Jom Kita Belajar Bahasa Tagalog (Phillipines) Plak Hari Ni ! Hehe :)

hehe hari tuh aku layan blues kat asian food channel or afc

perasan yang ada rancangan masakan from phillipines @ tablescapes

korang boleh tengok sedutan rancangan tuh kat bawah ni

kalau korang perasan, yang kat astro masa dia promote tuh

dia ada sebut something like

“salamat po !Β  mabuhai po kayo !”

cuba check yang mana satu ym audibles yang sebut camtu ?

ya betul ! yang mcm petani tuh lah !

bukan tapak sulaiman ok. haha


terus aku teringat pasal audibles yang ada dalam yahoo! messenger or ym!

hehe kadang2 boring2 aku pakai gak audibles yang ntah hapa2 dalam ym tuh

paling seronok audibles from phillipines lah

sebab aku tak paham bahasa dia and sebutan dia mcm cool je kan

“korang dah pernah cuba ke audibles ym tagalog ni ?”

cubalah !

surelah akan lagi cool. haha

paling cool cuba audibles tapak sulaiman, x tercapai akalku siot.

– – – – –

lepas aku tengok tablescapes, barulah aku teringat nak check maknanya dia

sekali yahoo! answers dah ada daaaaaa

hehe bacalah je lah kat bawah neh ok

source here

1. the foot: hello? ok ka lang? (hello? are you ok?)

2. the bunny : ang cute cute mo talaga (you’re really cute)

3. the lady: korek ka dyan! (you’re right)

4. the scarecrow: hanep! astig ang dating mo pare! (hanep
(could mean wow! or great!) so = wow! you’re cool!)

5. the turtle: hmm, teka muna (hmm, wait a minute/sec)

6. the tarsier: sori, strict ang parents ko (sorry, my parents are strict)

7. the starfish: ganun? (really?)

8. the skull: wow pare! bigat! (wow man! thats loaded)

9. the pinoy: maraming salamat po! mabuhay po kayo (thank you very much! long live!) mabuhay means long live. its a philippine greeting equivalent to the westerners “welcome”.

10. the tamaraw: sige po! paalam! (ok then! goodbye/until next time)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

87 responses to “Jom Kita Belajar Bahasa Tagalog (Phillipines) Plak Hari Ni ! Hehe :)

  1. isa
    talawin

    pa alam

    dulu aku ada belajar sikit2

    Reply

    KNizam Reply:

    bagak : wahhh mcm mana ko boleh terbelajar plak ni eh ?

    Reply

  2. aku tinggal dengan 6 orang filipino dan kerja sama

    ada yang ok, ada yang berlagak

    tiap2 hari mereka makan babi rebus

    nasib aku hidup 6 bulan jer kat rumah tu

    Reply

    KNizam Reply:

    bagak : walawei ko study kat mindanao ke apa ni ?

    Reply

  3. filipino tu kerja kat taman tun, kontrak

    tinggal kat DU

    Reply

    KNizam Reply:

    bagak : owh pekerja ko lah ni ek. hehe πŸ™‚

    Reply

  4. Numbers in Tagalog
    The Tagalog words for ‘number’ are bilang and numero.
    isa
    one

    dalawa
    two

    tatlo
    three

    apat
    four

    lima
    five

    anim
    six

    pito
    seven

    walo
    eight

    siyam
    nine

    sampu
    ten

    Reply

    KNizam Reply:

    saif : wahhhhhh thanks ya πŸ™‚

    Reply

  5. Introduce Yourself in Tagalog

    The Tagalog word for ‘name’ is pangalan.

    Ang pangalan ko ay _________.
    My name is __________.
    – this is grammatically correct, but not common

    Ako si ________.
    I am _________.
    – the more common way of giving one’s name

    Ako po si ________.
    I am _________.
    – use with people older than you

    Ako si Tom.
    I’m Tom. (casual)

    Ako po si Tom.
    I’m Tom. (polite)
    Anong pangalan niya?
    What’s his name?
    = What’s her name?

    Anong pangalan ng ate mo?
    What’s the name of your older sister?

    Anong pangalan ng kuya mo?
    What’s the name of your older brother?

    Anong pangalan ng kapatid mo?
    What’s the name of your younger sibling?
    = What’s the name of your younger brother?
    = What’s the name of your younger sister?

    Reply

    KNizam Reply:

    saif : wahhhh siap belajar bahasa lagi tuh. tq πŸ™‚

    Reply

  6. ‘Did I Hurt You?’ in Tagalog
    The Tagalog word for ‘hurt’ is sakit.
    Nasaktan ba kita? =Did I hurt you?
    Ayaw kitang saktan.= I don’t want to hurt you.
    Masakit ba? =Does it hurt?

    Masakit.
    It hurts.

    Masakit ang ginawa mo sa akin.
    What you did to me hurt.

    Sinaktan mo ako.
    You hurt me.

    Sinaktan mo ang puso ko.
    You hurt my heart.
    = You broke my heart.

    Sinaktan ka ba n’ya?
    Did she / he hurt you?

    Saan ka n’ya sinaktan?
    Where did she / he hurt you?

    Huwag mo akong saktan.
    Don’t hurt me.

    Hindi ko sinadyang saktan ka.
    I didn’t mean to hurt you.

    Reply

    KNizam Reply:

    saif : hehe ada asal kat sana ke eh ?

    Reply

  7. uuwei na ako

    uuwei kanang

    Reply

    KNizam Reply:

    bagak : wahhhh ko pun tahu eh ?

    Reply

  8. kumusta ka….

    magadang umaga…

    takder lah asal sana…. cuma saya ni tgh belajar bahasa tagalog….

    saya ni bangsa melanau di sarawak… menurut moyang saya dulu2 bangsa melanau ni berasal dari philipine memandangkan bahasa ya ada persamaan…. tak semua ler….. tu rajin nak belajar

    Reply

    KNizam Reply:

    saif : owh ya ka. hehe bagus2 tahu banyak bahasa ni kan. hehe πŸ™‚

    Reply

    saif K Reply:

    πŸ™‚ sebenarnya hari tu cari web nak belajar tagalog terjumpa pulak ke sini….. tu nak kongsi kat sini… alang2

    Reply

    KNizam Reply:

    saif : owh ye ke. hehe selamat datang lah ke knizam.com hehe πŸ™‚

    Reply

    saif K Reply:

    tak ada gendang ker…. bunga mangga ker nak sambut saya kat sini… jejjejejej

    Reply

    KNizam Reply:

    saif : hehe kapet hijo je adala. hehe πŸ™‚

    Reply

  9. jekatheesan

    saya nak belajar tagalog secara betul dan dimana harus ku belajar

    Reply

    KNizam Reply:

    jeka : alamak x tahu la nak belajar di mana. saya pun tengok online sahaja. hehe πŸ™‚

    Reply

  10. jekatheesan

    kalau baca online je macamana boleh bercakap dengan sebutan yang betul

    Reply

    KNizam Reply:

    jeka : guna ym emoticon adjer. hehe πŸ™‚

    Reply

  11. jekatheesan

    apa kata kita form satu group untuk hanya bertutur tagalog

    Reply

    KNizam Reply:

    jeka : alamak aku tahu sikit2 je. hehe πŸ™‚

    Reply

  12. jekatheesan

    bos kata belajar tagalog tapi reply kekawan bahasa malaysia kalau boleh guna bhasa tlog sepenuhnya

    Reply

    KNizam Reply:

    jeka : hehe x biasa lagi la. hehe πŸ™‚

    Reply

  13. hai…
    ada satu ayat yg nak share…
    -‘mahal na mahal’…mksud nyer tersngat mencintaimu…
    betul x???(klo slh tlong btulkn)…heee

    Reply

    KNizam Reply:

    yana : wahhhh poer gak bahasa tagalog eh. cool hehe πŸ™‚

    Reply

  14. mcm menarik je bahsa tagalog nie.
    berminat pulak..

    Reply

    KNizam Reply:

    hadi : lagi menarik kalau guna dalam ym hehe πŸ™‚

    Reply

  15. sya nk bljar gak bhsa tgalog nie..
    cam bez nyer,,le x nk join bljar nie,,
    huhu

    Reply

    KNizam Reply:

    anies : hehe kena belajar online la kot. hehe πŸ™‚

    Reply

  16. salam.check kat website yg saya bg tue. ada cara nak blajo bahasa tagalog. best woo blajo tagalog nie..hehehe. skdr nak kongsi…

    Reply

    KNizam Reply:

    yatie : wahhhhh siap promote gitu. hehe best2 kan πŸ™‚

    Reply

  17. aku minat gak belajar bahasa neh..nak join gak la..

    Reply

    KNizam Reply:

    leen : hehe bagus2 ya πŸ™‚

    Reply

  18. hi… dah lama tak jenguk sini…

    hi geng… kalau nak YM add saya lai_jawak69 nanti bagi tau dapat kat mana my id..takut tak ingat

    Reply

    KNizam Reply:

    saif : hehe selamat datang kembali ya πŸ™‚

    Reply

  19. salam.. hi.. dr dlu lg mnt nk bljr bhsa tagalog nie.. bhsa nie hampir serupa ngn bhsa mlanau.. tu yg t;ign nk bljr.. leyh ajarkn tak?

    ng pangalan ko ay mieyrai..
    ako na from miri..
    kamusta KNizam?
    ok ka lang?

    Reply

  20. e..saya suka gak bahasa filipin ni.ada gak sikit2 tu tahu bahasa nih..hehehe..layanla.

    Reply

  21. ada satu ayat ni nak share…ikaw ang tanging mamahalinko,wala nang ibah..ikaw ang lahat saakinko..(betul ke tak nih yek..

    Reply

  22. mcm mna mau join di sini? can u’r help me..sa berminat la mau stdy bhasa ni..

    Reply

    KNizam Reply:

    angel : cuba google ya hehe πŸ™‚

    Reply

  23. nk tye neh pe maksud wala lang ???tolong reply nk sgt tau maksud dye

    Reply

  24. dont have, frnd..hehe or niaaun, se

    Reply

  25. kumustaka knizam…mau join jugk ni..pudeh ba kuya?

    Reply

  26. hi..kumastaka everyone,ako si eleetah a Sabahaan mau juga belajar bahasa tagalog.

    Reply

  27. macam besh jew…bahasa tagalog nie, nk belaja sama boleh

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.