Which Digicam Should I Buy Should I Have RM1,000 Right Now ?

hahaha kali neh aku nak discuss something really pasal it gadget sket

biasanya pasal design ngan laptop. takpun blogging je kan

kali neh aku rasa nak buat satu topic yang agak best

sekarang neh zaman bloggers. every blogger nak update blog semaksima yang mungkin

bagi aku aku akan tertarik dengan blog posting yang ada gambar. tak kisah la banyak or sket. mungkin sebab aku suka entry pasal jalan2 cuti2 malaysia or jalan2 carik makan, so aku memang suka tengok gambar2 tempat pelancongan ngan tempat makan. dengan makanannnya sekali la kan. hehe

so bila nak ada gambar kenalah ada camera kan

sekarang neh dah banyak handphone yang dah ada camera

memang terasa janggal la plak kalau handphone takde camera kan

tapi satu je yang aku tak puas hati pasal handphone camera neh. sebab lense dia and then resolution gambar takde la cantik sangat. tu yg kekadang aku lagi suka pakai normal digicam

yep digicam ! itulah topic kita pada kali ni. sedikit ilmiah. tapi cool la kan. haha

let’s say aku ada rm1000 dalam tangan. aku ada cash la katakan

so digicam apa yang aku nak beli

dulu masa 2004, aku terfikir nak beli digicam.

so bangun pagi2 terus drive ke lowyat. nak jumpa apek jual digicam. haha

aku ckp budget aku rm1500. terus dia pamerkan 10 digicam yang latest kat market masa tuh depan mata aku. panik kejap beb ! mana taknya masa tuh aku manalah pernah beli digicam kan. hehe. so panik la jugak.

last2 apek tuh terangkan kat aku satu persatu every digicam tuh semua.

siap bagi aku try amik2 gambar sekali

aku pun apa lagi belasah la cuba2 semua digicam yang ada depan mata aku kan

apek tuh lagi sekali buat kejutan. dia dengan selambanya amik gambar aku dengan semua digicam. lepas tuh dia print sekali. and then dia nak aku tengok beza semua quality gambar

perghhhhh teruja beb masa tuh. dalam kocek ada rm1500 ! haha

compare punya compare aku list out 3 jenis camera je yang aku nak

so it’s either sony, canon or nikon masa tuh

aku tengok nikon design out sket la. hehe hampeh je masa tuh

mungkin sebab nikon terlampau concentrate pasal dslr kot. tu yang dia malas nak tengok design digicam market

then antara sony ngan canon ? mana satu nak pilih neh

sekali aku tengok sony pakai carl zeiss lense yang pada aku memang sharp giler

so last2 aku angkat sony

aku rasa masa tuh aku bias sket kat sony la. sebab sebelum enh aku pakai walkman sony dgn discman sony. mini compo pun sony. so sony memang dah sebati ngan hidup aku circa 90an lah kan. hehe

last2 aku angkat sony digicam dsc-w1. memang cool giler.

so semua gambar2 yang korang nampak dalam blog aku kat knizam.com or kat knizam94.wordpress.com or kat flickR aku or kat knizam94.fotopages.com semuanya aku amik pakai sony digicam dsc-w1 aku lah ! memang puas hati beb ! hehe

so itulah intronyer. sekarang dah dekat 4 tahun aku guna digicam tuh

aku ingat nak tukar digicam lah kan. hehe

so let’s say aku ada cash rm1000, digicam mana yang aku nak amik ?

hehe sekali lagi antara sony ngan canon ixus lah kan. hehe

nikon sampai sekarang bagi aku kureng sket la design dia

aku minat gak kat samsung digicam yang boleh bawak masuk air tuh kan. sekali bila fikir2 balik bila masa la plak aku nak bawak masuk dalam air. takkan nak bawak masuk dalam bath tub kat hotel kot. paling tinggi pun aku akan bawak ke snorkelling sekali setahun. so aku rasa mcm tak rasa berbaloi lah kan. hehe

malam tadi aku buat survey sket pasal sony digicam ngan canon digital ixus

hehe. dulu masa 2004 dah pening. 2008 lagilah pening kot haha

aku rasa sony nyer digicam yang aku boleh beli ialah – sony digicam cyber-shot dsc-w130

gambar kat atas from official sony website. hehe

aku suka sony neh sebab

  • dia pakai lense carl zeiss. lense neh power beb ! memang mengancam sapa2 yang pakai lense neh. macro shoot pun gempak giler cakap lu. haha dah 4 tahun gua pakai lense neh memang puas hati giler dowh.
  • pasal 8.1 megapixels tuh aku tak kesah sangat sebab biasanya bila aku amik gambar aku pakai 1mp je. hehe bukannya aku nak print gambar size potrait pun kan. hehe. biasanya aku amik gambar nak post kat internet. so 1mp dah cukup beb ! jangan tertipu dengan semua mp yang tinggi2 tuh.
  • lagi satu sebab aku suka ngan design dia yang simple. so cool. kaler silver yang mengancam. biasa lah kan. hehe
  • dia ada 4X optical zoom. kalau beli camera korang tengok optical zoom je. tak perlu kisah pasal digital zoom. 4X optical zoom kira dah cukup bagus la tuh kan
  • dia ada anti-shock. neh penting sebab kadang2 kita amik gambar yang moving very fast kan. ala2 lrt move plak tuh. haha
  • iso dia 3200. so dah cukup besar lah kan. hehe
  • review pasal camera neh kat from imagingresource.com
  • review pasal camera neh kat from cnet.com
  • review pasal camera neh kat from photographyblog
  • review pasal camera neh kat from entrepreneur.com
  • review pasal camera neh kat from google result

sekarang kita tengok pasal canon digital ixus plak. hehe

kali neh kita tengok pasal canon digital ixus 800 IS

banyak review pasal camera neh kat sini lah. hehe

malas la plak aku nak menaip satu2 kat sini, korang baca sendirilah ok. hehe

nampak cam cool jugak kan. hehe 🙂

so mana satu nak pilih. hehe

nantikan entry minggu depan lah. haha (giler anti klimaks rasanya!)

or perlu ke aku tunggu digicam kat bawah neh dulu !

haha mcm lagi power je kan. hehe 5X optical zoom tuh !

pic below from steve digicam blog ! 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 responses to “Which Digicam Should I Buy Should I Have RM1,000 Right Now ?

  1. er er er*berpeluh2* kalau saffa.. saffa prefer sony digicam cyber-shot dsc-w130. reason dye, sbb dia 8.1MP.. boleh amik gamba yg jauh2 scara senyap2.. then crop..mmwaha..

    Reply

  2. saffa : hehe better amik dslr pakai zoom lense je. hehe 🙂

    Reply

  3. em.. tambah 1K lagi beli eos 400D gitu.. hehe.. kenapa tak berubah ke era DSLR kan.. sekarang ni ramai pakai kamera besar2.. baru boleh snap cangih2 gitu..

    Reply

  4. aku cadangkan, ko beli sony alpha A400. Seingt aku Rm1600 camtu.

    dSLR aku rase lebih sesuai utk orang gile photo cam ko. (ko kan pro FlickR user! Hahaha)

    NoktahHitams last blog post..Zarina Ann Julie, Seksi pon Nak Kecoh?

    Reply

  5. apis17 : hehe bulky la plak nanti nak bawak dslr ke sana ke mari. hehe tak leh la wat live blogging plak. hehe 🙂 tapi bila tengok gambar2 power nak pakai plak la. haha

    nh : kalau dslr aku tak minat plak sony. aku more pada nikon or canon kot. hehe aku malas la nak bawak ke hulu ke hilir semua bulky camera tuh. tapi nampak cool plak letak kat leher kan. haha tengoklah nanti…… 🙂

    Reply

  6. ala…tension betul la…penat je taip pjg2…takleh post plak…huhu…

    amois last blog post..GSC bestttt!!!!

    Reply

  7. amoi : la naper plak. network down ke. hehe 🙂

    Reply

  8. lu mmg kasi wa confuse beb… nikon s210 vs sony w130 vs ixus 80IS.. aduss.. pening bangat dehhh…kene buat cost benefit analysis nih hehehe…

    Reply

  9. clueless : ala beli je sony. gerenti puas hati. hehe 🙂

    Reply

  10. bkn network down…aku dah klik post tp dia tak post…haha…

    bro..aku cadang ko amik sony jek…gambar2 ko amik guna digicam sony tu cun2 belaka…hehe…err..ko ada edit guna PS ke?

    amois last blog post..my 2nd baby…canon ixus 80 IS..hehe

    Reply

  11. amoi : ko kena hover mouse kat button submit tuh sampai jadi warna biru baru boleh click rasanya. hehe 🙂

    majority gambar tak edit pun. takde masa la. haha

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge