raptor migration watch @ taman melawati hill

tadi masa balik daripada membeli juadah berbuka puasa kat pasar kecil taman melawati, aku ternampak satu poster. ingatkan poster apa la. sekali bila baca betul2 ada raptor migration watch la kat jalan g2 taman melawati neh. jadual dia weekend ni dengan weekend depan.

raptors tu semua akan boleh dilihat around lunch hour. hahahaha. x sangka plak ada raptor yang jadikan taman melawati hill tu sebagai migration lane. heheheh cam best adjer kan. weekend ni dah terlepas nak tengok, so nak pegi tengok next weekend la plak.

panas2 tu kena la pakai cap and then kena beli binocular neh. digicam simple aku tuh memang x dapat la nak menangkap gambar helang2 tu kan. hehehehe

maklumat lanjut kat bawah ni okey fellas!

Why is Taman Melawati Hill important for raptors?

Taman Melawati Hill is located directly along the migratory route of hundreds of raptors which migrate through Taman Melawati, Hulu Kelang and the Klang Valley. The hill is a transit point for raptors migrating from Peninsular Malaysia to northern Asia. The well wooded hill offers a safe area for raptors to thermal and gain considerable height, before continuing on their migration southwards (in autumn) or northwards (in spring). During heavy rains and thunderstorms, the remnant forest and wooded areas at Taman Melawati Hill provide a safe haven for raptors to stop and rest, during their migration. When arriving at Taman Melawati late in the evening, Taman Melawati Hill offers raptors a safe place to stop and roost, before continuing their migratory journey the next day.

Raptor Migration Watch: Taman Melawati Hill
Autumn 2007, Taman Melawati

raptor watch bt ampangville



official raptor world website

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge