National Geographic Channel – Quest For The Megafish of The Amazon

aku tengah tengok channel 553 natgeo tadi

memang cool la cerita dia kali neh

pasal arapaima gigas or orang kita panggil ikan naga


– – – – –

mamat tuh tengah nak cari ikan besar kat sungai amazon

dia start dengan mencari ikan arapaima gigas or ikan naga ni lah

dia mencari dengan cara mendengar adjer. hehe

besar siot ikan yang dia tangkap tuh

tapi pakai style catch and release lah !

giler hitam pekat air sungai tuh. seram dowh ! hehe πŸ™‚

“nice looking fish” – kata2 narrator natgeo.

diaorang mencari ikan arapaima gigas sepanjang 15 kaki dowh !

tapi kali neh dia jumpa 6 kaki je dulu. panjang gak tuh

dekat 2 meter kan. hehe πŸ™‚

panjang giler kan. hehe besar plak tuh

ko imagine lah kalau tengah2 snorkelling or swimming kat sungai

sekali dengan selambanyer lalu ikan arapaima gigas sebelah ko

surelah terkejut berok ikan ko kan ! haha

– – – – –

kalau nak tengok banyak lagi gambar2 arapaima gigas click kat sini tau

kadang2 aku wonder lah, whether ikan2 sebesar neh (or mungkin besar lagi) wujud kat hutan kita

tak mustahil kan

sebab kalau difikirkan hutan hujan khatulistiwa kat sungai amazon tuh kan ke sama je dengan hutan hujan khatulistiwa kita ?

kita kan dok kat equator yang sama ?

hehe termasuk bab2 geografi lah plak kali neh

tapi topik mencari ikan naga neh memang best lah

natgeo neh kalau buat dokumentari memang cukup cool

cukup bersungguh dan detail. memang patut dicontohi lah. hehe

– – – – –

arapaima gigas at thailand part 1

arapaima gigas at thailand part 2

kat bawah neh plak giant trout kat mongolia

video pasal mosnter fish lagi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

38 responses to “National Geographic Channel – Quest For The Megafish of The Amazon

  1. woaaa… beso tak ingat tu. pikir2 balik ngeri pn ada klau ko ckp tgh berenang dia lalu sebelah. bukan terkejut lagi dah siap terpengsan aku… huhu

    Reply

    KNizam Reply:

    zariel : tuh la kan. maunyer terus pengsan. terus ikan tuh tak jadi nak ngap ko. haha πŸ™‚

    Reply

    myfr3ak Reply:

    ahahaha, tau xpe zariel.. “myfr3ak 3 rasa” la jadinya..ekeke

    Reply

    KNizam Reply:

    myfreak : hehe tuh pun kalau sempat masak. kalo tak…. hehe πŸ™‚

    Reply

  2. Lapan hari makan tak abis tu.. ha ha ha..

    Reply

    KNizam Reply:

    zool : haha tuh la besau giler kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  3. ah..dulu aku blaja pasal arapaima ni…darjah 3 kot? dari buku doraemon..sapa kata buku doraemon tak bermanfaat?

    Reply

    KNizam Reply:

    life4hire : haha aku nyaris2 nak adress ko as aeropama tadi. hehe πŸ™‚

    Reply

    Arapaima sama tak dengan aeropama? Reply:

    hehe…leks dulu…jangan rabun lg…sajer test power ni..ehehehhehe

    Reply

    KNizam Reply:

    life4hire : haha tu la. nyaris2 dah tadi. haha πŸ™‚

    Reply

  4. araipama -aeropama.. muahaha.. jangan marah aeropama! LOL

    rasanya cam pernah dengar jer araipama ni… ikan ni boleh makan tak? sedap tak?

    Reply

    KNizam Reply:

    saffa : kalau tengok natgeo mmg ada jual kat pasar. tapi bukan kat malaysia lah. hehe πŸ™‚

    Reply

  5. waaaaaaaaaaaalaweh.. bapak giler besar ikan tu..!! lagi2 kan pari tu.. menakotkan la weh.. giler ke hape nak berenang dalam sungai kalo ada ikan besar gitu.. tgk gigi pun dah menakotkan.. eeeee…

    Reply

    KNizam Reply:

    nikillas : hehe tuh la kan. aku baru tau ikan pari ada species air tawar. ingat kat laut je ada. hehe πŸ™‚

    Reply

  6. tajammm gilerr gigi arapaima tewww.. kannns

    Reply

    KNizam Reply:

    en_me : jangan main2 en_me hehe πŸ™‚

    Reply

  7. ha3. br j nk sbut td. ade nk same bunyi ngn aeropama. he3. besar la jgk, tp ade kan ikan keli yang besar tong air tu.penah tgk gmbar keli ni x bro? geli lak ai tgk ikan keli besau gtu.

    Reply

    KNizam Reply:

    hafiz : yep dipanggil keli afrika kan. mmg besar. takuttt woooo πŸ™‚

    Reply

  8. scary gila.. baik tak kena geget.. huhu. tak pandai takut eh diorang dah la slamber nyelam macam tu je dengan air hitam legam.. huhu

    Reply

    KNizam Reply:

    nono : tuh la kan. aku jangan harap la nak swimming kat air sungai gelap mcm tuh. tak tahu apa benda ada kat dalam tuh kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  9. ikan ni besar tapi mulut dia kecik… masih boleh menggigit tau. aku rase memang habitatnya kat air yang gelap. Sebab aku tengok kat taman rerama air keroh pun ada kolam yang air dia gelap, bela ikan nih

    Reply

    KNizam Reply:

    hady : ye la kan. memang menggigit sebab carnivore. lagi pun kalau tengah2 swimming nampak sebelah. harus pengsan ok. hehe πŸ™‚

    Reply

  10. aiyyoo…
    ini bukan megafishes lagi nih, ni dah kire gigafishes nih…
    besar gile…
    takut seh…

    Reply

    KNizam Reply:

    chekgu : tu pasal la nama dia arapaima gigas. hehe πŸ™‚ kat zoo taiping ada 9 ekor. hehe πŸ™‚

    Reply

  11. ikan ni makan orang tak. lebih-lebih lagi yang panjang 15 kaki tu.

    Reply

    KNizam Reply:

    azwan : kalau dah takde makanan lain dia makan la kot. hehe πŸ™‚

    Reply

  12. ni adik beradik ngan nabau dah ni..huahuahua..

    bapak besar ikan tu..tak mustahil anakonda pun ada time dorang tangkap ikan tu..

    kiranya dorang tangkap ikan..anakonda tangkap ikan..sama2 tertangkap..ner nak lari..huahuahua..

    Reply

    KNizam Reply:

    aidilx : tuh la kan. surelah ada pemangsa lain kan. scary giler ah. hehe πŸ™‚

    Reply

  13. seram tengok ikan besar gila.. tak tergamak aku nak panjat / pegang macam diaorang dalam video tu….

    Reply

    KNizam Reply:

    sam : tu la kan. kau pun seram. tambah2 kalau dasar air sungai gelap. hehe πŸ™‚

    Reply

  14. ni kalau patin campak kat sungai amazon sure jadi ikan naga tu gak..almaklum makanan asasi masih banyak..banding makan baja ikan je..huahuahua

    Reply

    KNizam Reply:

    aidilx : perghhhh kalau ada patin 25 kaki memanglah seram kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  15. arapaima ni klu bele kat akuarium leh x ??pastu ltak kat dlm pgr umah..sape nk tgk kene byr dulu..untong woo..btul..btul..btul..

    Reply

    KNizam Reply:

    zai : wahhhhh bisnes baeeekkkkkk punya eh. hehe πŸ™‚

    Reply

  16. makan tak habis ikan besar tu

    Reply

    KNizam Reply:

    bagak : hehe takde selera la nak makan ikan besar2 camtu kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  17. Baru ni aku tengok ikan ni kat hentian bas express di Yong Peng, Johor…brother yang jaga tu kata seekor ikan ni makan 6 ekor ayam…peehhhhh

    Reply

    KNizam Reply:

    denaihati : hehe yep mmg besar ikan neh. kat zoo taiping pun diaorang bagi makan ayam je. senang sket. hehe πŸ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge