Tag Archives: winter season

[13 Photos] Menelusuri Pasar Aabpara Dalam Kesejukan Malam Musim Dingin | Milky Jalebi, Musambi Orange, Chicken Tikka & Winter Cloth | Winter 2012 | Aabpara Market | Islamabad, Pakistan

Aabpara Market” atau Pasar di Aabpara, Islamabad adalah di antara pasar yang selalu saya kunjungi. Hampir setiap minggu jugalah saya singgah di sini. Saja-saja hendak menikmati “chicken tikka” ataupun “beef nihari” di sini. Pemandu saya juga kadang-kadang hairan bilamana saya selalu datang ke sini. Saya sukakan suasana pasar di sini. Banyak kedai dan gerai-gerai di tepi jalan. Seronok dapat melayan kerenah manusia di sini. Street Photography juga boleh dipraktikkan sekali.

[ 1 ] Milky Jalebi, Street Sellers, Fruit Sellers & Chicken Tikka Vendors @ Winter Night PhotoWalk | Winter 2012 | Aabpara Market | Islamabad, Pakistan | 15 11 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM )

Banyak juga gerai yang menjual pelbagai juadah, sayuran dan buah-buahan di Aabpara Market. Tidak puas rasanya jika datang ke sini pada musim sejuk jika kita tidak menikmati buah pisang kaki Wilayah Kaghan, limau kinnow dari Sargodha, limau musambi dari Khanpur, jambu batu, buah delima dari Afghanistan, epal merah dari Lembah Hunza, anggur hijau Balochistan dan pisang yang berasal dari Wilayah Sindh.

[ 2 ] Milky Jalebi, Street Sellers, Fruit Sellers & Chicken Tikka Vendors @ Winter Night PhotoWalk | Winter 2012 | Aabpara Market | Islamabad, Pakistan | 15 11 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM )

[39 Photos] Berpiknik Di Stesen Keretapi, Muzium Keretapi Golra Sharif Oleh British Raj 1882 & Gadis Comel Red Riding Hood | Winter 2012 | Golra Sharif Railway Station, Sector E-11 | Islamabad, Pakistan

Pada pagi 14 Januari 2012, ketika Islamabad masih lagi diselubungi dengan kabus musim sejuk yang kering, saya mengajak beberapa rakan-rakan warganegara Malaysia untuk singgah dan berpiknik di Stesen Keretapi Golra Sharif. Terletak di Sektor E-11, stesen keretapi ini adalah 1 jam perjalanan sahaja dari rumah saya di Sektor F-7/4. Musim sejuk yang dingin beku. Waktu pagi pula tu. Memang terketar-ketar lah sewaktu keluar dari kereta setibanya di Stesen Keretapi Golra Sharif ini.

[ 1 ] Papan Tanda Station Golra Sharif Yang Bersejarah | Weekend Visit to See The Train | Winter 2012 | Golra Sharif Railway Museum | Golra Sharif, Sector E-11 | Islamabad, Pakistan | 14 01 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Stesen Keretapi Golra Sharif ini telah dibina sekitar tahun 1882 oleh British Raj atau Kerajaan British pada ketika itu. Pakistan dan India masih lagi satu kawasan jajahan oleh British. Saya lihat stesen keretapi ini agak cantik dan bersih. Terdapat sebuah muzium keretapi di sini. Muzium ini dibuka setiap hari. Namun anda perlu memberitahu Station Master untuk melawat dan mendapatkan kunci muzium. Station Master Office hanya bersebelahan sahaja dengan bangunan utama di sini. Ini bukan pertama kali saya datang ke sini. Ini adalah kali ketiga saya singgah ke sini. Itu yang saya tahu akan hal dan perihal pembukaan stesen keretapi dan muzium keretapi di Golra Sharif ini.

[11 Photos] Musim Sejuk Penghujung December 2012 & Malaysians Trip to Murree | Winter 2012 | Murree, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Musim sejuk tiba lagi di bumi Pakistan.

Seawal pertengahan bulan Disember, bumi Islamabad telah dihujani dengan musim hujan, petanda bermulanya musim sejuk yang mencengkam.

Musim hujan di Islamabad adalah petanda akan turunnya salji di Pergunungan Murree.

Musim sejuk kali ini dijangka yang paling sejuk di dalam sejarah 50 tahun negara ini.

Turunnya salji yang memutih bakal membawa rahmat sekali lagi.

Setidak-tidaknya kepada mereka yang berminat untuk bermain salji!

Jika anda tanya kepada warga tempatan, rata-ratanya menggemari musim sejuk, bukan sebab ada salji, tetapi sebab suhunya yang sejuk dan tiada atau jarang ada loadshedding.

Bekalan elektrik di Pakistan masih lagi tidak mencukupi.

Ketiadaan bekalan elektrik dengan suhu panas sehingga 48’c adalah malapetaka pada musim panas.

Patutlah mereka menyukai musim sejuk berbanding musim panas.

[ 1 ] Murree yang dilitupi salji tebal malam tadi. Sekejap lagi kami semua akan berada di kawasan atas tuh | Winter 2012 | Murree Hill, The Galliyat | Punjab Province, Pakistan | 29-30 12 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Setiap tahun saya dan rakan-rakan senegara dari Malaysia akan berkunjung ke Murree dan Bhurban semata-mata untuk merasai keseronokan bermain salji yang memutih.

[4 Photos] Percutian Singkat Ke Mall Rd (New Murree) di Kala Musim Dingin Yang Mencengkam | Winter 2012 | View From Hotel in Mall Rd, New Murree | Punjab Province, Pakistan

Musim sejuk adalah musim yang dinanti-nantikan di sini.

Setiap tahun kami rakyat Malaysia di sini akan singgah ke Murree dan Bhurban untuk menikmati suasana musim sejuk yang mencengkam.

Biasanya Winter Trip agak ramai yang sertai.

Kali ini akan disertai oleh 30 rakyat Malaysia di sini.

Nantilah saya akan buat special blog post untuk winter trip kali ini.

Banyak betul gambar-gambar yang saya ambil kali ini.

Beratus-ratus gambar sebenarnya. Kita layan gambar-gambar dahulu ya.

[ 1 ] Rakyat Malaysia di Islamabad. Bergambar Di Hadapan Suruhanjaya Tinggi Malaysia Islamabad. Winter Trip ke Murree dan Bhurban | Winter 2012 | Murree & Bhurban | Punjab Province & Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 7-9 01 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Biasanya kalau dah nama Malaysian, pergi jalan-jalan ke mana-mana pun tetap nak makan masakan Malaysia kan.

Justeru biasanya saya akan memasak masakan Malaysia terutamanya jika dapat berkumpul beramai-ramai sebegini.

Memang riuh-rendah jawabnya suasana apabila kami dapat berkumpul pergi bercuti beramai-ramai sebegini.

Makan pula nasi lemak dan mee goreng.

Owh sungguh heaven rasanya dapat menikmati nasi lemak di bumi asing Islamabad ini.

[13 Photos] Hari Ini Adalah Hari Pertama Salji Turun di Pergunungan Murree | Winter 2011 | The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Musim Sejuk di Pakistan ?

Semasa saya belum tiba di bumi Islamabad dahulu, saya juga seperti anda semua.

Tidak menyangka yang bumi Pakistan ini adalah sebenarnya mempunyai cuaca dan suasana empat musim.

Di sini ada musim panas, sejuk, bunga dan luruh, tidak lupa juga akan musim hujan seperti di Malaysia.

Musim-musim ini akan silih berganti tanpa jemu.

Hanya manusia yang perlu menyesuaikan diri dengan keadaan semasa dan beroleh manfaat daripada kedatangan setiap musim di sini.

[ 1 ] Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 3 ] Road Guide Yang Diedarkan Oleh Polis Tempatan di Murree | Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Sejuk Sehingga Ke Tulang Sum-Sum

Sampaikan ada ketika saya hanya berbekalkan jaket pejabat sahaja lantas menaiki pesawat TG ke Islamabad pada Oktober 2009.

[21 Photos] Memetik Oren di Ladang Oren Khanpur (Daerah Haripur), Biji Gandum Yang Masih Hijau & Oren Pakistan Yang Kemerahan | Ladang Oren Khanpur | Winter 2010 | Punjab Province, Pakistan

Pernahkah anda terlintas yang Pakistan mempunyai ladang oren yang maha luas?

Saya seperti juga rakan-rakan rakyat Malaysia yang lain tidak terlintas di hati yang Pakistan sememangnya mempunyai ladang oren. Malah saya juga tidak tahu yang Pakistan sebenarnya adalah negara yang mempunyai empat musim sehinggalah saya menjejakkan kaki ke bumi Islamabad pada Oktober tahun lepas. Memang luas ladang oren yang saya singgahi kali ini. Penuh dengan buah oren yang masak ranum sungguhpun sudah sampai ke penghujung Musim Sejuk.

Untuk pengetahuan anda, kebanyakkan daripada buah-buahan dan sayur-sayuran di Pakistan adalah bermusim. Justeru jika mahu makan oren, paling sesuai ialah pada musim sejuk. Musim sejuk di sini biasanya berlangsung pada Oktober hingga ke Mac setiap tahun. Kalau terlepas menikmati buah oren yang masak ranum sebegini, jawabnya kenalah tunggu pada Musim Sejuk tahun hadapan sahaja. Pakistan tidak akan import buah oren dari negara luar ya.

[ 1 ] Pintu Masuk Ke Ladang Oren Khapur | End of Season for Kinnow Orange or Bloody Orange | Khanpur Orange Farm | Winter 2010 | Near Haripur District and Taxila, Punjab Province, Pakistan | 13 02 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)