Jom Bela Ikan Guppy Ekor Kuning Dalam Pasu Besar !

hehe entah kenapa tetiba aku rasa mcm nak bela ikan guppy lah

dulu masa kat jb ada gak aku belak ikan koi ngan a few ikan

sampai dekat 20-30 ekor ikan

sampai kan satu masa aquarium aku dah penuh

terpaksa aku pindahkan kesemua ikan2 ke dalam tangki air hitam yang besar

kali neh aku nak mula2 dengan smaller scale dululah

wokay mula2 sekalu kita kena ada pasu besar

pasu neh mmg besar. mmg aku beli kat jb dulu ok. hehe :)

aku beli dalam 15 ekor ikan guppy ekor kuning

lepas dah beli tuh make sure korang letak dulu ikan guppy dalam plastik mcm kat atas

neh sebenarnya nak bagi ikan guppy tuh tak terkejut ngan suhu dalam air dalam pasu

bagi dia biasa or familiar dengan suhu dalam air then barulah boleh lepaskan ok

neh plak pemandangan daripada atas ok

hehe saja je aku letak pasu tuh sebelah pasu pokok limau ngan pokok mas cotek

bagi redup sket suasana kat tepi ikan guppy tuh nanti

ikan guppy neh nakkan suasana redup sebenarnya ok

so make sure jangan korang pi jemur tengah panas plak

neh plak pokok2 yang aku beli kat kedai aquarium

ikan gupy neh mmg kena ada tumbuhan or pokok dalam air

supaya dia boleh bermain2 dalam pasu neh ok

kalau kosong adjer diaorang pun boring kan. hehe :)

so korang beli la pokok2 sket

aku cadang nak beli lumut tapi takde la plak kan.

jeng jeng jeng proses melepaskan kesemua ikan2 guppy neh dimulakan

memang seronok wooooo tengah ikan2 guppy neh berenang2 riang dalam pasu neh

contrast kaler warna coklat dengan kaler ikan pun cun kan

make sure air kat dalam tuh sejuk je ok

kalau boleh amik air yang daripada tangki

bukannya air direct from air paip sebab air paip biasanya panas sket kan

susah wooooo nak close up amik gambar ikan guppy neh

ikan2 neh bergerak dengan pantas dowh

memang tak tercapai dek lens aku yang cap ayam neh la kan

hehe anyway berjaya gak la aku snap a few close up

asyik berlari2 adjer ikan2 guppy aku neh ok. hehe :)

tuh dia pemandangan atas sekali lagi

kali neh dah ada ikan2 kat dalam tu ok

hehe ada mas cotek plak kat sebelah tuh

ikan guppy neh masa mula2 dimasukkan kat dalam pasu tuh dia akan terkejut

dan akan melompat2 ke tepi pasu

so make sure korang perhatikan betul2 ikan2 guppy neh lepas dah masuk dalam tuh

kadang diaorang akan melompat dan terlekat kan dinding

so kenalah manually remove kan diaorang dan masukkan balik dalam air

tapi kalau dah a few hours, diaorang dah tak melompat lagi la ok

so apa ikan2 yang korang ada ek ?

aku nak beli aquarium jugak la

yang neh nak biar kat luar adjer. mungkin kena tambah lumut2 or kiambang bertaut kot. hehe :)

nanti kan entry ikan2 guppy ekor colourful dalam aquarium plak ok

- – - – -

nak tengok macam mana ikan guppy beranak (bukan bertelur ok)

silalah click kat bawah neh ok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Comments

  1. shyafiq says

    saya ada pelihara ikan guppy..tapi saya peliharanya kat dalam bilik yang suhu 17 ,,,tak mampus ikan tu

  2. zaza says

    sy baru bela ikan ikan 4 ekor. 1betina 3 jantan. yg betina tu tgh bunting. kena ke asingkan? saya bela letak dalam akuarium bulat. and jadi hiasan kat atas meja study.

Leave a Reply