tazkirah jumaat di surau menara tm tadi

seperti biasa sebelum solat jumaat akan ada tazkirah ringkas di surau menara tm. kali ini sepatutnya ustaz nazri daripada bimb. namun last minute ustaz nazri tidak dapat datang. justeru digantikan dengan ustaz harianto reza (kurang pasti ejaan sebenar). ustaz kali ini lain sket. rupanya biasa sahaja. sekali pandang memang tak macam ustaz. tiada ketayap. tiada baju melayu. saya agak terkedu seketika. adakah ini ustaz yang akan memberikan tazkirah sebentar lagi?

tepat sangkaan saya. inilah ustaz yang akan memberikan tazkirah sebentar lagi. permulaan tazkirah agak mendatar. namun di tengah2 tazkirah sungguh saya terhibur dengan ustaz ini. memang kelakar. saya tidak boleh lupa akan kata2 penutup yang dilontarkan oleh ustaz kepada jemaah solat jumaat tadi.

kata2 tersebut berbunyi begini

perokok ni sebenarnya beruntung. ada satu kajian yang dibuat oleh saintis amerika syarikat berkenaan perokok. perokok tidak akan mengalami uban (hadirin tercengang seketika). ini kerana mereka semua tidak sempat pun untuk beruban kerana telah tiada di dunia ini (hadirin tertawa!)

terima kasih ustaz kerana telah menghadiahkan kepada jemaah seperti saya dengan tazkirah yang segar. saya sungguh terhibur. biasanya saya akan tertidur ketika khutbah hatta ketika tazkirah sekalipun. namun pada hari ini, saya tidak tidur. saya rasa puas. saya rasa segar.

semoga ustaz sudi datang lagi ke surau kami!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published.

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.