Jom Bela Ikan Guppy Ekor Kuning Dalam Pasu Besar !

hehe entah kenapa tetiba aku rasa mcm nak bela ikan guppy lah

dulu masa kat jb ada gak aku belak ikan koi ngan a few ikan

sampai dekat 20-30 ekor ikan

sampai kan satu masa aquarium aku dah penuh

terpaksa aku pindahkan kesemua ikan2 ke dalam tangki air hitam yang besar

kali neh aku nak mula2 dengan smaller scale dululah

wokay mula2 sekalu kita kena ada pasu besar

pasu neh mmg besar. mmg aku beli kat jb dulu ok. hehe πŸ™‚

aku beli dalam 15 ekor ikan guppy ekor kuning

lepas dah beli tuh make sure korang letak dulu ikan guppy dalam plastik mcm kat atas

neh sebenarnya nak bagi ikan guppy tuh tak terkejut ngan suhu dalam air dalam pasu

bagi dia biasa or familiar dengan suhu dalam air then barulah boleh lepaskan ok

neh plak pemandangan daripada atas ok

hehe saja je aku letak pasu tuh sebelah pasu pokok limau ngan pokok mas cotek

bagi redup sket suasana kat tepi ikan guppy tuh nanti

ikan guppy neh nakkan suasana redup sebenarnya ok

so make sure jangan korang pi jemur tengah panas plak

neh plak pokok2 yang aku beli kat kedai aquarium

ikan gupy neh mmg kena ada tumbuhan or pokok dalam air

supaya dia boleh bermain2 dalam pasu neh ok

kalau kosong adjer diaorang pun boring kan. hehe πŸ™‚

so korang beli la pokok2 sket

aku cadang nak beli lumut tapi takde la plak kan.

jeng jeng jeng proses melepaskan kesemua ikan2 guppy neh dimulakan

memang seronok wooooo tengah ikan2 guppy neh berenang2 riang dalam pasu neh

contrast kaler warna coklat dengan kaler ikan pun cun kan

make sure air kat dalam tuh sejuk je ok

kalau boleh amik air yang daripada tangki

bukannya air direct from air paip sebab air paip biasanya panas sket kan

susah wooooo nak close up amik gambar ikan guppy neh

ikan2 neh bergerak dengan pantas dowh

memang tak tercapai dek lens aku yang cap ayam neh la kan

hehe anyway berjaya gak la aku snap a few close up

asyik berlari2 adjer ikan2 guppy aku neh ok. hehe πŸ™‚

tuh dia pemandangan atas sekali lagi

kali neh dah ada ikan2 kat dalam tu ok

hehe ada mas cotek plak kat sebelah tuh

ikan guppy neh masa mula2 dimasukkan kat dalam pasu tuh dia akan terkejut

dan akan melompat2 ke tepi pasu

so make sure korang perhatikan betul2 ikan2 guppy neh lepas dah masuk dalam tuh

kadang diaorang akan melompat dan terlekat kan dinding

so kenalah manually remove kan diaorang dan masukkan balik dalam air

tapi kalau dah a few hours, diaorang dah tak melompat lagi la ok

so apa ikan2 yang korang ada ek ?

aku nak beli aquarium jugak la

yang neh nak biar kat luar adjer. mungkin kena tambah lumut2 or kiambang bertaut kot. hehe πŸ™‚

nanti kan entry ikan2 guppy ekor colourful dalam aquarium plak ok

– – – – –

nak tengok macam mana ikan guppy beranak (bukan bertelur ok)

silalah click kat bawah neh ok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

73 responses to “Jom Bela Ikan Guppy Ekor Kuning Dalam Pasu Besar !

  1. rajin’nya abg knizam kita ni bela ikan.. hehehe..

    Reply

    KNizam Reply:

    azizwan : hehe mengenang kembali hobi lama sebenarnya πŸ™‚

    Reply

  2. bela ikan dalam pasu…..good idea gak nie….unik2x…

    Reply

    KNizam Reply:

    hazman : hehe senang sket. aku suka tengok ikan2 neh drpd atas tuh. hehe πŸ™‚

    Reply

  3. Perlukah dibasuh pasu itu setiap minggu, untuk mengelakkan pembiakkan nyamuk?

    Reply

    KNizam Reply:

    selinap : hehe tak perlu sebab ikan2 neh akan makan2 semua jentik2 tuh. biological circle lah kiranya neh kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  4. ikan guppy pulak ko skodeng,haha

    Reply

    KNizam Reply:

    blowie : haha best wooooo ada ikan guppy banyak giler dalam kolam neh. hehe πŸ™‚

    Reply

  5. Masa kecik2 suka tangkap anak ikan n letak dlm balang kaca siap dihiasi ngan daun kangkung ..3 ari pas tu semua anak ikan buat aksi kuak lentang… : )

    Reply

    KNizam Reply:

    meria : dia takleh letak air paip direct. kena air hujan or air paip yang dah 2-3 hari cool. hehe πŸ™‚

    Reply

  6. banyak masa ko eh zam! update blog yg banyak. pastu update 4 5 kali sehari. he3.

    jenajalan pastu bela ikan lagi. memang suspek betul la. lepas ni boleh pula buka blog pasal bela binatang lak. ha3.

    tapi memang betul bela ikan apatah lagi ada bunyi air memang mendamaikan. klu letak kat aquarium boleh sampai juling mata melayan ikan.

    Reply

    KNizam Reply:

    megat : haha mostly aku buat scheduled post je then release satu2 hehe. tu tak termasuk live blogging. best wooooo live blogging. hehe πŸ™‚

    Reply

  7. Ehh sama macam kat umah kite, dalam pasu jugak, anak saya yang bela.
    Mula-mula ada ikan guppy, anak keli dan anak ikan kap. Sekarang ni tinggal keli dan kap saja. Sebab kap dah besar jadi dia dah ngap ikan guppy πŸ™‚

    Reply

    KNizam Reply:

    green : ikan guppy neh sensitif sebenarnya. air kena sejuk je kan. hehe πŸ™‚

    Reply

  8. Ala cutenya . . wah pokok limau tu still berbuah ke? lama juga dia hidupkan

    Reply

    KNizam Reply:

    noni : haah pokok limau still maintain ada buah. hehe πŸ™‚

    Reply

  9. ikan tu tak perlu feed eh ? ..

    Reply

    KNizam Reply:

    eldy : bagi makan gak. hehe susah2 dia cari makan je dalam tuh. hehe πŸ™‚

    Reply

  10. Ikan keli tak nak???

    Reply

    KNizam Reply:

    zool : ikan keli kena besar la sket pasu kot. neh untuk ikan2 mini adjer. hehe πŸ™‚

    Reply

  11. aku bela ikan nih masa tahun 1999 kot..masa aku 12 tahun..la nih..syok tgk org bela ja…tahniah..

    Reply

    KNizam Reply:

    adib : hehe sekarang dah beranak pinak dah guppy neh sebenarnya. hehe πŸ™‚

    Reply

  12. ni goreng pun sodap kan? kan?

    Reply

    KNizam Reply:

    titan : haha kecik sangat la. hehe πŸ™‚

    Reply

  13. hehe… best sgt kn tgk ikan2 nih berenang..
    sy pn baru jer beli ikan guppy ekor oren n kelabu… best sgt..
    nk bg comel lagi… ada jugak ikan sword tail yg mmg warna oren..
    comel.. n best tgk ikan2 nih berenang2 n makan.. hoho

    Reply

    KNizam Reply:

    ila : hehe tuh la kan. best jer. sekarang dah ada ikan laga sekali. tapi ikan laga takdelah nak lawan ngan guppy. dia lawan2 sesama diaorang adjer. hehe mujo! hehe πŸ™‚

    Reply

  14. ANAK AKU PULAK NAMPAK IKAN GUPPY TU BANYAK ANAK DIA PI TABUR PEED BAYAK, BILA AKU PI TENGOK KELABU ASAP AIRNYA , BUDAK-BUDAK….

    Reply

    KNizam Reply:

    mar : alahai kesian la ikan2 tuh. hehe πŸ™‚

    Reply

  15. sape ajar ko nyamuk membiak dlm bekas yg ada ikan????

    Reply

    KNizam Reply:

    john : hehe mmg takde nyamuk pun kan kalau ada ikan. hehe πŸ™‚

    Reply

  16. ikan guppy ni nak kene letak oksigen jgk ke??
    kang suma mati kering je
    sukatan makanan dia mcmana??
    brp byk nak boh n brp kali sehari..

    Sori byk tanya sbb teruja sgt2..
    Nak boh dalam kolam air terjun 3’x 3′

    Reply

  17. 4 your information arini first day sy bele ikan guppy…sy ske sgt color dye…ajar la sy cre cmne x nk bg dye x cpt mati…

    Reply

  18. baguslh…….
    hobi yg same dgn sy…..

    Reply

  19. Guppies_club

    sesiapa yg membela ikan guppies..secara atomatik menjadi ahli guppies_club.

    Reply

  20. Guppies_club

    πŸ˜€ ..rupanya ramai jgk ya yg minat ikan guppies.memang gempak la
    bela ikan guppies ni dapat memberi satu kepuasan yg berganda & memberi ketenangan kpd pembela nya.
    Hidup Guppies_Club

    Reply

  21. mmg comel ikan2 guppies ni..seanng belanya,cepat biak, but don’t forgrt to separate babies dia, kalau x kena ngap…

    Reply

    KNizam Reply:

    azie : memang dah kena ngap pun hehe πŸ™‚

    Reply

  22. nizaM, kalau induk dia hampir beranak, cner..kita patut asingkan dia atau dok sama nganjantan, kekadang azie asingkan, pastu matiii…Dia perlukan jantan ke utk beranak

    Reply

    KNizam Reply:

    azie : alamak saya bukan pakar ikan2 ni ya hehe πŸ™‚

    Reply

  23. i orang baru kt sini

    Reply

  24. sya bela ikan guppy dua ekor je
    sekor jantan sekor betina

    Reply

  25. Genk aku ada mslh ngan ikan ne…aku bela dah byk membiak tp mslhnyer sejak akhir2 ne ikan to byk mati…Lps branak mesti mati…1 hari sampai 5-6 ekor mati…parah la mcm ne…ada yg blh tlg x?

    Reply

  26. kenapa saya bela ikan guppies tak beranak2. dah nak masuk 4 bulan dah..mandul ke apa ikan nie

    Reply

  27. Kalau ikut kan bel ikan guupy agak sukar…..tapi dah cuba guna pasu lagi effektif letak daun kiambang sekali…tapi airnya jangan guna air paip….gunalah air dari penapis yang okey…contohnya penapis Dr Sukida…..tu hari kawan pakai air paip semua ikan guppy mati…pengalaman saja….

    Reply

  28. wah… menarik2…
    nak tanya ni, kalau ikan guppy kita tu da beranak, nak kena asing kan ke antara induk dia ngn anak 2 dia tu???

    kenapa dalam vid tu anak ikan guppy byk….???

    saya ade beli jugak….
    beli sepasang, then tinggal kan kat akuarium kat umah..
    tau2 balik dari kolej ade dalam 6 , 7 je anak dia….

    Reply

  29. Ikan saya skrg bela dlm pasu yang ada pokok teratai dan kiambang…warna ikan tu lawa2 tau..pastu cepat sgt membiak….dan satu jika ikan ni mati sekor , cepat2 salin air takut berjangkit

    Reply

  30. yg eko pendek… betina.. yg eko panjang 2 jantan… psl 2 nampak yg eko pendek perut nye beso. pas2 beranak la dia….

    Reply

  31. nk tnye skit…kalau gne air ad klorin blh x?sbb pengalmn dulu x blh..ikan sume mati

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.