The Day My Streamyx Connection Line Went Kaput ! So Tension Lor…

it happen again last night

aku on kan streamyx since 1800hrs nonstop. saja je biarkan online

then tiba2 around 2230hrs, line dropped. adsl lamp kat modem-cum-router dlink aku takde lampu dah !

ah sudah !

apsal plak neh !

hampeh la camni kan

aku cuba lah offkan modem-cum-router dlink tuh

then on kan balik

masih sama adjer. still takde blink apa2. hampeh la camni kan 😡

then aku buat something yang paling cool ! iaitu offkan laptop and semua gadjet

and then on kan balik semua sekali. laptop ngan modem-cum-router sekali

sekali adsl nyer lamp still takde blink apa2.

aku perasan status lamp blinking giler2 punya 😕

aku makin puzzled :kiss:  situasi makin panas.

hampeh semua adalah. grrrrrr :vangry:

aku dah give up ngan streamyx masa neh

terus aku online pakai maxis broadband plak

line semua ok

cuma slow sket la compared to streamyx kan. still bengang lagi aku masa neh. haha

then aku call tmnet streamyx. haha dialogue dia cam kat bawah neh la

aku : hello. streamyx kah itu ? selamat malam <— haha aku plak bagi selamat malam!

streamyx : ya encik. selamat malam. ada apa2 masalah? saya sedia membantu encik <— perghh peramah giler. dah macam nak belanja aku secret recipe adjer. haha

aku : saya ada masalah dengan saya punya streamyx la. tadi dalam pukul sepoloh ok adjer. sekarang tetiba line drop la. boleh tolong tengok tak apa cerita neh. saya bayar mahal tau <— kerek dowh!

streamyx : oh ok ! boleh saya tahu nama penuh, user id, windows jenis apa yang encik pakai <— apa kaitan windows ngan streamyx connection ? hampeh 1000x 😮

aku : nama saya KNizam Artwerk. user id saya…..bla bla bla. tolong tengok cepat sket ya. saya dah tak sabar2 nak update blog neh. habeslah nuffnang saya camni. <— ni perisa kari adjer dalam perbualan neh. haha

streamyx : ok. saya cuba tengok sekejap ya. saya rasa takde masalah dengan line. dah malam neh takde sapa yang report pasal masalah line from taman melawati. encik lah orang pertama

aku : itu saya tahu la. mungkin orang lain bila line drop terus malas nak online. takpun semua tengah tengok kan cheong kitchen kot. tu yg semua tak perasan kot. haha <— exagerrate giler babi neh.

streamyx : ok lah encik. saya rasa mungkin sebab splitter encik kot. cuba encik disablekan spiltter tuh and buat direct connection. offkan modem and then on balik dalam masa 15 saat. cuba ya encik ! jangan tak cuba! haha <— dia takdelah gelak camni

aku : wokay. saya dah buat direct connection neh. still takde blink 182 pun pada lampu adsl tuh. still sama adjer. betul ke cara awak neh. ke awak cuba nak bagitau yang spiltter saya dah rosak. jangan main2 tau. saya pakai splitter dlink ok. bukannya cap ayam mcm yang tmnet bagi tahu. haha <— kerek kali ke-2

streamyx : kalau semua tak boleh, saya terpaksalah buka aduan camni. okeylah saya dah bukak report. encik amik number ni ya. number dia panjang tau encik

aku : malas la saya nak amik number2 neh. tak boleh ke you email adjer number report tuh kat saya. senang sket saya nak track nanti. nanti hilang plak number neh kalau saya salin kat mana2.

streamyx : minta maap la encik. sorri ya. saya tak boleh nak email. takde function nak email number neh kat screen saya. minta maap ya encik.

aku : la takkan takde function boleh email ke client. hampeh la kalau camtu kan. takpelah tunggu saya carik pensel hotel ngan recyled A4 paper <— perghhhhh environmental friendly siot!

streamyx : oklah encik. saya nak tanya kalau technician saya nak datang sana bila dia boleh datang ? kalau pukul 1100hrs pagi esok boleh ke encik ?

aku : eh tak payah lah. saya dah serik la kalau you all hantar technician neh. bukannya apa. the last time you all nak hantar technician, bila technician tuh call saya and tanya pasal modem-cum-router, terus saya give up. ended up yang dia tak tahu pasal modem-cum-router dlink. yang dia tahu cuma router tmnet adjer. lepas tuh cakap kalau datang rumah saya nak charge rm80. baik tak payah kan.

streamyx : oklah kalau mcm tuh. encik bersabar. kalau dalam masa dua hari still tak boleh nak connect. just call kami dan bagi kembali number report tu ya. 🙁

aku : okeylah. saya tengok esoklah. kalau still tak boleh saya akan kacau u all lagi. ➡

streamyx : okeylah encik. selamat malam. selamat berinternet dengan maxis broadband.

haha camtulah lebey kurang dialogue aku ngan streamyx malam tadi. hampeh je kan

pagi tadi aku bangun onkan laptop still takleh connect

so sepanjang hari neh aku pakai maxis broadband je lah

bengang aku !

update

tadi dalam kul 1500hrs line dah up !

yahhhhooooooooooooooooooooooo! 😀  👿   😎

ntah apa yang tmnet buat. aku pun tak sure

janji line dah okay ! dah boleh update blog KNizam Artwerk ! hehe :halo:

then aku buat broadband connection speed test.

hasilnya sungguh memberangsangkan. haha

test guna speedtest.net

test guna maxis broadband website


test guna izzi net

lepas tuh aku terfikir plak nak test guna tmnet streamyx speedometer yang tak glamer tuh

aku click la kan kat start test

pastu click kat go

then tetiba aku dapat error neh plak

amendelah streamyx neh

baru je nak puji sekali dah hampeh balik. haha :mrgreen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 responses to “The Day My Streamyx Connection Line Went Kaput ! So Tension Lor…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.