Tag Archives: beautiful scenery

[1 Photo] Pemandangan Sungai Hunza Dari Kota Altit (Altit Fort) di Lembah Hunza | Summer 2011 | Lembah Hunza, Wilayah Gilgit-Baltistan | Pakistan

Pemandangan yang menakjubkan di Lembah Hunza, Utara Pakistan. Tak sabar-sabar rasanya nak buat e-book berkenaan Travelog Pakistan. E-book akan release pada penghujung 2016 ketika musim luruh 2016 ya 🙂 Ketika ini Sungai Hunza ini masih lagi jernih airnya, tiada pencemaran asphalt. Tahun lepas pada 2013, airnya telah bertukar ke warna kelabu. Mungkin disebabkan oleh kerja-kerja pembinaan jalan yang sedang giat dijalankan ketika ini.

Gambar ini diambil dari sudut pandang di Kubu Altit (Altit Fort). Kubu yang telah berusia ratusan tahun ini masih lagi kukuh dan telah dijadikan sebagai warisan negara (National Heritage) oleh kerajaan Pakistan. Cantik pemandangan di kubu ini. Dengan gunung-ganang yang masih bersalji dan pemandangan sungai yang saujana mata memandang. Syurga dunia lagaknya!

[ 1 ] The Old Altit Fort & View of Hunza River | Summer 2011 | Gilgit Baltistan Region, Northern Pakistan | Naran Babusar Gilgit Hunza 2011 | 02-07 09 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

[4 Photos] Don’t Hate Me Coz I’m Beautiful | Gujjars of Kaghan Valley & Their Colourful Mountain Goats | Summer 2011 | Kaghan Valley | Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan

Ini patutnya entry untuk #WordlessWednesday or dalam bahasa melayu #TerkeduRabu. Tapi takpe, gua postkan juga entry bergambar ni ya. ramai reader yang suka tengok gambar kan? Ni kambing gurun ni. masa nak winter depa akan travel ke southern part of pakistan. Masa summer depa balik kg! kambing gurun yang bulu cantik ni pun kadang2 tak tahan sejuk wooo. Tapi memang lawa la kambing-kambing gurun ni siap dengan warna-warni lagi kan.

[ 1 ] Gujjars of Kaghan Valley & Their Colourful Mountain Goats | Summer 2011 |Kaghan Valley, Khyber Pakhtunkhwa Province, Pakistan | Naran Babusar Gilgit Hunza 2011 | 02-07 09 2011 (PHOTO BY KNIZAM / KNIZAM.COM)

Diperhatikan kambing-kambing yang diternak di kawasan ini memang sihat-sihat belaka. Mana tak sihatnya, kambing-kambing ini minum air glacier gunung, memang air mineral asli. Makan pula rumput-rumput segar pada musim bunga. Ala-ala penternakan kambing dan lembu fernleaf di New Zealand! Penternak dan gembala kambing biasanya akan mewarnakan kambing-kambing mereka dengan bermacam-macam warna untuk memudahkan mereka mengenali kambing-kambing mereka. Saya diberitau mereka ini akan merantau dengan kambing-kambing mereka ke Islamabad dan Abbottabad dari kawasan sejauh di Gittidas di Lembah Kaghan. Memang jauh!