Tag Archives: islamabad

[10 Photos] Dusty & Cold Autumn Morning | Autumn 2012 | Marvi Rd, Near Jinnah Super F-7 | Islamabad, Pakistan

Ini adalah pemandangan biasa berhampiran dengan kediaman saya di Islamabad, Pakistan. Setiap kali Musim Luruh saya pasti akan merakamkan keindahan dedaunan yang mula bertukar warna dan akan gugur sebelum Musim Sejuk. Nampak cantik bila dipancar dengan cahaya matahari pagi sebegini. Peluang untuk bermaustatin di Islamabad perlulah dimanfaatkan sepenuhnya. Percaya atau tidak, saya langsung tidak perasan dan endahkan keindahan pokok-pokok Chinese Tallow ini pada 2010. Hanya setelah setahun hidup di sini baru saya perasan yang pokok-pokok di sini begitu indah sekali pada Musim Luruh.

[ 1 ] Chinese Tallow Trees Leaves in Splash of Colours During Autumn Season & Early Winter | Marvi Rd, Near Jinnah Super F7 | Islamabad, Pakistan | 01 12 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Pokok-pokok ini amatlah indah apabila disinari dengan matahari pagi.  Di Pakistan ketika musim panas atau ketika awal musim luruh, matahari akan menjelma seawal jam 5 pagi. Jam 6 pagi dah terang benderang dan panas. Jam 9 pagi amatlah terik panasnya. Saya selalu juga berlegar-legar di kawasan Marvi Road ini untuk mengambil gambar pokok Chinese Tallow kegemaran saya ini. Memang keindahan dedaunnya tidak pernah mengecewakan saya sama sekali. Saya selalu berpuas hati dengan hasil gambar yang telah saya hasilkan dengan pokok-pokok indah ciptaan Ilahi ini.

[13 Photos] Suhu Kini Adalah 9’c Di Malam Hari, Permulaan Bagi Musim Luruh Di Islamabad | Winter 2012 | Marvi Rd, Near Jinnah Super Market F-7 | Islamabad, Pakistan

Suhu kini semakin sejuk di Islamabad. Ianya telah mencecah kepada 9’c pada malam tadi. Saya jangkakan esok akan hujan. Mutiara akan membasahi bumi ajnabi ini sekali lagi. Hujan yang dinantikan oleh semua warga Islamabad. Saya pun dah lupa bila kali terakhir hujan turun di sini. Musim Luruh dan Musim Dingin adalah musim yang saya nanti-nantikan di Islamabad. Musim Dingin yang tidak terlalu sejuk adalah syurga sebenarnya. Tapi jika terlalu sejuk, memang tidak boleh bebas bergeraklah jawabnya. Setiap hati terpaksa memakai baju tebal. Kadang-kadang perlu memakai sarung tangan, jika tidak tangan akan terasa kebas bila keluar pada waktu malam. Rimas  juga sebenarnya ya.

[ 1 ] Pre-Autumn Leaves | Pokok Akar Dani | Near Marvi Rd, F-7 Sector, Islamabad, Pakistan | 10 11 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Pre-Autumn Leaves | Chinese Tallow Trees or Popcorn Trees | Near Marvi Rd, F-7 Sector, Islamabad, Pakistan | 10 11 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[4 Photos] Salam Aidiladha | Bakra-Eid Mubarak ! | Bakra Mandi | Islamabad, Pakistan

Salam Aidiladha dari bumi Islamabad, Pakistan. Sambutan Aidiladha di sini dikenali juga sebagai “Bakra Eid”. Bakra adalah haiwan ternakan. Kita biasa menyebut sebagai Hari Raya Korban sahaja. Di sini biasanya Pakistan akan gazette cuti selama 3-4 hari. Memang lama dan sambutan Aidiladha di sini memang agak meriah. Di mana-mana sahaja akan kita ketemu dengan haiwan-haiwan ternakan untuk dijadikan korban pada Hari Raya Aidiladha nanti. Kambing-kambing banyak kelihatan di rumah-rumah juga. Hatta di rumah sendiri. Saya biasa melihat tuan rumah membeli kambing dan memberi makan selama seminggu di laman rumah. Bila tiba Hari Raya Aidiladha, tuan rumah akan menjemput tukang sembelih untuk diberi upah menyembeli binatang korbannya. Di Pakistan, permintaan untuk tukang sembelih adalah amat tinggi pada musim-musim sebegini.

[ 1 ] Bakra Mandi (Animal Market) at Night | Eve of Eid-ul Azha Mubarak | Autumn 2012 | Bakra Mandi Near I-10 & METRO | Islamabad, Pakistan | 25 10 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[11 Photos] Masjid Faisal Ketika Musim Bunga, Awan Memutih Bak Kapas, Langit Biru Membayangi Bukit Margalla Yang Hijau | Spring 2012 | Islamabad, Pakistan

Jarang sebenarnya saya bercerita atau menghasilkan satu catatan khas untuk Masjid Faisal ini. Masjid Faisal, didermakan oleh Raja Faisal daripada Arab Saudi suatu ketika dahulu. Masjid berwarna putih yang berbentuk khemah arab ini agak unik. Sila google atau singgah ke lamanweb Pakcik Wikipedia untuk membaca sejarah masjid ini. Masjid ini telah didermakan oleh Raja Faisal atau King Faisal daripada Arab Saudi. Rekaannya agak unik dengan bentuk tent ala-ala khemah arab di gurun sana. Tiada tiang seri di tengah-tengah masjid. Masjid ini agak luas dan boleh menempatkan jemaah dalam jumlah 100,000 lebih di dalam dan luar kawasan masjid (courtyard).

[ 1 ] Langit biru dengan awan gemawan, latarbelakang penuh anggun untuk Masjid Faisal yang berwarna putih | Cotton Candies, White Clouds & Clear Blue Skies | Faisal Masjid, Islamabad, Pakistan | 29 04 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Di sinilah saya solat Jumaat setiap kali hari Jumaat. Walaupun kadang-kadang saya bertukar angin ke masjid lain di Islamabad, namun hal tersebut boleh dibilang dengan jari sebenarnya. Masjid ini agak besar. Masjid paling besar di Islamabad. Masjid ini pernah dinobatkan masjid terbesar di dunia suatu ketika dahulu. Boleh menampung sehingga ribuan jemaah pada satu-satu masa.

[5 Photos] Musim Bunga Ros Sudah Kembali | Spring 2012 | Rose & Jasmine Garden | Islamabad, Pakistan

Perghhhhhhh sekali pandang memang penuh dengan bunga ros kat Rose & Jasmine Garden ni. Dua kali pandang lagilah banyak yang nampak kan. hehe 🙂 Musim bunga kali ni macam tak berapa nak jadi. Tahun lepas lagi best rasanya. Apa-apa pun masih ada banyak bunga ros untuk jadi santapan lensa kamera kali ini. Musim Bunga di Islamabad agak panas. Tidak seperti di Eropah di mana suhunya adalah sekitar 20-25’c sahaja. Di sini suhunya lebih daripada itu. Kadang-kadang saya keliru samada ini adalah Musim Bunga ataupun Musim Panas. Musim Panas yang berlengas. Musim panas yang menyakitkan kepala jika tidak bertopi apabila berada di luar rumah.

[ 1 ] Roses Are Blooming, Spring Is In The Air | Spring 2012 | Rose & Jasmine Garden | Islamabad, Pakistan | 21 04 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Namun musim panas juga membawa kebaikkan di bumi Pakistan ini. Musim panas menjanjikan musim mangga yang amat manis. Mangga Pakistan memang terkenal dengan kemanisannya. Musim panas juga akan membawa kita kepada bunga-bunga ros yang besar, cantik dan berwarna-warni sekali. Memang Pakistan terkenal dengan bunga ros dan mawar. Di Islamabad ada Rose & Jasmin Garden nya yang tersendiri. Di sini pelbagai spesis ros dan warna ditanam. Bunga-bunga di sini akan hanya berbunga setahun sekali sahaja yakni pada musim bunga dan musim panas sahaja. Jika anda terlepas untuk menikmati keindahan bunga-bunga ini tahun ini, sila tunggu dengan sabar sehingga pada tahun hadapan ya.

[7 Photos] Red Gul-e-Nishter (Urdu) or Shoroli (Local) or Tangra (Punjabi) or Indian Coral Trees (English) or Flames of the Forest Flowers Sedang Berkembang Mekar Di Musim Bunga Kali Ini | Spring 2012 | Faiz-ul Haq, Pusat Commercial Blue Area | Islamabad, Pakistan

Dah lama sebenarnya saya perhatikan bunga-bunga berwarna merah darah ini. Pokoknya yang besar akan menggugurkan kesemua daun-daunnya pada musim luruh. Ketika musim bunga tiba, pokok ini akan mengeluarkan bunga-bunga yang sungguh garang warnanya, warna merah darah. Habis musim bunga, terus berdaun macam biasa. Pokok-pokok ini ditanam oleh Capital Development Authority (CDA) Islamabad di sepanjang Jalan Faiz-ul Haq. Memang banyak pokonya di sini. Gambar-gambar ini saya rakamkan berdekatan dengan Bangunan PIA di Islamabad. Mungkin ada lokasi di Islamabad yang juga ada pokok-pokok Flames of the Forest ini juga.

[ 1 ] Red Gul-e-Nishter (Urdu) or Tangra (Punjabi) or Indian Coral Trees (English) or Flames of the Forest Flowers Are Blooming | Spring Season | Faiz-ul Haq Rd, Blue Area | Islamabad, Pakistan | 21 04 2012 (PHOT BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Bunga-bunga Flames of the Forest ini memang banyak di Islamabad pada awal musim bunga. Setelah daunnya muncul, gugurlah kesemua kelopak-kelopak bunga merah darah ini. Jalan-jalan di sekitar Blue Area di sebelah belakang (bukan mengadap Jinnah Avenue) akan berwarna merah dipenuhi dengan kelopak-kelopak bunga ini yang gugur secara banyak. Sesi fotografi juga banyak dilakukan berdekatan dengan pokok-pokok ini. Saya baru perasan akan keindahan pokok ini setelah hampir 2 tahun di Pakistan. Mungkin pada tahun-tahun sebelumnya saya tidak perasan atau tidak berada di Pakistan untuk menyaksikan aksi gugurnya kelopak-kelopak bunga Flames of the Forest ini.

[12 Photos] Tukang Gunting Rambut Bawah Pokok Paper Mulberry, Ala-Ala OldSkool Gitew! | Spring 2012 | Saidpur Village | Islamabad, Pakistan

Anda pernah gunting rambut bawah pokok? Mungkin suasana sebegini agak janggal di Malaysia, namun di Pakistan ianya adalah suasana yang begitu klise di mana-mana jua. Di mana sahaja ada pokok yang rendang dan redup, pasti akan ada tukang gunting rambut di bawahnya. Jom gunting rambut! Kos dalam Rs.30-50 rupees sahaja (RM1=Rs.30). Murah kan! Suasana sebegini memang biasa di sini. Kadang-kadang saya juga akan gunting rambut di sini. Hanya gunting rambut tanpa cukur ya. Dulu di Kuala Kangsar, Perak memang ada satu tukang gunting rambut bawah pokok pada awal tahun 90an. Tak sangka pula saya akan ketemu lagi dengan keadaan sebegini di sini.

[ 1 ] Barber Under the Paper Mulberry Tree | Spring 2012 | Saidpur Village | Islamabad, Pakistan | 17 03 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Barber Under the Paper Mulberry Tree | Spring 2012 | Saidpur Village | Islamabad, Pakistan | 17 03 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Pagi ini secara tetiba penulis ingin merakamkan suasana persekitaran tukang gunting rambut bawah pokok di Perkampungan Saidpur yang popular di Islamabad ini. Bersama beberapa orang rakan, penulis singgah ke salah satu daripada “kedai” gunting rambut di bawah teduhan pokok mulberri yang ketiadaan daun dek kerana musim dingin. Tidak ramai pelanggan pada pagi ini. Hanya ada seorang pelanggan. Baru sahaja sebentar tadi seorang budak berlalu pergi meninggalkan kedai ini. Penulis gagal merakamkan aksi budak tadi digunting rambutnya. Mungkin lain kali 🙂

[5 Photos] Bunga-Bunga Biji Sawi @ Rapeseed @ Mustard Telah Mula Menguning, Melakar Pemandangan Lanskap Indah | Spring 2012 | Nurpur Village | Islamabad, Pakistan

Pertama kali penulis bersua dengan pokok bunga kuning ini di Pakistan ialah ketika penulis memandu ke Lahore. Bunga-bunga kuning ini ditanam dengan banyaknya di sepanjang jalan dari Islamabad ke Lahore melalui Lebuhraya M2. Penulis sempat berhenti dan bertanyakan kepada petani tempatan akan nama tanaman mereka. Barulah penulis tahu akan perihal tanaman bunga kuning yang dikenali sebagai biji sesawi atau rapeseed atau mustard.

[ 1 ] A Short PhotoWalk in this Yellow Flowers or Mustard or Rapeseed Field | Nurpur Village, Near Bari Imam | Islamabad, Pakistan | 03 03 2012 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] A Short PhotoWalk in this Yellow Flowers or Mustard or Rapeseed Field | Nurpur Village, Near Bari Imam | Islamabad, Pakistan | 03 03 2012

Ladang bebiji sawi yang besar pernah penulis singgah bersama isteri pada 2011 di Ladang Chak Shahzad, kira-kira setengah jam perjalanan dari Islamabad. Di sana tanaman bebiji sawinya tidaklah kecil macam gambar di atas. Di sana, bebiji sawinya lebih tinggi daripada penulis. Banyak lebah berkeliaran bekerja mencari madu di bunga kuning tanaman ini.

[8 Photos] Warna-Warni Dedaunan Pokok Chinese Tallow, Begitu Indah Sekali | Autumn 2011 | Marvi Rd., Berdekatan Jinnah Supermarket F-7 | Islamabad, Pakistan

Amaran!

Entri pada kali ini penuh dan sarat dengan gambar-gambar bersaiz besar.

Sila jangan layari blog ini jika kelajuan internet anda di paras biasa sahaja.

Jangan kata saya tidak beri amaran ya! hehe 🙂

[ 1 ] United Colours of Autumn Season 2011 | Chinese Tallow Trees or Popcorn Trees | Autumn 2011 | Near Marvi Rd, Jinnah Supermarket | Islamabad, Pakistan | 26 11 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM

Dah lama sebenarnya saya berhasrat untuk merakam keindahan suasana musim luruh di Islamabad.

Baru kali ini berkesempatan untuk mengambil beberapa keping gambar.

Tahun lepas tiada langsung agaknya gambar-gambar masa musim luruh.

Tak sempat nak ambil huhu.

Kesemua gambar-gambar ini dirakamkan sekitar Jalan Marvi, berdekatan dengan kawasan Jinnah Super.

Dekat betul dengan kediaman saya ini sebenarnya.

Saya hanya berjalan kaki untuk mengambil gambar-gambar musim luruh kali ini.

[ 2 ] United Colours of Autumn Season 2011 | Chinese Tallow Trees or Popcorn Trees | Autumn 2011 | Near Marvi Rd, Jinnah Supermarket | Islamabad, Pakistan | 26 11 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM

Sekarang ini pokok-pokok musim luruh ini sedang rancak bertukar warna dan akan gugur dalam masa dua minggu.

[14 Photos] Makan Karipap di Airport, Flight PIA Delay & Semua Kepanasan Dalam Flight PIA | Summer 2011 | Skardu Deosai Shigar | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | Day 1/4 Part 1

Perghhhhh akhirnya kami semua selamat sampai ke bumi Islamabad yang panas ni kembali. Trip kali memang dah lama kami rancang, maunyer dalam 3 bulan sebelumnya kot. Macam-macam rintangan, banyak benda berubah, flight ticket takdelah, resort dah fully book lah. Macam-macam, namun pada 25 Jun 2011 kitaorang dalam 13 orang, termasuk seorang bayi berlepas ke Lapangan Terbang Benazir Bhutto Islamabad untuk ke Skardu. Yahoooo!

[ 1 ] Amy Zuraina, Amiri Bakar & Baby Raqeem Setibanya Di Airport | Day 1 | Summer 2011 | Skardu Deosai Shigar Summer Trip 2011 | iPhoneography via iPhone4 & Instagram | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 25-28 June 2011 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Erick Pedro & Anaknya Pening Memikirkan Flight Ke Skardu Yang Telah Delay | Day 1 | Summer 2011 | Skardu Deosai Shigar Summer Trip 2011 | iPhoneography via iPhone4 & Instagram | Gilgit-Baltistan Region, Northern Pakistan | 25-28 June 2011 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Tu la dia baby yang ikut trip kali ni. memang power baby ni. kenapa power? Nanti la saya cerita kemudiann ya. Eleh. Tak sabar2 ler tew nak tahu kan. Bukan sebab apa, sebabnya dalam trip ni ada menjelajah ke Deosai Plains. Deosai Plains ni above 4,200m di atas paras laut. Saya pun dah terkena altitude sickness (tahun lepas rileks je). Sekali baby ni dengan selambanya survive, tiada apa-apa pun. Hehe tuh yang power beb !