Korang Tahu Ke Apa Kaitan Georgetown & Malacca Dengan UNESCO Cultural World Heritage Site ?

hehe sure ramai yang dah tahu pasal berita neh kan

pasal bandar melaka dengan georgetown penang dah masuk senarai world heritage site

diiktiraf oleh unesco (badan dunia) lagi !

click kat atas kalau nak tahu senarai2 bangunan2 kat georgetown yang masuk kategori world heritage site

senarai penuh satu dunia olehunesco kat sini ok

sedikit fakta daripada website unesco berkenaan kedua2 bandar ini :

Melaka and George Town, historic cities of the Straits of Malacca have developed over 500 years of trading and cultural exchanges between East and West in the Straits of Malacca. The influences of Asia and Europe have endowed the towns with a specific multicultural heritage that is both tangible and intangible. With its government buildings, churches, squares and fortifications, Melaka demonstrates the early stages of this history originating in the 15th-century Malay sultanate and the Portuguese and Dutch periods beginning in the early 16th century. Featuring residential and commercial buildings, George Town represents the British era from the end of the 18th century. The two towns constitute a unique architectural and cultural townscape without parallel anywhere in East and Southeast Asia.

aku rasa kedua-dua bandar neh memang layak la dapat

kalau korang round kedua-dua bandar neh memang banyak bangunan2 yang lama kan

bangunan2 yang sungguh indah design dia

aku pun kadang2 memang terhibur bila jalan2 carik makan kat melaka ngan penang

dengan bangunan2 yang kebanyakkannya dibina sebelum merdeka

memang unik design kesemuanya !

satu lagi fakta – tahu ke yang gunung mulu national park dan

kinabalu national park pun termasuk dalam senarai yang sama jugak ?

fakta berkenaan gunung mulu form unesco website :

Important both for its high biodiversity and for its karst features, Gunung Mulu National Park, on the island of Borneo in the State of Sarawak, is the most studied tropical karst area in the world. The 52,864-ha park contains seventeen vegetation zones, exhibiting some 3,500 species of vascular plants. Its palm species are exceptionally rich, with 109 species in twenty genera noted. The park is dominated by Gunung Mulu, a 2,377 m-high sandstone pinnacle. At least 295 km of explored caves provide a spectacular sight and are home to millions of cave swiftlets and bats. The Sarawak Chamber, 600 m by 415 m and 80 m high, is the largest known cave chamber in the world.

fakta berkenaan kinabalu park from unesco website :

Kinabalu Park, in the State of Sabah on the northern end of the island of Borneo, is dominated by Mount Kinabalu (4,095 m), the highest mountain between the Himalayas and New Guinea. It has a very wide range of habitats, from rich tropical lowland and hill rainforest to tropical mountain forest, sub-alpine forest and scrub on the higher elevations. It has been designated as a Centre of Plant Diversity for Southeast Asia and is exceptionally rich in species with examples of flora from the Himalayas, China, Australia, Malaysia, as well as pan-tropical flora.

– – – – –

dah !

jangan tak tahu plak semua neh ok

kata anak bangsa malaysia…. hehe

– – – – –

kalau rasa nak backpacking ke melaka, click kat sini

ada banyak tempat2 menarik kat melaka ok

kalau kat penang plak click la kat sini !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 responses to “Korang Tahu Ke Apa Kaitan Georgetown & Malacca Dengan UNESCO Cultural World Heritage Site ?

  1. melaka best dowh.. pernah datang sekali thn lps. tp tak lama, sehari je. tu pun tak smpai. kot2 dlm 4 jam gitu je. hahaha.. kat melaka tu jalan2 sekitar kota a famosa je 🙂

    psstt: ingat byrn naik beca ni murah rupanya ngalahkan tambang teksi. huhu.. tp takpe la sbb bkn slalu boleh naik.

    Reply

    azizwan[dot]com Reply:

    tambahan.. bangga siot sbb bandar melaka, georgetown penang, gunung mulu, kinabalu park (aku org sabah bah) masuk senarai world heritage site dan diiktiraf oleh unesco.

    Reply

    KNizam Reply:

    azizwan : hehe aku pun tumpang bangga gak 🙂

    Reply

    KNizam Reply:

    azizwan : yep mahal sebab beca dah jadi scarce resourcelah hehe 🙂

    Reply

  2. tapi saya kuciwa bila kelibat padang mahkota dan afamosa dah langsung tak nampak sebab naiknya shopping mall.

    shopping mall?! kalau naik muzium ke.. sejuk sikit hati. Saya juga kuciwa bila bandar hilir penuh dengan shoplots bertemakan hiburan.

    Ingat tak dulu-dulu lalu kat padang, seberang jalan je dah selat melaka bersimpang siur dengan bau kereta lembu.

    Reply

    Hady Reply:

    Betul tu.Kat padang Pahlawan tu dulu ada keta lembu, masa kecik aku pernah naik keta lembu kat situ.Lagi satu Kat padang pahlawan tu juga terjadinya peristiwa bersejarah iaitu Kemerdekaan Tanah Melayu pada bulan Julai 1957 (kalau tak silap).

    Reply

    KNizam Reply:

    hady : dulu aku merasa la suasana lama camtuh. mmg nostalgia lah. hehe 🙂

    Reply

    KNizam Reply:

    rotidua : tuh la kan. kekdang diaorang tak fikir ke yang dengan buat bangunan moden or bangunan yang tal blend dengan environment lama akan mencacatkan pandangan kan. hehe 🙂

    Reply

  3. dua2 merupakan bekas negeri selat.. spore tak masuk list ke?

    Reply

    KNizam Reply:

    budeen : singapore belum apply lagi kot. hehe 🙂

    Reply

  4. waaaa…!!
    x penah rg sampai melaka!!
    ade sape2 nk tlong bwak x?

    Reply

    KNizam Reply:

    milsum : aisey rugilah kalo camtuh. best woooo chendol melaka. hehe 🙂

    Reply

  5. Melaka memang dah best sekarang. Banyak tempat baru untuk di lawati. Memang Melaka menjadi pilihan pelancong sekarang ni..

    Reply

    KNizam Reply:

    shaffik : aku suka lampu2 neon biru kat tebing sungai yang baru. sungguh cool ! hehe 🙂

    Reply

  6. saya baru last week pi tgk Hainan Temple. banyak lagi tmpt kat Penang ni saya x terokai lagi rupanya.

    Reply

    KNizam Reply:

    buzzy : tuh la kan. banyak lagi bangunan lama yang tak kita pergi selama neh. hehe 🙂

    Reply

  7. selaku penduduk georgetown i’m proud. kira melaka and gtown setara dgn china great wall tu semua…

    Reply

    KNizam Reply:

    kawaii : hehe semua berasa bangga kan. hehe 🙂

    Reply

  8. Great man did a great job . Well done . I’m waiting your next post. I’ll share this with my friends.

    Reply

    KNizam Reply:

    melayu : hehe 🙂

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge