Malaysia Confirms First Case of A(H1N1) Flu + Penumpang MH091 13 Mei Diminta Hubungi Kementerian Kesihatan

aisey itu selesema babi (aku malas la nak guna H1N1 la, Influenza A lah, babi kan senang. haha) sudah sampai ke malaysia lah !

hampeh betul. udara dah tercemar lah ni kan

sapa suruh pi dekat ngan babi ni weiiii

x payah la makan babi. banyak keburukannya kan. hehe

sapa2 yang naik flight MH091 13 Mei 2009 sila hubungi Kementerian Kesihatan ok !

janganlah menyebarkan virus babi ni weiiiii. pegi check cepat ! haha

– – – – –

sumber di sini

KUALA LUMPUR: Malaysia on Friday confirmed its first case of the A(H1N1) flu in a 21-year-old student who returned from the United States on Wednesday morning.

All passengers on the Malaysia Airlines flight MH091 from Newark on Wednesday are urged to contact the Health Ministry by calling 03-88810200 or 03-88810300

Health Minister Datuk Seri Liow Tiong Lai said the case made Malaysia the 36th country to be affected by the virus.

“Malaysia is now on high alert,” said Liow, who is in London now, enroute to Geneva, for a World Health Organisation meeting. He added he would return earlier than his scheduled return next Friday.

Liow said Datuk Seri Kong Cho Ha who is now the acting Health Minister would hold a press conference with the deputy health director general Datuk Dr Ramlee Rahmat at Putra Jaya at 3pm

Meanwhile, A statement by the Health Ministry‘s director-general, Dr. Ismail Merican, said the young man was hospitalised on Thursday for fever, sore throat and body aches.

Tests confirmed that he was infected with the A(H1N1) virus, the statement said. He is receiving anti-viral treatment and was in stable condition, it said.

Ismail said the ministry had contacted members of his family but they have not been placed under quarantine.

Ismail said his department was taking steps to protect public health and that there was no reason to panic.

Meanwhile, Bernama reported that a man from Bukit Mertajam held under observation at the isolation ward of the Penang Hospital has been declared free of Influenza A (H1N1).

“We just got a report that the blood test on the 26-year-old man was negative,” State Health, Welfare, Caring Society and Environment Committee chairman Phee Boon Poh said when contacted by Bernama Friday.

A test on a sample of his blood had been sent to Kuala Lumpur.

The man was kept for observation Thursday after he was found to have fever and symptoms similar to those of Influenza A (H1N1) on his return from the United States.

Two weeks ago, a New Zealand tourist was admitted to the isolation ward of the hospital for suspected Influenza A (H1N1) but a blood test also showed up negative.

Related article:
All 10 suspected A(H1N1) flu patients cleared

sumber here ok

KUALA LUMPUR: Berikutan pengesahan kes pertama influenza A(H1N1) di Malaysia, semua penumpang Penerbangan Malaysia MH091 dari New York, yang tiba di KLIA pada 7.15 pagi 13 Mei lalu, diminta menghubungi Kementerian Kesihatan kerana pesakit itu menaiki pesawat yang sama.

Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Mohd Ismail Merican, berkata penumpang boleh menghubungi kementerian menerusi talian 03-88810200 atau 03-88810300 untuk tindakan susulan.

Katanya kes pertama influenza A(H1N1) di Malaysia melibatkan pelajar lelaki berumur 21 tahun yang baru pulang dari Amerika Syarikat pada 13 Mei lalu dan mula mengalami demam, sakit tekak dan sakit badan semalam dan dimasukkan ke Hospital Buloh pada petang hari yang sama.

“Beliau telahpun diberi rawatan antiviral dan berada dalam keadaan stabil,” kata Dr Ismail dalam satu kenyataan hari ini.

Menteri Kesihatan Datuk Seri Liow Tiong Lai, yang sedang transit di London, untuk menghadiri Perhimpunan Agong Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) di Geneva, telah terdahulu hari ini mengesahkan kepada Bernama mengenai kes pertama itu.

Dr Ismail berkata Kementerian Kesihatan telah mengambil tindakan pencegahan dan kawalan termasuk menghubungi ahli keluarga pelajar itu dan sejarah komunikasi beliau dengan penumpang serta anak kapal lain dalam pesawat yang sama dengannya. – Bernama

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

10 responses to “Malaysia Confirms First Case of A(H1N1) Flu + Penumpang MH091 13 Mei Diminta Hubungi Kementerian Kesihatan

  1. bahaya ni . penyakit ni belum ada vaksin lagi

    Reply

    KNizam Reply:

    hady : tuh la kan. dah masuk malaysia la plaks. ahaks 🙂

    Reply

  2. aku dengar gak pengumuman dari dalam radio 😀

    Reply

    KNizam Reply:

    tmu : hehe tuh la kan. sekarang semua dah start kena berjaga2 lah kan. hehe 🙂

    Reply

  3. Rasa takut pun ada jugak ni. HArap-harap tak merebak la…

    Reply

    KNizam Reply:

    blinkky : sekarang dah jadi pandemic la plak. aisey teruk la camni kan. hehe 🙂

    Reply

  4. Dah ada kes kedua. Teruk ni kalau jadi wabak.

    Reply

    KNizam Reply:

    dr house : eh dah ada kes ke-2 ek. aiiyaaaaaaaa

    Reply

  5. Macam-macam penyakit sekarang ni..
    Ari tu meningitis masuk Melaka.camne citer ntah

    Reply

    KNizam Reply:

    zool : haah la pasal kat jpj academy kan. teruk gak aku dengar 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge