Latest from Malaysiakini.com – “Najib : BN Can Now Form Perak Government”

x sabar2 la nak tunggu apa yang akan terjadi esok pagi kan. hehe

makin lama makin hampeh la situation kat perak neh

takpe.

semua jangan risau

weekend neh aku turun kuale.

gua akan dapatkan berita terkini. haha

read more here

hehe kita jumpa kat kuale weekend ni ya !

full transcript below & here

5.08pm: ‘PERAK GOVERNMENT FALLS’ Najib tells a press conference that Barisan Nasional has the support of the four former Pakatan Perak assemblypersons – three will be “BN-friendly” Independents, while Nasarudin will rejoin Umno.

Najib will meet the Perak sultan as soon as possible. He says it is up to the sultan to decide on Nizar’s request for dissolution of the assembly.

“All three state representatives – Jamaluddin, Osman and Hee – have submitted resignation letters to their former parties and have informed the sultan of their resignation.

“They have also given BN the mandate to select a new menteri besar for Perak.”

Nasarudin denies the claim that he has been abducted.

Najib adds that under Article 16(6) of the Perak constitution, if the menteri besar loses the confidence of the assembly members, he is required to resign, together with all the exco members under him.
However the final decision now hinges on the Sultan of Perak – if he accedes to a Pakatan request for dissolution or allows BN to form the new government.

lagi hampeh bila korang tengok video kat bawah neh

sungguh memualkan. haha

dah pergi carik bekas muntah yang dalam kapalterbang tuh

apa lagi ppttuuuiiiiiii. haha

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

14 responses to “Latest from Malaysiakini.com – “Najib : BN Can Now Form Perak Government”

  1. What the hell is happening?!!!

    Reply

  2. cyza : kadang2 ada bagus kita semua berdoa supaya Allah balas kesemua perbuatan mereka di dunia lagi kan. hehe 🙂

    Reply

  3. aku pun balik taiping sabtu ni, boleh dapat cerita dari orang sana pulak 🙂

    Reply

  4. btw, komen masuk bakul angkat sendiri 😛 .. makin teruk senario politik di malaysia ni. tapi yg syoknya, anwar tak boleh byk bercakap, sebab BN dah sambar 3 terus …

    or maybe PKR ada udang di sebalik batu.

    Reply

  5. azwan : wahhhh bolehlah borak2 pasal neh sambil makan kuetiaw doli kan. hehe 🙂

    Reply

  6. azwan : harap2 sultan minta buat election la. tapi kalo ada election sakit gak sebab makin berleluasalah shaiiitoonnnn

    Reply

  7. ha.ha..
    minggu lepas pergi doli nak beli 5 bungkus kuehteow, kena tunggu sejam. last-last pergi beli popia basah dulu, pastu baru ambil kuehteow kat doli.

    orang masih ramai macam biasa.

    Reply

  8. berang tul aku tengok ADUN Behrang tu

    Reply

  9. drama politik mcm ni merugikan rakyat!

    Reply

  10. azwan : hehe siap la weekend neh aku pergi ke doli plak. hehe 🙂

    Reply

  11. rizalo : harus hampeh la diaorang neh kan. sungguh hampeh 🙂

    Reply

  12. pcu : tuh la kan. banyak duit dan resources habes la kalo camni. hehe 🙂

    Reply

  13. Seseorang wakil rakyat ADUN yang mendapat sokongan majoriti ADUN-ADUN yang lain tentunya akan mengadap (tunggu apa lagikan) Tuanku Sultan meminta perkenan diberikan padanya mandat mentadbir negeri Tuanku bagi pihak Tuanku dan dibawah Tuanku Sultan tertakluk pada sumpah akan membuatnya dengan amanah dan menjaga rahsia negeri (kiranya minta kerja/jawatan). Selalunya (tidak semestinya) Tuanku Sultan akan perkenankan kerana ADUN tersebut disukai rakyat dan seharusnya Tuanku Sultan akan menyukai ADUN itu juga. Mungkin Tuanku Sultan tidak menyukainya dan tidak memberikan perkenannya (contohnya Trengganu) walaupun rakyat menyukainya atas sebab Tuanku Sultan mengetahui sesuatu yang rakyat secara amnya tidak ketahui. Sebabnya tidak semestinya Tuanku Sultan dedahkan (rahsialah tu). Apapun perkenan Tuanku Sultan memberikan perkenan adalah atas apa yang Tuanku Sultan fikir wajar iaitu `pada fikiran ataupun timbangan’ Tuanku Sultan. Ianya bukan hak orang yang memohon perkenan – secara mudah, perumpaannya seperti kemahuan CEO syarikat samada nak mengambil seseorang berkerja sebagai Pengarah Urusan (Managing Director) dalam syarikatnya.

    Berbalik kepada MB Perak, oleh kerana belum ada keputusan Tuanku Sultan, wajarlah dia teruskan kerjanya sebagai MB bersama EXCOnya kerana status qou belum berubah. Sebaiknya adalah untuk Tuanku Sultan mengarahkan MB Perak memanggil supaya DUN Perak bersidang segera dan kemudiannya melihat samada undi tidak percaya terhadap Dato Seri Ir Mohamad Nizar Jamaludin berjaya atau tidak. Dengan ini, Tuanku Sultan boleh dengan mudah buat keputusan.

    Prof Madya Dr Abdul Rani Kamarudin
    Pensyarah Undang2, IIUM

    Reply

  14. tongkatmusa : hehe tuh lakan. makin serius dah sekarang neh 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge