Kenapa Ulat Beluncas Ni Corak Dia Cam Tahi Burung Eh ?

aku terjumpa blog environmental grafitti tadi. design cool dan simple

tengoklah rss button dia yang cukup green tuh ! hehehe cool kan ?

                   

aku jarang surf blog2 pasal greening earth neh. hehehe pasal alam sekitar lah !

ada cerita yang menarik drpd blog neh kali ni

pasal macam mana scientist perasan yang ulat bulu species neh design dia camouflage and then dia nyer design sama dengan corak tahi burung. setelah dikaji beberapa lama, rupanya sebab ulat bulu neh ada special hormone yang menyebabkan dia jadik camtuh. mungkin jugak sebab dia tak nak burung2 nampak dia or pemangsa2 lain nampak kan. hehe. so dia bolehlah selamat sebelum jadi rama2 yang cun melecun 🙂

Now the researchers have discovered that the exotic animal’s unique camouflage is the result of a special hormone evident only in the juvenile caterpillar, which is called juvenile hormone because scientists are apparently very uncreative. High levels of this hormone make the caterpillar look like bird droppings, but levels drop as it ages and make the caterpillar look more like a leaf.

from environmental grafitti blog 

Subnahallah !

memang satu lagi kuasa Allah yang patut kita syukuri 🙂

ada siapa2 saintis malaysia kat sini ke ?

hehe 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 responses to “Kenapa Ulat Beluncas Ni Corak Dia Cam Tahi Burung Eh ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.