pengakap raja 1994 di kuale

saya merupakan salah seorang daripada ratusan warga pengakap di negeri perak yang telah diiktiraf sebagai pengakap raja. ramai yang tersalah sebut sebagai pengakap diraja. ianya bukan sebegitu. sebetulnya ialah pengakap raja sahaja.

namun begitu saya hanya dikurniakan sijil rasmi pengakap raja yang ditandatangani oleh kesemua sultan di malaysia pada 1998 di istana iskandariah, kuala kangsar. sungguh terharu rasanya!

bila ada filem mengenai pengakap, saya akan terkenang kehidupan saya sebagai seorang pengakap suatu ketika dahulu. banyak asam garam pengakap yang saya lalui. nantilah saya ceritakan pada entry yang lain ya 🙂

ni sedutan filem goodbye boys (scout), review di sini.

saya belum sempat menontonnya lagi.

anda dah menonton ke?

Synopsis:

What happens when a gang of Form Five boys embark on a 100km hike to fulfill a King Scouts requirement but come back on the road to becoming men?

Goodbye Boys is a simple journey with complicated realizations. Set in 1990, Malaysia, it is about a gang of pimply guys with raging hormones, undecided ambitions and formative identities. They set out on a grueling 5-day journey through the Kinta Valley – once the richest tin deposit in the world, now an abandoned plain – that changes friendships and selves.

It’s a group expedition with individual goals. The harsh realization is that although the boys are a troop/patrol, they’re not necessarily a ‘brotherhood’. Friends are important but eventually, it’s not always about togetherness. Some will return mini-heroes, content with being welcomed by their dream dates at the 5th Form Farewell Prom dates. Others will realize that the expedition is the beginning of other things in life… the need to escape a small town to realize… one’s dreams…

When you grow up in any small town, you know that you have to breakaway in order to discover your fullest potential. This is a story that will capture the psyche of a group of young boys on the brink of leaving their comfort zones, in transition… It is a confusing yet exciting time where you wish the possibilities were endless but in reality, you know your escape routes are limited. It’s a time when your identity, ambition, sexuality is evolving. It is about looking back at a crucial formative period, much of which is reflected within a microjourney of an expedition. Youth is a time when everything seems exaggerated. A slow dance with your girl means everything. People’s actions and deeds affect you in a big way. Negative emotions in particular seem amplified.

What you were then, what you have become. What you continue to be… Yet we constantly look back. The personal journey of a few that can be understood universally. It is a timeless journey that affirms growing up as being a beautiful tragicomedy..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 responses to “pengakap raja 1994 di kuale

  1. mcm best 🙂
    teringat lak aktiviti campfire renjer puteri & pengakap..byk aktiviti lagha..hehehe

    Reply

  2. yana : mana ada lagha weh. dulu mmg aim nak dapat king scout pun. huahuahua

    Reply

  3. yup…aku pn terkenang kn kehidupan pengakap aku dlu…
    aku pn kingscout dri perak gak…tp athun 2006…

    scout forever!!

    Reply

  4. wan : ramai juga pengakap raja perak kan. petarafan di kem bota kah?

    Reply

  5. hye…sumer pengakap…
    sy pengakap raja thun 2002…
    skrang ni pemimpin kelana kt kawasan sy…
    teringin gak nk cari pengakap2 dr luar….dpt kongsi2 ilmu n pengalaman…

    Reply

  6. amei : ya sekali berpengakap terus berpengakap 🙂

    Reply

  7. teruskan berpengkap…..( rock well naver die ).
    saya dari keningau menggucapkan salam pengakap

    Reply

  8. amy keningau : ya tengkiu2. hhehehhe memang nak join semula pengakap nih. rindu dengan suasana perkhemahan. 🙂

    Reply

  9. helloooooooo suma pengakap raja, bangga la dapat sijil tu, bukan ada badan kerajaan n sukarela dapat sijil camtu kan? dari aku king scout 2001 hulu perak

    Reply

  10. zul : yep cukup berbangga, saya pergi perkhemahan pentarafan pada 1994 dan dapat sijil drpd sultan perak pada 1998. sungguh bangga masa tuh 🙂

    Reply

  11. loqman : errrrrrr heheheehe 🙂

    Reply

  12. Tahniah bagi yang dah dapat pengakap raja. Kepada mereka yang ingin mengaktifkan diri kembali jom sertai kat di http://www.kelana.org
    salam pengakap

    Reply

  13. kelana : thanks for the info. hehehehe 🙂

    Reply

  14. mcn awk blh dpt taraf diraja ,sya bakal menjadi pengakap diraja……………………………….

    Reply

  15. freedom : kena pergi camping pentarafan pengakap raja dulu 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge