Sangat-Sangat Merbahaya Bercakap Melalui Handphone Ketika Memandu, Hatta Dengan Menggunakan Speaker Phone Sekalipun OK !

ya aku tau …..

ketua menteri melaka dilarang bertanding dalam pemilihan umno kali ni

aku juga tahu khairi jamaludin diberi amaran

khir toyo plak terlepas kali ini.

tapi itu semua politik malaysia lah !

politik yang memungkinkan politik wang bukanlah rasuah sebenar

tolong seseorang bagitau aku yang politik wang adalah suci dan tidak harroommm !

– – – – –

tapi bukan pasal politik yang aku nak kabo harineh

aku nak cerita pasal penggunaan handphone ketika memandu

aku rasa korang pun pernah buat kan

memandu kereta ok

kalau tengah bawak motor pakai handphone tuh cerita lain

tuh dah kira keluar topik (lain hari la aku cerita pasal bawak motor pakai handphone)

ni pasal bawak kereta (sambil memandu) dan bercakap handphone

hatta denga speaker phone sekali pun

korang tahu tak apa bahayanya

bahayanya ialah boleh accident ok

tak. aku tak kena accident tadi

korang perasan tak bila korang bercakap melalui handphone tuh

1/2 daripada fokus mata korang dah lari ke dalam otak korang

1/2 lagi masih memerhatikan cermin depan, belakang dan sisi kan

1/2 fokus yang hilang tuh kira banyak ok

macam2 boleh berlaku

aku percaya korang sure perasan yang bila korang tengah bercakap melalui handphone tuh korang akan x perasan ang korang memandu bawah sedar

maksud aku lepas habis bercakap sure korang perasan yang korang dah memandu dengan jauh

contohnya :

katakanlah aku nak memandu dari bangsar ke taman melawati

pastu masa sampai kat jalan travers handphone berbunyi (ringtone upin ipin ok)

aku cakap melalui phone plak lepas tuh

then bila aku dah masuk elevated highway barulah aku habis bercakap

haha.

korang perasan tak yang from jalan travers ke elevated highway (melalui jalan sultan ismail / jln kinabalu) sebenarnya aku dah memandu separa sedar

tuh yang kadang2 korang akan berkata (dalam hatilah)

“eh dah sampai ke elevated highway rupa2nya”

maknanya sedar2 je dah masuk ke jalan2 yang lain plak.

– – – – –

so nasihat aku kali ini

kalau nak cakap melalui phone tuh kalau boleh stop je lah kat tepi jalan

or take your time

bagitau je kat orang yang call tuh yang korang sebenarnya tengah drive

kalau dia sayang korang, surelah dia akan call balik kemudian (bila ko dah sampai ke destinasi yang ditujui)

ingat tuh !

bercakap melalui handphone ketika memandu adalah sangat berbahaya (merbahaya ke berbahaya eh ? siapa pakar tatabahasa melayu pmr kat sini ? )

hatta kalau korang pakai speaker phone sekali pun !

jkjr atau kementerian kerjaraya tidak terlibat dalam pembikinan entry blog kali ini

kementerian pengangkutan apatah lagi. hehe πŸ™‚

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

34 responses to “Sangat-Sangat Merbahaya Bercakap Melalui Handphone Ketika Memandu, Hatta Dengan Menggunakan Speaker Phone Sekalipun OK !

  1. tips yang bagus..memang selalu orangbuat nih..termasuklah aku..hihi..

    Reply

    KNizam Reply:

    uzair : tuh la kan. aku pun kadang2 sedar je dah sampai ke mana ntah. hehe πŸ™‚

    Reply

  2. wooo…aku tak amalkan bende nie…bahaya wooo…silap2 berlanggar..sedar2 kat sepital…tu kalau sepital …kalau tempat lain..?

    Reply

    KNizam Reply:

    dins : tuh la kan. kadang2 lepas bercakap kita baru perasan dah sampai rumah. hehe πŸ™‚

    Reply

  3. tapi kalau sms sambil lagi la bahaya. tapi itupun selalu buat jugak

    Reply

    KNizam Reply:

    mosh : hehe semua buat gak rasanya kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  4. aku memang sedaya upaya akan stop utk jawab panggilan kalau penting…kalau tak penting…aku just ignore n call lepas stop…polisi company aku memang tak benarkan cakap kat tipon time memandu…

    Reply

    KNizam Reply:

    life4hire : perghhhh bagus ar company ko kan πŸ™‚

    Reply

    |1f34|-|1r3 Reply:

    kalau kantoi..leh kena buang kije beb…

    Reply

    KNizam Reply:

    life4hire : hehe mcm tuh ke πŸ™‚

    Reply

    |1f34|-|1r3 Reply:

    nanti aku citer panjang kat blog aku….

    Reply

    KNizam Reply:

    life4hire : wokay gua tunggu πŸ™‚

    Reply

  5. setuju

    jgn guna tel semasa memandu

    bahaya sangat

    Reply

    KNizam Reply:

    bagak : tuh la kan. kadang2 bila kereta slow semacam tuh sebab tengah berborak via hp la tu πŸ™‚

    Reply

  6. multitasking la, a highly desirous skill haha

    Reply

    KNizam Reply:

    joe : haha ramai dah mahir la kalo camtuh kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  7. menulis berdasarkan pengalaman neh…
    sblm ni org mungkin degil takmo dgr nasihat govt, mane tau pasni dorg dgr ckp ko…kan??

    Reply

    KNizam Reply:

    cekgu : tuh la kan. bahay siot. kadang2 x perasan nak masuk jalan tuh jalan neh. hehe πŸ™‚

    Reply

  8. selalu aku tengok driver guna hp masa drive. siap boleh gelak2 lagi. memangla guna handfree tapi bahaya la kan.

    aku sangat konsentret masa drive. memang kena berani drive keta tapi kena sentiasa hati2 la.

    nyawa beb, nyawa.

    Reply

    KNizam Reply:

    alone : bila pakai phone surelah akan penuh perasaan kan. siap gayanyer sekali. hehe πŸ™‚

    Reply

  9. Kalau memandu sambil bercakap dengan co-driver amacam?

    Tambahan:
    Kalau memandu sambil menyaksikan kemalangan di tepi jalan?
    Kalau memandu sambil menyaksikan perempuan cantik di tepi jalan?
    Kalau memandu sambil mencari rumah sewa?
    Kalau memandu sambil mencari landmark?
    Kalau memandu sambil bertengkar dengan isteri/kekasih/simpanan?

    Siapa yang nak tambah?

    Reply

    KNizam Reply:

    selinap : cakap ngan co driver or dgr radio ok lagi. takdelah ganggu sangat kan. hehe πŸ™‚

    giler banyak ah soalan ko. aha πŸ™‚

    Reply

  10. aku SGT SETUJU!!
    ianya lebih membahayakan penunggang motor mcm aku..
    byk kali aku kena himpit kereta yg bila aku jeling rupanya tengah sembang hp atau sms..

    aku nak hantar email kat les copaque utk buat iklan pendek pasal ni..

    Reply

    KNizam Reply:

    budeen : tuh la kan. sedar2 kereta dah ke tepi. hehe πŸ™‚

    Reply

  11. aku selalu gak alami macam ni.
    tgh2 drive pikir pasal nak beli susu anak la, pampers anak la, bla bla…
    sedar2 da nak sampai umah.

    Reply

    KNizam Reply:

    pcu : hehe masa ko pikir2 tuh surelah ko memandu separuh sedar kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  12. aku memang selalu guna handsfree, kena lebih berhati-hati selepas ini

    Reply

    KNizam Reply:

    azwan : handfree pun menggangu jugak kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  13. He he he.. nasihat memandu ek. Nanti boleh minta JKJR advertise kat blog ko ni..

    cerita pasal politik tu sebab nak tarik traffik ke?? He hehe..
    aku tak leh citer pasal politik.. paham2 sajalah..

    Reply

    KNizam Reply:

    zool : hehe tarik traffic sket je. aku x boleh buat special posting takut kena ddos lagi. hehe πŸ™‚

    Reply

  14. haha aku plak lain
    klo tgh memandu, ckp tepon, sure org yg tgh ckp tu kena ulang byk kali psl aku xconcentrate ape yg diorg tgh ckp WAKAKAKAK

    Reply

    KNizam Reply:

    adila : ehhe baikla h call lepas tuh je kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  15. merbahaya bermaksub bahaya yang datang atau pun terjadi tp berbahaya bermaksud sesuatu kecelakaan yang akan datang yang lebih banyak.Aku ingat kata cikgu BM aku penambahan ‘ber’ bermaksud ‘berupa’ atau ‘rupa’ atau ‘bilangan’ dan ‘mer’ atau ‘me’ bermaksud diri kita contoh memakan mancing melantak menyepak dl
    Aku rasa lah..

    Reply

    KNizam Reply:

    haritz : hehe ko mmg pakar tatabahasa lah. cool hehe πŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge