read this before you purchase the maxis broadband usb modem II

hehehehehhe lepas aku post pasal aku dah beli maxis broadband usb mobile kat sini, ramai giler yang tanya macam2, sampai naik pening aku nak menjawabnyer. heheheheheheeh aku rasa sebelum korang beli mana2 broadband services kena check la dulu kan apa tujuan korang berbroadband sebab ianya akan menentukan broadband mana yang korang nak pilih. macam aku aku ada pengalaman pakai streamyx ngan maxis je. celcom tak pernah pakai so takleh nak comment ok

disclaimer – aku bukan staff maxis ok 🙂

ni ada a few tips nak pakai maxis broadband usb modem yg putih tuh

  • maxis broadband usb modem neh sesuai untuk mobile user sahaja. kalau korang rasa nak mobile ie kat mana2 boleh surf internet or connected, then boleh pilih this maxis broadband usb modem. memang menyenangkan. usb modem neh sesuai untuk yang selalu travel cam aku. yang selalu ada jer edisi jalan2 carik makan. heheehehe. biasanya kalau aku pergi stay kat mana2 hotel/resort aku kalau boleh nak dok kat tempat yg ada wireless connection. senang aku nak blog and then buat kerja2 pasal sap. bila ada usb modem neh senang la aku nak connected ngan internet kan. so lepas ni tak payah la tanya reception whether that hotel ada broadband ke. or nak susah2 beli kad wireless kat hotel lobby. kad tuh memang la mahal. kekadang ada hotel yang charge sampai rm20 satu jam sahaja. mahal giler kan. aku pernah stay kat mana ntah (tak hengat la plak) dia charge sampai rm50 untuk 3 jam. giler ke apa kan? mahal dowh! kat kl convention centre pun mahal gak. so daripada aku susah2 beli that wireless kad kat lobby hotel. baik la aku pakai je usb modem neh kan. boleh connect bila2 tak perlu risau apa2. hehehheheheh
  • tolong check dulu whether area korang ada 3.5g atau tidak. nak check senang je. just call maxis ok. ini penting sebab aku perasaan signal kat usb modem neh ada gprs, edge, umts ngan hsdpa. signal paling ok hsdpa lah kan, sebab tuh paing laju ie 3.5g. macam kat area tempat aku tinggal ngan aku kerja memang ada coverage maxis 3.5g ie hsdpa neh. so kalau guna memang la puas hati. kalau kat area yang takde 3.5g korang akan dapat signal edge or gprs which is quite slow la nak berinternet. so make sure check dulu korang nyer area ok. jangan2 segan nak call. call je. bagi salam, call then tanya straight forward je.
  • maxis broadband usb modem neh tak sesuai untuk hardcore bittorent dan yang sewaktu dengannya. kenapa aku cakap camni. sebab maxis only allow for max 3gb download/upload data. this is so important kalau korang jenis yang sekalu upload/download data banyak giler ie berbittorrent la tuh! so kalau korang selalu upload/download data yang besar giler eg download dvd, games etc aku nasihatkan korang pakai la streamyx je. sebab streamx takde limit. kalau ada pun sebab admin dia block bit torrent. hheheheeh macam aku kalau nak download/upload power aku still pakai streamyx
  • fee maxis broadband usb modem neh agaklah mahal compared to streamyx. untuk streamyx aku bayar dalam rm90 gak la sebulan. bukannya pakej rm77 or rm88 unlimited yang korang nampak tuh. sebab apa? sebab aku ada subscribe sekali tmnet hotspot. so kalau kat area yang ada hotspot, better aku pakai hotspot. lagi laju compared ngan maxis broadband. tapi masalahnya tak semua hotel/resort or public area yang ada hotspot kan. contohnya paling senang kat starbucks la. kat sana pakai time je. free plak tuh. heheheeheheh so kalau lepak starbucks memang rugi sket la kan. hehehhehe. untuk maxis broadband usb modem nie plak aku bayar around rm118. dapat modem free coz on rental basis la. kalau korang pakai corporate account for postpaid maxis kena rm138 rasanya. hehehehhe korang tanya la maxis kalau nak tahu lebey lanjut. jangan malu2 k.
  • streamyx lagi laju la daripada maxis broadband usb modem neh. aku dah buat a few test kat taman melawati and aku nampak streamyx memang lagi laju compared to maxis. yelah kan maxis neh pakai wave je compared streamx yang pakai fixed line telefon. so sure lah lagi laju. so kalau kat rumah aku lagi suka guna streamyx je. laju and then lagi stable. kalau guna maxis kureng la sket kelajuannya though still 3.5g nyer speed. kalau mobile je aku akan pakai maxis broadband usb modem. dah namanya pun usb modem. so sure la sesuai untuk mobile users kan. hehehehehe
  • maxis broadband usb modem neh ada contract 18 bulan! make sure korang tahu pasal neh coz maxis lebey kurang macam astro gak la. sekali sign memang ada contract. so kalau taknak terikat dengan 18 bulan, tak perlu subscribe ok. hheheheehehehehe pakai je streamyx. streamyx pun kalo tak silap aku ada contract. 12 bulan kot. rasanya lah kan.

sekianlah pendapat saya. kalau sapa2 tak setuju korang punya hal. hahahahaahhah saya sekadar memberikan pandangan berdasarkan kepada pengalaman menggunakan tmnet streamyx via dlink wireless modem cum router dan menggunakan maxis broadband usb modem neh. korang kena buat la research sket sebelum decide nak beli yang mana2 services.

korang boleh baca terms (yang kecik giler) pasal maxis broadband usb modem neh kat sini ok 🙂 make sure baca betul2 sebelum subscribe. kalo tak menyesal nanti, akutak tanggung ok.

paling penting part neh

5. Fair Usage  
  5.1 At Maxis, we want our broadband service to be fast and available for our customers at all times. This clause is designed with that goal in mind. Maxis views the vast majority of customers should not suffer from a slower service because of a very small number of high bandwidth users.  
  5.2 Peer-To-Peer and File Sharing Software  
   
5.2.1 Certain software/applications which is used by a small number of customers to send and receive files containing very large amounts of data (including without limitation traffic from peer-to-peer software/applications (such as Bit Torrent, eDonkey, Gnutella) or file sharing software (such as Limewire)). These activities may cause network congestion and can negatively impact the speed at which other customers can access the internet.
5.2.2 Maxis does not guarantee a service level and/or connectivity to users of peer-to-peer or file sharing software/applications.
5.2.3 The system that is used to provide the Maxis Broadband service can identify very high bandwidth users and Maxis seeks to manage the customer’s usage by throttling their bandwidth to a much lower broadband speed to ensure fairness to all customers.
5.2.4 The customers are reminded that the software (as mentioned in section 5.2.1 above) allows the download of illegal content which Maxis prohibits, which is an infringement of copyright and/or intellectual property rights and rightful owners of such copyright and/or intellectual property rights may take measures to prosecute. Each individual download can be traced by the customer’s IP address back to the customer’s account with Maxis.
5.2.5 Maxis reserves the right to release customer information pursuant to any copyright (and/or intellectual property right) infringement if it is required to do so by any law, regulatory body or court of law.
 
  5.3 Excessive Usage  
   
5.3.1 Each customer’s total usage per month shall NOT exceed 3GB of data volume transmitted (total upload and download usage). This is to ensure that no individual hogs the bandwidth at all times.
5.3.2 If a customer wishes to use more than the volume permitted, a written request should be made to Maxis.
5.3.3 Maxis reserves the right to reject the said application or charge for any additional data volume transmitted from what is already allocated.

ini adalah entry yang paling panjang penah saya blogkan rasanya. hehehheeh 🙂 memang panjang giler kan. gambar sket je tapi wordingnyer sungguh panjang dowh. heheheheeh

neh aku test the speed pakai maxis website tadi. korang nilai la sendiri. aku rasa setakat download 1 file mo3 tuh dalam 1-2 minit je kot. laju ke tak ek ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

23 responses to “read this before you purchase the maxis broadband usb modem II

  1. aku takkan pakai 3.5g ke 4g ke. aku rase semua tu useless. tade internet=tido. hehe

    Reply

  2. hulahula : hahaahhaah tido mmg agenda utama. itu mmg pasti 🙂

    Reply

  3. I’ve been wanting to jump on the these broadband wagon platforms for sometime but never got down to it because I wasn’t sure of its performances. Thanks to your 2 reviews, I think I will go and get myself one later this weekend.

    Reply

  4. aku tak rasa entri ni panjang macam yang kau cakap tu bro..ade lagi yang sebelum ni memang panjang giler..aku skroll sampai bawah tak sudah² lagi..penyudahnya, aku tak baca pun entri tu..aku tak ingat yang mana punya entri..tapi ade banyak gak gambar…

    err…aku pun pakai streamyx kat umah..kalau kat kolej je pakai broadband ni..hehe… 😀

    saja aku bagitau lagi skali..kan aritu aku dah bagitau..muahahaha…

    Reply

  5. good tips for potential buyers, tapi i da sign up la… huhu… terpaksala ‘bercinta’ dgn maxis bb 4 18mths. nway, mine is umts, how is it compared 2 ur hsdpa tuh?

    Reply

  6. aku tengok si KNizam ni macam tak jawab lagi biar aku tolong jawabkan…

    moonstone : UMTS dan HSDPA tu aku memang tak tau nama panjangnya..tapi kelajuan HSDPA tu memang la lebih laju jika nak dibandingkan dengan UMTS..lagipun untuk coverage HSDPA tu hanya boleh dapat kat tempat tertentu je..ermm, rasanya UMTS tu pun dah cukup ok dah..

    sorila bro..tangan gatal nak menjawab…hahaha 😀

    harap jangan marah, nanti cepat tua… 🙂

    Reply

  7. zuriaf : oo gitu ker.. baru nak berkenalan dgn dunia IT ni… 🙂

    Reply

  8. mike : no problem. hope you can make a good judgement then. heheheh 🙂

    zuriaf : tu entry bergambar. yg ni entry bertulis sahaja. heheeh. la ko pun pakai 2 broadband eh? cool laks. ahaks 🙂

    moonstone : hsdpa kalau your area ada 3.5g. heheheh

    zuriaf : thanks for the help. nanti boleh belanja 🙂

    moonstone : selamat terjun ke dunia it yang very fast giler 🙂

    Reply

  9. knizam : cam x 3.5g je.. better than nothin, rite? just like better MU score 1:0 to Liverpool now 🙂

    Reply

  10. good review bro..aku da beli pun masa pc fair lat week…sesungguhnya ia tidak menghampakan.

    Reply

  11. Pingback: glory MU! « Aku dan Sesuatu

  12. hai salam perkenalan, info yang berguna untuk bakal2 pengguna yang asik tanya je maxis broadband nih

    Reply

  13. moonstone : kalo tak 3.5g akan slow tau 🙂

    chot : ianya menghampakan kalau takde hsdpa je. heheh 🙂

    rjuna : heheheh tengkiu2 🙂

    Reply

  14. knizam : nak wat camne, inilah ‘kemajuan’ menetap di ibu negeri ‘termaju’! hahaha.. nak gie kedai kopi omputih/pak li, malasla plak…

    Reply

  15. moonstone : hahahaha negeri anugerah penyapooo. hehehhe 🙂

    Reply

  16. Broadband Sue

    We all know that broadband suppliers advertise their speeds as “up to”
    a certain level. But how fast is your actual connection? Now you can
    find out with our broadband speed test,

    use the
    checker below to find out. To get accurate results make sure that you
    are not using your internet connection for anything else while the test
    runs (it only takes a few seconds)

    Reply

  17. broadband sue : thanks but where’s the link ?

    Reply

  18. 😡 hai.
    kalau guna maxis broadband sofware apa yang ok nak download lagu atau movie?aku guna ares gan lime wire x boleh.tolong kawan.

    Reply

  19. farid : hehe saya biasa download direct from google je. hehe 🙂

    Reply

  20. malaysianPeople

    1.5mbps jer utk hsdpa? celcom aku selalu dpt up to 2.8mbps kalau ada hsdpa..

    Reply

    KNizam Reply:

    malaysianpeople : perghhhhh laju tuh beb. hehe 🙂

    Reply

  21. Excellent write-up!!! Keep it up.

    Reply

  22. online computer science schools
    I am extremely happy for this. Its an informative topic.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge