Tag Archives: pakistan travelogue

[35 Photos] Back to the Ancient Times of Indus Civilisation, Mound of the Dead 2,600 BC & The Famous Priest-King | Autumn 2011 | Mohenjo-Daro Ruins, Mohenjo-Daro | Near Larkana District | Sindh Province, Pakistan

Inilah kali pertama saya sampai ke Mohenjo-Daro, salah satu tapak World UNESCO Heritage Site dan merupakan salah satu bandar teragung semasa zaman kegemilangan Indus Civilization atau Tamandun Indus suatu ketika dahulu. Macam tidak percaya yang saya akan menjejak kaki ke Mohenjo-Daro. Dahulu saya selalu membaca dan pelajari berkenaan Indus Civilization ini di dalam buku teks Sejarah semasa di sekolah rendah dan sekolah menengah sahaja. Sekarang saya berkesempatan datang dan melihat dengan mata sendiri Indus Civilization yang pernah saya belajar dahulu.

[ 1 ] Amran Othman Bergambar Dengan Mohenjo-Daro Ruins Berlatarbelakangkan Stupa Di Hujung Sana | Back to the Ancient Times of Indus Civilisation & Mound of the Dead 2,600 BC | Autumn 2011 | Mohenjo-Daro Ruins, Mohenjo-Daro | Near Larkana District | Sindh Province, Pakistan | 20 11 2011 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Sedikit maklumat dari wikipedia berkenaan Mohenjo-Daro Ruins ini :

Mohenjo-daro, the modern name for the site, simply means Mound of the Dead in Sindhi. The city’s original name is unknown, but analysis of a Mohenjo-daro seal suggests a possible ancient Dravidian name, Kukkutarma (“the city [-rma] of the cockerel[kukkuta]”).[3] Cock-fighting may have had ritual and religious significance for the city, with domesticated chickens bred there for sacred purposes, rather than as a food source.[4] Mohenjo-daro may have been a point of diffusion for the eventual worldwide domestication of chickens.

[13 Photos] “Pakistan Street Art” @ Trak Pakistan Yang Berwarna-Warni | Autumn 2010 | Haripur, Karakoram Highway | Khyber Pakhtoonkhwa Province, Pakistan

Selepas kami berhenti rehat untuk sarapan pagi di kedai di tepi Lebuhraya Karakoram, kami meneruskan perjalanan ke Shinkiari dan Balakot. Sejurus selepas bertolak, pemandu kami memberi isyarat mahu mengisi minyak di salah sebuah stesen minyak di kawasan Haripur. Saya perasan ada beberapa Trak Pakistan yang berwarna-warni di stesen minyak tersebut. Apa lagi, kami mengambil kesempatan untuk bergambar sambil membelek-belek Pakistan Street Art ini. Memang detail hiasan-hiasan yang dilakukan kepada trak-trak Pakistan ini. Mula-mula saya menjangkakan yang mereka mengecat dan melukis secara detail. Rupanya apabila saya datang dekat dan saya perhatikan dengan teliti, mereka sebenarnya menggunakan sticker glow in the dark yang digunting kecil-kecil untuk dijadikan hiasan. Dengan cara ini trak-trak ini akan mudah kelihatan di jalanraya pada waktu malam nanti.

[ 1 ] Adli Bergambar Depan Truck | Weekend Trip to Mansehra, Balakot & Shinkiari | Pakistan Street Art @ Colourful Pakistan Truck | Autumn 2010 | Along the Karakoram Highway | Khyber-Pakhtunkhwa Province, Pakistan | 18 11 2010 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[1 Photo] Pemandangan Sungai Hunza Dari Kota Altit (Altit Fort) di Lembah Hunza | Summer 2011 | Lembah Hunza, Wilayah Gilgit-Baltistan | Pakistan

Pemandangan yang menakjubkan di Lembah Hunza, Utara Pakistan. Tak sabar-sabar rasanya nak buat e-book berkenaan Travelog Pakistan. E-book akan release pada penghujung 2016 ketika musim luruh 2016 ya 🙂 Ketika ini Sungai Hunza ini masih lagi jernih airnya, tiada pencemaran asphalt. Tahun lepas pada 2013, airnya telah bertukar ke warna kelabu. Mungkin disebabkan oleh kerja-kerja pembinaan jalan yang sedang giat dijalankan ketika ini.

Gambar ini diambil dari sudut pandang di Kubu Altit (Altit Fort). Kubu yang telah berusia ratusan tahun ini masih lagi kukuh dan telah dijadikan sebagai warisan negara (National Heritage) oleh kerajaan Pakistan. Cantik pemandangan di kubu ini. Dengan gunung-ganang yang masih bersalji dan pemandangan sungai yang saujana mata memandang. Syurga dunia lagaknya!

[ 1 ] The Old Altit Fort & View of Hunza River | Summer 2011 | Gilgit Baltistan Region, Northern Pakistan | Naran Babusar Gilgit Hunza 2011 | 02-07 09 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[4 Photos] Don’t Hate Me Coz I’m Beautiful | Gujjars of Kaghan Valley & Their Colourful Mountain Goats | Summer 2011 | Kaghan Valley | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan

Ini patutnya entry untuk #WordlessWednesday or dalam bahasa melayu #TerkeduRabu. Tapi takpe, gua postkan juga entry bergambar ni ya. ramai reader yang suka tengok gambar kan? Ni kambing gurun ni. masa nak winter depa akan travel ke southern part of pakistan. Masa summer depa balik kg! kambing gurun yang bulu cantik ni pun kadang2 tak tahan sejuk wooo. Tapi memang lawa la kambing-kambing gurun ni siap dengan warna-warni lagi kan.

[ 1 ] Gujjars of Kaghan Valley & Their Colourful Mountain Goats | Summer 2011 |Kaghan Valley, Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | Naran Babusar Gilgit Hunza 2011 | 02-07 09 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Diperhatikan kambing-kambing yang diternak di kawasan ini memang sihat-sihat belaka. Mana tak sihatnya, kambing-kambing ini minum air glacier gunung, memang air mineral asli. Makan pula rumput-rumput segar pada musim bunga. Ala-ala penternakan kambing dan lembu fernleaf di New Zealand! Penternak dan gembala kambing biasanya akan mewarnakan kambing-kambing mereka dengan bermacam-macam warna untuk memudahkan mereka mengenali kambing-kambing mereka. Saya diberitau mereka ini akan merantau dengan kambing-kambing mereka ke Islamabad dan Abbottabad dari kawasan sejauh di Gittidas di Lembah Kaghan. Memang jauh!

[13 Photos] Hari Ini Adalah Hari Pertama Salji Turun di Pergunungan Murree | Winter 2011 | The Galliyat | Punjab Province, Pakistan

Musim Sejuk di Pakistan ?

Semasa saya belum tiba di bumi Islamabad dahulu, saya juga seperti anda semua.

Tidak menyangka yang bumi Pakistan ini adalah sebenarnya mempunyai cuaca dan suasana empat musim.

Di sini ada musim panas, sejuk, bunga dan luruh, tidak lupa juga akan musim hujan seperti di Malaysia.

Musim-musim ini akan silih berganti tanpa jemu.

Hanya manusia yang perlu menyesuaikan diri dengan keadaan semasa dan beroleh manfaat daripada kedatangan setiap musim di sini.

[ 1 ] Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 3 ] Road Guide Yang Diedarkan Oleh Polis Tempatan di Murree | Winter Trip to Murree with Malaysians | Kashmir Point | Murree Hills, Galliyat Tehsil | Punjab Province, Pakistan | 15-16 01 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Sejuk Sehingga Ke Tulang Sum-Sum

Sampaikan ada ketika saya hanya berbekalkan jaket pejabat sahaja lantas menaiki pesawat TG ke Islamabad pada Oktober 2009.