Journey through the Himalayan Mountain Ranges – Documentary by BBC – The Himalaya • Pakistan – India – Tibet – Nepal – China – Bhutan

lepas tengok documentary ni rasa macam nak naik train la kat pakistan ni

macam je mamat ni naik train kat area khyber pass kan. khyber railway ni memang famous

tapi tu suatu masa dahulu la. now dah tak boleh nak naik dah. tourist tak bebas lagi

saksikanlah dokumentari oleh BBC ini, betul lah kata orang, jauh perjalanan luas pemandangan

aku dah tak boleh sampai ke tempat2 yang disebutkan dalam dokumentari ini atas faktor keselamatan. mungkin kalau nak pergi pun kena ada kebenaran khas daripada kementerian luar pakistan atau kementerian dalam negeri yang juga dikenali sebagai No Objection Ceetificate atau NOC.

jadi dapat tengok dokumentari pun jadilah kan. dari peshawar ke derra adam khel ke bhutan dan seterusnya ke bangladesh. menarik la perjalanan mamat ni melalui kesemua mountain ranges. naik keretapi steam. melangkau ke shandur pass di antara chitral dan gilgit. memang menjadi idaman aku nak sampai ke shandur pass tu ya. hehe 🙂

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge