Jom Bela Ikan Guppy Ekor Kuning Dalam Pasu Besar !

hehe entah kenapa tetiba aku rasa mcm nak bela ikan guppy lah

dulu masa kat jb ada gak aku belak ikan koi ngan a few ikan

sampai dekat 20-30 ekor ikan

sampai kan satu masa aquarium aku dah penuh

terpaksa aku pindahkan kesemua ikan2 ke dalam tangki air hitam yang besar

kali neh aku nak mula2 dengan smaller scale dululah

wokay mula2 sekalu kita kena ada pasu besar

pasu neh mmg besar. mmg aku beli kat jb dulu ok. hehe 🙂

aku beli dalam 15 ekor ikan guppy ekor kuning

lepas dah beli tuh make sure korang letak dulu ikan guppy dalam plastik mcm kat atas

neh sebenarnya nak bagi ikan guppy tuh tak terkejut ngan suhu dalam air dalam pasu

bagi dia biasa or familiar dengan suhu dalam air then barulah boleh lepaskan ok

neh plak pemandangan daripada atas ok

hehe saja je aku letak pasu tuh sebelah pasu pokok limau ngan pokok mas cotek

bagi redup sket suasana kat tepi ikan guppy tuh nanti

ikan guppy neh nakkan suasana redup sebenarnya ok

so make sure jangan korang pi jemur tengah panas plak

neh plak pokok2 yang aku beli kat kedai aquarium

ikan gupy neh mmg kena ada tumbuhan or pokok dalam air

supaya dia boleh bermain2 dalam pasu neh ok

kalau kosong adjer diaorang pun boring kan. hehe 🙂

so korang beli la pokok2 sket

aku cadang nak beli lumut tapi takde la plak kan.

jeng jeng jeng proses melepaskan kesemua ikan2 guppy neh dimulakan

memang seronok wooooo tengah ikan2 guppy neh berenang2 riang dalam pasu neh

contrast kaler warna coklat dengan kaler ikan pun cun kan

make sure air kat dalam tuh sejuk je ok

kalau boleh amik air yang daripada tangki

bukannya air direct from air paip sebab air paip biasanya panas sket kan

susah wooooo nak close up amik gambar ikan guppy neh

ikan2 neh bergerak dengan pantas dowh

memang tak tercapai dek lens aku yang cap ayam neh la kan

hehe anyway berjaya gak la aku snap a few close up

asyik berlari2 adjer ikan2 guppy aku neh ok. hehe 🙂

tuh dia pemandangan atas sekali lagi

kali neh dah ada ikan2 kat dalam tu ok

hehe ada mas cotek plak kat sebelah tuh

ikan guppy neh masa mula2 dimasukkan kat dalam pasu tuh dia akan terkejut

dan akan melompat2 ke tepi pasu

so make sure korang perhatikan betul2 ikan2 guppy neh lepas dah masuk dalam tuh

kadang diaorang akan melompat dan terlekat kan dinding

so kenalah manually remove kan diaorang dan masukkan balik dalam air

tapi kalau dah a few hours, diaorang dah tak melompat lagi la ok

so apa ikan2 yang korang ada ek ?

aku nak beli aquarium jugak la

yang neh nak biar kat luar adjer. mungkin kena tambah lumut2 or kiambang bertaut kot. hehe 🙂

nanti kan entry ikan2 guppy ekor colourful dalam aquarium plak ok

– – – – –

nak tengok macam mana ikan guppy beranak (bukan bertelur ok)

silalah click kat bawah neh ok

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

73 responses to “Jom Bela Ikan Guppy Ekor Kuning Dalam Pasu Besar !

  1. klu ikan betina branak,ikan jantan x makan anak dia ka??

    Reply

  2. boleh x bela ikan guppy tanpa pump????

    Reply

  3. power renger

    bole…ikan guppy xder pump pom xper…

    Reply

  4. ehem,perlu x kalu saye tarukkan black water kat ikan guppy?

    Reply

  5. Info.. Ikan guppy sejenis spesis yg senang dijaga dan mudah diselenggarakan… Guppy ni tidak perlu kepada tekanan oksigen yg tinggi.. Misal kata korang nk taruk pump oksigen yg mengeluarkan buih.. Sebaeknya hanya memerlukan water filter yg super silent sudah memadai. Kerana guppy memerlukan air yg tenang dan suhu air yg sejuk… Sekiranya amat baek jika anda memberi makanan dari akar2 pokok yg senang didapati seperti kangkung atau sekeadaan dengannya.. Kerana mengikut fakta ia menghasilkan sumber protein smula jadi yg hyper… Diwaktu malam adalah lebih baek dipasangkan mini lamp untuk penstabilan suhu air… Jarak antara lampu dan air lebih kurang 2 tapak tangan anda keatas…..

    Reply

  6. Secara kebiasaannya si ibu akan mudah menemu ajal selepas beranak… Jangan terasa janggal kerana kebiasaan mcm tu. Dan harus bersyukur sekiranya masih hidup dan jagalah sEbaik mungkin… Harus diasingkan anak guppy kerana takut dimakan oleh sang bapa jika dlm keadaan lapar…. Semasa proses pengasingan anak guppy jangan tukar air.. Gunakanlah air dimana ia mula2 mengenal kehidupan…

    Reply

  7. terima kasih kpd en fendi yang memberi pengetahuan dlm bidang pternakkan guppy. saya baru jer kenal ikan ni dan bercadang untuk membiakkan pelbagai spesis guppy yg saya baru jer beli di kedai.

    Reply

  8. brapa eh harga makanan ikan guppy neh?

    Reply

  9. ikan guppy ni b0leh ker campur ngn ikan laga?

    Reply

  10. Saya ada bela sedozen ikan guuppy betina campur jantan. Ada sekor ikan betina dah beranak sekali,sekarang dia bunting kali kedua ,perut besar sangat tapi dia nampak cam tak berapa sihat sangat…tak beranak ranak pun…macam sakit pun ada. Macam mana ek?

    Reply

  11. MACAM MANA NAK BAGI IKAN GUPPY MEMBIAK , ADAKAH SAMA MACAM IKAN LAGA

    Reply

  12. RM 1

    Reply

  13. KALAU AIR PAIP YANG TELAH DIBUBUH UBAT CLORINE
    BOLEH?………..

    Reply

  14. kalo nak bela kat dlm bilik(hostel), perlu x paip oksigen 2?

    Reply

  15. Sy nk tnya. Saya ad bela ikan kat bilik..kat hostel. Npe ikan2 sy mati.adakah xckup oxygen..sy gunakn air mineral ..

    Reply

    KNizam Reply:

    sarah : kena ada oksigen kot hehe 🙂

    Reply

  16. Assalamualaikum. Saya sedang bela ikan guppy. Asalnya sepasang. Hari kedua, bapanya mati. Hari keempat, ibunya lahirkan 13 ekor baby guppies. Bila saya balik kerja, ibunya pula mati. Sekarang saya menjaga baby guppies ini. Tapi dah tinggal 12 ekor saja, sebab seekor mati beberapa hari kemudian. Baru-baru ini saya beli 2 pasang ikan guppies dewasa dan letak dalam akuarium berasingan. Saya harap pasangan ini akan membiak dan melahirkan anak-anak yang comel! 🙂 Saya guna air paip yang telah dimasukkan garam, biarkan sebati sebelum masukkan ikan guppy ni.

    Reply

  17. saya ada pelihara ikan guppy..tapi saya peliharanya kat dalam bilik yang suhu 17 ,,,tak mampus ikan tu

    Reply

  18. sye pernah ble ikan guppy mule2 sye ble ie asyik brnak je best..

    Reply

  19. meme beh pero ike gapi

    Reply

  20. nak beli ikan kat kedai mana yang murah

    Reply

  21. sy baru bela ikan ikan 4 ekor. 1betina 3 jantan. yg betina tu tgh bunting. kena ke asingkan? saya bela letak dalam akuarium bulat. and jadi hiasan kat atas meja study.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge