblog adalah saya perhatikan kat malaysia neh jarang ada blog yang betul2 comprehensive pasal jalan2 carik makan kat satu2 tempat kan. kalau perasan setengah2 tempat makan tuh memang sedap. tapi sayang takde saper yang blog pasal tempat dia. so mana2 tempat makan yang saya pergi, kalau saya sempat amik gambar, saya akan blog pasal tempat makanan tuh. hehe. korang boleh chec saya punya tag pasal makanan + kedai makan kalau nak tengok semua kedai2 makanan yangd ah masuk blog saya. hehe banyak giler kan. haha

so saya harapa ramai bloggers yang dapat blog pasal tempat2 makan yang diaorang pegi. sebabnya bila saya travel saya perlukan facts yang jujur pasal kedai2 makan yang saya nak pergi. saya cakap betul lah. memang hampir kesemua kedai makan yang saya pegi sebab ada bloggers malaysia yang buat review. hehe bloggers neh kalau review memang boleh percaya. kalo tak takdelah saya pegi kedai makan tuh kan. haha.

dah untuk soalan yang terakhir – kenapa saya berblog dalam bahasa rojak ?

haha

jawapan saya – suka hati akulah kan. neh kan blog aku. hahahah takdelah. jawapan tuh 25% drpd jawapan penuh lah. jawapan sebenar ialah. cukuplah proper bahasa melayu dan proper english di pejabat from 9 to 5. saya dah boring. so apa salahnyer pakai bahasa rojak dalam blog kan. janti mesejnya sampai sudahlah. hahahaha. boring dowh pakai bahasa proper neh. ala korang percaya kan. takyah lah hipokrit. ngaku je lah. haha

saya belum lagi terfikir nak monetize KNizam Artwerk

habes tuh apasal ko letak melampau2 nyer iklan kat sidebar tuh?

hahahha frankly speaking saya suka ngan iklan2 yang bergerak dan tak statik. tuh yang saya letak iklan2 tuh semua. just for fun and to make my blog kalerful adjer. tu adjer. hahahhahaa kadang2 saya suka dengan kotak2 bergerak from adverlets tuh. mcm cool je kan. haha

korang percaya ke ?

haha kalau korang percaya, pergilah buat posting “Kenapa Saya Berblog” sekarang.

lekas ! haha

psstttttt – blogging neh additive la kan. hahaย 

ServerFreak Web Hosting Solutions

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 responses to “Why Do I Have A Blog + Should I Monetize My Blog ?

  1. Hu.. a tough question. Tadi aku baru lepas pi meeting mcoba-ict kat tepi klcc tuh..

    My answer should people ask me the same thing, skrg aku nak remove bits by bits advertisement kat blog aku. Gile melambatkan page load! Visitors from Malaysia perhaps takkan notice the loading time for each ad, tapi I received lotsa email from friends and joomla friends telling me that those ads were a BOTTLENECK.

    Yes, i dont have plenty of visitor from here, so i must value those visitors from outside (i receive a constant stream of people from Joomla sources). There are time when the ads were simply too big! Some of it cumulatively takes 400kb chunk straightaway. duhh…

    For now, Ill start with advertlets first (already delete nuffnang from my blog). then perhaps with gokita.

    Fuqaha’s last blog post..Stupidity at its Best

    Reply

  2. aku pula blog untuk share something selain dari personal story.
    bukan khas utk money

    Fahmishah’s last blog post..Bebaskan Palestin

    Reply

  3. duh! .. kenapa mox berblog….. nk kena justify ka… nk kena terus terang ka .. isk isk…. klu tuleh dlm emel pos x bley ka??

    Reply

  4. Pingback: Cikgu sekolah » Blog Archive » Kenapa Saya Berblog?

  5. fuqaha : i’m gonna remove all except for the advertlets and serverfreak aff. hehehe ๐Ÿ™‚ good decision ek

    fahmishah : samalah kita. heheh ๐Ÿ™‚

    mox : ala buat la 1 posting ke ….heheh ๐Ÿ™‚

    Reply

  6. ngeh ngeh.. masuk tak pingback aku? tgh geram kat seseorang ni.. kawan ko kot.. biar dia baca..

    apis17’s last blog post..Kenapa Saya Berblog?

    Reply

  7. eh,kenapa arini saya jumpa dua entri yg sama tajuk? (maksud saya dua2 sebut pasal kenapa mereka berblog)

    saya tak jumpa lagi sebab kenapa saya berblog. setakat ni sebab saya mungkin suka-suka je kot. haha. (ada jugak org takde motif macam saya.. huhu)

    Ixora’s last blog post..And I wish youโ€ฆ

    Reply

  8. haha.. oleh itu apa kata kita tag ixora & semua rakan2 mengapa kita berblog.. tp mesti tak ramai yg suka kena tag nih.. hati2 pilih mangsa..

    apis17’s last blog post..Kenapa Saya Berblog?

    Reply

  9. bergantung pada individu kan? kalau nak apa salahnya, kalau tak nak tak perlu. it’s your blog after all.

    azwanhadzree’s last blog post..Iron Man, Movie Trailer & The New Avengers

    Reply

  10. apis17 : hahaha dapat dah ping ko. ko pun tengah tension gak eh. hehehe ๐Ÿ™‚

    ixora : entry sapa lagi satu eh ? siaappaaaaa. haha ๐Ÿ™‚

    apis17 : x suka la tag mengetag. tiada paksaan dalam KNizam Artwerk tau. haha ๐Ÿ™‚

    azwan : hehehe ya betul! hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  11. Hahaha, Mr Ah Fa suka singgah sini sebab enche KNizam best ๐Ÿ˜€

    Kalo Mr Ah Fa beli nasi lemak, tak semestinya nasi lemak tu sedap sangat, kadang-kadang sebab taukenya best, pandai jaga hati pelanggan sume.

    Kalo kedai nasi lemak tu best, tapi taukenya kerek macam cipan terbang, alamat terbang la pelanggan.

    Ye dak enche Knizam?

    Mr Ah Fa’s last blog post..Encik Superman Yang Ceria!! ๐Ÿ˜€

    Reply

  12. mr ah fa : heheheh garang ke. idaklah. cuma gerrraaammm je. haha ๐Ÿ™‚

    Reply

  13. apis : tag? hoh,apa tu? makanan ke? kuikuikui

    knizam : uiks, bunyi lain mcm je.. xpe2. abaikan je apa saya ckp td.. biasalah.. banyak sangat terbang, mcm2 saya jumpa a.k.a baca. hehe.

    Ixora’s last blog post..And I wish youโ€ฆ

    Reply

  14. betul tu.. eh.. pedas ayat tuh mr Ah Fa, jgn kena kat batang idung sapa2 pas ni sudah lah, malas nak carik masalah..

    eyy.. sapa tu yg dah rampas gerangan takhta comentator terbaik nih.. isk.. ni geram balik nih..

    apis17’s last blog post..akismet spamless

    Reply

  15. ixora : hehe amende la. haha ๐Ÿ™‚

    Reply

  16. apis17 : hehehehe semangat ko eh. hehe ๐Ÿ™‚

    KNizam’s last blog post..Giler Cool Video Clip Neh. Muka Sempoi Giler. Haha ๐Ÿ™‚

    Reply

  17. bila tgk entri ni teringat post doc ubie, 8 reasons as to why blog x de org mai…

    tgk balik mission and vision as well as objektif…
    cam corporat la pulak

    tapi ada my friends why make money moderately via lil advertising/adsense..

    sikit2 la… bila page semak sgt nanti org tak kenan

    Reply

  18. ssya berblog kerana uwang! wanita! dan kuasa!
    ahahaha takdela

    aku berblog kerana bosan menghabiskan masa di pejabat neh

    MK’s last blog post..Kenapa Perlu Update Antivirus?

    Reply

  19. kawaii : kembang la doc ubie kena puji camni. haha ๐Ÿ™‚

    mk : hahaha banyak plak masa ko kat pejabat eh? haha ๐Ÿ™‚

    Reply

  20. alala.. xdepun saper2 tanyer me macam soklan2 cepumas gitteww.. ekeke.. sebab me dah bagi ‘warning’ kat ‘comments policy’ me yg itteww agaknyer..

    anyway bro knizam itteww, keep it up.. moga2 kita terus jadik cyber friends yg baik2.. good friendship is hard to find and maintain..

    peace

    en_me’s last blog post..in lieu of an indeliable ink

    Reply

  21. en_me : power to the blogger ! hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  22. Pingback: english braid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge