Letupan di Kawasan Tempat Letak Kereta, Jinnah Super Market (Kedai) F-7, Islamabad – Hidup Masih Perlu Diteruskan Juga

baru sahaja terdengar satu letupan yang sungguh kuat menggegar dinding rumah tadi

aku keluar bertanyakan kepada pemandu apa yang berlaku?

beliau dan pembantu rumah ternganga dan tidak tahu nak berkata apa2

gegaran yang terasa memang cukup kuat. tapi belum cukup kuat untuk memecahkan cermin dan tingkap kaca

harap2 tiada apa yang serius berlaku di kejiranan aku kali ini

pengawal aku sekarang sedang berhubung dengan rakan2 nya di jinnah super market (deretan kedai)

harap2 janganlah ada kematian malam ini kan.

kalau bulan lepas aku berada di lahore semasa berlaku beberapa siri letupan di sana

masa tu aku dalam mesyuarat penting, jadi tidak kedengaran bunyi bom dari dalam bilik meeting

namun dalam hati aku hanya tuhan sahaja yang tahu ya

perasan gundah gulana pasti akan menjelma tatkala menerima berita akan pengeboman di mana2

lagi gundah jika anda berada lebih kurang 5km dari tempat kejadian

gulananya tidak dapat diungkapkan dengan kata2 biasa. hanya mereka yang pernah merasa sahaja boleh bercerita

– – – – – – – – – –

tadi bila terdengar letupan dan terasa gegaran, barulah betul2 berlaku di depan mata kan

doa dipanjatkan kepada yang maha Esa agar melindungi kami di islamabad kali ini

kalau sebelum ini kesemua letupan hanya berlaku di luar islamabad yakni di peshawar, lahore, karachi, faisalabad dll

tapi pada malam ini nampaknya ianya telah merebak kembali ke islamabad

kali terakhir letupan berlaku di islamabad ialah pada bulan disember 2009 di mana berlaku letupan betul2 di hadapan pintu besar kem tentera di islamabad.

kadang2 kehidupan kami warga malaysia di bumi asing ini disaluti ketakutan

namun hidup mesti diteruskan. kami masih perlu kelar ke kedai membeli barang

yang lelaki pasti akan ke masjid untuk solat jumaat

kadang2 semasa solat jumaat pun masih berfikir berkenaan letupan yang boleh berlaku pada bila2 masa

malang tidak berbau. kami hanya boleh berpesan pada diri sendiri “don’t be at the wrong place at the wrong time

kami tiada pilihan di sini. begitu juga polis2 dan tentera yang berkawal di islamabad

kadang2 terfikir mengapakah nyawa begitu murah nilainya di sini ya?

– – – – –

source here

ISLAMABAD – A mysterious explosion occurred on Wednesday at Jinnah Super Market, however no casualty was reported.

Experts said the blast had resemblance with those which occurred a few weeks back in Lahore. However, Islamabad Police didn’t confirm the nature of the blast and said that it was a cylinder blast. However after some minutes, they termed it a blast of a cracker used in a marriage ceremony.

The blast took place at Jinnah Super Market’s parking lot in front of King’s Arcade Plaza. The sound of the blast was heard in a radius of many kilometres. The police also found shattered glass pieces and some damaged spare parts of a car, however no news of recovery of damaged car came to surface till filing of this report. The windowpanes of nearby building were smashed. The officials of bomb disposal squad reached the scene and cordoned off the area.

Talking to this correspondent, DIG Binyamin said, “Nature of blast is yet to be ascertained; it could be a Lahore-type blast that took place in Allama Iqbal Town in recent past and it could be that of a cracker mostly used in marriage ceremonies.”
Another senior police officer wishing not to be named said that it was sound bomb that was hurled at parking lot by unidentified persons to create fear and panic among the people.

Interior Ministry Rehman Malik visited the blast site. Talking to media persons he said that it was a firecracker. However he said that it could be an attempt to create panic and fear among the people. He also ordered an inquiry to ascertain the facts.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

15 responses to “Letupan di Kawasan Tempat Letak Kereta, Jinnah Super Market (Kedai) F-7, Islamabad – Hidup Masih Perlu Diteruskan Juga

  1. .mencemaskan…berhati2 ya….

    Reply

    KNizam Reply:

    meria : hehe tengkiu2 ya hehe 🙂

    Reply

  2. perrrgghhh..
    hati2 bro

    Reply

    KNizam Reply:

    ariff : memang setiap hari saspens adjer la kat sini hehe 🙂

    Reply

  3. take care dan doa dipanjatkan agar semuanya selamat di sana

    Reply

    KNizam Reply:

    bb : hehe tengkiu2 ya hehe 🙂

    Reply

  4. kno… take care…aku doakan hang selamat kat sana.. geng2 FBI tunggu hang balik..kita buat mini reunion & bergossip lagi..

    Reply

    KNizam Reply:

    aishah : tu la kan. giler dah lama tak balik msia neh ok hehe 🙂

    Reply

  5. Berhati-hati ye, baca doa banyak2 elakkan kejadian tidak di ingin nie. Duduk rumah diam2 tau.

    Reply

    KNizam Reply:

    noni : rimas la dok rumah lama2 hehe 🙂

    Reply

  6. time to call up hq, bagi ultimatum..

    offer kerja tempat lain ada

    Reply

    KNizam Reply:

    screw : hehe sabar2. ko plak yg tak sabar2 hehe 🙂

    Reply

  7. bahayanya duduk negara yang tengah bergolak ni….

    Reply

    KNizam Reply:

    amir : nak buat mcm mana kan. hehe 🙂

    Reply

  8. Pingback: Dua Pengebom Berani Mati Meletupkan Diri di Makam Sakhi Sarwar, Dera Ghazi Khan Jam 9 Malam Tadi, 44 Terbunuh dan 120 Cedera – Insiden Ke-enam Serangan Ke Atas Makam Terkenal di Pakistan Semenjak 2007 — KNizam Artwerk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge