Why Do I Have A Blog + Should I Monetize My Blog ?

received a comment from someone asking me why don’t i blog fully in proper english or bahasa malaysia (or was it bahasa melayu eh ?) and make tons of money out of my postings? aiyaaaaa why la this type of questions popped out here ek? haha

duhhhhhh. susah juga saya nak jawab soalan camni. ini bukan pertama kali saya ditanya. dah banyak kali dah. haha

dulu masa saya berblog menggunakan wordpress.com. ada orang tanya kenapa tak pakai domain sendiri. ramai yang bagi suggestion kalau pakai dot com sendiri boleh buat banyak duit. ada yang cakap diaorang suka dengan posting saya dan mereka kata saya boleh monetize blog saya easily. hehe

betul ke ?

so far saya tak percaya lagi ! haha

tuan2 dan puan2. saya nak clarify something here.

saya berblog bukan sebab duit ya ! haha

ini betul2. ini bukan cubaan.

okeylah. pertama sekali saya ada blog sebab saya nak record semua pengalaman saya dalam alam siber ini. tujuan asal saya nak berblog adalah untuk memudahkan preparation saya sebelum pergi cuti2 malaysia atau jalan2 carik makan. hehe betul saya tak tipoooo woooo. kalau siapa yang biasa dengan blog lama saya di knizam94.wordpress.com akan perasan yangs etiap kali saya nak pegi jalan2 saya akan buat a few planning ie check googlearth, check all the available accomodation, tempat2 makan yang available dan a few important facts about that place. tulah tujuan sebenar saya berblog.

saya nak ada internet record tempat2 yang saya nak pergi.

kalau korang semua nak tahu memang untung buat macam ini. ada sekali tuh saya nak pegi ke manjung nak main hoki and then nak plak bercuti sehari dua ke pulau pangkor. pada malam lepas main hoki, saya masih belum book hotel lagi. hehe. malas sungguh. dan last minute betul lah saya neh. haha. masa malam tuh saya call rsort yang saya nak pergi. dia quote price yang agaklah tinggi. hampeh je. membantutkan usaha saya nak dok kat pangkor je. then saya check balik blog saya nampak webstite dia. saya cuba plak internet booking ie buat reservation untuk bilik yang sama (ocean wing) kat resort yang sama. wallllaa! apa yang saya dapat ? saya dapat bookingd an save rm100! perghhhhh banyak tuh saving dia kan. haha. saya sungguh puasa hati la malam tuh. seb baik ada blog saya kan.

lagi satu sebab saya berblog adalah saya perhatikan kat malaysia neh jarang ada blog yang betul2 comprehensive pasal jalan2 carik makan kat satu2 tempat kan. kalau perasan setengah2 tempat makan tuh memang sedap. tapi sayang takde saper yang blog pasal tempat dia. so mana2 tempat makan yang saya pergi, kalau saya sempat amik gambar, saya akan blog pasal tempat makanan tuh. hehe. korang boleh chec saya punya tag pasal makanan + kedai makan kalau nak tengok semua kedai2 makanan yangd ah masuk blog saya. hehe banyak giler kan. haha

so saya harapa ramai bloggers yang dapat blog pasal tempat2 makan yang diaorang pegi. sebabnya bila saya travel saya perlukan facts yang jujur pasal kedai2 makan yang saya nak pergi. saya cakap betul lah. memang hampir kesemua kedai makan yang saya pegi sebab ada bloggers malaysia yang buat review. hehe bloggers neh kalau review memang boleh percaya. kalo tak takdelah saya pegi kedai makan tuh kan. haha.

dah untuk soalan yang terakhir – kenapa saya berblog dalam bahasa rojak ?

haha

jawapan saya – suka hati akulah kan. neh kan blog aku. hahahah takdelah. jawapan tuh 25% drpd jawapan penuh lah. jawapan sebenar ialah. cukuplah proper bahasa melayu dan proper english di pejabat from 9 to 5. saya dah boring. so apa salahnyer pakai bahasa rojak dalam blog kan. janti mesejnya sampai sudahlah. hahahaha. boring dowh pakai bahasa proper neh. ala korang percaya kan. takyah lah hipokrit. ngaku je lah. haha

saya belum lagi terfikir nak monetize KNizam Artwerk

habes tuh apasal ko letak melampau2 nyer iklan kat sidebar tuh?

hahahha frankly speaking saya suka ngan iklan2 yang bergerak dan tak statik. tuh yang saya letak iklan2 tuh semua. just for fun and to make my blog kalerful adjer. tu adjer. hahahhahaa kadang2 saya suka dengan kotak2 bergerak from adverlets tuh. mcm cool je kan. haha

korang percaya ke ?

haha kalau korang percaya, pergilah buat posting “Kenapa Saya Berblog” sekarang.

lekas ! haha

psstttttt – blogging neh additive la kan. haha 

ServerFreak Web Hosting Solutions

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

22 responses to “Why Do I Have A Blog + Should I Monetize My Blog ?

  1. Pingback: Cikgu sekolah » Blog Archive » Kenapa Saya Berblog?

  2. Pingback: english braid

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.