Jom Kita Belajar Bahasa Tagalog (Phillipines) Plak Hari Ni ! Hehe :)

hehe hari tuh aku layan blues kat asian food channel or afc

perasan yang ada rancangan masakan from phillipines @ tablescapes

korang boleh tengok sedutan rancangan tuh kat bawah ni

kalau korang perasan, yang kat astro masa dia promote tuh

dia ada sebut something like

“salamat po !  mabuhai po kayo !”

cuba check yang mana satu ym audibles yang sebut camtu ?

ya betul ! yang mcm petani tuh lah !

bukan tapak sulaiman ok. haha


terus aku teringat pasal audibles yang ada dalam yahoo! messenger or ym!

hehe kadang2 boring2 aku pakai gak audibles yang ntah hapa2 dalam ym tuh

paling seronok audibles from phillipines lah

sebab aku tak paham bahasa dia and sebutan dia mcm cool je kan

“korang dah pernah cuba ke audibles ym tagalog ni ?”

cubalah !

surelah akan lagi cool. haha

paling cool cuba audibles tapak sulaiman, x tercapai akalku siot.

– – – – –

lepas aku tengok tablescapes, barulah aku teringat nak check maknanya dia

sekali yahoo! answers dah ada daaaaaa

hehe bacalah je lah kat bawah neh ok

source here

1. the foot: hello? ok ka lang? (hello? are you ok?)

2. the bunny : ang cute cute mo talaga (you’re really cute)

3. the lady: korek ka dyan! (you’re right)

4. the scarecrow: hanep! astig ang dating mo pare! (hanep
(could mean wow! or great!) so = wow! you’re cool!)

5. the turtle: hmm, teka muna (hmm, wait a minute/sec)

6. the tarsier: sori, strict ang parents ko (sorry, my parents are strict)

7. the starfish: ganun? (really?)

8. the skull: wow pare! bigat! (wow man! thats loaded)

9. the pinoy: maraming salamat po! mabuhay po kayo (thank you very much! long live!) mabuhay means long live. its a philippine greeting equivalent to the westerners “welcome”.

10. the tamaraw: sige po! paalam! (ok then! goodbye/until next time)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

87 responses to “Jom Kita Belajar Bahasa Tagalog (Phillipines) Plak Hari Ni ! Hehe :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.