Math and Science back to Bahasa, mother tongues

hampeh je kan. decide sana decide sini

pastu budak2 yg jadi mangsa

giler banyak resources dah dibazirkan.

kesian cikgu2, kesian bebudak kat malaysia ni.

terlajak perahu boleh diundur,

terlajak polisi sampai semua orang affected,

lu orang jawab la kat atas tuh nanti ok !


– – – – –

source here

KUALA LUMPUR: The Cabinet has decided that the medium of instruction for Maths and Science will revert to Bahasa Malaysia in national schools and mother-tongue languages in national-type schools from 2012 onwards.

The reversal of the Teaching of Math and Science in English (PPSMI) policy will be done in stages, Deputy Prime Minister Tan Sri Muhyiddin Yassin said on Wednesday.

He however added that there will be greater emphasis on learning the English language.

English literature will be re-introduced, as will subjects on grammar and composition.

Beginning 2012, students in Year One and Year Four in primary schools, and Form One and Form Four in secondary schools, will learn Math and Science in Bahasa Malaysia.

The change will not affect those in Form Six and Matriculation.

The two subjects will be taught in two languages until 2014 for other students, he said.

“The gap between rural and urban students has widened since PPSMI started.

“Only 19.2% of secondary teachers and 9.96% of primary teachers were sufficiently proficient in English,” he said, explaining the Government’s decision to revert to the old system.

On efforts to emphasise the learning of English, the number of English teachers would be increased by 13,933 — retirees would be hired, as well as foreigners if need be.

Primary schools will also increase English classes by 90 minutes a week.

There have been calls from various groups for the policy to revert to before 2003, when the subjects were taught in Bahasa Malaysia in national schools, and either in Chinese or Tamil in national-type schools.

The issue has seen a rare alliance between Malay and Chinese educationists, who are against the switch, although there are also calls by many parents and entrepreneurs for English to be maintained.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

31 responses to “Math and Science back to Bahasa, mother tongues

  1. Malas dah nak cakap apa2 pasal ni………………. Nasib baik Saffa dah habis belajar!

    Reply

    KNizam Reply:

    saffa : hehe tu la kan. saya pun dah lama habis belajar. seb baik la kan. hehe 🙂

    Reply

  2. Duit dah banyaaak habih keluau. Tu la pasal.

    Reply

    KNizam Reply:

    drhouse : tu la kan. resources dah banyak yang dibazirkan. hampeh la politician kita dalam hal2 mcm neh kan. hehe 🙂

    Reply

  3. anak kak jie – seorg nak ambil SPM, seorg lagi PMR thn ni – kita tak de la masalah kot.

    yang sekolah rendah tu….

    Reply

    KNizam Reply:

    kujie : hehe susah gak nak tune ke BI neh kan. hehe 🙂

    Reply

  4. Pingback: Math and Science back to Bahasa, mother tongues « Percuma Untuk Anda

  5. kerajaan ambil keputusan yang memundurkan Malaysia..
    padanlah syarikat swasta yang menawarkan pangkat tinggi tak nak langsung ambil melayu bekerja sebab tak pro english..

    Reply

    KNizam Reply:

    mrroll : hehe tapi kali neh aku rasa ok kot. sebab ramai lagi orang2 kat kg yang terseksa dan cikgu tak cukup lagi la. hehe 🙂

    Reply

  6. i mean jarang ambil pekerja*

    Reply

    KNizam Reply:

    mrroll : aku rasa semua akan automatic pro BI bila dah masuk univ nanti kan. hehe 🙂

    Reply

  7. setelah sekian lama.. tapi memang dah boleh agak keputusan macam ni akan dibuat…

    Reply

    KNizam Reply:

    beliamuda : hehe tu la kan. tunggu la kalau betul2 dah bersedia baru lah implement. ini main implement adjer. hampeh la kan. hehe 🙂

    Reply

  8. salam….
    kiranya tak sia-sialah orang-orang yang buat bantahan terhadap program nie…Pak Said and the geng mesti lega…

    Satu lagi…budak-budak nie….ajar math dalam bm pun tak faham… apatah lagi bi….isshh..

    Reply

    KNizam Reply:

    nizar : hehe tu la kan. teringat masa bantahan umum hari tuh. mmg berbaloi2 la kalo camni kan. hehe 🙂

    Reply

  9. Siaosiaozzz

    Bodoh!!! Semua ni BODOH GILA!

    Reply

    KNizam Reply:

    sia : hehe sabar2 ya 🙂

    Reply

  10. Cakap satu hal, menulis satu hal. Mi no spik inglish.

    Reply

    KNizam Reply:

    drhouse : tengok pada blog ko mmg terer BI adjer. speaking london lagi gitu. hehe 🙂

    Reply

  11. Dah malas nak komen pasal ni lagi! Yang pasti cikgu2 Maths & Science kat sekolah aku tu mesti happy giler! Silap2 haribulan buat kenduri kesyukuran! Yelah tak payah nak attend English class, tak payah ambik PTP etc. Ni lah jadinya bila policy makers bertukar, menteri bertukar! Yang penatnya cikgu-cikgu macam aku ni yang terlibat dalam segala hal-hal membina alat2 bantu mengajar dan bahan-bahan bantu mengajar untuk PPSMI, tiap2 bulan keluar untuk develop courseware, buat storyboard,evaluate couseware etc, finally back to BM! Tak berbaloi rasanya, buat untuk KPM and we got nothing, not even recognition from the people concerned. I am proud to say that I was among those people behind the send! Sedih jugak rasanya dgn keputusan mcm ni! Jgnlah salahlah BI bila pelajar2 gagal, padahal subjek2 lain yang diajar dalam BM pun ramai yang gagal! BM, Agama, Sejarah, Moral, Sivik pun gagal, so nak kata apa ?

    Reply

    KNizam Reply:

    myza : hehe aku rasa banyak benda kena tengok dulu sebelum implement something kan. kena la study betul2 dulu. hehe 🙂

    Reply

  12. kesian kat cikgu-cikgu semua. tapi sepatutnya mak ayah yg patutnya ajar anak dr rumah, takkan nak serah semuanya kat sekolah.. melampau la tuh..

    pastu bila anak dh besar karang, sibuk la komplen cakap susah la nak cari kerja everything kat mak ayah, n pastu komplen kat gov n pastu rotate pd anaknya pulak, smpi la kiamat.. *haisshhhh

    Reply

    KNizam Reply:

    sham : yep setuju gak. segalanya sepatutnya bermula drpd rumah kan. hehe 🙂

    Reply

  13. as expected.
    flip-flop again.
    what’s next?

    Reply

    KNizam Reply:

    pcu : hehe tu la kan. asyik tukar2 adjer. benci aku. hehe 🙂

    Reply

  14. Jgnlah salahlah BI bila pelajar2 gagal, padahal subjek2 lain yang diajar dalam BM pun ramai yang gagal! BM, Agama, Sejarah, Moral, Sivik pun gagal, so nak kata apa ?

    sgt betul!
    come on la kan
    blaja dlm BM??!!! last2 masuk form 6 or uni kena blaja dlm english gak kan?
    susah sgt ke nak start dr awal?
    tak paham betul!

    Reply

    KNizam Reply:

    adila : hehe sabar2 ya. jgn emosi. hehe 🙂

    Reply

  15. haha nak buat macam mana kalo dah mahathir dulu buat duit skrg ni najib ngan muhyiddin pulak nak buat duit..kita tetap akan menjadi mangsa selamanya selagi orang-orang corrupt memerintah.

    Reply

    KNizam Reply:

    pjan : tuh la kan. kita tunggu la diaorang nyer nasib next PRU. hehe 🙂

    Reply

  16. bahasa melayu tak rendah martabatnya sampai camtu..ko jgn silap..kenyataan ko tuh ibarat merendahkan bahasa melayu. Kalau pandai english tinggi melangit sekalipun tapi dari segi akhlak,pegangan agama jatuh merudum tak guna juga kawan.
    Yang melemahkan bahasa melayu adalah bangsa melayu sendiri sebab tak bersungguh-sungguh nak martabatkan bahasa melayu. Tipikal melayu yang memang selalu mengagungkan apa saja benda-benda dari barat.

    Kalo belajar sains dan matematik dlm BM adakah akan mundur dan jadi bodoh bangsa kita. Kan boleh tambahkan silibus english dalam sistem pembelajaran.

    Reply

    KNizam Reply:

    pjan : hehe tuh la kan. bm mmg dah gah sebenarnya. hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge