Kenapa Ulat Beluncas Ni Corak Dia Cam Tahi Burung Eh ?

aku terjumpa blog environmental grafitti tadi. design cool dan simple

tengoklah rss button dia yang cukup green tuh ! hehehe cool kan ?

                   

aku jarang surf blog2 pasal greening earth neh. hehehe pasal alam sekitar lah !

ada cerita yang menarik drpd blog neh kali ni

pasal macam mana scientist perasan yang ulat bulu species neh design dia camouflage and then dia nyer design sama dengan corak tahi burung. setelah dikaji beberapa lama, rupanya sebab ulat bulu neh ada special hormone yang menyebabkan dia jadik camtuh. mungkin jugak sebab dia tak nak burung2 nampak dia or pemangsa2 lain nampak kan. hehe. so dia bolehlah selamat sebelum jadi rama2 yang cun melecun 🙂

Now the researchers have discovered that the exotic animal’s unique camouflage is the result of a special hormone evident only in the juvenile caterpillar, which is called juvenile hormone because scientists are apparently very uncreative. High levels of this hormone make the caterpillar look like bird droppings, but levels drop as it ages and make the caterpillar look more like a leaf.

from environmental grafitti blog 

Subnahallah !

memang satu lagi kuasa Allah yang patut kita syukuri 🙂

ada siapa2 saintis malaysia kat sini ke ?

hehe 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

11 responses to “Kenapa Ulat Beluncas Ni Corak Dia Cam Tahi Burung Eh ?

  1. Eiii.. saya geli dengan menatang tu! hahaha

    ixora’s last blog post..Esok Sabtu

    Reply

  2. ixora : ala masa beluncas mmg la geli. tunggu lah jadi rama2 nanti. hehehe 🙂

    Reply

  3. ulat nie boleh makan tak ? 😛

    syamsulariff.com’s last blog post..How to get your post Nanged at Nuffnang Innit? 2

    Reply

  4. syamsulariff : racun rasanya. hehe 🙂

    Reply

  5. eeii…saye pun geli tengok menatang tu..huhu

    cikF=)’s last blog post..JuMaAt,1.43am….

    Reply

  6. cikf : ala ulat adjer. hahahah 🙂

    Reply

  7. KNizam : Oh, bila jadi rama-rama nnt cantik la kan? mcm saya. kui3

    syamsulariff : uiks, tade bende lain ke awak nk makan selain menatang yg menggelikan ni? haha

    ixora’s last blog post..Esok Sabtu

    Reply

  8. ixora : heheheh yelar. hhe 🙂 syamsul tuh mmg biasa masuk explorace makan2 ulat. haha 🙂

    Reply

  9. aiyaaa… mau makan ke???

    boleh try makan laa kalo nak. goreng ke… buat tomyam ke..

    Reply

    KNizam Reply:

    abdfatah : hehe tak selera la aku. hehe 🙂

    Reply

  10. tapi ada jugak yg corak plain je kan? dulu saya sangkakan, ulat beluncas tu yg plain licin tu, ulat bulu yg bulu2 tuh.. skali baru tau, rupanya sama je huhu

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge