Tun Dr Mahathir Pun Pakai Topeng Pergi Bazaar Ramadhan Jln Raja Alang OK !

hehe tadi aku baru je balik dari bazaar ramadhan kat lorong tuanku abdul rahman

betul2 kat tengah2 kl tuh

hehe ramai giler manusia kat bazaar tadi

p/s  eh tun dr m pakai mask, pm ngan wife x pakai pun kan masa kat bazaar tuh.

cuma satu je la yang aku rasa something wrong

apsal la bilangan yang pakai mask tak ramai eh

aku tengok bebudak pun ramai yang tak pakai mask.

aisey bukan ker bebudak paling berisiko nak kena h1n1 kan

tolong lah weiiii pakai mask bila berada kat tempat sesak mcm tuh

untuk kebaikan bersama jugak ok.

dah 68 orang mati sebab h1n1 neh ok

– – – –  –

sumber di sini ya 🙂

KUALA LUMPUR: “Pakai topeng mulut dan hidung,” nasihat bekas Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad kepada rakyat bagi mengelakkan mereka dijangkiti virus selesema babi (H1N1).

Walaupun tiada kematian akibat wabak H1N1 dilaporkan dalam tempoh 24 jam semalam, beliau bimbang melihat sikap orang ramai yang seolah-olah tidak takut terhadap wabak penyakit itu.

Sehingga semalam, angka korban kekal 68 orang sejak kematian pertama dilaporkan pada 21 Julai lalu.

Bagaimanapun, seramai 230 pesakit baru dengan gejala influenza-like illness (ILI) dimasukkan ke wad, manakala 310 pesakit sudah dibenarkan keluar.

Jumlah pesakit menurun kepada 1,476 daripada 1,556 kelmarin yang dirawat di 102 hospital termasuk tiga hospital swasta di seluruh negara. Daripada jumlah itu, 316 pesakit disahkan positif H1N1.

Daripada jumlah itu, 40 kes dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU), dengan empat kes adalah kemasukan baru, manakala lapan kes dikeluarkan daripada unit itu.

Daripada 40 kes yang dirawat di ICU, 25 kes mempunyai faktor risiko iaitu kanak-kanak dan bayi (7), diabetes (5), penyakit kronik (5), asma (3), obesiti (3), mengandung dan bersalin (1) dan kanak-kanak istimewa (1).

Tun Dr Mahathir berharap orang ramai memakai topeng itu di tempat awam, termasuk ketika membeli-belah di bazar Ramadan.

“Walaupun ada wabak H1N1, nampaknya orang ramai juga (membeli juadah berbuka puasa). Saya susah hati sikit, ramai tak pakai topeng penutup hidung dan mulut.

Katanya, kemelesetan ekonomi juga seolah-olah seperti tidak berlaku berdasarkan sambutan orang ramai keluar membeli belah pada hari pertama Ramadan.

“Walaupun ada krisis kewangan, nampak orang tak berasa apa pun,” katanya yang mengunjungi Bazar Ramadan di Kampung Baru untuk mencari cucur udang.

“Kalau tak pakai topeng itu, kita tak tahu bila kita nak kena (jangkitan H1N1). Peniaga juga kena pakai topeng … kena jaga kesihatan,” katanya kepada pemberita selepas mengunjungi Bazar Ramadan Jalan Raja Alang, di sini, semalam.

Beliau yang memakai topeng itu berkata, orang ramai serta peniaga perlu berhati-hati dan mementingkan kebersihan makanan.

Sebelum itu, Dr Mahathir yang mengunjungi gerai makanan di bazar Ramadan terserempak dengan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Razak ditemani isterinya, Datin Seri Rosmah Mansor, yang turut meninjau di bazar Ramadan berkenaan.

Najib melawat dan membeli kuih di gerai-gerai sepanjang bazar itu kira-kira setengah jam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

6 responses to “Tun Dr Mahathir Pun Pakai Topeng Pergi Bazaar Ramadhan Jln Raja Alang OK !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.