Salam Maulidur Rasul Buat Rakyat Malaysia. Di Mana Jua Anda Berada ! Hehe :)

berita terkini berkenaan maulidur rasul di google di sini ya

salam maulidur rasul buat semua.

di mana jua anda berada

dah semak akaun akhirat kita ke ?

kalau belum, cepatlah2 semak ya. hehe 🙂

Maulidur Rasul yang jatuh pada pada hari Khamis 12 Rabiul Awal Tahun Gajah bersamaan dengan 23 April 571 merupakan hari keputeraan Nabi Muhammad s.a.w (Sallallahu Alaihi Wasallam). Baginda adalah nabi terakhir yang diutus oleh Allah Subhanahu Wataala.

Setiap tahun pada hari itu, umat Islam di seluruh dunia akan mengadakan majlis memperingati keputeraan Nabi Muhammad s.a.w dengan mengadakan beberapa acara seperti perarakan, ceramah dan sebagainya. Banyak kelebihan dan keistimewaan yang akan dikurniakan oleh Allah Subhanahu Wataala kepada mereka yang dapat mengadakan atau menghadiri majlis Maulidur Rasul.


Kita dapat lihat betapa besarnya kelebihan orang yang memuliakan majlis keputeraan Nabi Muhammad Sallallahu Alaihi Wasallam, kerana bila berniat sahaja hendak mengadakan Maulud Nabi, sudah pun dikira mendapat pahala dan dimuliakan. Sememangnya bernazar untuk melakukan sesuatu yang baik merupakan doa dan dikira amal salih.

Jelas kepada kita bahawa pembalasan Allah Subhanahu Wataala terhadap kebaikan begitu cepat sehinggakan terdetik sahaja di hati hendak berbuat kebaikan, sudah Allah Subhanahu Wataala akan memberi pembalasan yang tiada ternilai. Seseorang yang beriman, kuat bersandar kepada Allah, ketika di dalam kesusahan dia tetap tenang dan hatinya hanya mengadu kepada Allah dan mengharapkan pertolongan dan kasih sayang Allah Subhanahu Wataala.

Keberkatan mengadakan Majlis Maulud itu bukan sahaja didapati oleh orang yang mengadakan majlis itu, tetapi seluruh ahli rumah atau orang yang tinggal di tempat itu turut mendapat keberkatannya.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

4 responses to “Salam Maulidur Rasul Buat Rakyat Malaysia. Di Mana Jua Anda Berada ! Hehe :)

  1. selamat gak bro..

    afham’s last blog post..Maulud nabi ramai orang lupa

    Reply

  2. afham : salam untuk kamu juga. hehe 🙂

    Reply

  3. slamat2…
    perarakan maulid pagi td, group mox dpt naib johan jer 🙁 kecundang setelah 5 tahun berturut2 title johan :p ada la sapa2 yg x mandi pagi subuh2 tadi kot :-s

    Reply

  4. mox : cuba post all he pics kat blog. kena edit sket2 nak jadi lawa tuh. hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge