The Day My Streamyx Connection Line Went Kaput ! So Tension Lor…

it happen again last night

aku on kan streamyx since 1800hrs nonstop. saja je biarkan online

then tiba2 around 2230hrs, line dropped. adsl lamp kat modem-cum-router dlink aku takde lampu dah !

ah sudah !

apsal plak neh !

hampeh la camni kan

aku cuba lah offkan modem-cum-router dlink tuh

then on kan balik

masih sama adjer. still takde blink apa2. hampeh la camni kan 😡

then aku buat something yang paling cool ! iaitu offkan laptop and semua gadjet

and then on kan balik semua sekali. laptop ngan modem-cum-router sekali

sekali adsl nyer lamp still takde blink apa2.

aku perasan status lamp blinking giler2 punya 😕

aku makin puzzled :kiss:  situasi makin panas.

hampeh semua adalah. grrrrrr :vangry:

aku dah give up ngan streamyx masa neh

terus aku online pakai maxis broadband plak

line semua ok

cuma slow sket la compared to streamyx kan. still bengang lagi aku masa neh. haha

then aku call tmnet streamyx. haha dialogue dia cam kat bawah neh la

aku : hello. streamyx kah itu ? selamat malam <— haha aku plak bagi selamat malam!

streamyx : ya encik. selamat malam. ada apa2 masalah? saya sedia membantu encik <— perghh peramah giler. dah macam nak belanja aku secret recipe adjer. haha

aku : saya ada masalah dengan saya punya streamyx la. tadi dalam pukul sepoloh ok adjer. sekarang tetiba line drop la. boleh tolong tengok tak apa cerita neh. saya bayar mahal tau <— kerek dowh!

streamyx : oh ok ! boleh saya tahu nama penuh, user id, windows jenis apa yang encik pakai <— apa kaitan windows ngan streamyx connection ? hampeh 1000x 😮

aku : nama saya KNizam Artwerk. user id saya…..bla bla bla. tolong tengok cepat sket ya. saya dah tak sabar2 nak update blog neh. habeslah nuffnang saya camni. <— ni perisa kari adjer dalam perbualan neh. haha

streamyx : ok. saya cuba tengok sekejap ya. saya rasa takde masalah dengan line. dah malam neh takde sapa yang report pasal masalah line from taman melawati. encik lah orang pertama

aku : itu saya tahu la. mungkin orang lain bila line drop terus malas nak online. takpun semua tengah tengok kan cheong kitchen kot. tu yg semua tak perasan kot. haha <— exagerrate giler babi neh.

streamyx : ok lah encik. saya rasa mungkin sebab splitter encik kot. cuba encik disablekan spiltter tuh and buat direct connection. offkan modem and then on balik dalam masa 15 saat. cuba ya encik ! jangan tak cuba! haha <— dia takdelah gelak camni

aku : wokay. saya dah buat direct connection neh. still takde blink 182 pun pada lampu adsl tuh. still sama adjer. betul ke cara awak neh. ke awak cuba nak bagitau yang spiltter saya dah rosak. jangan main2 tau. saya pakai splitter dlink ok. bukannya cap ayam mcm yang tmnet bagi tahu. haha <— kerek kali ke-2

streamyx : kalau semua tak boleh, saya terpaksalah buka aduan camni. okeylah saya dah bukak report. encik amik number ni ya. number dia panjang tau encik

aku : malas la saya nak amik number2 neh. tak boleh ke you email adjer number report tuh kat saya. senang sket saya nak track nanti. nanti hilang plak number neh kalau saya salin kat mana2.

streamyx : minta maap la encik. sorri ya. saya tak boleh nak email. takde function nak email number neh kat screen saya. minta maap ya encik.

aku : la takkan takde function boleh email ke client. hampeh la kalau camtu kan. takpelah tunggu saya carik pensel hotel ngan recyled A4 paper <— perghhhhh environmental friendly siot!

streamyx : oklah encik. saya nak tanya kalau technician saya nak datang sana bila dia boleh datang ? kalau pukul 1100hrs pagi esok boleh ke encik ?

aku : eh tak payah lah. saya dah serik la kalau you all hantar technician neh. bukannya apa. the last time you all nak hantar technician, bila technician tuh call saya and tanya pasal modem-cum-router, terus saya give up. ended up yang dia tak tahu pasal modem-cum-router dlink. yang dia tahu cuma router tmnet adjer. lepas tuh cakap kalau datang rumah saya nak charge rm80. baik tak payah kan.

streamyx : oklah kalau mcm tuh. encik bersabar. kalau dalam masa dua hari still tak boleh nak connect. just call kami dan bagi kembali number report tu ya. 🙁

aku : okeylah. saya tengok esoklah. kalau still tak boleh saya akan kacau u all lagi. ➡

streamyx : okeylah encik. selamat malam. selamat berinternet dengan maxis broadband.

haha camtulah lebey kurang dialogue aku ngan streamyx malam tadi. hampeh je kan

pagi tadi aku bangun onkan laptop still takleh connect

so sepanjang hari neh aku pakai maxis broadband je lah

bengang aku !

update

tadi dalam kul 1500hrs line dah up !

yahhhhooooooooooooooooooooooo! 😀  👿   😎

ntah apa yang tmnet buat. aku pun tak sure

janji line dah okay ! dah boleh update blog KNizam Artwerk ! hehe :halo:

then aku buat broadband connection speed test.

hasilnya sungguh memberangsangkan. haha

test guna speedtest.net

test guna maxis broadband website


test guna izzi net

lepas tuh aku terfikir plak nak test guna tmnet streamyx speedometer yang tak glamer tuh

aku click la kan kat start test

pastu click kat go

then tetiba aku dapat error neh plak

amendelah streamyx neh

baru je nak puji sekali dah hampeh balik. haha :mrgreen:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 responses to “The Day My Streamyx Connection Line Went Kaput ! So Tension Lor…

  1. streamyx aku pun kong kadang2 bencinya…nak tak nak guna 3g broadband celcom la..

    Reply

    KNizam Reply:

    dauz : aku pakai maxis broadband usb modem bila streamyx buat hal ni. hehe :mrgreen:

    Reply

  2. maxis broadband usb tue mahal tak? bayar bulan-bulan ker?

    aman’s last blog post..Spore – Kawal Evolusi Spesis Anda

    Reply

    KNizam Reply:

    aman : maxis broadband usb modem aku bayar rm100 masa register. pastu rm138 bulan2. hehe cukup mobile. 🙄

    Reply

  3. salam,

    Tajuk masalah berbeza tetapi isi permasalahan yang sama… (crm bal..bla..bla..)
    Teringat masa dulu, ASTRO buat hal, tipon call center dia, suruh buat yang tu buat yang ni…last2..pagi esok tetiba saja ok..semalaman layan RTM TV3 (huk..hukk..hukk..)

    -Al Madie-

    Reply

    KNizam Reply:

    al madie : tu la pasal kan. kadang boleh naik darah call diaorang neh. hehe 😥

    Reply

  4. haha aku pnah skali kena potong line sbbt tak bayar. pastu lepas balik keje aku bayar ar dalam kul 11 malam. lepas bayar aku call:

    me: hello streamyx

    tmnet: ya encik boleh saya bantu

    me: hari tu tenet saye kena potong sbb x bayar. tapi saya da bayar. da 5 minggu tenet tak sambung lagi.

    tmnet: o ye ke cik. sila kasi nama, ic, jantina bla bla bla

    me: nama saya andy. saya gay

    tmnet: time kasih jap ye cik

    me: aku tunggu ar..

    tm net: err cik baru bayar tadi ye cikk

    me: owh ye ke lupa plak.. boleh enable bALik tak saya ade keje ni

    tmnet: ok line akan on balik dlm 30 minit

    me: keke

    andy’s last blog post..Who dare to hold a snake!

    Reply

    KNizam Reply:

    andy : haha lawak jugak dialogue ko. aku so far mmg tak pernah la puas hati kalau call diaorang. hehe 😕

    Reply

  5. kau punya dialog mmg kelakau la. wahahaha… gelak aku baca entri ni. tapi memang TMNet ni line dia selalu kaput. Tu pasal dia nak jual MMU. nak cari fund untuk upgrade sistem dia. kalau tak berubah gak, memang hampeh la TMNEt ni. baik jadi TMNut aje…

    syam’s last blog post..Blog Review Sempena Peraduan Bonanza di Thinker.My

    Reply

    KNizam Reply:

    syam : hehe aku memang dah banyak kali call diaorang sebelum neh. tu yg boleh kerek sket. hehe kesian that person on the other line. hehe 🙄

    Reply

  6. I am never going to be happy with TMNet’s customer service. Firstly they’ve never provided the bandwidth stated in their broadband planes (a survey conducted last year showed that Streamyx delivers around 50~75% of the promised/advertised bandwidth, what a spammer :vangry: ), and secondly, getting streamyx activated is a pain-in-the-ass by itself. My aunt, recently moved to a new suburban area in Selangor, took 6 months to get her broadband connection activated. I must say I’m impressed by their record setting inefficiency :kiss:

    teddY’s last blog post..teddY-risatioN™ Zeta Logo

    Reply

    KNizam Reply:

    teddy : sp far i get what i paid for which is 1.0mbps. but sometimes it really pissed me off whenever i called them and do get stupid suggestions. haha 😡

    Reply

  7. ui.. lama tak online guna streamy… kalo dulu prob… memacam dia tanya.. kekadang naik menyampah plak… (tapi selalunya aweks yang jawab.. soo kekadang saje gak arr melayan)..

    skrang guna celcom.. walaupon kekadang lembab.. tapi ok gak arr dari takde

    Uncle G’s last blog post..Kalau kita nak tukar tayar

    Reply

    KNizam Reply:

    uncle G ; speed wireless usb modem celcom tu ok ke pakcik ? so far berapa avg speed eh ? hehe 🙄

    Reply

  8. wah..aku jeles.akunye line sgt teruk.sgt menyakitkan hati.dh 2 bulan mcm ni.call tm masalah x setel2 pun huhu

    adi’s last blog post..Here In My Home – Malaysian Artistes For Unity

    Reply

    KNizam Reply:

    adi : hehe kesian ko. keep on calling them adjer. buat kerek seket bro. mcm aku kat atas tuh. 🙄

    Reply

  9. haha…dialog ko mmg lawak bro…gelak aku sorg2 kat dpn pc ni…hehe…tu dialog sbnr ke tambah perencah je?hehe…

    amoi’s last blog post..Andra & The Backbone – Sempurna

    Reply

    KNizam Reply:

    amoi : eh betullah semua tuh. kisah benar tau. haha 😯

    Reply

  10. dari segi speed rasenya streamyx improving tp line x stable… macam wireless broadband plak…lols..

    kat rumah aritu ley dapat kat 2mb walaupun subscribe 1mb..huhu..

    izzat’s last blog post..Add and Drop Session Ends

    Reply

  11. streamyx mmg camtu kan. what! 2mbps. laju tuh :up:

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge