Santalia Sedang Rancak Berbunga

Tadi aku check laman kejap
Nampak pokok bunga santalia neh tengah rancak berbunga
Harum bau bunganya yg putih tuh
Kalah bunga harum sundal malam. Hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

17 responses to “Santalia Sedang Rancak Berbunga

  1. takde nama melayu ke pokok nih??

    Reply

    KNizam Reply:

    cekgu : hehe tak surelah plak nama melayu dia. hehe 🙂

    Reply

  2. i know this flowers, bila ia kembang . . . bau bunga nie wangikan.

    Reply

    KNizam Reply:

    noni : yep mmg wangi. tapi bunga dia kecik2 je la. hehe 🙂

    Reply

  3. Aik mmg suka menanam eck…

    Reply

    KNizam Reply:

    chempaka : yep 🙂

    Reply

  4. bunga melati

    Reply

  5. salam cekgu n abang knizam itteww.. bunga santalia ittewwlar ‘sundal malam’.. ataupun ‘cestrum nocturnum’ atau ‘night cestrum’ dari famili ‘solanaceae’.. bunga nih kembang pd waktu malam n mgluarkan bau wangi .. ghitewww

    Reply

    KNizam Reply:

    en_me : eh lain la en_me. sundal mlm bunga dia panjang2 sket kan. hehe 🙂

    Reply

  6. nama melayunya jeliti.

    Reply

    KNizam Reply:

    anis : owh yeke ni ek. sedap gak nama dia kan hehe 🙂

    Reply

  7. kalau nak tau lebih lanjut ttg apa saja pokok/tumbuhan pi kat sini pd sapa2 berminat…anis selalu refer kat 2 website ni.
    http://www.fazlisyam.com dan http://www.melur.com

    Reply

    KNizam Reply:

    anis : thanks ya untuk maklumat itu hehe 🙂

    Reply

  8. sekarang kat putrajaya presint 2, ada pesta bunga, floria 2010 sampai 18hb julai.jumaat, sabtu & ahad dibuka 9pg-12 tgh mlm.isnin-khamis 9pg-10mlm rasanya…

    Reply

    KNizam Reply:

    anis : setiap tahun saya pergi, cuma tahun ni je x sempat nak pergi wooooo hehe 🙂

    Reply

  9. Hi en nizam, if not too much, boelh ke saya dptkan sikit dahan pokok ni utk buat anak pokok.. Tried carik semua tempat but couldn’t find pokok santalia. Masa pindah rumah last year, mom in law kasik kami sorang satu anak pokok santalia but semua dah mati and mine was the last one yg mati sebab tukar pasu..tanah xsesuai kot. Pegi balik kat rumah lama but the new owner dah tebang pokok tu. So tak tau mana nak carik..

    Reply

    KNizam Reply:

    aida : cuba tanya kat nursery berlambak rasanya hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge