Perdana Menteri Kecewa Selepas Menaiki Komuter (Serdang-KLSentral) & LRT Putra Pagi Tadi !

aku sempat tengok buletin utama tadi

nampak pak lah naik komuter ngan lrt putra secara mengejut

pak lah saja je nak test camner rasa rakyat menderita setiap pagi menaiki perkhidmatan awam

bravo !

macam ni lah pemimpin kan.

kenalah turun padang. barulah dapat rasa apa yang rakyat rasa

memang susah wooo nak naik pengankutan awam dari rumah ke tempat kerja

aku pernah sekali tuh naik train express senandung malam from kuala kangsar ke kl sentral. sampai kat kl sentral dalam kul 7 pagi. then aku nak kena naik lrt ke wangsa maju. perghhhhhh punya lah sesak. dekat 2-3 lrt baru aku boleh naik. orang ramai giler ah

then sesak giler ya amat dalam lrt

komuter tak payah cakap la kan. sure lagi horror

dengan jadual yang tak tetap. lembap some more. haha

harap2 lepas neh ada lah improvemet pada public transport kat kl neh kan

kalo tak camner la rakyat nak menggunakannya.

minyak dah naik. dah la rm2.70 akan stay till hujung tahun !

public transport masih di takuk lama. hehe 🙄

Thursday August 21, 2008 MYT 8:12:59 PM

PM unhappy with City rail services (Update 2)

PM gets a feel of rail services in Kuala Lumpur

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi took rides on the commuter and Kelana Jaya rail line from Serdang to the city centre Thursday to get a feel of the transportation problems faced by the people and came away less than satisfied.

Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi taking a ride on the KTM Komuter from the Serdang station to the City yesterday to gauge the effectiveness of the train services in the City. The Prime Minister came away less than satisfied.- Bernama

Throughout the one-hour journey, during which he switched trains, the prime minister noted the congestion, especially during the peak hours, and spoke to his fellow passengers to get their feedback.

Speaking to Bernama after disembarking at the Masjid Jamek LRT station, he said he was not satisfied with the rail services and wanted immediate improvements to be made.

He said the existing services were not systematic, there were not enough coaches and coverage was not comprehensive, leaving many areas not serviced.

“I just saw the plight of people using the trains to get to work every morning. They were jostling to get on board every time a train arrived. There appeared to be no system.

“I’m not happy with this because the people are not getting satisfaction from riding the trains. This, we must fix,” he said.

“I found the trains really packed with so many passengers. Some had waited for three trains and yet could not board. “There’s no queue. People push their way in, women with children and old people are pushed aside,” he added.

Abdullah arrived at the Serdang Komuter KTM station at 8.15am but could not get on board the first train that arrived because it was packed.

He got on the next train, which arrived 15 minutes later, and headed for KL Sentral, the modern transportation hub for the various rail services.

There he also had to wait a while to switch to the Putra LRT service to get to the Masjid Jamek station because again, the first train to arrive was full.

On both the trains that he took, the prime minister had to stand although the passengers offered him their seats.

Upon arrival at the Masjid Jamek station at 9.15am, he chatted with members of the the public and bought several types of local cakes from the sellers there before leaving.

“There were many more suggestions given me by the passengers for my attention. I will strive for improvements, I will propose changes,” he said. – Bernama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

32 responses to “Perdana Menteri Kecewa Selepas Menaiki Komuter (Serdang-KLSentral) & LRT Putra Pagi Tadi !

  1. Pingback: negaraku.net

  2. PM dah dpt rasakan penderitaan rakyat slps kenaikan harga minyak. pasni hrp dpt turunkan lagi…

    aeropama dot com’s last blog post..Lelaki Itu Sunyi…

    Reply

  3. masalah nyer benda ni semua dh lama dah..bukan lepas naik minyak baru sesak…tp pak lah naik ngan bodyguard dia..ko tgk la berapa ramai dok kt dalam tuh..cuba pak lah ni orang biasa jer..confirm tergolek berhimpit ni haaaa

    |1f34|-|1r3’s last blog post..My new workplace !!

    Reply

  4. Saya memang tak pernah naik train, lrt, bus or commuter so memang tak tahu keadaannya macam mana. Naik teksi pun jarang2 sekali. Itu pun untuk ke airport aje. Most of the time, naik kereta sendiri.. memang terasa sangat beban kenaikan minyak. Kawasan tempat saya tinggal, susah nak dapat public transport. Yang ada cuma teksi.

    Tirana’s last blog post..A survey..tagged by TSS

    Reply

  5. aeropama : hehe tu la kan. dah la minyak naik tinggi giler. public transport hampeh 😥

    Reply

  6. tirana : hehe cubalah naik komuter ngan lrt tuh sekali-sekala. jalan2 kat kl masa weekdays. haha :$:

    Reply

  7. life4hire : hehe tu la kan. since minyak naik 30sen dulu cakap nak improve public transport. cam hampeh je. haha :vangry:

    Reply

  8. hohho aku pon jarang naek lrt ngan komuter.. hohoho melaka xde bnda alah tu sume.. 🙄

    topo’s last blog post..jangan undi topo jadi pemimpin negara….

    Reply

  9. topo : la ko kat melaka ke. hehe 🙄

    Reply

  10. @pp pernah try naik lrt sebulan dulu (round trip)masa keje dulu, pergi berebut, balik pun berebut2… cukuplah sebulan. Tak lalu..

    @k@kPOKPEK’s last blog post..WHY AIN’T U READING?

    Reply

  11. app : hehe mg pengsan naik lrt sardine tuh kan. hehe 🙂

    Reply

  12. Biar la si Dolah tu rasa sekali sekali jadi sardin.. bodyguard tu suh dok jauh2..

    smaelz83’s last blog post..Blue or Merdeka?

    Reply

  13. hmm bagus la si paklah ni merasa naek komuter.
    pelik la. mesti la staf2 komuter da wat preparation demi paklah..
    xkan suka2 ati je bleh cacat jugak perjalanan die..

    em.. politik ni.. mntang2 da nak pilihanraya kecil..

    myadlan’s last blog post..Blogspot vs WordPress

    Reply

  14. tak best naik LRT/komuter. tambah2 klw rmi org. hesss :mrgreen:

    diya’s last blog post..D98 : Antara Cinta, Suka Dan Sayang

    Reply

  15. myadlan : hehe siap kena beratur tuh. haha seb baik paklah naik masa orang pergi kerja. maunyer naik masa orang balik kerja sure lagi haru. dengan bau2an semua ada. haha ❗

    Reply

  16. diya : hehe ramai orang, sungguh sesak, tensionnnn. hehe ➡

    Reply

  17. smael : hehe tu la kan. patutnya bodyguard semua jauh2 la sket. haha ❗

    Reply

  18. erm,tak sempat nk tgk berita penuh td sbb kelam kabut nk solat. huhu ❗

    saya bukanlah pengguna LRT yg tegar tapi selalu gak la naik bila nk kuar mana2. huhu. Komuter lg teruk dr lrt. smlm Komuter dr Seremban delay lebih dr 60 min. sgt menyakitkan hati.. last2 sy tak jd tggu komuter dan pegi naik teksi je nk blk ke KL Sentral. sbb tu la sy benci ke midvalley. 😡

    Reply

  19. ada agenda ke!?

    klu ia berlaku kerana rakyat, dikira bagus lah. klu tidak ianya jadi seperti tiada makna. he3.

    megat’s last blog post..Kemaskini Laju, Berubat Dan Bisnes

    Reply

  20. ixora : hehe komuter even worst. mmg hampeh sehampeh2nya. haha :vangry:

    Reply

  21. megat : hehe tu la pasal kan. harap2 ada perubahan la lepas neh. ahha 😈

    Reply

  22. sy penah naik 2 kali je WAHAHAHAAHAH
    leh jd gila gak!
    da la org tolak2 sume
    perghhh
    tension je!

    Adila’s last blog post..Old Mates II

    Reply

  23. apa kao hengat di sini tidak sesak?? hahaha

    Reply

  24. adila : hehe mmg mcm sardine. even worst kot. haha 😥

    Reply

  25. joe : sesak giler ke kat sana ek ? hehe sedangkan hokkaido ngan shinkansen yang canggih giler pun sesak….hehe 🙄

    Reply

  26. sebelum ini, tak pernah kie dia org bincang ttg pengangkutan awam ni?

    maksudnya..tak de ke pegawai or org2 kementerian habaQ kt Pak Lan pasai ni…?

    depa tak baca surat khabaQ ka…. selalu ada org komplen?

    Kujie’s last blog post..Dikala warna indah membangunkan hariku

    Reply

  27. kujie : tu la kan. takkanlah diaorang tak baca blog2 mcm yang kita buat. selalu kita complaint dalam blog. tu la hampeh la 😯

    Reply

  28. komuter memang selalu sesak lagi2 time orang balik keje petang2..
    bukan mcm sardin lagi dah.
    macam cheeese yg melekat di dinding daging dan roti burger Mcd
    ..

    lapo pulak..huhu

    baru sekarang nak tinjau2 komuter ni..ni mesti ada agenda lain..
    politik2..huhu

    ezo’s last blog post..Style Baru

    Reply

  29. ezo : hehe tu la pasal kan. punya la lama rakyat menderita pasal public transport neh. haha 😥

    Reply

  30. crispycookies86

    hidup pak lah 🙂 :up: 😉 😎 :halo: :kiss:

    Reply

  31. MASALAHNYA KOMUTER DI MALAYSIA TDK CUKUP GERABAK, PADA 2012 KOMUTER MENJADI 6 GERABAK.KOMUTER TERPAKSA BERKONGSI DGN ETS DAN EKSPRES RAKYAT,LANGKAWI,SINARAN SELATAN,SINARAN PAGI,SINARAN PTG,LAMBAIAN TIMUR,SENANDUNG MLM,SENANDUNG MUTIRA ,SENANDUNG SUTERA,EKSPRES ANTARABANGSA DAN KETA API KARGO.SEBAB TU PERJALANAN KOMUTER TDK BOLEH BERTINDIH DGN KETA API.LRT MANA KONGSI DGN PERKHIDMATAN LAIN.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge