Solat Jumaat di Masjid Ubudiah, Kuale Kangsar Lagi Yop! Hehe :)

sempat solat jumaat kat masjid neh semalam

memang cantek design masjid ubudiah neh

sedikit kuih wiki di sini ya

jarang nampak kubah bentuk bawang camni kan

dah ada air-cond la dalam dia. memang sejuk cool

Masjid Ubudiah is Perak‘s royal mosque, and is located in the royal town of Kuala Kangsar, Malaysia. It is often regarded as Malaysia’s most beautiful mosque.

The mosque was designed by Arthur Benison Hubback, a government architect who is notably credited for the design of the Ipoh railway station and the Kuala Lumpur railway station. Construction began in 1910 but it was abandoned during World War I. It was also delayed when the then crown prince’s elephant walked over and cracked the imported Italian marble floor. The mosque was finally completed in 1919.

Its architecture is in the Moorish style. Besides that, the Perak royal mausoleum is located near the mosque.

hehhe jemputlah ke masjid ubudiah jika anda ke kuale yop!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

13 responses to “Solat Jumaat di Masjid Ubudiah, Kuale Kangsar Lagi Yop! Hehe :)

  1. memang cantik..
    Harap lebih ramai pengunjungnya

    zool’s last blog post..Tabiat

    Reply

  2. zool : hehehe masa solat jumaat tuh memang pack giler. semua nak masuk hall yang ada aircond. 🙂

    KNizam’s last blog post..Solat Jumaat di Masjid Ubudiah, Kuale Kangsar Lagi Yop! Hehe 🙂

    Reply

  3. betul2 bentuk macam bawang. hehe. cantik.

    wah, tukar perabot rumah nmpk? nampak cam luas plak kali ni.. 😀

    Ixora’s last blog post..Nak header baru..

    Reply

  4. ixora : hehe mmg cool lan kubah dia. hehe kena tukar theme sebab theme yg lama ada masalah tadi. godek2 sekali ada error. malas nak betulkan. so solution paling simple. tukar theme je lah. haha nampak luas sebab font 3K2 theme neh kecik sket

    KNizam’s last blog post..Solat Jumaat di Masjid Ubudiah, Kuale Kangsar Lagi Yop! Hehe 🙂

    Reply

  5. as i said… notalgia la kk ni… duu ingat lagi each timedatang mesti mai area ni…

    another great arcitechture is the Istana… sebab tu la kk ni bandar dRaja kan…

    Reply

  6. kawaii : one of the most beautiful mosque in the world 🙂

    KNizam’s last blog post..Solat Jumaat di Masjid Ubudiah, Kuale Kangsar Lagi Yop! Hehe 🙂

    Reply

  7. iye, me sudah sampai di situ.. lepas pi istana kayangan

    en_me’s last blog post..remember pak kadok

    Reply

  8. en_me : saya setiap kali datang kuale mesti kena singgah sini. hehe pergi jugak istana kayangan tapi tak amik gambar plak. hehe 🙂

    Reply

  9. isk isk..kenangan siot…..

    HE’s last blog post..Hari Terakhir di Asia Bunka Kaikan

    Reply

  10. he : heheh nostalgia kat koleq ke ek. hehe 🙂

    Reply

  11. mike datang kuale lagi?

    kuE’s last blog post..guess where exactly is kuE now

    Reply

  12. Aku dah lama betul tak datang sana. Last sekali aku datang, aku menangis mengenangkan result SPM aku….sampai berjalan panas2 sorang2 ke situ, lepak jap, pastu balik jb.,…sok seh…. 🙁

    zaki’s last blog post..3 Days 2 Nights in Melaka?

    Reply

  13. kue : dah balik kl dah. hehe 🙂

    zaki : la result ko ok kan. hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge