Sangat-Sangat Merbahaya Bercakap Melalui Handphone Ketika Memandu, Hatta Dengan Menggunakan Speaker Phone Sekalipun OK !

ya aku tau …..

ketua menteri melaka dilarang bertanding dalam pemilihan umno kali ni

aku juga tahu khairi jamaludin diberi amaran

khir toyo plak terlepas kali ini.

tapi itu semua politik malaysia lah !

politik yang memungkinkan politik wang bukanlah rasuah sebenar

tolong seseorang bagitau aku yang politik wang adalah suci dan tidak harroommm !

– – – – –

tapi bukan pasal politik yang aku nak kabo harineh

aku nak cerita pasal penggunaan handphone ketika memandu

aku rasa korang pun pernah buat kan

memandu kereta ok

kalau tengah bawak motor pakai handphone tuh cerita lain

tuh dah kira keluar topik (lain hari la aku cerita pasal bawak motor pakai handphone)

ni pasal bawak kereta (sambil memandu) dan bercakap handphone

hatta denga speaker phone sekali pun

korang tahu tak apa bahayanya

bahayanya ialah boleh accident ok

tak. aku tak kena accident tadi

korang perasan tak bila korang bercakap melalui handphone tuh

1/2 daripada fokus mata korang dah lari ke dalam otak korang

1/2 lagi masih memerhatikan cermin depan, belakang dan sisi kan

1/2 fokus yang hilang tuh kira banyak ok

macam2 boleh berlaku

aku percaya korang sure perasan yang bila korang tengah bercakap melalui handphone tuh korang akan x perasan ang korang memandu bawah sedar

maksud aku lepas habis bercakap sure korang perasan yang korang dah memandu dengan jauh

contohnya :

katakanlah aku nak memandu dari bangsar ke taman melawati

pastu masa sampai kat jalan travers handphone berbunyi (ringtone upin ipin ok)

aku cakap melalui phone plak lepas tuh

then bila aku dah masuk elevated highway barulah aku habis bercakap

haha.

korang perasan tak yang from jalan travers ke elevated highway (melalui jalan sultan ismail / jln kinabalu) sebenarnya aku dah memandu separa sedar

tuh yang kadang2 korang akan berkata (dalam hatilah)

“eh dah sampai ke elevated highway rupa2nya”

maknanya sedar2 je dah masuk ke jalan2 yang lain plak.

– – – – –

so nasihat aku kali ini

kalau nak cakap melalui phone tuh kalau boleh stop je lah kat tepi jalan

or take your time

bagitau je kat orang yang call tuh yang korang sebenarnya tengah drive

kalau dia sayang korang, surelah dia akan call balik kemudian (bila ko dah sampai ke destinasi yang ditujui)

ingat tuh !

bercakap melalui handphone ketika memandu adalah sangat berbahaya (merbahaya ke berbahaya eh ? siapa pakar tatabahasa melayu pmr kat sini ? )

hatta kalau korang pakai speaker phone sekali pun !

jkjr atau kementerian kerjaraya tidak terlibat dalam pembikinan entry blog kali ini

kementerian pengangkutan apatah lagi. hehe 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

34 responses to “Sangat-Sangat Merbahaya Bercakap Melalui Handphone Ketika Memandu, Hatta Dengan Menggunakan Speaker Phone Sekalipun OK !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.