Korang Tahu Ke Apa Kaitan Georgetown & Malacca Dengan UNESCO Cultural World Heritage Site ?

hehe sure ramai yang dah tahu pasal berita neh kan

pasal bandar melaka dengan georgetown penang dah masuk senarai world heritage site

diiktiraf oleh unesco (badan dunia) lagi !

click kat atas kalau nak tahu senarai2 bangunan2 kat georgetown yang masuk kategori world heritage site

senarai penuh satu dunia olehunesco kat sini ok

sedikit fakta daripada website unesco berkenaan kedua2 bandar ini :

Melaka and George Town, historic cities of the Straits of Malacca have developed over 500 years of trading and cultural exchanges between East and West in the Straits of Malacca. The influences of Asia and Europe have endowed the towns with a specific multicultural heritage that is both tangible and intangible. With its government buildings, churches, squares and fortifications, Melaka demonstrates the early stages of this history originating in the 15th-century Malay sultanate and the Portuguese and Dutch periods beginning in the early 16th century. Featuring residential and commercial buildings, George Town represents the British era from the end of the 18th century. The two towns constitute a unique architectural and cultural townscape without parallel anywhere in East and Southeast Asia.

aku rasa kedua-dua bandar neh memang layak la dapat

kalau korang round kedua-dua bandar neh memang banyak bangunan2 yang lama kan

bangunan2 yang sungguh indah design dia

aku pun kadang2 memang terhibur bila jalan2 carik makan kat melaka ngan penang

dengan bangunan2 yang kebanyakkannya dibina sebelum merdeka

memang unik design kesemuanya !

satu lagi fakta – tahu ke yang gunung mulu national park dan

kinabalu national park pun termasuk dalam senarai yang sama jugak ?

fakta berkenaan gunung mulu form unesco website :

Important both for its high biodiversity and for its karst features, Gunung Mulu National Park, on the island of Borneo in the State of Sarawak, is the most studied tropical karst area in the world. The 52,864-ha park contains seventeen vegetation zones, exhibiting some 3,500 species of vascular plants. Its palm species are exceptionally rich, with 109 species in twenty genera noted. The park is dominated by Gunung Mulu, a 2,377 m-high sandstone pinnacle. At least 295 km of explored caves provide a spectacular sight and are home to millions of cave swiftlets and bats. The Sarawak Chamber, 600 m by 415 m and 80 m high, is the largest known cave chamber in the world.

fakta berkenaan kinabalu park from unesco website :

Kinabalu Park, in the State of Sabah on the northern end of the island of Borneo, is dominated by Mount Kinabalu (4,095 m), the highest mountain between the Himalayas and New Guinea. It has a very wide range of habitats, from rich tropical lowland and hill rainforest to tropical mountain forest, sub-alpine forest and scrub on the higher elevations. It has been designated as a Centre of Plant Diversity for Southeast Asia and is exceptionally rich in species with examples of flora from the Himalayas, China, Australia, Malaysia, as well as pan-tropical flora.

– – – – –

dah !

jangan tak tahu plak semua neh ok

kata anak bangsa malaysia…. hehe

– – – – –

kalau rasa nak backpacking ke melaka, click kat sini

ada banyak tempat2 menarik kat melaka ok

kalau kat penang plak click la kat sini !

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

20 responses to “Korang Tahu Ke Apa Kaitan Georgetown & Malacca Dengan UNESCO Cultural World Heritage Site ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.