Orang Lain Beli Pokok Limau, Aku Pun Nak Beli Pokok Limau…. Haha !

hehe neh memang kes tak leh tahan tengok orang lain lah

weekend lepas aku pergi ke sungai buloh

saja2 je nak beli pokok kan

mcm dah lama je tak pergi ke sg buloh tuh

hengat kali neh nak carik pokok2 yg style boleh gantung2 tuh

sekali tengok kat setiap nurseries ada jual pokok limau neh la

semua ada jual

aku tengok semua orang yang datang kedai pokok kali neh sure beli punya

haha aku pun tak boleh tahan la kan

ini tak boleh jadi neh

haha terpengaruh jugak aku akhirnya

siap fikir lagi apa aku boleh buat eh dengan pokok limau neh

aku panggil neh pokok limau sambal

sebab rupa limau dia dah macam limau yang kita perah (or hiris) nak buat sambal belacan kan

siap terngiang2 lagi nak buat iced lemon limau tea lagi lah ! haha

sure bestnyer kan masa nak buat teh o ais, just pegi kat porch depan rumah

terus petik je limau tuh. haha

jangan jeles !

pastu kalau nak buat sambal belacan yang kaw2

tumbuk2 cili, campur belacan bakar

pergi porch depan, amik je limau neh

perghhhhhhh pastu hiris2 sket and then campur dalam sambal tadi

sure meletop punya lah kan

cecah plak dengan nasi puteh panas. ikan kering sket

pastu kena plak ngan ketam masak lemak cili padi

perghhhhhhhhhhhh kalo mcm neh sampai bila pun aku malas nak beli prosperity. haha

– – – – –

haha ada sapa2 yang ada pokok neh (tanam sendiri) kat rumah ke ?

aku rasa pokok neh mcm dah tak sesuai la tanam dalam pasu

siap la weekend depan aku nak buang sket tangkai dia

pastu nak tanam kat atas tanah la plak

sure lagi tinggi nanti kan

boleh jual air teh o ais limau depan rumah…. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

43 responses to “Orang Lain Beli Pokok Limau, Aku Pun Nak Beli Pokok Limau…. Haha !

  1. aahha…kau nie..mudah terpengaruh..diorang yang lain beli nak buat tahun baru cina nanti

    Reply

  2. xmind : hehe jangan jeles dengan sambal belacan dan iced limau tea aku ok. haha πŸ™‚

    Reply

  3. Ala.. Ko dah tulis pasal limau.. Aku dari ari tu nak tulis, terlupa2 plak.,,
    Bapak aku ada tanam kat kebun..
    Tak banyak . Ada dalam 10 pokok..

    Aku pun tak pasti limau kasturi atau limau nipis..
    Kat umah plak ada dalam 2 pokok..
    Nanti aku cerita sikit pasal pokok limau ni..

    Reply

  4. zool : hehe kat kg aku pun ada gak. 3 pokok rasanya. memang wajib ada pokok neh kalo ko peminat sambal belacan kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  5. Er.. ada ke orang beli limau ni untuk Tahun Baru Cina??

    Reply

  6. zool : hehe ada la. kaum cina kan lepas beli letak dalam rumah pastu gantung angpau kat pokok neh. aku beli sebab aku tengok banyak sangat la kat nurseries. haha

    Reply

  7. Hahaha… Begitu senang anda terpengaruh… Eh kat kg sy pun ada gak pokok limau 2… Mmg sgt senang bla bt ice lemon tea dgn sambal belacan dan juga cuci ikan… Btw, smua blog yg sy pg slama ni, blog knizam ni la plg selalu update… Kiranya klu satu hr x update 2 mcm tipu la… Bgus2… Tahniah2…

    Reply

  8. chempaka : hehe sedap giler ah sambal belacan kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  9. Jauhnya sampai ke Sg. Buloh! kat nursery my kakak ipar pun ada! Kt Jln Genting – Klang!

    Reply

  10. myza : hehe tak teringat pun nak pergi ygkat genting klang tuh. heeh πŸ™‚

    Reply

  11. ko mmg suke terpengaruh ngn environment ko…
    org beli, ko pon nak…takmo kalah…
    kan??
    pastu carik alasan nape nk beli…
    kan??
    cakap sedap laa…kalau nk makan senang laa.. amik dpn umah laa…

    Reply

  12. sambal belacan ke bro.. adoyai, meleleh beb.. pastu kena dgn iced lemon tea.. bestnyeee..

    Reply

  13. ini daun die boleh letak dalam asam pedas ke bagi umphhh skit. hehehe

    salah taktau lah sebab aku tak pandai masak πŸ™‚

    Reply

  14. seminggu dua ni sayang la pokok limau tu
    tunggu sebulan dua lagi, berlalang lah dia.

    skrg ni hari2 tgk, tunggu sebulan dua lagi, kecut buat limau atas pokok.

    ihiks!

    larikkkkkk

    Reply

  15. Hantu betullah ko ni Zam. Ada ke citer pasal sambal belacan diperah ngan limau… buat kecur selera aku jer… arrgghhhh…!

    Reply

  16. Kat umah banyak limau.. Ari tu dah petik..
    Balik ni round kebun.. Rasa ada lagi tu..

    Reply

  17. Limau oh limau.. aku selalu beli kat boss aku kalau CNY. Letak kat opis. Pastu bila dah abis CNY dah kecut pokok limau ni. Aku apa lagi, bwk balik rumah, tanam kat tanah.. wah.. hidup tp sayang buah tak keluar la hohohoh.. bantut ler tu πŸ˜€

    Reply

  18. Tu la! Ari tu dah bagi tau! Tak pe, lain kali pegi la tgk2 pokok2 kt sana!

    Reply

  19. rs cam nak makan limau la…
    ade kan limau yg kecik2 camtu tp manis?

    btw.. blogku bertukar alamat buat sementara waktu~
    http://72.232.161.58/~arif/adila.com.my/

    Reply

  20. ni bkn ke limau kasturi?kat kg aku ada ni…mmg sgt berguna limau ni..hehe… :up:

    Reply

  21. cekgu : haha semua orang terpengaruh ngan persekitaran rasanya kan. hehe πŸ™‚ haha betul lah mmg aku buat iced limau tea lepas tuh. haha πŸ™‚

    Reply

  22. bd : haah sambal belacan la. memang pelengkap masakan melayu lah kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  23. aizat : tuh dau limau purut rasanya. hehe neh limau kasturi or limau sambal ya πŸ™‚

    Reply

  24. wenkt : hehe jangan jeles ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  25. rohaizad : hehe aku sendiri pun kecur mengenangkan sambal belacan diperah limau kasturi neh. hehe πŸ™‚

    Reply

  26. zool : limau neh kena petik sket2 and then petik masa nak masak adjer. baru la fresh kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  27. haritz : aku tengah tunggu sapa la nak bagi limau mandarin yang mahal tuh. hehe πŸ™‚

    Reply

  28. myza : hehe ok nanti nak beli pokok singgah sana plak ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  29. adila : hehe eh apsal tukar add url eh ? ada kena ddos attack ke ? hehe πŸ™‚

    Reply

  30. amoi : yep ada jugak orang yang panggil limau kasturi. aku panggil limau sambal adjer. hehe πŸ™‚

    Reply

  31. harga limau tengah cantik skrg. limau nipis rm 5/kg, kasturi rm3/kg di selangor. pokok limau nipis aku ada sepokok je. tapi boleh hasilkan 5 kg sebulan.

    tinggi 2 meter, lebar 2 meter.

    Reply

    KNizam Reply:

    add : la mahal gak harga limau ni ek. hehe πŸ™‚

    Reply

  32. bro..cuba buat kaedah tut pokok…1 pokok usia 1tahun, boleh jadikan 100 pokok tau…tak percaya,cuba la…

    Reply

    KNizam Reply:

    sentinel : hehe dah xde kat msia la hehe πŸ™‚

    Reply

  33. tanam la limau kasturi takde biji,harga 1 kilo rm6 kat johor…anak benih baru rm2..usia boleh jangau 8 tahun beb…

    Reply

    KNizam Reply:

    sentinel : whoa mahal gak harga dia ek hehe πŸ™‚

    Reply

  34. Hi,
    Saya ingin membeli buah limau nipis yang segar dari pokok. Saya berbesar hati kalau sesiapa dapat tolong saya memberikan alamat tempat dimana saya boleh dapat buah limau nipis yang segar dari pokok.
    Terima kasih
    Maa

    Reply

    KNizam Reply:

    ma : alamak saya tak jual ya hehe πŸ™‚

    Reply

  35. Salam..
    Saya Zul dari Pantai Remis,Perak.
    Saya ada kebun limau nipis seedless.
    Kapasiti 400 pokok.Jum.tuaian 300 kg-3000 kg.
    Harga boleh dirunding.
    kepada sesiapa yang berminat boleh ke FB saya (zul roti)
    Atau tel saya 013 5958055.Yang berminat nak tanam mai melawat kebun saya utk melihat dan khidmat nasihat.

    Reply

  36. Saya tanam 4 tahun yang lalu.Minat datang bila tengok agrotek kat tv.Lepas tu p cari benih kat pekan rabu.Bermula lah segalanya hingga ke hari ni..belajar dari setiap kesilapan semasa proses tanam hingga lah ke menuai hasil..hari pun masih belajar lagi.emelkan gambar pokok limau tuan/puan yang bermasalah..mudah2han dapat saya bantu.( rubberhill@yahoo.com.my )

    Reply

  37. saya ada anak dan buah limau nipis
    tak ada toke nak beli ni….
    tolong car pembeli
    call 103 9308504

    Reply

  38. silap no talipon
    013 9308504
    09 2319460 samb 1111

    Reply

  39. saya baru lepas tanamm limau nipis depan umah. beli dekat pasar borong selayang,masa tgh jalan2 tgk anak limau cantik, ada buah lg.terus beli dan tanam untuk tujuan research…

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge