Tag Archives: spring season

[14 Photos] Ada Ke Musim Bunga Di Pakistan ? | Cherry Blossom, Apricot Flowers & Green Pear Sakuras | Perkampungan Bhurban, Pakistan

Rasanya ada tak musim bunga di Pakistan?

Ramai tak tahu yang Pakistan adalah negara empat musim. Semuanya ada di sini.

Musim bunga juga tidak kurang meriah di sini. Namun suasana di Islamabad agak biasa-biasa sahaja.

Tidaklah sehebat di Jepun dan Korea Selatan. Tiada hanami di sini.

Musim bunga di Pakistan berbeza-beza mengikut kawasan. Kalau di Utara Pakistan mungkin awal sedikit. Rasanya di penghujung Februari telah muncul bunga-bunga Sakura di Lembah Hunza dan kawasan-kawasan di Utara Pakistan. Di kawasan pergunungan Murree dan Bhurban mungkin lambat sedikit di sekitar penghujung Mac setiap tahun. Di sini tiada ramalan musim bunga seperti di Jepun. Saya pun kadang-kadang akan terlepas pandang dan seringkali terlupa akan tibanya musim bunga.

[ 1 ] Beautiful Sakura-Look-a-Like Peach Flowers, Spring Is In The Air | Bhurban Village, Bhurban | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 31 03 2012 [PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM]

Percaya atau tidak, selama kira-kira empat tahun saya berkelana di Pakistan, hanya pada tahun ketiga yang saya sempat merakamkan suasana musim bunga sebegini. Saya pun tak tau di mana saya berada ketika musim bunga sampai kemuncaknya di Pakistan. Balik Malaysia agaknya ketika itu.

Musim bunga di sini memang pendek. Tempohnya tak sampai dua bulan.

[19 Photos] Kambing Golek Tea Party, Beef Chillies Fried Rice Kim Mun & Kambing Golek Tak Masak-Masak Selepas 4 Jam Digolek | Spring 2011 | Asri’s House, DHA Phase II, Rawalpindi | Islamabad, Pakistan

3 April 2011.

Musim bunga di Islamabad.

Anda pernah merasa masak sendiri kambing golek ?

Susah sebenarnya nak menggolek kambing ni tau. Bukan senang. Inilah kali pertama saya dan Asri ingin menganjurkan makan-makan di Islamabad. Semuanya bermula apabila Asri telefon saya. Beliau nak buat makan-makan. Saya kata kena ada “something special”. Kambing golek! OK juga ada kambing golek kan. Bak kata orang putih selepas itu “the rest is history”.

[ 1] Shaheen Akhtar, Kolonel Roslan dan Asri Ismail Bertungkus Lumus Menyelamatkan Kambing Golek Yang Tak Masak-masak Setelah 4-5 Jam Digolek Mesra | Kambing Golek Tea Party with Fellow Malaysians | Spring 2011 | Asri Crib, DHA Phase II, Rawalpindi | Islamabad, Pakistan | 03 04 2011(PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Tak Cukup Beehoon Goreng 

Jam menunjukkan pukul 10.30 pagi. iPhone saya berbunyi.

“Eh! Zam. Beehoon yang aku goreng ni macam tak cukup la. Masalah karo!” ujar Asri cemas.

“La. Macam mana boleh tak cukup? Kan dah budget semalam.” jawab saya (dalam nada kurang cemas).

“Beehoon ni tak cukup ni Zam. Rasa macam kena beli lagi ni” Asri mencelah.

“Adesssss. Mana ada kedai bukak der pepagi ni. Tapi takde. Nanti aku fikir macam mana.”

[9 Gambar] Musim Bunga Menjelma Lagi, Debunga Pokok Paper Mulberry Yang Menyesakkan Ruang Udara | Islamabad, Pakistan

Musim bunga telah kembali ke Islamabad Pakistan. Musim sejuk kali ini agak panjang. Kalau nak diikutkan sepatutnya pada awal bulan Mac, cuaca selalunya akan hujan dan tidak sejuk lagi. Namun tahun ini nampaknya musim sejuk agak panjang di Islamabad. Suhu pada waktu malam masih sejuk walaupun pada penghujung Mac 2013. Agaknya terkesan dengan perubahan suhu di kawasan Siberia agaknya. Di Eropah juga masih sejuk. Cold Spring katanya 🙂

[ 1 ] Bunga-bunga kecil berwarna-warni mula berkembang mekar di musim panas kali ini| Spring Is In The Air with the Red Paper Mulberries, Spring Flowers & Green Lawn | Spring 2013 | Islamabad, Pakistan | 07 04 2013 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Cantik dedaunan pokok mulberi merah ni. Kalau boleh ulam kan bagus| Spring Is In The Air with the Red Paper Mulberries, Spring Flowers & Green Lawn | Spring 2013 | Islamabad, Pakistan | 07 04 2013 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Kehidupan di negara yang mempunyai empat musim sebegini memungkinkan untuk kita melihat pelbagai spesies bunga yang akan akan bertukar setiap 3 bulan sekali. Penat juga sebenarnya untuk menukar bunga-bunga di taman depan rumah. Bunga-bunga yang ditanam akan hanya dapat bertahan selama beberapa bulan sahaja. Kemudiannya perlu diganti dengan segera mengikut peredaran musim seterusnya.

[5 Photos] Musim Bunga Ros Sudah Kembali | Spring 2012 | Rose & Jasmine Garden | Islamabad, Pakistan

Perghhhhhhh sekali pandang memang penuh dengan bunga ros kat Rose & Jasmine Garden ni. Dua kali pandang lagilah banyak yang nampak kan. hehe 🙂 Musim bunga kali ni macam tak berapa nak jadi. Tahun lepas lagi best rasanya. Apa-apa pun masih ada banyak bunga ros untuk jadi santapan lensa kamera kali ini. Musim Bunga di Islamabad agak panas. Tidak seperti di Eropah di mana suhunya adalah sekitar 20-25’c sahaja. Di sini suhunya lebih daripada itu. Kadang-kadang saya keliru samada ini adalah Musim Bunga ataupun Musim Panas. Musim Panas yang berlengas. Musim panas yang menyakitkan kepala jika tidak bertopi apabila berada di luar rumah.

[ 1 ] Roses Are Blooming, Spring Is In The Air | Spring 2012 | Rose & Jasmine Garden | Islamabad, Pakistan | 21 04 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Namun musim panas juga membawa kebaikkan di bumi Pakistan ini. Musim panas menjanjikan musim mangga yang amat manis. Mangga Pakistan memang terkenal dengan kemanisannya. Musim panas juga akan membawa kita kepada bunga-bunga ros yang besar, cantik dan berwarna-warni sekali. Memang Pakistan terkenal dengan bunga ros dan mawar. Di Islamabad ada Rose & Jasmin Garden nya yang tersendiri. Di sini pelbagai spesis ros dan warna ditanam. Bunga-bunga di sini akan hanya berbunga setahun sekali sahaja yakni pada musim bunga dan musim panas sahaja. Jika anda terlepas untuk menikmati keindahan bunga-bunga ini tahun ini, sila tunggu dengan sabar sehingga pada tahun hadapan ya.

[7 Photos] Red Gul-e-Nishter (Urdu) or Shoroli (Local) or Tangra (Punjabi) or Indian Coral Trees (English) or Flames of the Forest Flowers Sedang Berkembang Mekar Di Musim Bunga Kali Ini | Spring 2012 | Faiz-ul Haq, Pusat Commercial Blue Area | Islamabad, Pakistan

Dah lama sebenarnya saya perhatikan bunga-bunga berwarna merah darah ini. Pokoknya yang besar akan menggugurkan kesemua daun-daunnya pada musim luruh. Ketika musim bunga tiba, pokok ini akan mengeluarkan bunga-bunga yang sungguh garang warnanya, warna merah darah. Habis musim bunga, terus berdaun macam biasa. Pokok-pokok ini ditanam oleh Capital Development Authority (CDA) Islamabad di sepanjang Jalan Faiz-ul Haq. Memang banyak pokonya di sini. Gambar-gambar ini saya rakamkan berdekatan dengan Bangunan PIA di Islamabad. Mungkin ada lokasi di Islamabad yang juga ada pokok-pokok Flames of the Forest ini juga.

[ 1 ] Red Gul-e-Nishter (Urdu) or Tangra (Punjabi) or Indian Coral Trees (English) or Flames of the Forest Flowers Are Blooming | Spring Season | Faiz-ul Haq Rd, Blue Area | Islamabad, Pakistan | 21 04 2012 (PHOT BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Bunga-bunga Flames of the Forest ini memang banyak di Islamabad pada awal musim bunga. Setelah daunnya muncul, gugurlah kesemua kelopak-kelopak bunga merah darah ini. Jalan-jalan di sekitar Blue Area di sebelah belakang (bukan mengadap Jinnah Avenue) akan berwarna merah dipenuhi dengan kelopak-kelopak bunga ini yang gugur secara banyak. Sesi fotografi juga banyak dilakukan berdekatan dengan pokok-pokok ini. Saya baru perasan akan keindahan pokok ini setelah hampir 2 tahun di Pakistan. Mungkin pada tahun-tahun sebelumnya saya tidak perasan atau tidak berada di Pakistan untuk menyaksikan aksi gugurnya kelopak-kelopak bunga Flames of the Forest ini.

[12 Photos] Tukang Gunting Rambut Bawah Pokok Paper Mulberry, Ala-Ala OldSkool Gitew! | Spring 2012 | Saidpur Village | Islamabad, Pakistan

Anda pernah gunting rambut bawah pokok? Mungkin suasana sebegini agak janggal di Malaysia, namun di Pakistan ianya adalah suasana yang begitu klise di mana-mana jua. Di mana sahaja ada pokok yang rendang dan redup, pasti akan ada tukang gunting rambut di bawahnya. Jom gunting rambut! Kos dalam Rs.30-50 rupees sahaja (RM1=Rs.30). Murah kan! Suasana sebegini memang biasa di sini. Kadang-kadang saya juga akan gunting rambut di sini. Hanya gunting rambut tanpa cukur ya. Dulu di Kuala Kangsar, Perak memang ada satu tukang gunting rambut bawah pokok pada awal tahun 90an. Tak sangka pula saya akan ketemu lagi dengan keadaan sebegini di sini.

[ 1 ] Barber Under the Paper Mulberry Tree | Spring 2012 | Saidpur Village | Islamabad, Pakistan | 17 03 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Barber Under the Paper Mulberry Tree | Spring 2012 | Saidpur Village | Islamabad, Pakistan | 17 03 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Pagi ini secara tetiba penulis ingin merakamkan suasana persekitaran tukang gunting rambut bawah pokok di Perkampungan Saidpur yang popular di Islamabad ini. Bersama beberapa orang rakan, penulis singgah ke salah satu daripada “kedai” gunting rambut di bawah teduhan pokok mulberri yang ketiadaan daun dek kerana musim dingin. Tidak ramai pelanggan pada pagi ini. Hanya ada seorang pelanggan. Baru sahaja sebentar tadi seorang budak berlalu pergi meninggalkan kedai ini. Penulis gagal merakamkan aksi budak tadi digunting rambutnya. Mungkin lain kali 🙂

[8 Photos] Bunga-Bunga Peach & Pear Hijau Berkembang Mekar Bak Sakura di Musim Bunga Jepun | Spring 2012 | Perkampungan Bhurban | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan

Pakistan adalah negara empat musim. Suhu di musim sejuk boleh mencecah sehingga ke -20’c terutamanya apabila berada di Bahagian Utara Pakistan. Bila ada empat musim, pastilah akan ada Musim Bunga. Musim Bunga di sini agak pendek tapi cantik sekali. Sepanjang empat tahun saya berada di Pakistan, inilah kali pertama saya berjaya merakamkan gambar-gambar keindahan Musim Bunga di Pakistan. Bak sakura cantiknya. Berikut adalah bunga-bunga pokok peach yang berwarna merah jambu dan bunga-bunga pokok pear hijau yang berwarna putih. Saya hanya perlu memandu selama dua jam sahaja untuk menikmati pemandangan sebegini. Pokok-pokok sebegini memang banyak di perkampungan Bhurban di Wilayah Khyber Pakhtoonkhwa, Pakistan.

[ 1 ] Beautiful Sakura-Look-a-Like Peach Flowers, Spring Is In The Air | Bhurban Village, Bhurban | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 31 03 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Bunga-bunga indah ini memang agak singkat mekarnya. Kalau terlepas merakamkannya, alamatnya kenalah tunggu pada tahun hadapan pula. Di Pakistan yang mempunyai 4 musim, memang agak mudah untuk kita ketemu dengan suasana musim bunga yang indah terutamanya di sebelah Utara Pakistan. Saya memang bercita-cita untuk bercuti ke Utara Pakistan pada musim bunga di sekitar Mac-April setiap tahun. Namun masih lagi tidak berkesampaian nampaknya. Kadang-kadang masa yang mencemburui saya, kadang-kadang keadaan politik dan situasi semasa yang menggagalkannya.

[5 Photos] Bunga-Bunga Biji Sawi @ Rapeseed @ Mustard Telah Mula Menguning, Melakar Pemandangan Lanskap Indah | Spring 2012 | Nurpur Village | Islamabad, Pakistan

Pertama kali penulis bersua dengan pokok bunga kuning ini di Pakistan ialah ketika penulis memandu ke Lahore. Bunga-bunga kuning ini ditanam dengan banyaknya di sepanjang jalan dari Islamabad ke Lahore melalui Lebuhraya M2. Penulis sempat berhenti dan bertanyakan kepada petani tempatan akan nama tanaman mereka. Barulah penulis tahu akan perihal tanaman bunga kuning yang dikenali sebagai biji sesawi atau rapeseed atau mustard.

[ 1 ] A Short PhotoWalk in this Yellow Flowers or Mustard or Rapeseed Field | Nurpur Village, Near Bari Imam | Islamabad, Pakistan | 03 03 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] A Short PhotoWalk in this Yellow Flowers or Mustard or Rapeseed Field | Nurpur Village, Near Bari Imam | Islamabad, Pakistan | 03 03 2012

Ladang bebiji sawi yang besar pernah penulis singgah bersama isteri pada 2011 di Ladang Chak Shahzad, kira-kira setengah jam perjalanan dari Islamabad. Di sana tanaman bebiji sawinya tidaklah kecil macam gambar di atas. Di sana, bebiji sawinya lebih tinggi daripada penulis. Banyak lebah berkeliaran bekerja mencari madu di bunga kuning tanaman ini.

[20 Photos] Pokok Epal Hijau Sudah Mula Berbunga Putih Dengan Lebatnya di F8 Area, Islamabad Pakistan. Lagaknya Seperti Sakura Putih Mengadap Pergunungan Fujiyama di Jepang ! | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan

Tu dia tajuk posting blog yang sungguh panjang berjela. Tajuk kena la ada kick kan. Kalau tak, takdelah orang nak datang blog kita, wajah kita ni. hehe 🙂 Sekali tengok tajuk je dah kemaruk nak masuk dalam blog. haha. Saya perasan katIislamabad ni dah mula dengan musim bunga. Flowers are everywhere, semua tempat ada bunga. Rumput-rumput pun dah mula nak menghijau. Seronok je kan dapat menghirup udara segar, hamparan karpet rumput menghijau sebegini. Sekarang ini musim green apple blossom at Islamabad pula. Perghhhh lawa beb!

[ 1 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Masa saya singgah ke F-8 park nak jalan-jalan tadi, ternampak sederet pokok-pokok di tepi jalan yang sedang rancak berbunga. Rupanya pokok epal hijau ya kawan-kawan. Tak sangka pula di tengah-tengah Islamabad ni ada pokok epal hijau. Dah macam bunga sakura di pergunungan Fujiyama pula saya tengok pokok bunga ni.

[ 2 ] Sakura Blossom, Green Apple Flowers & Pear Flowers Are Blooming | Spring 2010 | F-8 Park, Sector F-8 | Islamabad, Pakistan | 13 03 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)