Tag Archives: islamabad

[21 Gambar] Pendakian Dari Perkampungan Nurpur ke Chila Gah (Gua Imam Bari) | Taman Negara Margalla, Bukit Margalla | Musim Dingin 2012 | Islamabad, Pakistan – Bahagian 1 / 3

Hiking” atau mendaki bukit di Islamabad adalah sesuatu yang mengujakan. Segalanya bermula setelah seorang daripada kami rakyat Malaysia di Islamabad bercita-cita untuk “singgah” ke Base Camp, Gunung K2. Kami diheret sekali untuk mendaki Bukit Margalla di Islamabad ini bersama-sama dengan beliau. Latihan intensif katanya.

[ 1 ] Pagi-Pagi Musim Dingin Ini Ada Pula Kambing-Kambing Yang Mengekori Kami | Pendakian Dari Perkampungan Nurpur to Chila Gah (Gua Imam Baru) | Taman Negara Margalla, Bukit Margalla | Pergunungan Himalaya | Musim Dingin 2012 | Islamabad, Pakistan | 11 02 2012 (GAMBAR – KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Seronok juga dapat “hiking” pada musim sejuk sebegini. Badan tidaklah terlalu berpeluh. Hanya kulit terasa sedikit kering dan mengelupas. Tuan Shaiful Bahari Mahpar tiada dalam pendakian singkat ke Chila Gah pada kali ini ya. Demikianlah bermulanya sejarah pendakian di Bukit Margalla oleh kami hampir setiap hujung minggu. “The rest is history”. Penat juga sebenarnya. Musim dingin yang mencengkam. Cuaca kelam. Nak bangun pagi punyalah payah sekali. Kadang-kadang terasa seperti menyusahkan diri sendiri. Namun tatkala berada di puncak Bukit Margalla, terasa menang dan tenang.

[37 Photos] Postcard of Autumn Colors From Pakistan (Part 2/2) | #Instagram Photos | Islamabad | Pakistan

Ini adalah sambungan daripada blog posting koleksi gambar-gambar ketika Musim Luruh di Islamabad.

Terdapat juga koleksi di tempat lain yang agak jauh seperti di Skardu di Wilayah Baltistan.

Musim Luruh di Islamabad agak singkat.

Percaya atau tidak jika saya katakan yang saya tak perasan langsung akan suasana ceria Musim Luruh semasa saya mula-mula sampai di Islamabad pada bulan Oktober 2009.

Tiada koleksi gambar dedaunan kemerahan pada tahun itu!

Apa-apa pun kita layan dulu gambar-gambar Musim Luruh yang sempat saya rakamkan melalui instagram di bawah ya.

[ 1 ] Head #Marala | River #Chenab | Gujrat Village | Wetland Park | iPhoneography | #Winter 2013 | Road Less Travelled | Near #Sialkot | #Punjab Province, #Pakistan

[ 2] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[ 3 ] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[ 4 ] United Colours of Autumn | Red Leaves of Chinese Tallow Tree | Makkan Charbi | Vilayiti Shistum | Sapium Sebiferum | #Autumn 2013 | #F-7/4 Park | #Islamabad, Pakistan (at F-7/4 Park)

[32 Photos] Postcard of Autumn Colors From Pakistan (Part 1/2) | #Instagram Photos | Islamabad | Pakistan

Musim Luruh adalah musim yang paling saya gemari.

Masakan tidak, pada ketika ini, cuaca adalah agak sejuk, tidaklah sepanas semasa Musim Panas membahang pada bulan Jun setiap tahun.

Musim Luruh menyaksikan dedaunan pokok-pokok bertukar warna kemerahan, kekuningan dan sungguh menyaksikan.

Saya selalu mengabadikan koleksi gambar-gambar Musim Luruh di Islamabad melalui instagram saya.

Best juga kalau dapat letakkan kesemuanya dalam satu blog post macam di bawah kan?

[ 1 ] These Grape Leaves Are Changing Colours | Autumn Season Is Here Fellas! | Islamabad, Pakistan

[ 2 ] United Colours of Autumn Season | Governor House, Nathia Gali | Khyber Pakhtunkhwa, Pakistan

[ 3 ] The Gujjars of Kaghan Valley, Heading South To Runaway from The Cold Winter | Mahandri, Kaghan Valley | Khyber-Pakhtunkhwa Province, Pakistan

[ 4 ] United Colours of Autumn | Rose & Jasmin Garden | Islamabad, Pakistan

[ 5 ] Autumn Leaves | Isloo PAK

[ 6 ] Pre-Autumn Leaves @ Chinese Tallow Trees | Isloo PAK

[ 7 ] Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 8 ] Maple Leaves or Chinar Leaves Are Falling, Autumn In My Heart | Isloo PAK

[ 9 ] Chinese Tallow Tree Autumn Leaves | Attaturk Avenue, Isloo PAK

[4 Photos & 1 Video] Dinner Pulao Rice, Musim Sejuk di Islamabad & Cili Hijau Potong Tak Pedas Langsung | Winter 2014 | Savour Foods Restaurant | Blue Area | Islamabad, Pakistan

Pulao Rice atau Nasi Pulao. Nasi yang dimasak dengan ghee (clarified butter) seumpama memasak nasi minyak tapi tidak berminyak. Di makan dengan ayam goreng rangup. Disulami dengan raita (nestle) dengan sedikit jintan putih, salad segar (tomato, timun dan lain-lain). Khusus untuk rakyat Malaysia, memang kena ada cili potong. Kalaulah ada kicap kipas udang, pasti lengkap.

[ 1 ] Dinner Time with Muzammir & Shaheen | Pulao Rice, Savour Foods Restaurant | Blue Area | Cold Spring 2014 | iPhoneography via iPhone5 | Islamabad, Pakistan | 28 02 2014 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Ini bukanlah kali pertama saya singgah ke Savour Foods Restaurant di Blue Area. Dah berkali-kali rasanya. Biasanya saya bungkus sahaja. Saya pesan dengan driver saya. Dan biasanya saya akan beli 3 bungkus, satu untuk saya, satu untuk driver dan satu lagi untuk guard di depan rumah. Nasinya memang banyak. Dihidangkan dengan kebab sekali. Memang sedap. Lagi sedap bila saya padankan dengan cili padi tanam sendiri yang dipotong dan digaul sekali dengan kicap kipas udang. Memang syurga dunia seketika.

[18 Photos] Warna-Warni Dedaunan Pokok Chinese Tallow, Keterujaan Warna Kemerahan di Faisal Avenue & Autumn In My Heart | Autumn 2013 | Islamabad, Pakistan

Musim Luruh.

Saya memang meminati dengan musim luruh yang berwarna-warni.

Mungkin juga sebab suhunya yang tidak terlalu sejuk dan tidak terlalu panas ketika ini.

Kesemua gambar-gambar pokok Chinese Tallow ini diambil di Faisal Avenue.

Jalan menuju ke Masjid Faisal.

Jalan yang agak sibuk.

Jalan yang menghubungkan Kompleks Membeli-belah terbaru, The Centaurus.

[ 1 ] United Colours of Autumn Leaves | Autumn Is A Second Spring When Every Leaf Is A Flower | Chinese Tallow Trees | Popcorn Trees | Autumn 2013 | Faisal Avenue | Islamabad, Pakistan | 30 11 2013 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Sungguh indah suasana ketika musim luruh kali ini.

Inilah pertama kali saya terdetik untuk merakamkan keindahannya di Faisal Avenue.

Kebiasaannya saya akan singgah ke Marvi Rd, Jinnah Super atau di Supermarket untuk merakamkan keindahan musim luruh.

Namun kali ini terdetik pula untuk singgah ke Faisal Avenue.

Lawa juga suasana di sini. Dengan daun pokok yang kemerahan.

Daun-daun yang gugur juga masih cantik.

Umpama di dalam kisah dongeng sahaja di sini.

Backlighting petang ini juga agak menarik.

Saya suka dengan hasil gambar pada petang ini.

[14 Photos] Membeli Karpet Buatan Tangan di Pakistan, Biar Menyesal Membeli & Lembutnya Karpet-Karpet Kat Sini | Tips Membeli Karpet Di Pakistan | Afghan Carpet Shop, The Centaurus Mall | Winter 2014 | Islamabad, Pakistan

“Murah ke karpet di Pakistan ?” tanya rakan-rakan di Malaysia.

“Murah la jugak. Tapi takdelah murah macam RM100-200, mestilah lebih daripada itu.”

“Kat sini majority carpet nya adalah hand-made dan lembut. Jadi harga memang berpadanan dengan qualitinya.”

“Masih jauh lebih murah daripada di Malaysia ya.” jawab saya.

Ramai betul yang bertanya tentang perihal karpet di Pakistan. Ya memang murah. Murah daripada di Malaysia. Definisi murah adalah pelbagai ya. Murah tidak semestinya RM100-200. Kalau RM500 pun masih lagi murah, kerana jika di Malaysia, ianya akan jadi berganda-ganda sehingga RM1,000-4,000. Namun saya sukakan karpet-karpet di sini. Saya juga ada membeli beberapa karpet untuk koleksi sendiri. Memberi karpet dah jadi semacam “therapy” sebenarnya. Seronok melihat pelbagai jenis karpet.

[ 1 ] Shopping for Carpets Made in Pakistan, Iran, Uzbekistan etc | Winter 2014 | iPhoneography Adventure Trail | Afghan Carpet Shop, The Centaurus Mall | Islamabad, Pakistan | 24 02 2014 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

“Zam. Biar menyesal membeli”.

Itulah pesan ex-boss saya di Pakistan suatu ketika dahulu.

Terkebil-kebil saya apabila pertama kali dibawa ke sebuah kedai karpet di Melody Market.

[39 Photos] Berpiknik Di Stesen Keretapi, Muzium Keretapi Golra Sharif Oleh British Raj 1882 & Gadis Comel Red Riding Hood | Winter 2012 | Golra Sharif Railway Station, Sector E-11 | Islamabad, Pakistan

Pada pagi 14 Januari 2012, ketika Islamabad masih lagi diselubungi dengan kabus musim sejuk yang kering, saya mengajak beberapa rakan-rakan warganegara Malaysia untuk singgah dan berpiknik di Stesen Keretapi Golra Sharif. Terletak di Sektor E-11, stesen keretapi ini adalah 1 jam perjalanan sahaja dari rumah saya di Sektor F-7/4. Musim sejuk yang dingin beku. Waktu pagi pula tu. Memang terketar-ketar lah sewaktu keluar dari kereta setibanya di Stesen Keretapi Golra Sharif ini.

[ 1 ] Papan Tanda Station Golra Sharif Yang Bersejarah | Weekend Visit to See The Train | Winter 2012 | Golra Sharif Railway Museum | Golra Sharif, Sector E-11 | Islamabad, Pakistan | 14 01 2012 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Stesen Keretapi Golra Sharif ini telah dibina sekitar tahun 1882 oleh British Raj atau Kerajaan British pada ketika itu. Pakistan dan India masih lagi satu kawasan jajahan oleh British. Saya lihat stesen keretapi ini agak cantik dan bersih. Terdapat sebuah muzium keretapi di sini. Muzium ini dibuka setiap hari. Namun anda perlu memberitahu Station Master untuk melawat dan mendapatkan kunci muzium. Station Master Office hanya bersebelahan sahaja dengan bangunan utama di sini. Ini bukan pertama kali saya datang ke sini. Ini adalah kali ketiga saya singgah ke sini. Itu yang saya tahu akan hal dan perihal pembukaan stesen keretapi dan muzium keretapi di Golra Sharif ini.

[6 Photos] Rindukan Ayam Golek Pantai Dalam, Kabuli Pulao Rice & Jinnah Supermarket F-7 | Spring 2014 | Kabul Restaurant, Jinnah Supermarket F-7 | Islamabad, Pakistan

Ayam golek Pantai Dalam. Ia. Saya terlupa nama kedai ayam golek yang berdekatan dengan Flat Bukit Angkasa jalan ke Pantai Dalam selepas kawasan RTM. Mungkin Ayam Golek Nara ? Inilah natijahnya apabila sudah lama sangat berada di luar negara. Sampaikan kedai-kedai makan yang sering saya kunjungi telah saya lupa namanya. Saya gemarkan ayam golek. Bukan sebarang ayam golek. Kenalah ayam golek yang ada rempah-ratus di dalamnya. Macam ayam golek di Pantai Dalam itu. Jadi semasa saya singgah di Restoran Kabul di Jinnah Supermarket di kawasan F-7 , saya terpandang ayam golek. Gosok biji mata sekejap. Takkan ada ayam golek di Islamabad ini ?

[ 1 ] Chicken Roast Yang Sungguh Menggiurkan. Nampak Macam Ayam Golek Pantai Dalam Kan ? | Farewell Ping Pong & Lunch at Kabul Restaurant | Rumah Wan F-7/4 & Jinnah Super Market F7 | Cold Spring 2014 | Islamabad, Pakistan | 02 03 2014 (PHOTO BY KNIZAM OMAR / KNIZAM.COM)

Ya betul. Memang ada ayam golek di kedai makan di Islamabad. Sila lihat gambar di atas tanpa berkelip. Saya juga tidak berkelip. Saya belek-belek kedai ini. Saya perhatikan sekali mesin yang sedang panas. Ada ayam golek di dalamnya. Warna ayam yang digolek sungguh menggiurkan. Kalau ikutkan nafsu, harus terus sahaja saya membelinya sekarang. Tapi awas! Apakah rasanya. Adakah rasanya akan sama seperti ayam golek di Pantai Dalam ? Samakah rempah-ratus di dalam badan ayam ini ?

[28 Gambar] Breakfast Halwa Puri, Roti Pharata, Roti Naan & Doothpati Chai | Sabzi Mandi (Vegetable Market), Near METRO, Sector I10 | Spring 2011 | Islamabad, Pakistan

Nak tahu apa makanan semasa sarapan pagi yang paling popular di Pakistan ?

Inilah dia makan pagi yang paling popular, dimulakan dengan halwa puri. Halwa puri adalah roti puri yang dimakan dengan halwa lobak merah yang manis. Di tangga ke-2 ialah roti pharata. Roti ini biasa juga terdapat di Malaysia. Roti pharata enak dimakan begitu sahaja. Sedap juga jika dimakan dengan omellette (telur dadar). Roti naan juga popular di waktu pagi. Kadang-kadang dimakan dengan beef nihari (kari daging lembu). Kesemua hidangan di atas tidak sah jika tidak dimakan sambil minum doothpati chai (teh susu) yang terkenal di Pakistan. Saya paparkan dahulu gambar-gambar hidangan sarapan pagi yang terkenal di Pakistan ini dahulu. Ceritanya akan menyusul kemudian.

[ 1 ] Street Hawker Selling Halwa Puri for Breakfast | Daily Life at the Vegetable & Fruit Market or Sabzi Mandi | spring 2011 | Near I10 & Metro, Islamabad, Pakistan | 23 03 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Penjual ini sedang menimbang halwa. Halwa diperbuat daripada lobak merah yang dicampur dengan gula pasir dan beberapa rempah. Sedap halwa ni. Lagi sedap dimakan dengan roti puri. Roti yang seakan roti canai tapi lebih lembut rasanya. Hidangan yang selalu dimakan oleh rakyat tempatan di sini. Halwa puri ada dijual di mana-mana. Hanya ada dijual pada waktu sarapan pagi sahaja. Waktu lain tidak ada ya rakan-rakan.

[9 Gambar] Musim Bunga Menjelma Lagi, Debunga Pokok Paper Mulberry Yang Menyesakkan Ruang Udara | Islamabad, Pakistan

Musim bunga telah kembali ke Islamabad Pakistan. Musim sejuk kali ini agak panjang. Kalau nak diikutkan sepatutnya pada awal bulan Mac, cuaca selalunya akan hujan dan tidak sejuk lagi. Namun tahun ini nampaknya musim sejuk agak panjang di Islamabad. Suhu pada waktu malam masih sejuk walaupun pada penghujung Mac 2013. Agaknya terkesan dengan perubahan suhu di kawasan Siberia agaknya. Di Eropah juga masih sejuk. Cold Spring katanya 🙂

[ 1 ] Bunga-bunga kecil berwarna-warni mula berkembang mekar di musim panas kali ini| Spring Is In The Air with the Red Paper Mulberries, Spring Flowers & Green Lawn | Spring 2013 | Islamabad, Pakistan | 07 04 2013 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[ 2 ] Cantik dedaunan pokok mulberi merah ni. Kalau boleh ulam kan bagus| Spring Is In The Air with the Red Paper Mulberries, Spring Flowers & Green Lawn | Spring 2013 | Islamabad, Pakistan | 07 04 2013 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Kehidupan di negara yang mempunyai empat musim sebegini memungkinkan untuk kita melihat pelbagai spesies bunga yang akan akan bertukar setiap 3 bulan sekali. Penat juga sebenarnya untuk menukar bunga-bunga di taman depan rumah. Bunga-bunga yang ditanam akan hanya dapat bertahan selama beberapa bulan sahaja. Kemudiannya perlu diganti dengan segera mengikut peredaran musim seterusnya.