National Geographic Channel – Quest For The Megafish of The Amazon

aku tengah tengok channel 553 natgeo tadi

memang cool la cerita dia kali neh

pasal arapaima gigas or orang kita panggil ikan naga


– – – – –

mamat tuh tengah nak cari ikan besar kat sungai amazon

dia start dengan mencari ikan arapaima gigas or ikan naga ni lah

dia mencari dengan cara mendengar adjer. hehe

besar siot ikan yang dia tangkap tuh

tapi pakai style catch and release lah !

giler hitam pekat air sungai tuh. seram dowh ! hehe 🙂

“nice looking fish” – kata2 narrator natgeo.

diaorang mencari ikan arapaima gigas sepanjang 15 kaki dowh !

tapi kali neh dia jumpa 6 kaki je dulu. panjang gak tuh

dekat 2 meter kan. hehe 🙂

panjang giler kan. hehe besar plak tuh

ko imagine lah kalau tengah2 snorkelling or swimming kat sungai

sekali dengan selambanyer lalu ikan arapaima gigas sebelah ko

surelah terkejut berok ikan ko kan ! haha

– – – – –

kalau nak tengok banyak lagi gambar2 arapaima gigas click kat sini tau

kadang2 aku wonder lah, whether ikan2 sebesar neh (or mungkin besar lagi) wujud kat hutan kita

tak mustahil kan

sebab kalau difikirkan hutan hujan khatulistiwa kat sungai amazon tuh kan ke sama je dengan hutan hujan khatulistiwa kita ?

kita kan dok kat equator yang sama ?

hehe termasuk bab2 geografi lah plak kali neh

tapi topik mencari ikan naga neh memang best lah

natgeo neh kalau buat dokumentari memang cukup cool

cukup bersungguh dan detail. memang patut dicontohi lah. hehe

– – – – –

arapaima gigas at thailand part 1

arapaima gigas at thailand part 2

kat bawah neh plak giant trout kat mongolia

video pasal mosnter fish lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

38 responses to “National Geographic Channel – Quest For The Megafish of The Amazon

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.