Jom Kita Belajar Bahasa Tagalog (Phillipines) Plak Hari Ni ! Hehe :)

hehe hari tuh aku layan blues kat asian food channel or afc

perasan yang ada rancangan masakan from phillipines @ tablescapes

korang boleh tengok sedutan rancangan tuh kat bawah ni

kalau korang perasan, yang kat astro masa dia promote tuh

dia ada sebut something like

“salamat po !  mabuhai po kayo !”

cuba check yang mana satu ym audibles yang sebut camtu ?

ya betul ! yang mcm petani tuh lah !

bukan tapak sulaiman ok. haha


terus aku teringat pasal audibles yang ada dalam yahoo! messenger or ym!

hehe kadang2 boring2 aku pakai gak audibles yang ntah hapa2 dalam ym tuh

paling seronok audibles from phillipines lah

sebab aku tak paham bahasa dia and sebutan dia mcm cool je kan

“korang dah pernah cuba ke audibles ym tagalog ni ?”

cubalah !

surelah akan lagi cool. haha

paling cool cuba audibles tapak sulaiman, x tercapai akalku siot.

– – – – –

lepas aku tengok tablescapes, barulah aku teringat nak check maknanya dia

sekali yahoo! answers dah ada daaaaaa

hehe bacalah je lah kat bawah neh ok

source here

1. the foot: hello? ok ka lang? (hello? are you ok?)

2. the bunny : ang cute cute mo talaga (you’re really cute)

3. the lady: korek ka dyan! (you’re right)

4. the scarecrow: hanep! astig ang dating mo pare! (hanep
(could mean wow! or great!) so = wow! you’re cool!)

5. the turtle: hmm, teka muna (hmm, wait a minute/sec)

6. the tarsier: sori, strict ang parents ko (sorry, my parents are strict)

7. the starfish: ganun? (really?)

8. the skull: wow pare! bigat! (wow man! thats loaded)

9. the pinoy: maraming salamat po! mabuhay po kayo (thank you very much! long live!) mabuhay means long live. its a philippine greeting equivalent to the westerners “welcome”.

10. the tamaraw: sige po! paalam! (ok then! goodbye/until next time)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

86 responses to “Jom Kita Belajar Bahasa Tagalog (Phillipines) Plak Hari Ni ! Hehe :)

  1. hi parekoy,magandang araw.

    Reply

  2. boleh juak tu,,

    Reply

  3. actually my dad filipino…

    kumustaka??

    ano ginagawamo??

    kumain kana??

    sy hr2 blaja2 tagalog,slagi xdpt sy akn truz blaja untill i past 2 speak tagalog

    Reply

  4. kumustaka?? = how are you?
    ano ginagawamo?? = What are you doing?

    kumain kana?? = sudah makan?
    hehehe..

    kumusta ka ngayon? ok ka lang? = apa kahabar hari ni? ok ka?
    mabuti ako = sya sihat/saya baik
    ngayon= hari ini
    sendele= tunggu
    nasaan ka ba? ko dari mana?/ko asal mana?

    Reply

  5. nak belajar gak boleh

    Reply

  6. saya berminat nk berlajar bahasa tagalog.so boleh sy join korg semua tak?

    Reply

  7. sy nak tanye..magadang umaga tu ape mkna nyer..?

    Reply

  8. best gk ek bhasa tagalog tp sy thu bace n lyan je cite filipin ni so now nk study ler,9t bleh ckp bhasa tagalog la

    Reply

  9. bleh ler law awk sume ajr syb ek??coz bhasa ni dh rik mnat sy nk blajr bhasa le

    Reply

  10. ako si alcie..a sabahan..dusun lebih kurang gan bahasa ni..misalnya kiraan nombor..60%sama..hehe <3 it..

    Reply

  11. hai….
    kte nk share 1 ayt…
    “Ikaw Ang Lahat Sa Akin”b’mksud..
    Kau lah Segalanya Bagiku…
    wah!!!!terlebih suda…hihi

    Reply

  12. hello?? ako na c melody…. ako nk bljr tagalog…. tlg aq leh??

    Reply

  13. Hye, ang pangalan ko ay Fenn, ako ay dumating mula sa Sabah da .. ako maaaring maunawaan ang wika ng Tagalog, isang maliit na piraso…hehehe
    boleh la faham tagalog sikit sikit..
    magandang araw-good day
    magandang umaga-good morning
    magandang hapon-good afternoon
    magandang gabi-good nite
    paalam-good bye
    pasensya/patawad- sorry
    happy birthday to you
    -maligayang kaarawan sa iyo

    Reply

  14. hai…shaie nak belajar sgt2 bahasa ni…tlg tunjuk ajar

    Reply

  15. sy na blja juga bhse nie…….plz..

    Reply

  16. che wan junior

    Maligayang araw, semua.jadi, pagkatapos namin ang lahat Raya Ni yer Pagbati,,, hindi lang pangungusap ang aking?

    Reply

  17. yatie..ape web nyer..add ar ak pown b’mnt jgk nk belajar philipine..ak mnt start ak tgk cte philipine kat tv..dyesebel,sanay wala nang wakas n byk lar lg..epy910@yahoo.com

    Reply

  18. saya suka citer tagalog..saya nak belajar sangat2 bahasa tagalog..ada sesapa yg boleh ajar????

    Reply

  19. b’hsa tagalog nie unik.2 yg sye briye nk blajr nie.bleh tlg ajr?

    Reply

  20. i wanna learn tagalog..pliz! im intrested

    Reply

  21. Dari Negeri Seberang

    Saya cuba m’lansir, Yang namanya Bahasa Tagalog tu rumpun Basa Jawa. Mis: anom=enem pito= pitu

    Reply

  22. korang rasa bahasa kadazan dgn tagalog ada prsamaan tak? sy translt dr bhsa tagalog ke bhsa kadazan utk perkataan no ya.. jom kita tgk..

    isa
    iso

    dalawa
    duo

    tatlo
    tolu

    apat
    apat

    lima
    limo

    anim
    onom

    pito
    turu

    walo
    walu

    siyam
    siam

    amacam sama tak? ejaan laen tp sebutan sama kan..hehehe..

    Reply

  23. mcm mna mau bljr tagalog??plisss~~da pa2 website x?? bg kt ym Nurul_jufri90@yahoo.com..=)

    Reply

  24. t’ringin nak belajar cakap org Phillipines selepas tengok cerita endless love

    Reply

  25. Bella Raflesia

    Nak blajar ckp Philippines sbb klu nk kutuk org ckp bahse Philippines hahaha 🙂 terbaik!!!

    Reply

  26. Susahnya nk blajar ckp bahse Philippines……nmpk mcm senang….tpi susah jee…. :I

    Reply

  27. hunnysweety

    salamat p0k!

    Reply

  28. bhase Philippines ni diklasfikasikan sebagai bhase melayu.tak caya search le kat GOOGLE

    Reply

  29. bahasa Philippines ni sebenanya unik
    sebab tu saya teringin nak balaja.

    Reply

  30. Wo hen pa… tui maa

    Reply

  31. Ma buhai po ka yo..haha apa

    Reply

  32. teringin sangat nak belajar bahasa filipina

    Reply

  33. best tul belajar bahasa Philippines ni …
    selepas tngok drama MARA CLARA 🙂

    Reply

  34. mcm mna nk fasih berckpa dlm bhasa philipines??
    kmarin,ari ni dan jgk eck ada org philipines dtg ke cklh…
    apa yg dya ckp kmi x fhm…
    bleh ajar sya ckp dlm bhasa tagalog…plezzz

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge