McD Bangga Menjadi Warga Malaysia

Siapa perasan iklan McD ni ?
Aku rasa tajuk tuh akan lebih berkesan kalau ditukar kepada "Bangga Menjadi Warga Malaysia Yang Sedih Dengan Pencerobohan di Palestine & Tidak Menyokong Israel !"
Amacam ?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

30 responses to “McD Bangga Menjadi Warga Malaysia

  1. keh keh keh…. bagge ke? atau salah satu
    sentimen yang cube diperkotak-katikkan….

    Depa berbangga Menjadi Warga Malaysia atau
    Bangga kerana Menyumbangkan Dana Peperangan Israel???

    uh… tak mo la layan diaorang… janji duit aku save…
    tak perlu ke mekD lagi lepas ni… mahupon KFC…

    *Tapi KFC (M) ditaja penuh oleh pengusaha Bumiputra.

    Aku dapat email pasal KFC Holding… tak tau le mane kesahihannye
    tak berani plak nak publish… nak site survey dulu ๐Ÿ˜€

    Reply

  2. bisness strategy teww bro..

    Reply

  3. mungkin byk bisness yang hilang sejak diboikot.

    Reply

  4. kalau lalu kat McD mesti kosong je.. bagus semua orang boikot mcD..

    Reply

  5. setuju… aku setuju.. ๐Ÿ˜›

    Reply

  6. haha. aku perasan iklan time baca paper tadi.
    ni taktik diorang la nak tarik balik customer setelah mengalami boikot 2 minggu lebih ni.

    tapi bagi aku KFC lagi jujur la nak membuktikan diorang tak sumbang kepada israel. iklan McD ni still nampak keraguan la.

    gila bangga bdak keje McD tu gambar dia jadi iklan!

    Reply

  7. alaa.. haritu masa kecoh2 nak boikot barang US, terus Nestle keluar iklan Milo full page colour. Kat utusan lak tu.. macam la orang takleh bau

    Reply

  8. KFC, McD…satu perniagaan franchise, kan?
    Kalau dah franchise, franchisee mesti kena byr royalti/byran bulanan kpd franchisor, kan?
    Kalau franchisor tu byk memberi sumbangan kpd israel…bukan ker franchisee tu secara x langsung menyumbang kpd israel jugak…walaupun dorang x berniat nak menyumbang pun…kan?
    Betul ke apa yg sy pikir ni?? ๐Ÿ™„

    Reply

  9. :down: yang kesian, budak-budak melayu yang ramai keja kat McD ๐Ÿ™

    Reply

  10. :down: yang kesian, budak-budak melayu yang ramai keja kat McD ๐Ÿ™

    Mustaffa coretan terakhir…Penemuan Baru: Penjimat Bil Elektrik

    Reply

  11. kreuger : tapi kalau dah franchais aku doubt la. hehe aku tak dapat pun email tuh. cuba ko buat posting satu. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  12. en_ me : tuh la kan. hampeh je bagi aku. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  13. azwan : tinjauan aku kat mana2 mcd mmg dah tak ramai orang la kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  14. aizat : tu la kan. aku pun perasan semalam kat mcd jusco ayer keroh. mmg dah tak ramai. bagus! hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  15. onggon : sampailah diaorang stop sokong israel barulah kita akan support balik bisnes diaorang kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  16. enchekcamera : hehe tuh la kan. main taktik merayu kat paper la plaks. ahaks ๐Ÿ™‚

    Reply

  17. myadlan : tuh la kan. kalau selagi tak state pendirian diaorang whether sokong ke idak israel mmg sampai bila2 la kena boikot kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  18. jimi : semua kena boikot neh. buktikan purchasing power kita. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  19. mak et : tu la pasal kan. ala banyak lagi la makanan malaysia yang best2. bukan takde alternatives pun kan. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  20. mustafa : takpe kalau ada rezeki pastu akan dapat kerja lain. doakan je lah. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  21. Makan kat kedai mamak lagi syok apa.. ๐Ÿ™‚

    Reply

  22. Salam, ni iklan sebelum or selepas Israel laknat serang Palestin? kalau selepas, nampak sgt nak ambik hati… Hampeh.

    Reply

  23. Salam, ni iklan sebelum or selepas Israel laknat serang Palestin? kalau selepas, nampak sgt nak ambik hati… Hampeh…

    Reply

  24. safwan : tuh la kan. kedai melayu pun banyak apa/. ehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  25. emme : hehe lepas israel serang gaza la ni. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  26. ermm… frenchising….

    moxs makan ramly n otai beger je skang…
    slalu beli beger ayam/daging special sbijik, benjo sbijik…
    so.. bayar la rm2.30 + rm1.00 kat adik beger tu… cost 3.30 jerrrr……..

    persoalannya….. kalau bley dibeli burger special (ramly beger atau otai beger) dgn harga rm2.30, why org sanggup belanja rm6.65 utk sebiji bigMac…. beza sebab ada pickle? ada cheese? ada special mayonis? atau……. sbb bun/patty tu lembut gebu smacam? …… kalau la beger ramly tu di’upgred’ sket tambah extra patty, pickle, cheese and mayo masam sket tue and… ‘gebu n lembut’ kan skettt bun n patty tu and then letak harga rm6.65 .. agak2 ader org nak beli x? … atau korg bayar extra sbb environment? mementang la gerai beger bawah pokok tepi jalan je… xde ekon somemore…..

    persoalannya…… pegi la mana2 mekdi, rasa bigMac dia tetap sama jer… tp pegi la mana2 gerai yg jual beger …. 1000 gerai u pegi, beli beger sama…, 1000 rasa beger special dia.. mcm2 rasa ada ….. (kalau nak rasa beger yg sama gak … jadi la regeler kastemer abg beger tue ๐Ÿ˜‰ silap2 leh dpt diskaun kalu beli 1000 bijik beger tue)

    erk.. kena stop bebel.. kang komen aku lebih panjang dr entry si knizam plak… xmo arr lawan tokey!

    sowie ek zam .. i still lap u.
    /me kempunan x dpt makan beger gebue!

    Reply

  27. mox s: aku setuju. actually ada banyak sebenarnya gerai burger yang best. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

  28. Boikot barangan Israel? Kesan terhadap orang lain?
    Kebelakangan ini kita tahu Israel sering membedil Palestin dengan bertalu2..kita x berdaya membantu dengan banyak walaupun dengan hanya memboikot barangan keluaran berkaitan dengan Israel & Yahudi..tapi..tidak fikirkah kesan yang akan menimpa para pekerja dan kakitangan syarikat tersebut? bukan bermaksud untuk membela golongan kejam berkenaan tetapi, sebelum bertindak, berilah jalan penyelesaian kepada pekerja2 yang tak berdosa ni..dah cukup ke peluang pekerjaan yang disediakan utk menampung mereka jika syarikat berkenaan ditutup kelak? dengan keadaan ekonomi yang sedang meruncing ni, susah utk mereka mencari pekerjaan sekarang..sampaikan ada yang diberhentikan atau diturunkan pangkat..so ape pendapat anda semua tentang isu ni?..saya meluahkan perasaan ini sebab ada saudara dan rakan2 yang bekerja dengan company yang diboikot ni…kesian mereka..

    Komen :-
    Dari segi keutamaan kita kena fikirkan. kalau dia orang kena berenti keje pun setakat hilang keje je..tapi sedara kita kat palestin tu lagi teruk, hilang kepala, hilang tangan hilang kaki, hilang rumah, hilang adik, hilang abang, hilang abah, hilang emak, hilang saudara, hilang nyawa, hilang sekolah, hilang hospital, hilang kedai, hilang kilang, hilang segalanya. Apa lah sgt hilang keje kalau dibandingkan dengan dia orang yang hilang segalanya. Mana lebih utama? hilang keje atau hilang nyawa? mestilah hilang nyawa. macam mana nak selamatkan nyawa mereka? kena lah boikot. kesan dari boikot ada lah antara kita yg akan hilang kerja. Tapi kita kena lah sanggup berkorban untuk saudara kita di Palestin. Belum ada rakyat Malaysia yang mati disebabkan kena berenti kerja. Saya pun pernah rasa pengalaman kena berenti kerja. Habis kuat pun tak dapat bayar kereta, tak dapat bayar rumah. Tak ada kereta masih boleh hidup lagi. Tak ada rumah boleh cari rumah sewa yang lebih murah.

    Sebenarnya bila kita boikot produk mereka ni kita masih membeli produk keluaran lain sebagai ganti. Jadi aliran tunai masih sama. Kita lingkupkan syarikat mereka tapi kita naikkan syarikat lain pulak. Syarikat mereka berenti kan pekerja akan ada syarikat lain pulak yang memerlukan pekerja. Sebenarnya dari segi keseluruhan aliran tunai masih sama. Jadi jangan lah risau.

    Pada zaman sekarang ni adakah kita cuma ada minuman bikarbonat jenama coke, fanta, pepsi dan F&N saja? Sebenarnya kita ada banyak lagi jenama lain. Salah satu contoh keluaran HPA (pengeluar kopi Radix) merupakan usahawan Melayu Islam yang mengeluarkan Kola dan Pepsi jenama HPA.
    Nak minum Milo kita belilah Vico.
    Nak minum Nescafe kita belilah Indocafe.
    Maggie? banyak lagi me segera lain.
    Colgate? banyak lagi ubat gigi lain-Zaitun, safi dll.
    Koko crunch? sekarang dah ada koko crunch keluaran tempatan.
    Nak isi minyak? Petronas kan ada.
    Nokia? Alah banyak lagi jenama lainโ€ฆ..

    Selagi ada pilihan kita beli lah produk lain. Kalau dah tak ada pilihan tu lain lah. Macam windows, kita tak ada pilihan lain jadi kena lah guna juga. Tak kan lah sampai tak nak guna computer pulak sebab ia satu keperluan. Tapi untuk computer di rumah kita guna je yang cetak rompak, jadi langsung tak menguntungkan dia orang. Islam juga mengajar kita kalau dah darurat kita tak ada lah pilihan. Dan sekarang ni pun dah ada pesain untuk windows iaitu Linux. Pada masa akan datang kita guna pulak linux dan jangan guna windows.

    Ada yang kata apa sangat lah kesan boikot kepada mereka. Jangan lah fikir negatif je, jangan lah nak kondem je. Jangan lah kita fakir โ€œalah setakat aku je boikot orang lain tak boikot punโ€, atau pun โ€œAlah setakat aku sorang je tak boikot, orang lain boleh boikotโ€. Sebenarnya walau tak banyak, sedikit pun akan memberi kesan kepada ekonomi mereka. Sepanjang Israel mengganyang Palestin, beribu-ribu petani Israel mengalami kerugian akibat produk pertanian mereka tersimpan di gudang dan di pelabuhan akibat di boikot negara-negara pengimport.

    Umat Islam pernah memboikot Denmark kerana menghina Islam. Akibatnya dalam tempoh 2 bulan sahaja negara mereka telah kerugian 2 bilion Euro akibat dari urusniaga dengan umat Islam. Lagi pun jangan kita fikirkan sangat berkesan ke boikot ni. Apa yang penting kita boikot je lah, hasilnya kita serah kan kepada Allah.

    Dan sekarang ni giliran Amerika dan Israel pula. Cuba kita bayang kan jika semua umat Islam terus memboikot mereka. Dan boikot ni kita perlu teruskan selamanya, bukannya setakat sebulan dua je. Kita buat lah urusniaga dengan negara lain pulak contohnya China. Sekarang ni ekonomi China tengah berkembang pesat jadi ia boleh jadi pesaing dan pengganti Amerika. Banyak teknologi dari China boleh menggantikan teknologi Amerika.

    Memang kesian kalau rakyat kita kena berenti kerja tapi kalau kita sanggup berkorban untuk saudara kita di Palestin InsyaAllah kita boleh dapat kerja lain. Kena lah berkorban dan pengorbanan kita akan mendapat ganjaran yang besar dari Allah.

    Reply

  29. adi : perghhhhh panjang giler. hehe ๐Ÿ™‚

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge